Maar 40 jaar is toch helemaal niks? Ik vind het altijd bijzonder als ik lees over allerlei rampen waar we "tegenwoordig" mee te maken hebben en dat "de wereld er aan toe gaat/ ziek geworden is". En dan roepen ze dingen die nooit anders zijn geweest, of nog erger, niks voorstellen in vergelijking met hoe het maar één tot twee generaties aan toe ging.
Dit klinkt vrij bekend, toch? " Het rommelde al een tijdje, daar in het oosten. In Sint-Petersburg was ‘de halve stad op het ziektebed geworpen’. En in Krakau en Dantzig (Gdansk) ‘heeft bijna iedereen, dien men tegenkomt, de ziekte gehad’, zo schreven de kranten uit die tijd. Maar ach, wat zou je je druk maken. Het was maar een griepje. ‘Een ziekte waaraan niemand sterft’, verzekerde de heer Janssen, inspecteur van de Brusselse gezondheidsdienst. ‘Er is alle reden om te onderstellen dat in landen, waar op de eischen der hygiëne meer wordt gelet, de kiemen der ziekte moeilijker worden overgebracht’, suste het Rotterdams Nieuwsblad. En toen, in december 1889, kwam de ziekte alsnog. In razend tempo breidde de epidemie zich uit, naar Berlijn, Wenen, Londen en Parijs. In Antwerpen en Brussel werden soldaten en postbeambten geveld. In Italië waren uitbraken in telegrafiecentrales en raakte de brandweer ontregeld. In Frankrijk en Duitsland stokte het universitair onderwijs. En op 16 december waren daar de eerste Nederlandse patiënten: zestig matrozen van het oorlogsschip Prins van Oranje, opgenomen in het Marinehospitaal in Hellevoetsluis. ‘Influenza. Niets dan influenza is het waarvan men overal hoort’, verzuchtte het Dagblad van Zuid-Holland, amper een week nadat het Rotterdams Nieuwsblad had geschreven dat het wel zou loslopen. Want griep, zeiden de medici van die dagen, dat was toch wel waar dit het meeste op leek. De ‘Russische griep’, zoals de ziekte al snel werd genoemd, diende zich aan met ‘loomheid in de benen’, een ‘aanstekelijke hoest’ en, opvallend, hevige hoofdpijn ‘tot in de haarwortels’. Al snel volgde ‘koorts met vrij hooge temperatuur’. Vijf of zes dagen hield de ziekte doorgaans aan, om vervolgens meestal geleidelijk weer weg te trekken. Dat valt mee, zou je zeggen. Maar net als nu was het grootste probleem dat de ziekte nieuw was. Haast iedereen die ermee in aanraking kwam, werd ziek. In Berlijn en Parijs liep de postbezorging spaak en sloot men de scholen, in Servië ging het landsbestuur met reces, in Antwerpen vervroegde men de kerstvakantie omdat één op de drie ziek was. En met zoveel zieken liep ook het aantal patiënten met complicaties in de papieren. Longontsteking, meestal. Bij de grote Europese ziekenhuizen verrezen noodbarakken, om de zieken op te vangen. ‘Er wordt niet langer om gelachen, zoals toen de ziekte voor het eerst arriveerde’, signaleerde een commentaar. ‘De dood slaat keer op keer toe.’ In Madrid alleen al overleden dagelijks zo’n 200 tot 300 mensen, wisten kranten te melden. Om paniek te voorkomen, werden ze ’s nachts begraven." .
Ik bedoelde ook in het nu, de aankomende tijd, niet over tientallen jaren. Ik ging er namelijk vanuit dat TS dit bedoelde.
Dat is lastig te voorspellen. De eerste Sars en Mexicaanse griep zijn uitgedooft. Spaanse en Russische griep werden na een paar jaar milder en kregen daarna een flinke opleving. Daarna zakten ze weer in en veranderden in verkoudheidsvirussen.
Ik ben niet eens zo bang meer voor het "kindje" van omikron, maar meer voor eventuele "achterneefjes" die onder onze radar in het dierenrijk doormuteren (net als omikron deed) en dan weer terug springen naar de mens. In de tussentijd heeft het m.i. niet zoveel nut om strenge maatregelen nu aan te houden in afwachting van wat misschien volgende maand/volgend jaar komen gaat. Wel moet het bewustzijn blijven dat de situatie weer om kan slaan. Maatregelen in de ijskast, niet in de prullenbak wat mij betreft, en actieve surveillance en paraatheid (beschermingsmiddelen achter de hand, draaiboeken etc).
Geen idee hoe het zich gaat ontwikkelen, maar ik heb er behoefte aan om te geloven dat het de goede kant op gaat, dat er inderdaad licht aan het eind van de tunnel is. Gewoon niet meer angstig opkijken bij iedereen die hoest of niest in je buurt en spontaan de deur kunnen uitlopen zonder een voorraadje mondkapjes en gel.
Geen idee, een virus muteert random. Als t heel dodelijk wordt is dat best lastig qua verspreiding tenzij t met een paar weken, of langer, vertraging pas zn vernijn laat zien en tot die tijd redelijk onder de radar blijft qua klachten. Lijkt mij niet heel logisch voor een virus maar of t onmogelijk is? (bij een flinke dip in je afweer dat t kreng ineens opvlamt en over alles heen walst).
Griep muteert constant, soms een jaar milder, dan weer een jaar erger. Dus volgens mij klopt jouw stelling niet.
Klopt wel degelijk. Een griep welke variant verdwijnt gewoon, net als de Spaanse griep en de Mexicaanse griep.
Je hebt helemaal gelijk. Hier staat het mooi in een tijdbalk. Mutaties komen en gaan maar het virus gaat niet weg. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Influenzavirus_A
Maar Spaanse griep is een ernstige variant van griep. Griep muteert elk jaar, soms naar een ernstige variant (Spaanse griep, Mexicaanse griep) soms naar een minder ernstige variant. Die twee varianten zijn geen nieuwe ziekte, maar een variant op een bestaande ziekte.