Ja hier gaat hij nu dus van groep 4 naar 5 na de voorjaarsvakantie en dan na de zomer door naar 6, maar hij scoorde op veel vlakken ook al E5. Dus wanneer hij straks in groep 5 z'n draai heeft gevonden gaan ze ook weer kijken op welke manier ze hem passend onderwijs kunnen geven. Onze zoons zouden samen aan taken of projecten moeten gaan werken.
Dan zal ik het misschien verkeerd begrepen hebben Ze hebben haar in ieder geval vandaag vertelt over de 3* en ze kwam mega trots thuis en ze zei dat ze blij was dat het wat moeilijker werd.
Valt wel mee hoor denk ik, hij doet groep 4 en 5 in 1 jaar, dat leek ons prettiger dan in 1 keer van 4 naar 6 te gaan na de zomer.
Dat leek ons ook prettiger. Gelukkig heeft jullue zoon nu een half jaartje om te wennen in deze groep. Dan kan daar meer de focus op liggen. ( bij ons was dat ongeveer 3 maanden, niet voor de stof maar voor rustig te wennen aan de groep)
Ik lees hier al een tijdje mee maar heb nog nooit iets geschreven. Sorry voor het lange verhaal hieronder maar ik vraag me af of er mensen met soort gelijke ervaringen hier aanwezig zijn. Mijn dochter is tijdens Corona in 2020 in groep 1 begonnen. Ondanks de weinige lesdagen die er dat jaar zijn geweest was het bij de juffen al snel duidelijk dat ze in groep 1 waarschijnlijk niet op haar plek zat. Na de zomer is ze versneld naar groep 2 gegaan en sinds dit jaar naar groep 3. Omdat ze met 5.5 naar groep 3 is gegaan heeft school steeds nauw contact met ons onderhouden. Wij zijn blij met de keuze die we, in overleg met school, hebben gemaakt want ze zit helemaal op haar plek en komt weer vrolijk uit school. De juf gaf al snel aan dat ze ook in groep 3 waarschijnlijk niet genoeg had aan het standaard aanbod en is er verdieping geboden. Wij merkten dit zelf ook aan de verandering in haar gedrag. Nu is het eerste rapport in geschreven tekst overeenkomend met de gesprekken van afgelopen maanden. De uitslagen van haar CITO zijn het tegenovergestelde. Voor spelling een I maar voor de rest een V. De oudergesprekken volgen nog maar ik ben benieuwd of er bij iemand enige herkenning is?
Onderpresteren, niet op willen vallen, te simpel en er dus gewoon met de pet naar gooien? Hoe doet ze het zo met rekenen, lezen? Mijn dochter is net zo oud en is na kerst doorgestroomd naar groep 3, maar zij scoorde op alles I. Maar bij een vriendje zie ik die hij alles op V gescoord heeft omdat hij het gewoon niet afmaakt/leest/er geen zin in heeft, maar hij is ook niet te motiveren voor zijn gewone werk, hoe zit dat hij jouw dochter?
Zoon is ook versneld maar haalde alles wel hoog. Maaaar zijn gewone schoolwerk deed hij niet meer. Overigens zijn fouten snel gemaakt Vooral ik denk dat ze dat bedoelen. Te snel en te vlot lezen waardoor ze onnodig fouten maken omdat het niet interessant is. Er is meer dan een toets en hoge cijfers om te zien of een kind hb is. Zelfs met hoge cijfers alleen ben je niet hb. Heb je daar wel eens naar gekeken? Onder presteren is ook goed mogeljjk. Bij ons was het zo dat als het thuis slechter ging wij weer een gesprek hadden. Dan was het te makkelijk en niet interessant. Overigens een terugkerend punt. Nu zijn we weer op dat punt beland. Hij is 7 en zit versneld in gr 5. Met toetsen blijkt dat hij nu al zit op e5 en met 1 vak m6 Ze kijken nu wat ze kunnen doen. Bij twijfel een gesprek inplannen met juf en ib'er.
De toetsen van de cito zijn wat ik begrijp heel anders dan de gewone lesstof en toetsen die ze maken. Oudste had hier bij de eerste cito ook lager gescoord dan de verwachting. Bepaalde toetsen heeft de juf toen mondeling met hem doorgenomen en toen werd ook duidelijk waar het mis was gegaan. De cito erna was toen veel hoger nog weer gescoord. Ze moeten wennen aan de manier van toetsen bij cito.
