Wij zitten met een dilemma: onze 10-jarige zoon zit op atletiek, maar hij vindt het niet zo leuk meer. Dat is al langer het geval en we hadden inmiddels al de afspraak met hem dat hij gewoon lekker 2 keer in de week zou trainen, maar dat hij niet per se aan wedstrijden mee hoeft te doen (hij heeft er vooral in het weekend een hekel aan namelijk). Wij hebben altijd gezegd: je moet sporten, maar het maakt ons niet uit welke sport, dus je mag ook iets anders gaan doen. Door de jaren heen heeft hij een serie andere sporten geprobeerd, maar kwam dan toch steeds terug op atletiek. Maar iedere week als hij moet trainen is het een discussie, we moeten hem er bij wijze van spreken naar toe slepen. Het is ook vrij laat op de dag, hij heeft dan vaak geen zin meer. Wij zijn er eigenlijk een beetje klaar mee. Nu stelde mijn man voor om hem er maar af te laten gaan. Hij speelt nl ontzettend veel buiten, gaat na school vrijwel altijd buiten voetballen en is dan altijd tussen de 1-3 uur weg, dus aan zijn beweging komt hij zonder problemen. Maar het voelt een beetje fout. Ik wil hem graag gezonde gewoonten meegeven en dus ook de instelling dat sporten ‘erbij hoort’ (ik heb zelf nl echt een hekel aan sport en wil dat niet aan mijn kinderen doorgeven ). Maar ja, hij is niet lui of zo, hij beweegt altijd, hij vindt het alleen vervelend om het in een ‘gedwongen’ vorm op een vast tijdstip te doen, hij wil gewoon lekker met zijn vrienden buiten voetballen. Hij doet het verder ook heel goed op school, werkt hard en serieus en haalt goede cijfers, dus ergens heb ik ook wel zoiets van ‘laat die knul maar lekker zijn eigen ding doen’. Misschien wel met de voorwaarde dat we het toestaan omdat hij zoveel buitenspeelt, maar dat hij als hij daar mee zou stoppen weer een sport moet gaan doen. Gewoon uit nieuwsgierigheid: hoe zouden jullie hiermee om gaan?
Mijn dochter sport niet. Wij zelf ook niet. Man omdat hij fysiek zwaar werk heeft, ik omdat ik chronisch ziek ben, dochter heeft ASS en trekt sporten helemaal niet. Wij leren haar echter wel gezonde gewoontes aan, ook qua voeding maar ook qua beweging. We wandelen veel met haar, we hebben een trampoline in de tuin die ze veel gebruikt. We zorgen er wel voor dat ze niet te veel stil zit. Mijn mening is dat bewegen belangrijk is, en niet per see de vorm waarin je dat doet.
Ik zou sporten niet verplichten. Sporten moet leuk zijn, als het niet leuk is, is het waarschijnlijk niet de goede sport. Als je verplicht ergens heen moet wat je niet leuk vindt om te doen, werk je het straks in de hand dat hij sporten net als jij verschrikkelijk gaat vinden.. Als hij genoeg beweging heeft buiten sporten om, zou ik inderdaad de afspraak met hem maken dat hij geen sport hoeft te kiezen. Als de beweging te weinig wordt, kun je samen met hem uit gaan zoeken wat wél een leuke sport voor hem is. Sporten jullie zelf?
Zou hij het dan niet leuk vinden om op voetbal te gaan als hij dat toch al iedere dag doet? Ik zou inderdaad ook stoppen met atletiek als hij er met zoveel tegenzin naartoe gaat, maar ik merk dat in de winter toch minder buiten wordt gespeeld, dan is een sport toch wel heel belangrijk vind ik. Hier is het ook een hele zoektocht geweest en nu kan hij niet kiezen…
Lekker buiten laten spelen en niet meer op sport totdat het weer ‘nodig’ is (als hij bijv alleen nog maar binnen zit te gamen of netflixen ). Ik had vroeger zelf een hekel aan sporten, maar we speelden altijd buiten (er was ook niet veel anders hoor, alleen tv op woensdagmiddag). Ben er niet slechter van geworden dat ik nooit op (team)sport heb gezeten. En ik ken genoeg ouders die zelf niet echt een lichtend voorbeeld zijn, maar wel hun kinderen verplicht op sport doen (want ze moeten zweten!).
Ik snap je, maar als hij telkens moet gaan terwijl hij geen zin heeft, gaat hij er juist een hekel aan krijgen lijkt me en is het effect wat je wil bereiken weg. Ik zou, wat iemand anders al schreef, kijken of voetbal iets is. Maar alleen heel veel buiten spelen is ook gewoon prima!
