Bewust kiezen voor fles/ kunstvoeding?

Discussie in 'Zwangerschap' gestart door minimee, 1 mei 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Neilia

    Neilia Niet meer actief

    maar dat zal niet altijd zo zijn.
    Mijn dochter is 8 maanden en krijgt nog elke 3 uur bv.
    Nou drinkt ze zonder problemen uit de fles maar als dat niet zo was had ik niet zo maar weg gekund.
    Ik kolf heel slecht dus weg gaan is sowieso een ding.

    Ot: ik heb bij de eerste bewust kv gegeven.
    Leven en laten leven.
    De keuze is er dus die mag je zelf maken.
    En wat iemand er ook van vind, daar moet je je weinig van aan trekken.
    Beter kv geven met plezier dan bv met tegenzin ;)
     
    S2909 vindt dit leuk.
  2. Ally2020

    Ally2020 Bekend lid

    15 nov 2020
    503
    649
    93
    Vrouw
    Nee, dat vind ik dus helemaal niet ;), iedereen heeft argumenten die zwaar of minder zwaar wegen. En de verschillen zijn wel degelijk heel groot tussen kv en bv voor moeder en kind. Ik vind gemak inderdaad geen goede reden, dat mag toch? Anderen hier vinden het weer een prima reden en wat TS doet moet ze zelf overwegen. Of mag er in dit topic alleen maar hoera voor kv geroepen worden? TS vraagt of het oké is als ze geen bv geeft. Die vraag kan ze alleen zelf beantwoorden als ze goed over de voor en nadelen is geinformeerd.
    Wat ik of een ander daarvan vind is verder niet zo belangrijk. Maar ik mag toch mijn argumenten om juist te kiezen voot bv en hier veel waarde aan te hechten ook noemen zonder het iemand opnte dringen of zitten jullie al op de kast als hier iemand die pro bv is schrijft? Dat snap ik niet zo goed hoor…
     
    Ingeltje vindt dit leuk.
  3. Ally2020

    Ally2020 Bekend lid

    15 nov 2020
    503
    649
    93
    Vrouw
    Ja dat is per kind verschillend ;) maar niet gezegd dat dat met een flessen kind makkelijker is of gaat. Die kunnen net zo goed veel mama honger hebben.
     
  4. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    6.870
    3.638
    113
    Vrouw
    Thuis
    Je mag natuurlijk pro borstvoeding zijn.

    Maar open daar dan je eigen topic voor en probeer daar dit topic niet voor te gebruiken.
     
  5. Miepiemoos

    Miepiemoos Bekend lid

    13 mei 2013
    970
    157
    43
    Flesvoeding is natuurlijk helemaal prima! Ik snap het helemaal want ik heb bij de derde ook getwijfeld!

    Mijn eerste twee kids bv gegeven en vooral de tweede lang gevoed, was een echt mama’s kindje en ik kwam er bijna niet vanaf. Vond ik ook heel verstikkend op een gegeven moment.

    Ik heb nu een derde baby van 5 maanden en ben wel weer begonnen met bv en geniet er toch wel weer van. Ik geef echter ook vaak flesvoeding. Als ik zin heb in wijn in de avond. Als ik even vrijheid wil. Als ik even weg wil met de andere twee en niet onbelangrijk: als ik wil slapen. Het lijkt onmogelijk want je moet kolven om de productie omhoog te houden maar bij mij in de praktijk werkt het echt super en heb ik nu het beste van twee werelden (ik kolf niet geweldig maar doe het gewoon kort).

    Het voordeel van bv bij een derde vind ik vooral dat we ook een momentje samen hebben. Ze is de derde dus moet overal mee naartoe en zo heb ik het idee dat ik haar toch even dat verbindingsmoment kan geven. Het moment om te ontprikkelen als het druk is, of als ik even niet weet wat er aan de hand is helpt bv om de situatie op te lossen.

    Een combi werkt dus voor mij heel erg goed. Misschien is dat nog een optie?
     
