Overprikkeld op vakantie

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door cs1986, 4 mei 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. cs1986

    cs1986 Actief lid

    7 mrt 2013
    115
    4
    18
    NULL
    NULL
    Goedemorgen,
    Onze oudste zoon (bijna 9 jaar) raakt op vakantie vaak snel overprikkeld. We zijn momenteel een paar dagen weg, samen met familie (neefjes en nichtjes) en ik zie dat het hem zoveel energie kost, waardoor hij eind van de dag alleen maar chagrijnig, geprikkeld en verdrietig is. Hij is iemand die het liefst de hele dag met zijn neef en nicht en broertje speelt en alles samen met ze doet. Ook gaat hij iets later naar bed dan normaal, maar dat proberen we echt wel te beperken. Toch is hij s ochtends vroeg klaar wakker. Tot rust komen lukt alleen met een filmpje op de iPad, anders gaat hij toch weer samen met zijn neef en nicht op pad … onze dag ziet er ongeveer zo uit;
    7 u wakker, filmpje op iPad
    9 u ontbijten
    10 u activiteit ( naar speeltuin oid)
    13 u lunch en even filmpje iPad
    14 u activiteit (zwemmen)
    17.00 met neef en nicht spelen ( vaak ook nog even iPad maar ook buiten spelen)
    19.00 eten
    20.30 terug naar eigen huisje, klaarmaken voor bed. Voorlezen en dan rond 21.15 slapen.

    Vorig jaar tijdens de zomervakantie zag ik ook dat hij oververmoeid raakte na een aantal dagen. Hij ging s nachts steeds slechter slapen (woedeaanvallen tijdens zijn slaap, nachtwandelen etc)

    Heeft iemand tips om dit te voorkomen? En hoe gaat dat bij jullie, wordt de iPad tijdens vakanties vaak ingezet ter rustmoment? Een andere manier van rustmoment heb ik nog niet echt ontdekt; het is geen “speler” en lezen is meer een straf dan dat hij daarvan geniet …
    Zijn jongere broertje heeft hetzelfde ritme, maar slaapt veel langer uit. Die pakt echt de rust die hij nodig heeft en is eind van de dag wel moe, maar laadt zijn batterijtje volledig op in de nacht…
    Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
     
  2. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    Ik probeer zoveel mogelijk ‘voor te structureren’, dus uitschrijven wat we gaan doen en hoe we het gaan doen (vroeger deed ik dat met plaatsjes, maar als puber is dat ‘kinderachtig’, aldus mijn dochter ;)). En ze zit inderdaad wat meer op een scherm, al leest ze ook graag en veel. Ik bespreek ook zover mogelijk met haar wat zij nodig denkt te hebben, zodat ze daar hopelijk zelf ook steeds meer gevoel ed voor krijgt en zelf gaat herkennen wanneer ze rust nodig heeft. Bepaalde dingen houden we om die reden ook zoveel mogelijk hetzelfde in vakanties, zeker als we thuis zijn veranderen de bedtijden hier bv. niet.
     
  3. Liekje81

    Liekje81 VIP lid

    6 sep 2013
    18.656
    21.161
    113
    doktersassistente
    Zevenhoven
    Op advies van niekekris doen wij het ook zo. Vorige week midweek weg geweest en zoveel mogelijk de dag vantevoren bespreken, zelfde ritme qua eten en slapen. En idd wat meer schermtijd tussendoor. Dit was de eerste vakantie waarbij ik echt dacht: ja, het was echt leuk zo. Met dank nog @NiekeKris ;):thumup:
     
    owly, Archie83, hummeltje5 en 2 anderen vinden dit leuk.
  4. ikkie97

    ikkie97 VIP lid

    7 mei 2011
    10.079
    3.520
    113
    Misschien ook af en toe een 1 op 1 moment inlassen voor de rust?
    Dus even niet samen met de andere kids, maar even apart een wandelingetje ofzo of even een spelletje in een rustige omgeving.
     
  5. Sophy

    Sophy VIP lid

    28 aug 2011
    5.779
    2.677
    113
    Noord-Holland
    Bij ons gaan ze niet om 17u nog spelen, dat is precies het moment dat ze instorten. Dan lees ik voor, of ze lezen zelf (een boek of gewoon een donald duck), we spelen een spelletje, er zijn wat snacks. En we eten gewoon veel vroeger (1745-18 max) en daarna mogen ze samen (dus niet met andere kinderen) nog wat rommelen en dan gaan we klaarmaken voor bed. Er wordt niet langer opgebleven en ze mogen zeker niet op de ipad, daar worden ze juist overprikkeld van. Dus nou ja, wij zijn niet het leukste gezelschap misschien :oops: maar zo blijven ze overdag wel het leukst en meest uitgerust :)
     
    bulakgirl, owly, hummeltje5 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  6. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.510
    8.362
    113
    Wat fijn om te lezen! :thumup:
     
    Liekje81 vindt dit leuk.
  7. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Heel eerlijk, om 20.30 pas naar het eigen huisje weg van de rest zou voor onze 9 jarige veel te laat zijn.
    En we lassen sowieso genoeg momenten in zonder de rest.
     
