VVE-verklaring (spraakachterstand)

Discussion in 'Peuter en kleuter' started by Nummer4, Jan 27, 2022.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Onze peuter (3j2m) wil niet praten. We zijn via het consultatiebureau al doorverwezen naar een logopedist maar ook deze zegt dat onze peuter bijzonder koppig is. Zijn woordbegrip is prima, maar hij perst zijn lippen stijf op elkaar wanneer je hem uitlokt om iets te zeggen of oefeningen van de logopedist met hem probeert uit te voeren. Soms, wanneer hij denkt dat je niet in de buurt bent, floept er ineens een woordje uit en dan bedekt hij snel zijn ogen met zijn handjes wanneer hij je ziet.
    Oudere broer en zus waren ook laat met praten maar spraken wel meteen in grammaticaal correcte zinnen toen ze eenmaal gingen praten. Beiden zijn getoetst op IQ en hoogbegaafd bevonden. Bij de toetsing van zowel zoon als dochter (verschillende psychologen) werd geopperd dat onze jongste te zijner tijd ook getoetst zou moeten worden vanwege bepaalde kenmerken die op HB duiden.

    Deze week werd ik aangesproken door de peuterleidster of het een idee was om een VVE-verklaring aan te vragen. Volgende week moeten we de afgelopen 4 maanden logopedie bespreken bij het CB en dan zal ik ook aangeven dat er om een VVE-verklaring is gevraagd door de peuterspeelzaal, maar voor die tijd is het misschien wel handig om te weten wat het allemaal inhoudt.

    Ik vraag me af of iemand dit herkent en een VVE-traject (4 in plaats van 2 dagen peuterspeelzaal) in is gegaan. Wat komt er nog meer bij kijken behalve de verdubbeling van het aantal dagen peuteropvang?
     
  2. GossipGirlxoxo

    GossipGirlxoxo Niet meer actief

    Mijn dochter ging met 3 jaar en een paar maanden ook 4 ochtenden ipv 2 ochtenden naar de psz maar niet met indicatie maar omdat ze het heel erg leuk vond en ik het een fijne stap vond tussen 2 ochtenden en 5 hele dagen kleuterschool.

    het verschil met vve is dat dit op indicatie is. Het cb moet een indicatie afgeven dat er een kans is op leer/taalachterstand op de basisschool en om dit vroegtijdig te onderscheppen hiervoor extra dagdelen psz nodig zijn. De gemeente moet dit dan goedkeuren.
    Door de vve verklaring kunnen de pedagogisch medewerkers op de psz spelenderwijs met speciale programma’s proberen de taalachterstand in te halen zodat ze niet met achterstand starten op de basisschool.
    Het verschil met de vve indicatie en zelf kiezen voor 2 extra dagdelen psz is dus dat er bij de indicatie speciale programma’s worden ingezet. Je kunt bij de psz alvast informeren met welk programma ze daar werken en je daar in verdiepen. En het verschil is dat vve door de gemeente word vergoed en je 2 extra speelochtenden zelf moet betalen.
     
    Nummer4 likes this.
  3. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Dank je voor je heldere uitleg. Ik zal volgende week nog uitgebreider informeren bij de psz wat voor programma zij gebruiken. Psz was meteen al op de hoogte van het niet willen praten/logopedie toen we hem aanmeldden en zij hebben hem vanaf het begin al meer begeleid.
    CB had bij de vorige afspraak al gemeld dat wanneer logopedie niet afdoende zou zijn, er VVE aangevraagd zou worden. Wanneer de psz dit zelf ook aangeeft nu, lijkt het me dat die indicatie er wel komt.
     
    GossipGirlxoxo likes this.
  4. Jessi79

    Jessi79 Fanatiek lid

    Jan 4, 2012
    4,815
    2,674
    113
    Is er door de logopedist ook gekeken of selectief mutisme of TOS een rol spelen? Extra dagen naar de peuterspeelzaal gaan lijkt me nuttig, maar vooral als je weet wat de onderliggende oorzaak van het niet praten is. Misschien is de Taaltrein een betere optie?

