Ik heb hier ook onderzoek naar gedaan toen maar mijn conclusie was anders dan die van jou. Ook bij zonnebloemolie komen PAKS vrij. Daar ligt alleen het rookpunt hoger dan bij olijfolie. Maar ook dat (bij olijfolie boven (ongeveer) 216 bij zonnebloem boven 220) haal je niet snel. Gewone olijfolie kun je dus prima mee bakken. Extra vierge moet je er niet voor gebruiken. Ik heb hier ooit eens onderzoek naar gedaan en het bleek dat het allemaal niet zo zwart wit is. Het is wel belangrijk hoe je het gebruikt dus. .
Die bak ik in boter maar ook niet meer dan 1 a 2 eetlepels. Kip in olie (olijfolie) maar ik heb uitstekende anti aanbakpannen en dus niet meer dan dat nodig inderdaad. En als het gemarineerd is met olie erin dan vaak niets extra in de pan. En ook hier zijn het ruime hoeveelheden.
Wij bakken heel veel in olijfolie juist. Die dat is makkelijk een fles per maand. Boter gebruik ik zelden, alleen als ik jus wil of bij bepaald vlees. Anders niet.
Aan de ene kant snap ik dat men niet zo'n fan van hamsteren is. Aan de andere kant sta ik toch meer aan jou kant. Ook wij hebben geen groot budget. En nu snap ik best dat alles voor iedereen duurder wordt maar op zulke momenten kijk ik toch echt eerst naar mijn eigen portemonnee hoor. Ik sla geen kilo's in maar ook hier heb ik toen net dat ene pak bloem extra gekocht. We gebruiken het juist veel dus dan scheelt het ook wel.
Wat maak je allemaal met bloem dat er een kilo per week doorheen gaat? Ik bedoel het absoluut niet aanvallend hoor. Maar ben wel nieuwsgierig. Misschien steek ik er wat van op?
Pannenkoeken (dat is al een pond) Trdelniks Allerlei broden en baksels Basis voor soepen en sauzen Ene week meer dan de andere keer maar pot is toch wel regelmatig leeg.
Nou hier gaat ook makkelijk een kg per week doorheen hoor. Alleen al als ik seitan maak dan gebruik ik 1 kg bloem per gerecht (blijft uiteindelijk weinig van over). Maar ook verschillende soorten brood, quiche, pannenkoeken en andere baksels. Het maken van bechamel of andere sauzen binden, etc. Ben nu alvast begonnen met koekjes maken, en dan gaan er in totaal een behoorlijk aantal kg bloem doorheen.
Yep hier ook hoor! De ene week wel 2 kilo en soms ook een week niks. Gemiddeld halen we de 1 kilo per week wel denk ik. Pannenkoeken, American pancakes, taart/koekjes/cupcakes/cake etc, sausjes of soep, brood zoals; pizzadeeg, foccacia, flatbread als avondeten (wij bakken geen gewoon brood voor overdag zeg maar).
Daar ben ik het mee eens hoor. Niet de bloem, dat gebruiken wij weinig. Maar het ingesteld staan op dingen op het juiste moment willen kopen om te zorgen dat je niet overal de hoofdprijs voor betaald en geld over hebt voor leuke dingen. Hier ligt veel kleding voor de kinderen op voorraad. Ik ga het seizoen niet afwachten om de hoofdprijs te betalen. Natuurlijk kan het nog goedkoper, maar dan zou ik er tijd in moeten stoppen die ik niet heb. Het aanvullen van de voorraad doe ik ook tijdens 'hamsterweken'. Hoe veel ik dan koop ligt er maar net aan hoe lang geleden het is dat dezelfde aanbieding er was.
Hier dus ook. Deze week kwam het loon weer binnen en het eerste wat we doen is dingen als verschillende soorten drinken, aanmaaklimonade, maar ook verschillende soorten koeken (zoals sultana etc) en snacks inslaan voor de hele maand. Scheelt me enorm op de lange termijn want ik haal pas weer bij het volgende loon. En nu liggen er 10 broden op de aanrecht die ik in de vriezers moet zien te krijgen, gehaald via Too good To Go. Scheelt ons ook weer enorm. Op het moment van kopen ziet het er uit als veel en dat is het dan ook maar we doen er wel een maand of soms 1,5 maand mee. Daar denken mensen ook niet altijd aan en bestempelen je gelijk als hamsteraar.
De situatie nu is vermoedelijk tijdelijk. Je ziet nu al zonnebloemolie uit Roemenie komen. Er moeten verschuivingen gaan plaatsvinden, teelt moet opgeschaald worden, inkoop moet anders ingericht worden. Dat kost tijd, maar ik ga ervan uit dat iedereen hartstikke druk bezig is om dit voor elkaar te krijgen. In de meeste gevallen kunnen we echt wel zonder. Nog beter is om iedereen wat te gunnen en niet het bloem of olie voor de neus van anderen weg te kapen. Ook als je gewend bent grotere voorraden aan te houden, is het socialer nu tijdelijk die voorraad wat kleiner te houden. Zo zag ik een vrouw 4 grote 3L flessen frituurolie pakken. Het is dat er maar 4 nog maar over waren, anders had ze wellicht nog meer gepakt. Dat vind ik echt hamsteren en geen rekening houden met anderen. Ik vind het nu vervelend dat ook andere olien op beginnen te raken. Bij onze AH stond er alleen nog maar dure olijfolie. De rest gewoon helemaal op.
Hier al weken bijna niks meer in de schappen. Al is het bij een Aldi wel minder erg leeg dan de AH bij ons in de buurt. Bij de Aldi staat eigenlijk altijd wel olijfolie.
Dat is inderdaad het vervelende. Men raakt in paniek en koopt dus alle olie op. Dat zag je 2 jaar geleden ook bij het toiletpapier. Er zijn uiteindelijk wel genoeg soorten olie, maar omdat iedereen meteen het schap leegtrekt zodra er weer wat staat, houdt het de angst telkens in stand en blijven de schappen steeds leeg.
Bij het filiaal waar ik werk mag men maximaal 2 per klant, ook de deegwaren. Meel mag maximaal 10 per klant want dat krijgen we per pallet binnen. Ben zeer benieuwd hoeveel de zonnebloemolie gaat kosten. Vorige week was hij nog 1,99 voor 1 liter.
Maar wat is nut van zulke grote aantallen kopen? Je kan ook elke week een beetje kopen en evt iets meer bij een goede aanbieding.
Maar hoezo scheelt het enorm op lange termijn? Is het altijd net in de aanbieding als je loon binnenkomt? Want of je nou 8 pakken/ flessen ineens haalt of 2 pakken/ flessen per week dat maakt toch niet echt verschil? Klinkt nu meer als besparen door rantsoeneren (kom even niet op het juiste woord maar bedoel bepaalde hoeveelheid voor bepaalde periode vaststellen) dan besparen door het nu ineens te kopen. Maar misschien snap ik het niet. De tgtg broden snap ik wel als besparing.