  8. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.028
    5.175
    113
    Hier ook inderdaad. Mijn 10-jarige vindt dat al te veel merk ik, en zij kan juist best veel hebben. Mijn bijna 8-jarige heeft er meer last van, waardoor we echt even rustmomenten moeten inlassen op dagen met veel prikkels. Als we dat niet doen, draaft zij maar door en door en door - ze lijkt dan geel grappig en vrolijk, maar vervolgens is ze helemaal hyper en onbereikbaar…
     
  9. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.439
    1.611
    113
    Onze jongste (bijna 10) kan op vakantie ook overprikkeld zijn. Alles is toch anders dan thuis. Ze kan dan mopperig over dingen doen, waarvan wij denken 'hoezo dan' (dat ze haar grote zus snachts hoort ademhalen bv).
    Onze hond gaat altijd mee. Dat brengt haar wel tot rust. En ze houdt van knutselen/tekenen. En verder idd filmpjes kijken of lezen.
    Rustig aan doen en haar betrekken bij welke activiteiten we gaan doen (en dan ook daadwerkelijk naar haar luisteren) helpt ook.
     
  10. sidmick

    sidmick VIP lid

    23 jun 2008
    17.227
    3.672
    113
    Ik roep standaard de eerste 3 dagen dat we noooooit meer op vakantie gaan want jeetje wat is dat hard werken. Zoon is dan compleet hyper, overprikkeld, brutaal, ongeremd. Alle indrukken, geluiden etc trekt hij totaal niet.
    Ik ben de eerste dagen dan ook heel strikt in bedtijd, hoe moeilijk dan ook.
    Daarna begint hij te landen en is hij te sturen. We zorgen voor een paar x per dag een rustmoment. Bij voorkeur in bed met zware deken en ipad. Langzaam kan ik zijn bedrijd dan iets rekken maar vooral niet teveel.
    Als we met familie of vrienden gaan trekken we ons regelmatig terug maar gelukkig doet hij dat ook vaak zelf.
    Weekendjes weg doen we inprincipe niet, dat is te kort voor hem om te landen
     
    NiekeKris vindt dit leuk.
  11. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.054
    2.435
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Hij is al 9 dus hij kan denk ik wel aanvoelen wanneer hij een rustmoment nodig heeft.
    Wij zijn nu ook op vakantie met vrienden en familie. Mijn zoon van 7 gaat hier heel laat naar bed, ‘s avonds nog een kampvuurtje enz. Daardoor slaapt hij lang uit. Ontbijten doen we wanneer we trek hebben. Geen vaste tijd. En hij speelt af en aan buiten of even binnen op de iPad een spelletje of filmpje. Wanneer hij het weer zat is komt hij weer naar buiten. Ik laat het allemaal los op vakantie en iedereen doet lekker waar hij zin in heeft. Dat werkt prima en zo blijft het ook gezellig.
     
  12. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.695
    7.749
    113
    Vrouw
    Zelfs voor mijzelf nog :oops: moet echt even opladen tussendoor zonder andere mensen om mij heen.

    Ts. Kunnen jullie wat eerder eten? Zodat je misschien rond 19:00 terug bent?

    Wij houden zoveel mogelijk het ritme aan van thuis met hier en daar een uitschietertje. Geen drukke activiteiten meer na het eten over het algemeen, zo dat wanneer het wel een keer gebeurd hij er geen last van heeft. Drukkere dag gehad = volgende dag rustiger.
     
  13. Sophie2019

    Sophie2019 Fanatiek lid

    21 jul 2018
    1.759
    1.342
    113
    Vrouw
    Begrijp ik goed dat ontbijt en lunch ook met de andere familie wordt gedaan?

    ik zou na een paar dagen dan ook helemaal overprikkeld zijn.

    zou een stapje terug doen in het alles gezamenlijk doen en ook tijd inplannen met enkel het eigen gezin.
     
  14. Sylver

    Sylver Fanatiek lid

    17 sep 2014
    1.488
    1.446
    113
    Heel prettig dat dat voor jullie zo werkt.

    Voor mijn 9-jaroge niet en zo te lezen voor de zoon van TS ook niet.
    Mijn 9 jarige voelt zelf niet aan wanneer het voor haar beter zou zijn om even rust te nemen. Ze vindt alles leuk en in haar enthousiasme draaft ze maar door en door, totdat haar emmertje vol zit en ze compleet instort. Ze wordt dan boos op alles en iedereen en kan dan totaal niet meer relativeren.

    Mijn 5 jarige kan dat wel, die stopt gewoon midden in een activiteit en besluit dan even iets anders in haar eentje te gaan doen. Als ze dan opgeladen is, komt ze er weer bij.