    Over selectief mutisme en hoogbegaafdheid heb ik wel eens artikelen gelezen.
     
  5. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    Nov 2, 2021
    4,878
    6,405
    113
    Hier gaf het cb meteen een vve-verklaring toen dochter van toen 2,5 nog geen woord zei. Dat was nog voor we het traject in gingen bij Kentalis (en daar bleek ze gehoorproblemen te hebben). We hoefden dus niks te ‘bewijzen’ - de cb-arts regelde het gewoon direct.
    Hier betekende het 4 dagdelen naar de psz, voor de prijs van 2 dagdelen - die twee extra ochtenden waren gesubsidieerd door de gemeente. Verder niks extra’s, bv geen extra ‘toetsmomenten’ etc. Bij de overdracht naar de basisschool werd er wel over gesproken, maar toen lag dochter juist voor op het gemiddelde qua taal-/spraakontwikkeling. Hier dus goede ervaring met vve :) Ze ging met 3 jaar echt goed praten (na dus 6mnd psz) en maakte toen énorme sprongen.
     
    Nummer4 likes this.
  6. Fanne

    Fanne Fanatiek lid

    Feb 16, 2017
    3,060
    4,313
    113
    Mijn oudste heeft een spraakachterstand. Hij is door het cb doorverwezen naar Kentalis, is daar getest, heeft een indicatie gekregen en zit nu op de vroegbehandelingsgroep. Soort peuterspeelzaal. Heel tevreden over!
     
    Nummer4 likes this.
  7. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female

    Zijn taalbegrip is getoetst en dat is prima, maar passief. Als ik vraag "welke kleur is dat?" komt er weinig uit, maar als ik vraag "waar is rood, waar is groen" dan wijst hij het aan.
    Hij gaat sinds 3 maanden (vlak voor zijn 3e verjaardag) naar de peuters en tegelijkertijd zijn we ook gestart met logopedie. Nog maar vrij kort dus. In de eerste week merkte ik wel meteen dat hij ja/nee begon te zeggen als ik een vraag stelde, in plaats van met zijn hoofd te schudden of te knikken. Elke week komen er wel woordjes bij, en in plaats van "kwak kwak" gaat hij nu "eend" zeggen bijvoorbeeld, dus dat is goed lijkt me. Maar ook de logopedist zegt, als hij iets niet wil, dan doet hij het gewoon niet.

    De definities van selectief mutisme en TOS ben ik niet mee bekend maar dat selectieve komt me wel bekend voor, zeg maar...
    Wat ik vooral merk is dat hij gewoon niet lijkt te durven, niet zelf oefent en daardoor ook de klanken niet goed kan vormen. Daar zetten we dus op in met logopedie, simpele zinnetjes en opdrachten die hij juist moet uitvoeren. Dan moet hij doen wat wij willen in plaats van wat hij zelf wil.

    Het pas willen praten wanneer ze zeker weten dat ze het kunnen is vrij typerend voor HB kindjes. Mijn oudste deed dit ook, geen woord behalve bal en broem tot hij van de een op de andere dag volop begon te praten. Ik maak me er in die zin ook niet echt zorgen om en de logopedist weet hier ook van dus houdt dat in het achterhoofd.
     
  8. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female

    Fijn dat je dochter de achterstand ingehaald heeft!

    Mijn zoontjes gehoor is bij geboorte getoetst en was prima. Hij lijkt ook alle geluiden om zich heen op te pikken, hoort de zachtste omgevingsgeluiden.
    3 maanden geleden werd ons door de CB arts al gezegd dat VVE een mogelijkheid was maar eerst een logopedietraject omdat dat de standaard was. Na 3 maanden evalueren en eventueel het VVE-traject in. Nu de psz dat aangeeft lijkt het me wel verstandig.

