Ik vraag me af of dit wel klopt. Heb je hier cijfers van? Volgens mij zijn de onverwachte thuisbevallingen in de meeste landen niet meer dan in een land als Nederland. Als ik kijk naar waar ik woon, en ik ken tamelijk veel vrouwen met kinderen hier,(ook een aantal grotere gezinnen) is er persoonlijk maar één geval waarbij het kind in de auto werd geboren. En dat kwam puur omdat de vrouw in kwestie zelf naar het ziekenhuis gaan tot het laatste moment wilde uitstellen. Het is hier zo dat je kan kiezen tussen een staatsziekenhuis en een privé kliniek. De meesten die er het geld voor hebben (is niet eens vreselijk duur hoor) gaan dan naar een privé kliniek. En waar je in Nederland pas mág komen vanaf een bepaald aantal centimeters ontsluiting, mag je hier komen wanneer je wil (ongeacht het soort ziekenhuis waar je bevalt). Maar in Nederland helpen ze je echt pas vanaf een bepaald aantal cm ontsluiting. Een vriendin van me moest in het geboortehuis bevallen, en toen de pijn intenser werd belde ze haar verloskundige. Er vanuit gaand dat het dus tijd was om te gaan. Maar die wilde nog even wachten, ze had vast nog niet genoeg ontsluiting etc. Reden: ze kon nog "gewoon" praten aan de telefoon. Je raad het al maar het kind is dus thuis geboren, de verloskundige was nog wel net op tijd. Maar die had het totaal verkeerd ingeschat. Dus die ongeplande thuisbevallingen gebeuren in Nederland net zo goed en soms juist door toedoen van de verloskundige.
Bij het ziekenhuis van mijn voorkeur werd dus door de Vk aangegeven dat ik daar beter niet heen kon gaan als ik evt een ruggeprik wilde omdat het daar vaak of heeeel lang duurt of ze het niet nodig vinden om te komen… terwijl m’n andere bevallingen daar prima bevallen zijn (alleen toen geen ruggeprik)
Toch blijkt uit onderzoek dat het niet aanwezig zijn van de anesthesioloog in het ziekenhuis zorgt dat de drempel om te bellen hoger is en dat er dan vaker te laat gebeld wordt. Dus het beeld van de anesthesioloog die eerst koffie wil is wel onterecht, maar de angst dat het langer duurt is niet helemaal onterecht. Alleen ligt dat dan niet zo zeer aan de anesthesioloog in kwestie (soms wel natuurlijk, maar wat jij aangeeft is inderdaad de norm), maar aan de drempel om te bellen. En die is bij bevallingen waar een vrouw pijnstilling wil een heel stuk hoger dan bij een spoed OK. En dat komt weer door het beeld dat bevallingen zoveel mogelijk zonder pijnstilling moet gebeuren.
Wat bedoel je precies met wat niet klopt? En welke cijfers? Ik heb geen idee of ongeplande thuisbevallingen in Nederland vaker of minder vaak voorkomen dan in andere landen. Of het inderdaad onveiliger wordt als gepland thuisbevallen niet meer mogelijk is; daar kan ik geen cijfers over vinden. Is ook lastig te meten want je kunt niet iets meten wat nog niet zo is. En Nederland is hierin vrij uniek dus ook moeilijk te vergelijken met cijfers uit andere landen. Hoe jij vertelt dat het in Tunesië (daar woon je toch, als ik het goed heb onthouden?) gaat is wel een verschil met bijvoorbeeld Engeland en Amerika (daarvan weet ik, behalve Nederland, het meest hoe de geboortezorg in elkaar zit). Daar is het namelijk zo dat je weliswaar altijd mag komen naar een ziekenhuis of geboortekliniek. Maar dat de kans ook groot is dat je weer naar huis wordt gestuurd als je nog geen of weinig ontsluiting hebt. En dat is ook wel logisch. Ik had bij de derde al ruim 2 weken voor haar geboorte 's avonds voorweeën om de 2-3 minuten en 2cm ontsluiting. Maar het zette niet door, dat heb je soms. Dan is het logisch dat je weer naar huis wordt gestuurd. En dan kan het daarna alsnog heel snel gaan. Dat is niet altijd goed in te schatten, en dat geldt zowel voor een verloskundige die bij je thuis komt als voor één die in een kliniek werkt.
@Muisje2016 Ik zeg niet dat het niet klopt maar vraag me af of het klopt dat er in het buitenland meer ongeplande thuisbevallingen zouden plaatsvinden. Dat je wordt weggestuurd is wel logisch ja. Wat dat betreft weet ik niet hoe het hier zit, maar ik denk niet dat het hier zo is dat je dan maar wordt ingeleid ofzo. Natuurlijk zijn er altijd situaties waarbij het ineens sneller kan gaan maar het beeld dat door sommigen in dit topic wordt geschetst (zonder geplande thuisbevallingen meer ongeplande thuisbevallingen zonder begeleiding 'zoals in het buitenland') lijkt mij een beetje kort door de bocht.