Wij stimuleren sport, maar verplichten genoeg beweging en buiten zijn. De jongste heeft het dubbelop, die doet 3x per week hockey en is na school ook altijd buiten. Maar de oudste (brugklas) is gestopt met sporten, maar zij fietst wel elke dag 24 km. Pas geleden begon ze dat ze wel weer iets wilde doen en doet nu een paar proeflessen freerunnen.
Onze kinderen moeten ook een sport doen. Omdat sporten zoveel meer is dan alleen "beweging". Maar welke sport ze willen doen is aan hun. Misschien toch eens opnieuw kijken naar een andere sport? Ik zou dan eerst stoppen met atletiek als hij dat echt niet leuk meer vindt en verschillende andere sporten uit proberen. Of wellicht zou hij 1x in de week ook genoeg vinden? Dan blijf je wel betrokken bij de sport en als hij over een aantal jaren wel weer fanatiek zou worden is de aansluiting zo weer gevonden.
Ik zou hem ook eens laten kijken bij voetbal. Ik denk dat verplichten niet werkt, maar ik zou het wel zoveel mogelijk stimuleren. Zijn er nog sporten in de buurt die hij niet heeft geprobeerd? Misschien daar eens een proeftraining mee laten doen. Maar voor mij makkelijk praten met kinderen die erg graag willen.
Ik vind niet dat sporten er per se bij hoort. Beweging hoort bij een gezonde leefstijl, maar dat hoeft niet als georganiseerde sport te zijn. Het klinkt alsof hij meer dan genoeg beweging krijgt als hij veel buiten speelt - ik zou dat meer dan voldoende vinden. Als hij ouder wordt, gaat hij misschien wat meer georganiseerde sport wel leuk vinden, of juist bv zelf naar een sportschool om daar te trainen.
Hij vindt voetballen ontzettend leuk en doet dat dus dagelijks, maar hij houdt gewoon niet van op een vast moment moeten sporten en in het weekend steeds wedstrijden moeten spelen. Hij heeft bijvoorbeeld echt geen zin om op zaterdagochtend vroeg de deur uit te moeten voor allerlei wedstrijden, maar voetbalt vervolgens wel met veel plezier de hele middag met kinderen uit de buurt. En als ik heel eerlijk ben is het ook niet echt een teamsportkind (maar dat zeg ik natuurlijk niet tegen hem), dus op voetbal gaan pushen wij niet echt. Ik denk dat we inderdaad de atletiek voorlopig maar even opzeggen en met hem bespreken dat dat prima is zolang hij lekker veel buitenspeelt.
Buiten spelen is volledig "vrij" bewegen Bij sport oefen je gericht motorische vaardigheden om er beter in te worden. Daarnaast en daardoor train je discipline, doorzettingsvermogen, incasseringsvermogen, vergroot je het zelfvertrouwen door fysieke grenzen te verleggen en stimuleer je hersenontwikkeling. Daarbij leg je ook een basis om op latere leeftijd op voort te bouwen. Ik zie weinig volwassenen nog losgaan in een speeltuin. (Los van de video's op dumpert)
Ik vind dit wel mooi omschreven. Wij hebben om deze reden ook heel veel sporten bekeken/ proeflessen gedaan. Mijn zoontje vond voetbal helemaal niets (terwijl hij dat vooraf altijd riep). Uiteindelijk freerunnen (past helemaal bij hem) en tennis geworden. Maar hij wil ook nog een proefles turnen doen en hij staat op de wachtlijst voor trampoline springen. Scouting had hij ook nog leuk gevonden… Ik vind het erg leuk dat hij zijn eigen keuzes maakt en niet ‘omdat al zijn neven op voetbal zitten hij ook met tegenzin blijft voetballen’. Er zijn tegenwoordig zoveel sporten, er zal vast wel iets leuks tussen zitten.
Hier hetzelfde. Maar als hij met tegenzin heengaat zou ik wel wat anders opzoeken. Mijn oudste 2 zijn heel fanatiek en missen alleen een training als het echt niet anders kan, de jongste vindt het leuk, maar vindt het ook prima als het niet doorgaat, dus dan traint hij soms een keer niet, maar hij gaat wel met plezier heen, dat vind ik wel heel belangrijk.
Ik voetbalde vroeger ook veel buiten. Heb een tijdje op voetbal gezeten maar net als jouw zoon had ik geen zin om in het weekend vroeg op te staan. Ben ook helemaal niet competitief dus dan is het ook minder leuk. Sport moet vooral leuk zijn vind ik. Maar daar zijn de meningen over verdeeld. Ik zou je zoon er ook af halen en lekker buiten laten spelen zoals hij nu doet. Misschien komt de interesse voor een sport nog een keer, en misschien niet.
+ in het kader van een teamsport de banden die je op kunt bouwen. Mijn oudste heeft zo'n leuke vriendengroep door voetbal