    Ik zal volgende week met de leidsters in gesprek wat het precies inhoudt. Deze week stond ik op tijd dus kon niet uitgebreid vragen hoe en wat maar begin er een beeld van te krijgen dankzij jullie :)
     
  9. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    Nov 2, 2021
    4,878
    6,405
    113
    Hier was de test na de geboorte ook goed, en wij hebben 2,5 jaar geen idee gehad dat ze slecht hoorde - ze reageerde zeker op geluid (ook op zachte geluidjes), alleen hoorde ze heel ‘bedompt’ en voor een goede taal-/spraakontwikkeling is dat heel moeilijk.
     
  10. Sophy

    Sophy VIP lid

    Aug 28, 2011
    5,875
    2,875
    113
    Noord-Holland
    Ik heb geen ervaring maar vraag me af of extra dagen psz de oplossing zijn voor niet willen praten. Thuis praat je ook met hem, heeft hij ook mogelijkheden tot ontwikkeling. Ik zou het eerder zoeken in meer logopedie, orthopedagoog, kinderpsycholoog ofzo.
     
  11. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    Nov 2, 2021
    4,878
    6,405
    113
    Soms kan contact met leeftijdsgenootjes juist goed helpen, ook bij bv niet willen of niet goed durven.
     
    Sophy likes this.
  12. MamavanLieverd

    MamavanLieverd VIP lid

    Dec 1, 2014
    7,394
    5,298
    113
    Hier was er ook afentoe 1-op-1 begeleiding van een vve-consulent. Deze is ook een keer thuis geweest om dingen door te spreken. Volgens mij had het kdv (hier zijn de psz-en geïntegreerd in de kdv-en) haar zelf in dienst genomen nadat de gemeente dat niet meer zelf deed. Mijn dochter heeft maar 3/4 jaar op de psz gezeten, daarna is ze naar een behandelgroep gegaan. Hier wel heel tevreden, was een heel fijn kdv (in ieder geval de psz groep).
     
  13. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,289
    10,260
    113
    Ik snap de reactie van @Sophy ook. Is het een kwestie van durven praten of het niet kunnen praten. De zonen van een oud klasgenoot van onze zoon die praten thuis niet veel maar 1 er van praat op school niet. Hij kan het gewoon niet. Er zit een enorme blokkade. Die is een heel stuk ouder dan jullie zoon.

    Onze zoon zat er 2 ochtenden en toen hij 3 was liep het voor geen meter. De frustratie liep heel hoog op omdat hij zeer talig was en hij zat in een groep met minder talige kinderen en ze begrepen hem niet.
    Hij liep ver voor en paste niet tussen de peuters.


    Je kan het proberen om 4 ochtenden te laten gaan. Als het niks is en thuis veel frustratie laat zien kun je daar ook mee stoppen.
     
  14. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Hij wil ontzettend graag naar de peuters dus ik denk niet dat het frustratie op gaat leveren wanneer hij 4 dagen gaat.
    Er is nu een jong kindje op de groep gekomen en de leidsters geven aan dat hij veel contact met dat kindje zoekt. Van leeftijdsgenootjes wil hij niks weten daar maar met de jongere kindjes trekt hij veel op. Juist daarom lijkt het de leidsters ook verstandig om 4xpw te komen omdat ze merken dat zijn onderling wel communiceren.

    Ik denk ook dat het vooral een kwestie is van niet durven bij hem, en we meer moeten stimuleren, meer blootstellen aan pratende kindjes zodat hij ook getriggerd wordt om te spreken. Ik merk wel dat zijn uitspraak van bepaalde woorden verbeterd is sinds hij naar de peuters gaat.
     