    NiVa0230 en S2909 vinden dit leuk.
  6. Liliane92

    Liliane92 Fanatiek lid

    7 sep 2020
    1.664
    2.652
    113
    Vrouw
    #46 Liliane92, 19 mei 2022
    Laatst bewerkt: 19 mei 2022
    Ik heb zelf borstvoeding gegeven en doe dit nog steeds na 7 maanden. In de avond krijgt ze soms ook een extra flesje. Moet zeggen dat ik de eerste twee maanden na een heftige bevalling echt geploeterd heb maar ben wel super blij dat ik doorgezet heb. Al dat uitkoken is ook veel werk en de melk in mijn borst heb ik altijd bij me, maar snap helemaal dat dat voor iedereen anders is.

    Ik ben helemaal van mening dat je moet doen waar je je zelf goed bij voelt! Blije mama is blije baby. Wel zou ik willen aanraden om misschien wel de melk van de eerste dagen (colostrum) te geven aan je baby of, als je dat niet prettig vind, af te kolven en te geven aan je baby. Deze melk is gigantisch goed voor de opbouw van je baby's biofilm in de darmen, wat betekend dat je je baby goed beschermt tegen infecties etc. Is goed om je even in te verdiepen. Je stuwing komt (bijna altijd) op gang een paar dagen na de bevalling, flesvoeding of niet, dus deze melk kan je ook geven aan de kleine.

    Heel veel succes met de laatste loodjes!
     
  7. PetiteBelge

    PetiteBelge Actief lid

    27 okt 2017
    354
    152
    43
    Vrouw
    Hallo,

    ik zocht op ‘borstvoeding stoppen’ en kwam op dit topic uit. Ik twijfel namelijk heel sterk om ermee te stoppen, maar er speelt precies een schuldgevoel ofzo mee…
    Even schetsen: het is mijn tweede kindje en hij krijgt nu 8 weken borstvoeding. Hij huilt veel (we weten momenteel nog niet wat er precies is, maar ik denk reflux). Mijn oudste heeft tot zijn 5 maanden borstvoeding gekregen en dat ging prima, was een vrolijke baby die weinig huilde…
    Nu dus anders. Alleen: zal het zoveel beter zijn als hij flesvoeding krijgt? Maak ik de reflux niet erger?
    Ik zit wel met het idee dat ik meer ‘rust’ zal hebben…
     
  8. Fanne

    Fanne Fanatiek lid

    16 feb 2017
    2.886
    4.157
    113
    Mijn jongste had hele heftige reflux en koemelkallergie. Ik vond het voordeel van flesvoeding dat ik dan makkelijker kon indikken. Bij borstvoeding moet je dan voor het voeden nog een papje jbpm geven en is het zoeken naar de juiste verhouding. Maar goed, dat vond ik
     
  9. SAARC

    SAARC Fanatiek lid

    16 nov 2018
    1.676
    2.387
    113
    Je kan zeker afbouwen, maar ook dan is het zoeken naar wat dan wel werkt. Johannesbroodpitmeel werkte hier niet en daardoor kregen we medicatie voor de reflux en ben ik zelf op een koemelk en soja vrij dieet gegaan. En toen mij dat te veel werd kregen we dieetvoeding van de kinderarts maar helaas bleek zelfs die voeding niet afdoende. Uiteindelijk was toegeven dat het zwaar was en loslaten achteraf de oplossing om het voor mijzelf dragelijk te maken, maar als je er middenin zit? Vre se lijk. Soms werkt alles prima maar als dat niet het geval is zijn er gelukkig een boel opties. Oh en kijk ook eens naar de reflux "leefregels " soms hebben de kleinste veranderingen al een groots effect. Stoppen of doorgaan, met misschien wat aanpassingen. Dat is iets wat niemand voor jullie kan beslissen. Er is geen goed of fout. Hopelijk voelt jullie kleintje zich snel fijner.
     
  10. Loveischocola

    Loveischocola VIP lid

    11 jan 2019
    11.947
    12.420
    113
    Vrouw
    hoe was de bevalling ben je al een keer bij een osteopaat geweest?
     
  11. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    17.830
    14.158
    113
    Reflux heb je veel aan t blog van @Averlhach , linkje staat in dr handtekening.

    Voor bv en reflux heb je verschillende houdingen die beter werken, eventueel heftige tsr ff buiten spel zetten.

    Dochter en zoon zijn beiden refluxers en gevoelig op de hoeveelheden lactose (mega krampen, dus weer meer reflux, meer lucht happen, meer krampen...)

