Ze weten het dus het heeft weinig zin denk ik dan. Ik hoop met het gesprek meer te kunnen uitleggen over hem. Snel-snel 3 minuten na schooltijd met een kind dat naar huis wil is ook niet echt een lekker moment. De kans is dan dat ik overkom als ‘zo’n’ ouder, terwijl ik het zo echt niet bedoel. Daar moet je even goed voor gaan zitten denk ik.
Hier hoeft hij gelukkig ook volledig het reguliere werk. En op maandag start hij altijd op de computer. Maar heb geen idee wat hij precies allemaal moet en doet op school. Op school stelt hij rekentijger ook uit. We hebben het geluk dat de juf van de plusklas ook een paar dagen z’n eigen juf is.
Ja echt wel! Eerst zaten we met het samenwerkingsverband en zat je elje 6 weken achter de laptop of aan tafel. Dat was erg veel maar dit is ook wennen
Had mn post ook gewijzigd, want idd dat is niks voor tussen neus en lippen door. Maar hij staat heel gek gequote nu zie ik, die post.
@KleineLai: Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar in NL is groep 2 inderdaad puur een verlengde van groep 1. Wel heel jammer dat het (nog) niet goed werkt.
Juist knap dat ze het foutloos heeft gemaakt. Als iets erg makkelijk is dan is het vaak extra moeilijk om geconcentreerd te blijven werken en goed te lezen, dus geen foutjes te maken…
Q is er helemaal uit. Ze wil volgend schooljaar tweetalig VWO met technasium gaan doen. De school heeft ze ook al uitgekozen en komende donderdag heb ik op die school een gesprek om te kijken of ze al meteen iets extra’s gaan aanbieden. Gaat best lekker met haar dus. Met de jongste is het nog steeds niet helemaal oké op school. Stil zitten lukt voor geen meter, concentratie van 0. Gelukkig begint over 1,5 week het hockeyen weer, dus weer iets meer fysieke bezigheden .
Fijn dat ze een keuze heeft gemaakt. Ik heb in groep 8 nog aan mijn zoon gevraagd of hij nog extra uitdaging wou op de middelbare school en of ik daar naar moest informeren enz. Maar nee, hij zei dat hij daar geen zin meer in had, ook prima, dus nergens extra voor opgegeven. Al kun je op beide scholen waar hij tussen heeft gekozen vanalles. Hij doet nu 'gewoon' VWO. Geen TTO, had hij geen zin in. Wel maak je hier pas na het eerste jaar de keuze voor gymnasium, dus hij heeft wel Latijn. Verder heeft hij voor extra sport gekozen, dat vindt hij leuk. En hij is blij dat hij hier meer tekenen heeft dan bijv. TTO, want die tijd knabbelen ze daar anders van af. School heeft hem nu uit zichzelf aangeboden om extra uitdaging te krijgen. En dat vindt hij wel goed. Zo zijn er wel meer dingen waar we op de basisschool jaren achteraan hebben gezeten en hier gewoon aangeboden worden of wat je 1 x kort benoemt en meteen actief wordt opgepakt. Mijn dochter is nu bezig met het maken van een profielkeuze. Ze weet nog niet wat ze wil worden. Best pittig al die keuzes. Ze heeft het wel naar haar zin op school.
Heel goed! Maar ze heeft de eerste maanden hard moeten werken voor een aantal vakken door de achterstand. En nog steeds loopt ze er tegenaan op verschillende vlakken. Maar ze heeft haar draai gevonden, een fijne klas en aardig behulpzame en begripvolle leraren hier, dus dat is fijn.
@Jaimio ik sta ook wel een beetje van de keuze van Q te kijken, TTO wilde ze al een tijd, maar nu dus ook vrijwillig technasium erbij. Ook is ze al naar 2 ‘maaterclasses’ op die school geweest, buiten schooltijd. Volgende week nog een keer naar Latijn. Ik vind t allemaal prima dat ze dat wil, maar had dat nooit verwacht. Gelukkig staat ze dus weer open voor nieuwe dingen. Van die school stond ik ook positief te kijken. Ik had een mail gestuurd met de vraag of ze extra informatie nodig hadden omdat ze hb is, of dat de informatie van de basisschool voldoende is. Daarop kreeg ik dus de uitnodiging om te komen voor een gesprek.
Leuk dat ze zo gemotiveerd is. TTO deed mijn dochter ook en dat is leuk maar een extra uitdaging is het niet.