  15. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    Dec 13, 2019
    13,005
    14,668
    113
    Female
    Mijn ene zoon was ook laat met praten. Thuis ging het nog wel enigszins, mede doordat wij wel begrepen wat hij bedoelde. Maar op de psz ging het echt niet. Hij deed daar zijn mond gewoon niet open. Hij zat er toen inmiddels een jaar op, was 3 jaar en een paar maanden. De leidsters van de psz kwamen ermee bij mij. Toen op het CB aangekaart, verwijzing naar logopedie gekregen. Dat werd helemaal niks. Daar deed hij ook zijn mond niet open, probeerde niks, wilde niks. Thuis de oefeningen doen lukte niet. Ik kon op mijn kop gaan staan, maar hij wilde het gewoon niet doen:confused:

    Toen heeft hij de VVE indicatie gekregen en mocht hij 4 dagdelen naar de psz. Daar werd dan speciaal aandacht aan hem besteed op spraak en met allerlei leuke spelletjes ed gingen ze aan de slag.
    Voor zijn vierde verjaardag had hij alles ingehaald en sprak hij duidelijk.
    Dus zonder spraakachterstand is hij aan de basisschool begonnen.

    Inmiddels zit hij in groep 7...
     
    Nummer4 likes this.
  16. YYYYY

    YYYYY Actief lid

    Mar 20, 2016
    129
    35
    28
    Ik zou ook graag willen reageren (heb zelf nog geen kinderen). Ik werk op het kinderdagverblijf en peuterspeelzaal en daardoor dus ook op vve groepen. Ook heb ik zelf de training vve gevolgd.
    Mijn ervaring is dat er op een hele laagdrempelige manier extra aandacht wordt aangeboden aan kinderen. Wij deden dat door bijv. door in de kring eens vaker een vraag te stellen, als je een spelletje doet 1 op 1 of in een klein groepje het desbetreffende kind iets gerichter te observeren. Om de zoveel maanden wordt er een doel opgesteld en daar observeren wij op. Wanneer het doel behaald is wordt het afgerond zo niet dan verlengen we het doel.
    Ook was er vaker contact met ouders en schreven wij structureel een uitgebreider schriftje (digitaal) voor kinderen met vve.
    Veel mensen denken dat vve alleen op taal is gericht maar eigenlijk komen alle ontwikkelgebieden aan de orde.

    Wat betreft de 4 dagen, voor sommige kinderen is dit prima en voor andere is dit teveel. Maar dit kun je vast goed aanvoelen bij je eigen kind. Ik meende dat dit is omdat de peuterspeelzaal dan volledig vergoed wordt door de gemeente. Dit is sinds het afgelopen jaar naar 16 uur opvang per kind gegaan.

    Hopelijk heb je er iets aan, maar misschien wist je dit allemaal al. En ook zullen ze het op elke groep anders doen :)
     
    Nummer4 likes this.
  17. ManonBB

    ManonBB Actief lid

    May 27, 2019
    287
    186
    43
    Female
    Als hij het zelf ook naar zijn zin heeft op de peutergroep dan lijkt me er weinig op tegen om het VVE programma te proberen.

    Mijn eigen ervaringen met hoogbegaafde peuters op de peuterspeelzaal zijn vrij dramatisch, ze voelden zich totaal niet serieus genomen, door de onderwerpen die besproken werden, de " baby" puzzels en spelletjes (in hun ogen dan he...) en de kinderen die hen niet begrepen. Als jouw zoon zich dan ook nog eens niet goed kan uiten kan dat misschien extra lastig voor hem zijn.

    Nu zijn er ook hoogbegaafde peuters die de peuterspeelzaal helemaal prima vinden natuurlijk, ze zijn allemaal verschillend, uiteraard.

    Maar hou wel goed in de gaten of hij wel ook op zijn eigen niveau aangesproken wordt en wat uitdaging krijgt als hij daar behoefte aan heeft, want het risico op onderschat worden is natuurlijk extra aanwezig als hij niet/weinig praat.

    Ik heb overigens ook een poosje een kleuter met selectief mutisme begeleid. Zij had ook een forse ontwikkelingsvoorsprong (inmiddels wat ouder en weten we dat ze hoogbegaafd is). Zij zei geen woord op school. Ze was erg introvert en verlegen, maar ze werd ook heel onzeker van de andere kinderen. De taal die zij in haar hoofd had was zo anders dan hoe de klasgenootjes spraken, dat ze niet durfde te spreken.
    Thuis sprak zij wel, en als zij met mijn dochter (ook hb) speelde, dan spraken ze wel met elkaar. Jouw zoontje praat thuis ook weinig, dus er speelt misschien iets anders bij hem dan waar dit meisje tegenaan liep. Maar de combi HB en selectief mutisme komt vaker voor. Daarbij speelt ook de hoge intensiteit (en daarmee gevoeligheid) van hb kinderen mee.
     