    Het heeft dus eerder met karakter te maken dan met leeftijd, lijkt mij.

    Mijn oudste weet inmiddels wel, na jarenlang erover praten, dat het bij haar zo werkt, maar voelt het zelf nog steeds niet goed aan. Haar proberen te laten stoppen als ze zelf denkt dat het allemaal nog prima gaat is dus heel lastig nog steeds.

    @cs1986 is het een idee om na het eten niet meer te gaan spelen en toch iets eerder naar bed te doen?
    Hier werkt drukte in de avond ook altijd door naar slechter slapen 's nachts.
     
  15. cs1986

    cs1986 Actief lid

    7 mrt 2013
    115
    4
    18
    NULL
    NULL
    Nee hoor, we hebben nu een apart huisje en trekken ons regelmatig (op mijn verzoek) even terug. Anders houd ik het zelf ook niet vol. Maar vorig jaar op zomervakantie was dit ook zo, toen waren we met z’n viertjes. Het lukt ons niet zo goed om vroeg te eten en ze op tijd op bed te leggen, om ons heen gebeurde dat ook niet en met al die geluiden lukte het niet om eerder te kunnen slapen ( we slapen in een tent)… ik accepteerde dat hij dus laat naar bed ging, maar werd elke ochtend wel vroeg wakker (hij kan gewoon niet uitslapen) en dus raakte het batterijtje gewoon leeg aan het eind vd vakantie. Nu we dit weekje weg zijn zie ik het hier opnieuw gebeuren. Dus voor de zomervakantie maar even een plannetje maken hoe we dit kunnen voorkomen want ik vind het zielig om te zien dat hij zo oververmoeid en overprikkeld raakt…
     
  16. Sylver

    Sylver Fanatiek lid

    17 sep 2014
    1.488
    1.446
    113
    Eten jullie 's avonds ook met z'n allen?
    Misschien is het dan ook beter (en rustiger) om alleen met het gezin te eten, zodat hij daarna ook makkelijker zijn rust kan pakken.
     
  17. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.597
    3.483
    113
    Met de meeste mensen vind ik samen op vakantie ook vermoeiend en wij gaan dus meestal als gezin. En mijn zoon heeft echt wat ellendige jaren op school achter de rug en hij kan niet goed tegen veranderingen, dus dat kwam er in de vakantie de eerste dagen vaak allemaal uit. Vaak ging het de rest van de vakantie beter hoor, maar we hebben echt dagen vol gedoe gehad.
    We proberen ook wel een soort ritme er in te houden. Naar bed is wel iets later, ze kunnen toch vaak niet zo vroeg slapen. Maar wel op tijd eten, soort van vaste tijden en planning.

    Nadat we van school gewisseld waren, ging het veel beter. Al houdt hij nog niet zo van veranderingen. Gaat het liefst naar bekende plekken op vakantie. Dat doen we soms, maar we wisselen ook af.
     
  18. Mop81

    Mop81 Fanatiek lid

    9 nov 2013
    4.054
    2.435
    113
    Vrouw
    Amsterdam
    Je hebt gelijk. Het zal eerder met karakter dan leeftijd te maken hebben.
    Er zit nu bij ts aardig wat structuur in de dag. Ik denk dat dat voor haar zoon al goed is.
    Ts, is het misschien ook een idee om soms even samen met hem iets te doen of jullie wat langer even terug trekken, spelletje doen, filmpje ofzo?
     
  19. tuc

    tuc VIP lid

    19 dec 2012
    51.882
    42.751
    113
    Wij houden dezelfde volgorde aan mbt bedtijd als thuis. De tijden schuiven dan iets. Thuis eten we bv 17.30/17.45 en daarna gaat de jongste naar boven. Soms douchen, soms niet. Hij gaat daarna niet meer spelen. Leest een Donald Duck en om 19 uur 20 min jeugdjournaal. Daarna slapen.
    Op vakantie eten we ook later: 18.45/19.00 uur. Daarna de slaaptent in. 20 min jeugdjournaal terugkijken en slapen. Ondanks dat de tijden iets schuiven blijft het ritme hetzelfde. En dan zijn er ook geluiden om de tent heen ja, maar daar is hij aan gewend.
     
  20. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    19.980
    8.783
    113
    Wat andere ook aangeven ik zou wat eerder eten. De laatste activiteit tot 17.00 en dan samen met het gezin koken( iets voor jezelf doen). Of als je echt samen wil eten optijd eten samen.

    Daarna lekker rustig afbouwen.

    Onze zoon is ook snel geprikkeld. Hij is 8 maar we moeten hem wel echt helpen en sturen dat hij die rust neemt. Door structuur weet hij waar hij aan toe is.

    Lezen en tekenen geeft hem rust. Tablet is handig maar niet voor na het eten want dan blijven die prikkels komen.

    Wij spelen ook graag bordspellen
     

Deel Deze Pagina