Maar dat is niet haar stelling. Haar stelling is dat als we geplande thuisbevallingen afschaffen dat er dan kans is dat in die gevallen dat er een ongeplande thuisbevalling plaatsvindt, de verloskundige minder goed opgeleid is hiervoor. Omdat er veel minder vaak thuisbevallingen zullen plaatsvinden en mensen ook niet meer opgeleid worden om in hun eentje een bevalling te begeleiden.
Dan heb ik het vast verkeerd geïnterpreteerd, maar haar 'zoals in het buitenland' kwam op mij heel stellig over dat er meer van dergelijke bevallingen plaatsvinden in het buitenland.
Nee, met de zin "net als in het buitenland" bedoelde ik dat er in ieder land ongeplande thuisbevallingen (of bevallingen onderweg naar het ziekenhuis) voor komen. Soms gaat het gewoon zó snel dat er geen andere optie is. Maar op dit moment is het in Nederland zo dat er dan wel een verloskundige naar je toe komt en dat die veel expertise heeft met thuisbevallingen. (Tenzij ze te laat is natuurlijk, dat komt ook voor.) In het buitenland is de keuze vaak of tóch in de auto en hopen dat je het ziekenhuis haalt of een ambulance bellen die a) in de meeste landen een langere aanrijtijd heeft dan in Nederland (15 minuten bij spoed) en b) minder ervaring heeft met bevallingen.
In veel landen gaat de vrouw al naar het ziekenhuis bij de eerste tekenen van de bevalling: de eerste weeën of meteen als hun water breekt. In zeldzame gevallen bevalt de vrouw dan alsnog binnen een kwartier maar dat komt niet zo vaak voor. En bij de thuisbevalling staat de vk dan ook nog lang niet naast mijn bed. Die komt pas veel later opdagen als de bevalling een eind is gevorderd. S nachts geeft ze aan dat je moet gaan slapen en 's ochtends weer belt, overdag heeft ze meestal nog meerdere controles en bevallingen en komt later of tussendoor. In een ander land zou de vrouw dan al lang in het ziekenhuis liggen. Bevallen onderweg naar het ziekenhuis is een groter risico als de vrouw midden in de bevalling door de vk alsnog naar het zkh wordt gestuurd. Niet vergeten dat dit in bijna 50% van de thuisbevallingen van een eerste kind gebeurt in Nederland.
Ok ga ik even de andere kant vertellen, mijn verloskundigepraktijk was bij beide meiden namelijk al verenigd in zo'n verband. Ik heb dat ten opzichte van de oudste als een enorm voordeel ervaren, de lijntjes waren een stuk korter en de communicatie een heel stuk beter. Alle 3 mijn bevallingen zijn medisch geweest, de 1e en 3e tijdens de bevalling de 2e al voor de bevalling. En waar ik bij de 2e eigenlijk direct onder de gyn moest vallen vanwege fluxus bij de 1e, kon ik nu onder de vk vallen tot 36 weken. Bij de 3e zou ik ook direct onder de gyn vallen maar kon ik door dit samenwerkingsverband bij de vk vanaf het begin (ok corona speelde daarin ook mee) maar consults waren gecombineerd met de gyn digitaal/videobellen vanaf de vk. Alle extra onderzoeken werden via de vk gedaan en daar werd altijd door de gyn ook nog naar gekeken. Met 36 weken kreeg ik een akkoord voor een thuisbevalling, omdat zowel ik als de vk de pijn tijdens de ontsluitingsfase niet vertrouwde is er contact geweest met het zkh en ben ik 'overgedragen'. Mijn eigen VK is er bij gebleven tot ik de ruggenprik kreeg en achteraf is ons beider gevoel juist geweest. Ik had een loslatende placenta en het werd dus een spoedkeizersnede. Ook de overschakeling nadat we thuis kwamen ging vele malen beter dan bij de oudste. Ik ben er dus wel echt voorstander van, het komt de communicatie echt enorm ten goede. En niet onbelangrijk de verdeling qua zorgkosten is ook aanzienlijk verbeterd. Bij de oudste werd er nogal moeilijk gedaan want wanneer ze mij naar de gyn hadden overgedragen dan kregen de vk niet alle zorg meer betaald die ze geboden hadden. Dat is hiermee veel eerlijker verdeeld zo legde mijn vk uit bij de jongste. Had het ter sprake gebracht omdat hier al jaren sprake van is om door te voeren en ik het rot vond dat ik alsnog overgedragen moest worden. Bij de oudste werd daar tijdens de bevalling en de 5 weken daarvoor, toen ik weeën had om de 10 minuten continu, enorm moeilijk over gedaan. Uit ervaring met het samenwerkingsverband ben ik er dus wel enorm voorstander van, overigens zijn hier alle vk's, doula's etc aangesloten bij het samenwerkingsverband, ook de wat meer alternatieve vk's om ze zo te omschrijven. En waar ik iedereen de ervaring gun van mijn jongste 2, wens ik niemand de ervaring zoals bij mijn oudste (en dat lag in mijn geval dus niet aan de praktijk maar aan de samenwerking)
