Ja ik snap het advies ook niet. Het heeft een paar dagen kunnen zinken, maar sta nog steeds versteld.
Ja dat zei mn buurvrouw ook. Haar zoom scoort ook heel hoog voor rekenen en laag voor bl. Bij hun op school is er een logopedisten en een ergotherapeut komen kijken of er meer zat dan alleen geen zin hebben in aandachtig lezen. Bij ons op school hebben ze er eigenlijk nooit iets over gezegd. De ib'er zat er de vorige keer bij. Hield zich wel een beetje afzijdig. De juf deed het woord.
Nou precies. Mijn moeder was lerares en dochter van beste vriendin scoorde altijd goed op begrijpend lezen en slecht op rekenen. Mjnn moeder heeft zich toen ook afgevraagd waarom ze in eerste instantie niet verder zijn gaan kijken.
Ik lees vooral dat je het zelf een ‘ramp’ vindt en je zelf een school voor hem op het oog hebt. Wat vindt hij er zelf van? Is dat niet nóg belangrijker? En je zegt dat zijn werkhouding zo goed is, maar dat hij laag scoort op begrijpend lezen omdat hij er geen zin in heeft / het saai vindt. Zegt dat juist niet iets over zijn werkhouding? Daarbij komt dat het advies altijd nog aangepast kan worden. Je merkt, ik sta er wat anders in. In mijn ogen moeten kinderen tegenwoordig al zo veel, een tandje minder mag best. Dit zeg ik overigens ook tegen mijn eigen dochter en voor haar werkt het juist extra motiverend…
Ja en nee. Kinderen moeten idd veel en onnodig druk op leggen is echt niet nodig. Maar onder je niveau werken is absoluut demotiverend en vervelend. Dus een kader advies terwijl hij op rekenen en spelling etc vwo+ scoort lijkt mij geen goed idee. Verveling is echt vreselijk. En omlaag kun je altijd nog. Omhoog is lastiger. Zeker zoveel stappen. Mijn zoon zijn werkhouding was ook altijd dramatisch op de basisschool, maar ja, als je nooit iets hoeft te doen is dat ook niet zo raar. Nu zit hij in 2vwo en is het héél anders.
Hij heeft echt moeten huilen toen hij het advies hoorde. Hij zag het ook niet aankomen. Als het zijn niveau was, dan was het prima. Zijn zusje kan minder goed leren en voor haar zou kader goed passen en dat is meer dan oke. Waar ik moeite mee heb is het gevoel hebben dat het niveau wat ze hem toeschrijven veel lager is dan wat hij aan kan. En ik denk echt dat hij niet gelukkig wordt als hij straks wiskunde krijgt op kaderniveau. Een kind wat op zijn tenen moet lopen is heel frustrerend, maar een kind wat zich verveelt net zo.
Gelukkig is het wel het voorlopig advies en kan het definitieve advies op zich nog alle kanten op. Maar naast een gesprek op school waarin je extra toelichting vraagt en je eigen bedenkingen bespreekbaar maakt, zou ik me dus alvast oriënteren op scholen met gemengde brugklassen en/of de mogelijkheid tot het volgen van vakken op verschillende niveaus. Zodat je opties hebt als dit het advies blijft.
Dan zou ik dat bespreekbaar maken, vragen wat er mogelijk is. En als dat niets is, dan toch echt zelf op zoek gaan naar hulp als je denkt dat hij met wat meer begeleiding er beter in zal worden. Niet teveel, want op het VO zal hij het toch ook zelf moeten doen, maar soms hebben kinderen net een klein zetje nodig en kunnen ze het dan prima zelf.
Snap ik, en dat heeft niet met het niveau op zich te maken, maar als je A+ scoort op andere onderdelen, dan is dit bijzonder opmerkelijk. Ik zou een gesprek aan gaan en de mavo/havo/vwo school zeker nog niet laten gaan. Het is nog niet zo ver.
Nee dat is waar. Hij heeft nog een halfjaar in groep 8. Bedankt voor al jullie reacties! Ben blij te lezen dat meerdere het een apart advies vinden.
Het advies was toch kader/mavo? Waarom zou je dan geen gemengde of theoretische leerweg proberen? Want dat is toch wat ze met mavo bedoelen? Mijn eigen schooladvies was kader beroepsgerichte- theoretische leerweg.. Ik ben gestart op kader maar verveelde me kapot. Na het eerste jaar ben ik naar de gemengde leerweg gegaan. Met 4! tienen op m'n rapport en de rest allemaal negens. 2e jaar gemengde leerweg toen haalde ik achten en negens. Toen is er een gesprek geweest dat ik havo zou kunnen maar ze hadden me na de overstap van school in een klad geplaatst zonder het vak Frans. Dus Havo werd hem niet. Helaas helaas... en het hoefde van mij ook niet meer toen. Was compleet gefrustreerd. Ze hadden mij zonder overleg in een fransloze klas geplaatst. En uiteindelijk heb ik zonder echt te werken met allemaal zessen mijn examens gehaald Wat ik bedoel te zeggen met mijn verhaal is: Je zou lager kunnen starten mits je alle opties voor eventuele doorstroming naar hoger niveau open houd! Als ik jullie was zou ik voor jullie zoon geen kader doen. Maar echt mavo niveau aanhouden!