Ze houdt absoluut niet van opvallen. In groep 1 had ze dat al snel door en ging ze zich aanpassen aan de rest. In 1 op 1 begeleiding kwam er wel uit wat er in zat. Ik heb zelf het gevoel dat het nu een combinatie is van haar verwachting dat alles simpel is (en daardoor slordig werken) en moeilijkere opgave die ze nog nooit gehad heeft. Ze geeft dan snel op omdat ze niet gewend is dat ze iets niet weet. Het normale schoolwerk is nagenoeg foutloos.
De cito's gaan toch over het normale werk? De juf zal vast wel begrijpen dat er iets anders aan de hand zal zijn geweest. Misschien heeft jouw dochter niet begrepen wat de bedoeling was. Als haar normale schoolwerk bijna foutloos is klinkt het niet waarschijnlijk dat ze gewoon maar wat ingevuld heeft. Ik zou de juf vragen of zij weet/kan achterhalen waar het fout is gegaan. Misschien helpt dat bij de volgende cito's.
Er kan zoveel aan de hand zijn, er zijn al veel redenen genoemd. Te ingewikkeld denken en daardoor een fout antwoord invullen kan ook nog. Ik zou gewoon aan de leerkracht vragen of die een idee heeft, de Cito analyseren en eventueel er samen met het kind nog eens naar kijken (“Hoe heb je deze vraag aangepakt?”/“Hoe ben je tot dit antwoord gekomen?” ed) zou toch inzicht moeten geven.
Ik snap uiteraard dat er tientallen verschillende redenen kunnen zijn. Je kan van alles bedenken maar na analyse zal je pas inzicht krijgen waar en waarom het dan fout gaat. Wij zullen uiteraard ook vragen aan de juf wat haar idee hierover is. Ik was benieuwd of er enige herkenning was. Tnx voor het reageren.
Mijn middelste zit nu in groep 3 terwijl hij nog 5 is. Maar van hem heb ik nog geen rapport gehad. Dus daar kan ik nog niks over zeggen. Bij mijn oudste kwam het er ook niet uit. Maar er kwam op school meer niet uit wat er thuis wel uit kwam. Zo las hij een hoger avi niveau dan ze op school dachten dat hij aan kon. Voor een deel raakte hij helemaal in de stres van testen en voor een ander deel had hij moeite om prikkels te verwerken. Dat zagen we alleen bij rekenen niet terug want daar had hij wel een I voor. Maar dat is dan ook iets wat hij leuk vindt. We zijn bezig met de prikkelverwerking, tegelijk rijpt hij door zijn leeftijd wat later vergeleken met de groep waar hij in zit. Hij krijgt meer zelfvertrouwen door de sporten die hij doet. Maar het is ook bij hem afwachten hoe het is gegaan.
Mijn oudste had altijd een ‘disco rapport’, oftewel: alle kleuren van de regenboog. Geen idee meer wat precies in groep 3, dat is ruim zes jaar geleden.
Dat opgeven als iets niet lukt is wel iets waar ze aan kunne werken in de klas, haar leden doorzetten. En ook thuis kun je daar mee aan de slag, smartgames, moeilijke puzzels, zoekboeken
Hier rapport gehad. Dochter leest in een groepje met vlottere lezers. Krijgt pluswerk rekenen. DMT was III, spelling I+ en rekenen II. Allemaal mooi, maar haar Avi niveau was M3. En dat was dan weer raar. Thuis leest ze E4 en A-boeken. Vanmiddag 10-minutengesprek, want ik snap niet hoe ze aan M3 komen.
Hier nog geen uitslag binnen, maar zal me niks verbazen als m’n zoon ook zo scoort idd. Bij dmt missen ze context, en daardoor vaak kleine foutjes. En als ik m’n zoon hardop hoor lezen, leest hij de moeilijke woorden perfect, maar verwisselt regelmatig lidwoorden of maakt hij van meervoud een enkelvoud. Of ineens van een ik een wij. Dat zijn een boel fouten, waardoor hij zomaar eens laag zou kunnen scoren, terwijl hij prima hoger kan lezen. Zou dus vragen naar de specifieke fouten.