Maar ik heb dezelfde ervaringen bij alle 3 als jij bij de laatste 2 en mijn verloskundige praktijk is tegen deze nieuwe financiering. Bij de tweede en derde (eerste was ik direct medisch) heb ik zowel in ziekenhuis als bij VK controles gehad icm bloedverlies (bij de tweede) en groeiachterstand (bij de derde). Ik heb het ook besproken met onze VK omdat bij de oudste net een vernietigend rapport was over de geboortezorg en ik dat best eng vond. Maar toen werd uitgelegd dat ze gezamenlijk protocollen hadden opgezet, dat er afspraken waren over laagdrempelig overdragen, over meekijk mogelijkheden, enz. Er is zelfs gezorgd dat ik bij een specifieke gynaecoloog kwam omdat ze die het best vonden passen. Dus ik ben er niet van overtuigd dat het ligt aan de financiering, maar aan de afspraken en ego's. En de financiering is wel een probleem, maar er zitten diepere issues onder die je niet oplost met alleen aanpassing van de financiering.
Bij mij was bij alle bevallingen mijn verloskundige er van begin tot eind. Maar als je in het ziekenhuis wil bevallen, moet je dan bij de eerste wee/gebroken vliezen al meteen naar het ziekenhuis dan?
In Nederland? Nee, volgens mij pas als de weeen om de 5 minuten komen volgens mij. In FR hetzelfde trouwens, tenzij anders geadviseerd kom je naar het ziekenhuis als je weeen elke 5 minuten komen en dat tenminste een uur lang. Bij gebroken vliezen moet je wel meteen komen, dan checken ze. Soms kan je daarna nog naar huis om de weeen af te wachten, soms moet je blijven. Wat je wel vaak ziet is dat vrouwen die voor het eerst bevallen al heel vroeg naar het ziekenhuis komen. Die weten natuurlijk niet hoelang het gaat duren (kennen vaak alleen de (horror)verhalen dat een baby binnen 2 uur er is en zo). Maar die worden dan gewoon opgenomen. Ik stond met mijn eerste baby ook al heel vroeg op de stoep. Duurde daarna nog een eeuwigheid, maar wist ik veel, haha.
Dat verschilt per land, maar in veel landen bij de eerste bevalling wel. Het proces is verder ook niet te vergelijken. Vrouwen gaan vanaf hun 18de regelmatig op controle bij de gynecoloog (want in de meeste landen heel normaal is) en zien het zkh ook niet als een eng medisch instituut waar je terecht komt pas als je al door een heel zorgmolen gegaan bent.
Klopt ja. Hier gaan vrouwen elk jaar naar de gyn. Specialisten zitten hier ook niet enkel in het ziekenhuis. Ze hebben gewoon hun eigen praktijk in de wijk, zoals de huisarts in NL.
Nee hoor, in Nederland niet. Dan moet je al wel wat centimeters ontsluiting hebben. Bij de oudste waren we net op tijd om nog naar het ziekenhuis te kunnen, want boven een aantal cm willen ze niet meer dat je weggaat. Dus bij de jongste werd me wel op het hart gedrukt direct de vk te bellen bij de eerste wee. Toen zijn we ook met nog geen 3 cm naar het ziekenhuis gegaan. Sowieso wisten we niet hoe snel het zou gaan, omdat bij de oudste de vk er pas was met 6,5 cm. En er lag ook nog eens een dik pak sneeuw en het was spekglad, dus bij de jongste op tijd gegaan.
Dat geloof ik helemaal niet. Als thuisbevallen verdwijnt, dan veranderd de publieke opinie daar ook over, en dat duurtniet eens zolang. Dpan kun jij al gesprekken voeren met je kinderen in de strekking van: " jeeee, ben jij thuisbevallen van ons, wat gevaarlijk zeg!" Daar gaat niet eens een generatie overheen. En als die gedachte veranderd gaat men niet expres lang wachten. "Niemand wil " dan meer thuis bevallen. Als het voorschriften worden dat je bij de 1e wee belt gaat iedereen die gewoon opvolgen, zo werkt dat. De kennis van vk's hoeft niet minder te worden, in het ziekenhuis kunnen zij alsnog de bevalling zelfstandig doen.