Ligt er aan wat voor leidinggevende het is. Is hij inhoudelijk onderlegd of is hij er voor de randvoorwaarden? Ik voel zelf namelijk meer voor dat laatste, en ik los problemen graag zelf op met collega's (van andere afdelingen). Ik heb geen baas nodig die inhoudelijk met mijn werk mee kan praten.
Daar zit wel het verschil qua opleiding vaak. Niet lullig bedoelt maar hoe minder theoretisch/diepgaand o.i.d. de achtergrond des te meer er verwacht wordt dat een leidinggevende het probleem oplost. Bij hbo en wo niveau vervult een leidinggevende meestal meer een coachende rol ipv een concrete oplossing aan te leveren bij een probleem.
Ik vind dat praktisch/theoretisch ook een vreemde gedachtengang. Stel je voor dat een chirurg puur theoretisch was opgeleid omdat het WO-niveau betreft En lager/middelbaar/hoger vind ik niet zo raar. Je kunt nu eenmaal vakken leren op verschillende niveaus. En niveaus worden uitgedrukt in hoogte. Daar kun je een hoop achter zoeken, maar dat hoeft niet. Als we opleidingen uitdrukten in lengte, zou het over langer of korter gaan. Dat mensen er vervolgens een waardeoordeel aan hangen omdat iets een bepaald niveau heeft, dát kun je problematisch vinden. Dat is het ook! Het idee dat sommige mensen hebben, dat lager opgeleide mensen minderwaardig zijn, dat is echt wel een issue. Maar die discussie over dat opleidingsniveaus niet hoger of lager genoemd mogen vinden vind ik vrij onzinnig. Het is ook niet zo dat je opleidingsniveau per definite zorgt voor een hoger salaris. Genoeg kunstacademie-studenten, filosofen en mensen die obscure studies als Keltistiek hebben gedaan die daar weinig tot niets mee verdienen en zeker niet zoveel verdienen als vakmensen in de bouw bijvoorbeeld. Het heeft vooral te maken met vraag en aanbod, talent, specialisatie etc. En dat kan op alle niveaus.
Helemaal eens met @Maslov Middelbaar is toch ook wat de meeste mensen gevolgd hebben qua onderwijs? Dus dan is lager en hoger toch niet een vreemde benaming. Het zegt iets over de zwaarte ten opzichte van het middelbare, niets over de belangrijkheid van de opleiding. En het gaat niet om de woordkeuze. Als we vanaf nu zeggen mbo is uitvoerend beroepsonderwijs, dan zullen de mensen die hier op neer kijken dat echt nog wel blijven doen...
Hier PhD. Daarvoor 2 WO masters. En ik ben het ook eens met @Maslov. Het een andere naam geven neemt het waardeoordeel niet weg. Overigens lees ik in dit topic ook vooroordelen over hogeropgeleiden.
Ik snap de waarde oordelen ook nooit zo. Er is toch niets mis met het aanduiden van een verschil in de zwaarte van een opleiding / achtergrond? Dat zegt toch niets over hoe hard je werkt of hoeveel je verdient? Er is een verschil qua niveau, daar is niets mis mee. Het benoemen dus ook niet. Negatieve (voor)oordelen werken beide kanten op. Zo vind ik bijv ook dat je bijna op je woorden moet gaan passen als je het verschil tussen mannen en vrouwen benoemt. Waarom? Het zal mij echt een worst wezen of iemand zich man, vrouw, beiden of juist geen van beiden voelt. Maar er zijn ook personen die zich wél identificeren met gewoon het ‘man’ óf ‘vrouw’ zijn en dat mag ook gewoon benoemd worden. Er ís immers toch ook gewoon een verschil tussen mannen en vrouwen? Biologisch gezien sowieso. Qua rechten etc wordt het natuurlijk een hele andere discussie en dat is niet wat ik bedoel. Maar tegenwoordig moet je zó oppassen met wat je zegt wil je niet iemand op de tenen trappen..
Ik zie in onze organisatie dat het vooral te maken heeft met de mate waarin een team autonoom functioneert. Als je veel eigen verantwoordelijkheid krijgt en neemt, los je problemen meestal zelf op, of in ieder geval binnen het team. Dan hoeft de leidinggevende daar geen grote rol in te spelen. Die autonomie ervaren mensen vaker in hun werk wanneer ze hoger opgeleid zijn (omdat het werk zich dan ook meer leent voor autonoom handelen), maar lang niet altijd! Zo hebben wij zelfsturende teams voor facilitaire diensten en die functioneren heel goed. Edit// en wat ik ook zie, is dat wanneer er onenigheid is in een team (vaak door persoonlijke problemen of een verschil in missie-visie), een team meer inzet van de leidinggevende of coach nodig heeft. Dat is op ieder niveau van de organisatie eigenlijk zo.