  18. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,666
    6,561
    113
    Female
    Ik snap je punt, en dat is ook zeker iets wat ik aan ga kaarten wanneer ik in gesprek ga. Deze week is hij niet geweest omdat hij erg verkouden was, maar van wat ik in de korte tijd dat hij naar de peuters gaat heb begrepen, is dat dankzij de kleine groepen (5-6 kindjes meestal) er heel veel 1 op 1 aandacht op maat geboden kan worden. Ze weten van de oudere broer en zus en hebben meer peuters met HB broertjes en zusjes (er zit een HB profielschool in de buurt waar mijn kinderen ook naar toe gaan). Een van de leidsters kaart het ook regelmatig aan, dat HB kindjes meer uitdaging nodig hebben.
    Elke dag krijgen we een klein verslagje met een paar foto's van de ochtend, laatst zat mijn mannetje met lego een auto te bouwen (toen waren er 3 kindjes op 2 leidsters die ochtend dus dan kon het). Uitdaging in de vorm van moeilijke puzzels is er zeker. Die doe ik ook met hem in de ochtend bij het wegbrengen af en toe en liggen voor het grijpen daar.

    Deze week is hij dus de hele week thuis geweest (ook geen logopedie) en kletst me ineens de oren van de kop. Zo veel meer woorden komen er uit en het is net alsof hij een spons is. Alles wat hij hoort herhaalt hij. Daarnet noemde ik hem een boefje (was ondeugend) en ik kreeg lachend terug "nee jij boef". Daar word ik dan weer blij van, al zit het op het niveau waar mijn oudste met 2 jaar al was, maar dat komt uiteindelijk vast wel goed.
    Thuis moet hij tegen de oudere twee opboksen, 7 en 11 zijn ze. Er zit een vrij groot leeftijdsverschil tussen en misschien is die drempel voor hem te groot om echt mee te durven praten, hoewel de andere twee ook echt wel op een vrij speelse/simpele manier tegen hem praten. Hij snapt ze wel maar praat amper terug.

    Wat ik dan vooral zo frappant vind is dat hij met een meisje van net 2 (die al wel echt veel/goed praat) wel praat bij de peuters. Waarom met haar wel en met de kinderen van eigen leeftijd op de groep niet? Hij speelt ook niet met de kinderen van zijn leeftijd. Dan vraag ik me af of er daar die HB klik misschien is? Ik zal het eens navragen.
     
  19. Suuzan

    Suuzan Fanatiek lid

    Dec 21, 2013
    1,805
    655
    113
    Hier ook een zoontje met taalachterstand. Hij heeft een VVE indicatie gekregen toen hij 2,4 jaar was bij het cb nadat ik ben terug gegaan omdat hij nog te weinig woordjes zei. Ook een verwijzing voor logopedie gekregen. Het kan even duren voordat ze bij een logopedist loskomen en meer durven zeggen. Er moet ook een klik zijn en pakken ze het speels aan. De ene is daar beter in dan de ander.
    Wij hebben gebruik gemaakt van 3 x peuterspeelzaal in de week, omdat hij ook al 1 x in de week logo had en dus ook een doordeweekse dag “vrij” was. Dit was hier een goede balans voor hem.
    Inmiddels is hij 4,5 jaar. Enorm gegroeid in zijn taal, maar we zijn er nog niet. Zijn zinnen kloppen nog niet helemaal en hij spreekt nog onduidelijk voor anderen (wij verstaan hem wel) Dus we zullen nog wel een paar jaar naar logopedie moeten. En natuurlijk afwachten hoe het op school zal gaan als groep 3 gaat beginnen.
     

Share This Page