    Er is geen goed of slecht, je doet wat je kan en het moet niet zo zijn dat jij doodongelukkig wordt van bv. Het is een teamsport.

    Maar je moet even voor jezelf uitvogelen hoe jij "rust" ziet en hoe je dat vorm geeft. Is dat met gekolfde melk (ook bewerkelijk), is dat met kunstvoeding (waar ook aan gewend moet worden en soms een zoektocht).

    Loopt je bv op zich goed en verdraagt je kleine t ook goed, zou ik enkel naar houding kijken en een optie voor kolven van bepaalde voedingen. Maar fysiek levert het zeker ook zn weerslag en reflux is gewoon bewerkelijk dus ik kan me voorstellen dat het gewoon "teveel" is bij elkaar. Dan kan het allicht de perfecte voorraad zijn, altijd op maat en temperatuur een ongelukkige mama die bekaf is, is ook niet de bedoeling.
     
    PetiteBelge vindt dit leuk.
  12. Lisa280887

    Lisa280887 VIP lid

    13 jan 2019
    5.067
    5.826
    113
    Vrouw
    Is het een idee om je eigen topic te openen? Je schrijft nu in iemand anders haar topic.
     
  13. Honeymooner

    Honeymooner Actief lid

    4 feb 2017
    481
    733
    93
    NULL
    NULL
    Ik ben het helemaal met je eens hoor.
    Heb bij dochter 6-7 maanden bv gegeven en vond er nagenoeg geen voordelen voor mezelf aan zitten. Of laat ik het zo zeggen: ik deed het vrijwel alleen voor haar.
    Het ging verder vrij makkelijk, maar ik was niet heel blij dat ik nog steeds m’n lichaam niet terughad, ik steeds beschikbaar moest zijn etc.
    Dat woog voor mij alleen totaal niet op tegen het feit dat het de beste voeding voor haar was.

    Ik vind vaak dat dat een beetje doorgeslagen is naar de andere kant en dat mensen overtuigd zijn dat fv en bv gelijkwaardig zijn, dus dat het allemaal niet uitmaakt.

    Fv is een heel mooi alternatief als bv om wat voor reden niet lukt, maar voor mij is ‘er gewoon geen zin in hebben’ of ‘flesjes kunnen delen’ ook echt een onbegrijpelijk argument.

    Ik had (en heb er straks) namelijk ook geen zin in, maar ik doe het voor de baby, omdat ik voor hem het beste wil.
    Het blije moeder, blije baby argument snap ik ook nooit helemaal, want je weet helemaal niet of je zo ongelukkig wordt van bv als je het nooit geprobeerd hebt :)

    In mijn omgeving is trouwens niemand die zomaar voor de fles kiest zonder te proberen, maar anders zou ik daar ook niets van zeggen hoor, zo is het ook weer niet.
    Soms ben ik wel jaloers dat anderen wel die -in mijn ogen- egoïstischere keuze maken en zich daar blijkbaar ook 0 schuldig over voelen.

    Gaat mij hier niet lukken iig, dus we gaan er maar gewoon weer voor binnenkort :)
     
    Wollig, Ally2020 en Inaya1991 vinden dit leuk.
  14. PetiteBelge

    PetiteBelge Actief lid

    27 okt 2017
    354
    152
    43
    Vrouw
    Sorry voor de late reactie :rolleyes:
    We hebben na mijn post nog een aantal lastige weken gehad. Osteopaat 2x bezocht en ook kinderarts. Van de ene op de andere dag was het beter… volgens kinderarts gewoon immature darmpjes. Ik ben in die periode overgestapt naar 2 kunstvoedingen per dag. 1 in de voormiddag en 1 vlak voor het slapen gaan (sindsdien slaapt hij steeds een blokje van 5u ipv 2u). Die laatste kolf ik dan wel af en gaat de diepvries in. De rest nog steeds borstvoeding en heb er mijn ‘rust’ in gevonden. Dit was voor mij dus echt wel de oplossing om er niet volledig mee te stoppen. Ik ga nog een maandje door en dan moet ik terug werken. Kolven op het werk ga ik niet doen (ook ivm wachtdiensten en onvoorspelbaar werk, moeilijk te combineren).


     
    Fanne vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina