Als je ziet hoeveel mensen er in de WIA terecht komen, wat met de juiste begeleiding had kunnen voorkomen, dan preventie juist een topic die veel hoger op de agenda moet komen. Vitaliteit is daar een van. Hier hebben we ook een groot aanbod: - coachingsprogramma’s - well being presentaties door bekende sporters - ommetje - sport challenge (100k in 6 weken lopen) - deelname aan sport evenementen zoals zevenheuvelenloop (pre Covid) - thuis werkplek - dan vergeet ik vast nog genoeg…
Er zullen vast beroepen zijn waarbij dat wellicht nodig is al vraag ik me wel af wat voor beroep je dan moet hebben om dit nodig te hebben?
Bij ons ook massages (wel kantooromgeving), verstelbare bureaus, bijdrage in fitness abonnement, trainingen en webinars, ommetje app, loopgroepen voor de jaarlijkse marathon, ze zetten ook echt in op duurzame inzetbaarheid, fruit op kantoor en een regel dat je niet voor een ander koffie mag meenemen. Dan ontneem je een collega de kans om zelf even te lopen en te socializen en dat wordt gezien als asociaal .
Als je met mensen/kinderen werkt die (kunnen) doodgaan Dat heeft veel impact Bij ons is het ook heel normaal om zulke gesprekken te voeren met name nieuwe collega’s of stagiaires
Goed dat daar aandacht voor is. Hier op het werk is dat allemaal niet ( huisartsenzorg) Veel wordt weggewuifd en dan vooral mbt ons als assistentes. Het is vooral veel slikken en weer doorgaan. Ook niet goed natuurlijk
En de een kan daar zelf mee omgaan en heeft bv aan een gesprek met een collega voldoende, de ander heeft wat meer nodig. Ik vind het goed dat het geboden wordt voor wie het nodig heeft. Mijn vader heeft werk gehad waar hij vaak te maken kreeg met agressie, maar er was 0,0 ‘nazorg’ na zo’n zeer dreigende situatie - menig collega kwam thuis te zitten met overspannenheid of ptss. Ik vind het te simpel om dat te stellen dat je als je niet zonder die hulp kan functioneren, je maar wat anders moet gaan zoeken.
Vitaliteit gaat in mijn ogen niet alleen over je in balans voelen onder werktijd, maar ook daarbuiten Icm thuis, kinderen, huishouden, social life, sporten. Hoe behoudt je energie, waar raak je het in kwijt en bewustwording hoe je weer in je energie kan Komen en dit ook toepassen, waarin OA ook mentale keuzes maken. Ja tegen het één is nee tegen het ander. Dat betekent vitaliteit voor mij. Maar de titel in dit topic gaat over werk.. Ik heb een Kantoor baan, inhoudelijk serieus en niet licht. Veel drukte, Vele collega's ook. Hoe zorg je voor een ander en hoe zorg je voor jezelf. Daarvoor zijn er: Coachingsprogramma's , hardloopevenementen en digitale programma's. Gelukkig krijgt dit recent ook meer aandacht, is ook nodig!
Wat zonde dat het voor jullie niet goed is geregeld Misschien eens aankaarten ? als hier behoefte aan is natuurlijk
Zou bij jou op je werk toch ook kunnen? Bij mijn vorige baan (zelfde soort locatie als jouw werk) in een paar maanden tijd 3 reanimaties meegemaakt, waarvan 2 op straat, letterlijk voor de deur. Maar daar werd inderdaad niets mee gedaan. Tegenwoordig heb ik via mijn werk veel te maken met depressieve kinderen in de basisschool leeftijd (inclusief pogingen tot), huiselijk geweld en seksueel misbruik. Zelf heb ik (nog?) geen behoefte aan een gesprek hierover met iemand. Maar ik kan mij voorstellen dat er collega's zijn die dat wel hebben nadat een kind ineens uit het niets vertelt dat papa soms stiekem haar slaapkamer binnenkomt en dat ze de dag erna niets tegen mama mag zeggen omdat mama dan vast jaloers wordt en ze toch niet de oorzaak wil zijn dat papa en mama gaan scheiden? Dus dat het vervelend is dat ze de dag erna keelpijn heeft en niets tegen mama durft te zeggen... Want hoe goed je werk en privé gescheiden houdt, sommige dingen neem je (al dan niet onbewust) wel mee. Dus ik vind het juist goed dat er mogelijkheden zijn om te praten.