Hoi! Ik wil graag wat ervaringen op doen en miss zijn er nog handige tips! Ik heb al aardig wat gelezen, maar nog niet iets over onze situatie. Mijn zoon (maart 2016) zit in groep 1/2. Eind vorig jaar gesprek gehad dat hij zo voorloopt (vooral rekenen, vrij ver vooruit en verbaal ontzettend sterk) en moesten we de dhh vragenlijst invullen. Die zat op het randje qua signalering mbt hb. Er zijn afgelopen januari nog wat ‘testjes’ gedaan en morgen willen ze (juf en de ib’er) ons spreken over hem.. ik heb geen idee wat ik kan verwachten eigenlijk.. Wordt versnellen ook weleens geopperd halverwege het jaar?? Dus bijv na de voorjaarsvakantie? Ik denk dat we dat sociaal emotioneel niet zo’n strak plan vinden.. maar wil me er evengoed in verdiepen. iemand soortgelijke ervaring en/of antwoord op de vraag of versnellen weleens halverwege het jaar gebeurt? En wat ze kids aanbieden die voorlopen en gewoon in de eigen klas blijven?
@Flowers86 Versnellen midden in het jaar kan best. Mijn dochter is van groep 5 naar groep 6 gegaan na de herfstvakantie. Ze zat toen wel in een combiklas dus bleef in dezelfde klas.
Mijn Maart 2016 zoon is direct na de zomervakantie begonnen in groep 3. Als halverwege instromen een optie is dan denk ik dat het belangrijk is dat de taal op niveau beheerst wordt binnen de methode van de school. Of verder dan waar de klas is. Als rekenen nog niet op niveau is is dat denk ik een kleiner probleem. Dat gaat niet zo hard. Wat betreft het sociale is groep 3 denk ik wel een belangrijk jaar. Een jaar waarin veel groei kan plaatsvinden. Mijn zoon zit dus vanaf het begin in groep drie. Is sociaal emotioneel niet sterk en heeft daar moeite mee. Ik denk dat het nog lastiger zou worden als hij halverwege het jaar in had gestroomd. Kantekening is wel dat we sterk het vermoeden hebben dat er bij hem meer speelt dan een flinke cognitieve voorsprong.
@Flowers86 Als de overstap nodig zou ik dat denk ik het liefst direct doen. Bij m’n zoon in de klas is er na de herfstvakantie nog wel eentje overgestapt vanuit groep 2. Bij de voorjaarsvakantie zijn ze al wel weer een stuk verder. Hoe is met z’n lezen? Leest hij al op m3 niveau? Hier was zoon (Jan 2016) echt ongelukkig in de kleuterklassen. Hij is gelukkig al versneld. (Al vraag ik me af of het genoeg is) Aansluiting had hij niet echt. Spelen deed hij niet echt. Dus dan is het geen moeilijke keus.
Onze zoon was ook een twijfel geval op papier maar niet in de klas. Ze gaven hem extra dingen maar dat was te makkelijk. Na veel wikken en wegen is hij de laatste 3 maanden van gr 1 naar gr 2 gegaan om na de zomer over te gaan naar gr 3 met net 5 jaar. Alleen versnellen is niet genoeg. Ze moeten een heel plan hebben en weten waar ze op moeten letten. Dus weigering van werk is niet omdat hij het niet kon maar omdat het te simpel was. Dus als ze versnellen hoe gaan ze dat doen. Wat is hun aanpak hoe kijken ze er tegen aan. Wat kunnen ze aanbieden. Als ze wat onder de knie krijgen dan gaat het ondanks versnelling alleen nog maar harder.
@Flowers86: Ik zou het gesprek 'gewoon' even afwachten. Het is heel lastig iets algemeens er over te zeggen, want het verschilt extreem per school wat ze wel/niet aanbieden. Enkel versnellen is sowieso nooit een oplossing, wat al geschreven werd. Ook bij een kind dat versnelt is verdieping en verrijking (en compacten van het basiswerk) nodig, binnen de kortste keren lopen ze vaak weer voor en dan blijf je bezig met versnellen. Ik zou het gesprek zo open mogelijk instappen en eerst maar eens horen wat ze te zeggen hebben. En ook als ze versnellen voorstellen, dan hoef je daarna niet a la minute een beslissing te nemen. Ik zou ook dan de tijd nemen om er even rustig over na te denken, alle voors en tegens tegen elkaar af te zetten, eventuele vragen nog te stellen, eens voorzichtig bij je zoontje te vissen wat hij er van zou vinden als ... (maar dus alleen als het een eventuele optie is, anders creëer je alleen maar onnodige onrust), enz. (Bij ons is tussentijds versnellen wel als optie besproken, maar we hebben er niet voor gekozen, omdat ze ook meteen aan het begin van het schooljaar 'mee kon' en ons dat beter leek qua groepsvorming ed. Ik vond groep 3 behoorlijk 'hard', daar stond ik echt van te kijken, heel anders dan het 'lieflijke' van de kleuterklas. Nu had ze ook gewoon pech met haar klas, maar toch. Ik zou ook kijken waar je kind behoefte aan heeft: vrij spel en bewegen of aan een tafeltje zitten werken. Want daarin vond ik groep 3 ook echt heel anders dan de kleuterklas en dat moet wel passen. Als een kind al goed kan lezen ed, dan zijn zeker de eerste maanden van groep 3 wel erg saai trouwens.)