Goedenavond, wie zou ik via PB de uitslag (enkel de cijfers) mogen sturen van de uitslag van het IQ onderzoek van onze jongste. Heleboel uitleg gekregen, veel ook wel herkenbaar. Maar ik weer even niet of we nu kunnen spreken van een VP kloof... Aangezien mijn hoofd vandaag overuren maakt vraag ik het even hier in de hoop dat iemand het zeggen. Alvast bedankt.
Ik kan meelezen als je wil? Je spreekt van een kloof bij een verschil van 12 of meer punten dacht ik.
Mij is uitgelegd dat bij de nieuwste iq test hier niet meer over gesproken wordt, de test zit anders in elkaar. Ik was er ook naar op zoek namelijk tussen de cijfers van mijn zoontje, maar kon hem niet goed vergelijken met de uitslagen van mijn dochter een paar jaar geleden.
Ik kan het wel laten zien, staat verder toch geen persoonlijke informatie op. Hopelijk is het een beetje leesbaar zo klein.
Hier is volgens mij geen sprake van een kloof; de verbale vaardigheden zijn niet veel sterker of zwakker dan het ruimtelijk inzicht. Fluid redeneren (= het probleemoplossend vermogen) komt wel laag uit ten opzichte van de andere schalen. Dit geeft aan in hoeverre iemand het geleerde ook toe kan passen in andere situaties, of verbanden kan leggen en gebruiken. Past dit bij de uitleg die men heeft gegeven? Zijn er dingen gezegd die je wel of juist niet herkent?
Ja klopt dit hebben ze ook zo'n beetje uitgelegd. Hij is verbaal sterk, goed werktempo en werkgeheugen. Maar verbanden leggen is lastig, en dat merken we op zich ook wel. Als iets qua schoolvakken maar net een beetje anders gaat, is hij helemaal de kluts kwijt. Bijvoorbeeld het verschil tussen topografie oefenen met mij of met mijn man, de ene dag bij mij weet hij alles. De volgende dag bij papa black-out,omdat papa dezelfde stof op een andere manier wilde oefenen. Dit is omgekeerd net zo overigens. Hij komt aan de voorkant veel "sterker" over, heel goed geheugen, kan praktisch goed oplossend denken enz. En theoretisch is hij thuis waar meer tijd en rust is, ook sterker als op school en maakt dan veel (bijvoorbeeld) rekenopgavens foutloos. Maar dan wel pas als hij is een goede flow zit, weinig afleiding en het liefst dus met dezelfde persoon. Bedankt trouwens voor je tijd, mijn hoofd maakt even overruren. We weten dit pas sinds afgelopen week.
Kan je niet helpen maar vond dit zeer interessant om te lezen. https://www.ieku.nl/de-mythe-van-de-vp-kloof/
Ja super bedankt die had ik ook gelezen inderdaad. Wij kijken ook niet naar het cijfertje alleen, maar soms wel handig om toch iets op papier te hebben. Dan kunnen we ook "bewijzen" dat hij echt stinkend zijn best doet en niet zo maar loopt te lanterfanten.
Die cijfertjes blijven maar dansen. Wij hebben toen ook papieren gekregen met allemaal cijfertjes. Dat hij naar een andere school kon en les op maat kreeg was het belangrijkste. Zit hij nu nog op een reguliere school?
Wat vervelend dat het voelt of jullie moeten bewijzen dat hij niet loopt te ‘lanterfanten’. Belangrijker dan deze cijfers zijn eigenlijk nog de observaties tijdens de afname. Wat is er verder gezien? Wat zijn eventuele verdere conclusies?
Ja hij zit op regulier onderwijs, en daar blijft hij ook. School geeft aan dat hij met de juiste handvatten prima daar kan blijven. Heel misschien fit schooljaar nog eens "over doen" maar dat komt eigenlijk meer vanuit ons als vanuit school. Hij is een vroege leerling en wij denken dat het hem goed zal doen. Maar goed dat staat nog ter discussie onderling met zijn verschillende leerkrachten.
Vooral zijn huidige juf denkt zo, andere leerkrachten gelukkig niet. Ze kan helaas niet verder kijken als zijn "storende gedrag" Hij is snel afgeleid en super onzeker over zichzelf, daardoor gaat hij clownesk gedrag vertonen. Hij kan overigens prima op school blijven zei de IBer van school. Nu weten tenminste hoe we het beste bij hem aan kunnen sluiten. Tijdens het afnemen van de test was hij hard aan het werk, stelde goede vragen ter verduidelijking. Hij vond het ook leuk om te doen, wel bang om fouten te maken.
De observaties tijdens de test zijn eigenlijk belangrijker dan de cijfers, vaak worden de cijfers ook niet meegestuurd naar de des betreffende school of hulpverlening omdat ze zich daar teveel aan vasthouden terwijl er veel meer nuance is.
Zelf vinden wij het cijfer ook niet belangrijk, maar ben nu wel blij dat we hem kunnen helpen en begrijpen. Omdat het schommelt tussen de cijfers, en er een soort van tegenstrijdig beeld (werktempo en geheugen hoog tegenover geen verbanden kunnen leggen) is , begreep ik dat er een VP kloof zou kunnen zijn.
Mijn zoon heeft een disharmonisch profiel. Hij scoort alleen hoog en -hoog-gemiddeld er zitten 30 punten verschil tussen. Wat jij beschrijft is erg herkenbaar. Je mag mij altijd een pb doen, ik wil er hier niet te veel over kwijt. Wat erg belangrijk is is duidelijkheid, voorspelbaarheid en structuur. Maken jullie gebruik van een week planner?
Wel fijn als hij nog op het reguliere kan blijven. Is hij makkelijk met vriendjes maken of speelt hij ook met kinderen uit de andere klas?
Is dit onderdeel van een breder onderzoek, waarbij misschien ook is gekeken naar ass enz? En misschien ook dyslexie, daarbij kan automatiseren ook vaak een groot probleem zijn, net als vragen of teksten verkeerd lezen en daardoor fouten maken.