Het is inderdaad wel goed om eens bij stil te staan. Massages ed vind ik allemaal niet nodig maar hier is het wel heel etg van tjaktjaktjak en door
Massages doen wij ook niet ( werk op de ic ) maar gesprekken als er wat heftigs gebeurd doen veel collega’s wel Je neemt vaak dingen mee naar huis dat is dan lastig los te laten Erover praten of gevoel delen met collega kan al fijn zijn
Wij hebben: - bedrijfsarts met preventieprogramma: jaarlijks een korte en 5 jaarlijks uitgebreide fysieke controle (en altijd mogelijkheid om tussendoor op doktersbezoek of naar daaraan verbonden psycholoog te gaan) - werkplek aanpassingen zoals sta/zit bureau’s en van de matten om op te staan, etc - fietsplan - €500 per jaar vrij te besteden aan wellness, vrij breed ook (sportkaart/weight watchers/massages/sauna/mindfulness/coaching/.. wat je maar wilt) - 1 uur per week sport in werktijd - gratis fruit @ work - project groene/gezonde werkplek - waarbij iedere maand iets anders wordt bedacht. Voorbeelden van dingen die we hebben gedaan (allemaal in werktijd): een stappen/wandelgebeuren, een massage, een workout met een trainer, een gezond ontbijt, een “activiteiten”bingo, plantjes kweken op het dakterras, .. daarbij horen ook klimaat-vragen (betere afvalsortering, kledingruil, ..) maar dat is een beetje offtopic Edit: ik las nog iemand met een powernap cabine. Wij hebben ook twee rustkamers met relaxte stoel en bed, die je in de pauzes kunt gebruiken
Ik vind het wel goed dat werkgevers zo'n plan opstellen, alleen niet altijd noodzakelijk. In bepaalde functies zeker wel zinvol denk ik, zoals hierboven is genoemd.
Nou… Als ik kinderen uit huis haal dan heb ik zeker wel een gesprek daarna nodig met een gedragswetenschapper, regiomanager, etc. Die gesprekken schaar ik ook onder psychische gesprekken cq nazorg. Kinderen uit huis halen (al dan niet krijsend en met veel agressie) heeft echt wel impact op je psychische gesteldheid…
Ik werk in het OV, zelf al 2 maal te maken gehad met een aanrijding waarvan 1 zelfdoding. Ik heb er zelf geen last van maar mocht het zo zijn,kunnen wij met een psycholoog erover praten en bieden ook emdr aan
Ziekte, dood en verdriet. Daar kan je in het ziekenhuis ook een flinke portie van krijgen. Maar ik kan niet zeggen dat voor artsen (al dan niet in opleiding) vitaliteit en nazorg hoog op de agenda staan. Na een reanimatie op afdeling is er een napraatmoment, maar niemand nodigt de betrokken dokters uit. Verder: verstelbare bureaus? Fancy bureaustoelen? Massages? Sporten onder werktijd? Praatgroepjes onder werktijd? HAHAHAHAHAHAHAHA Alsof het werk dat laatste zou toelaten. Als er al eens iets georganiseerd zou worden, ben je te druk om daar overdag iets mee te kunnen. En ik denk dat de meeste artsen liever overdag zorgen hun werk redelijk op tijd af te hebben, en sporten wel in hun eigen tijd doen. En in werk-en spreekkamers staat gewoon ouwe junk die gebruikt wordt totdat er een renovatie of nieuwbouw is. En eerlijk, je zit toch nooit uren op je kont, dus zo erg is het niet eens.