Hier een dochter in groep 4 die op begrijpend lezen vanaf groep 3 I+ scoort, maar waarbij rekenen en DMT van I/I+ inmiddels (iedere cito een beetje lager) is gezakt naar V/V-. Daarom hier nu verder onderzoek. Als dat al jaren speelt, vind ik groep 7 ook wel laat om te kijken waar het door komt - maar het is niet te laat natuurlijk. Hier denken ze aan adhd en/of hoogbegaafd, heel misschien (ook) dyslexie (maar de logopedist betwijfelt dat, heel misschien kan ze het goed compenseren en heeft ze daarom geen heel duidelijk dyslexie-beeld). Bij twijfels zou ik het zeker op school nog eens bespreken, met bv ook de ib’er erbij (en zonder kind). Wie weet zijn er toch dingen die nog opgepakt kunnen worden.
Ik vind het advies wel wat aan de lage kant, maar als je TL had verwacht, is Kader/mavo toch niet heel veel lager? Of werkt dat op alle scholen anders? Hier zijn ze (normaal gesproken) ook altijd voorzichtig met het voorlopige advies. Alleen bij mijn zoon toevallig niet. Hier is kader/mavo hetzelfde als kader/TL en kun je gewoon in de TL (of TL/havo, afhankelijk van de school) brugklas instromen. Mijn zoon had vergelijkbare citoscores, ook altijd heel goed voor rekenen en laag voor begrijpend lezen en had TL als voorlopig advies. Omdat hij zijn laatste Citotoets in groep 8 (niet de eindtoets, die werd dat schooljaar niet gemaakt ivm corona) nog slechter had gescoord op begrjipend lezen dan anders, werd zijn eindadvies KB/TL. Normaal proberen ze bij ons op school eigenlijk wel te voorkomen dat het eindadvies lager is dan het voorlopige advies, dus ik werd er nog speciaal voor opgebeld door zijn leraar. Mij maakte het verder niet uit, hij is gewoon in een TL/Havo brugklas gestart. Dat zou met alleen een TL advies precies hetzelfde zijn. In de 2e is hij doorgestroomd naar de Havo.
Dochter van een vriendin had in groep 7 mavo advies. Tijdens corona gingen haar resultaten wat achteruit en kwamen ze uit op een kader-advies. Na weer een tijd voldoende lessen gevolgd te hebben heeft ze de eindtoets heel goed gemaakt met een havo-vwo advies tot gevolg. Vriendin en dochter waren heel blij, maar school bleef zeggen dat het advies kader-mavo werd. Vriendin is hier lang achteraan gegaan en heeft meerdere gesprekken gevoerd en uiteindelijk is het nu toch mavo-havo geworden. Zo kan ze ook laten zien hoe het gaat in het eerste jaar en kan er daarna gekeken worden of het uiteindelijk mavo of havo wordt.
@Linda86: Verschilt erg per school. Hier start je met een gemengd advies bij een school bv. in een klas met het laagste niveau. Gemengde klassen hebben ze daar niet (meer).
Buiten het gesprek aangaan zou ik ook kijken naar scholen met gemengde brugklassen. Op de middelbare school van mijn dochter zijn de regels voor het op of afstromen heel duidelijk. Zo zit mijn dochter in een havo/vwo klas ( de eerste 2 jaar zijn combi klassen) daar wordt op havo niveau les gegeven. Heb je aan het eind van het jaar meer dan 2 onvoldoendes op je eind rapport dan krijg je een gesprek en kun je kiezen, jaar over doen of afstromen . Is je gemiddelde cijfer tussen de 7 en 7.5 krijg je een gesprek met de keuze havo of vwo. Is je gemiddelde hoger dan een 7.5 wordt het vwo. Wij vinden dit een fijn systeem omdat het onze dochter ( die de basisschool deed met 2 vingers in de neus) de kans heeft om zich nog 2 jaar te ontwikkelen voor je definitief een niveau moer kiezen.
Dus met KB/TL start je op KB? Of mag je dan wel voor TL kiezen? Best raar anders dan eigenlijk toch, dan heeft dat dubbele advies ook weinig zin. Hier start je met KB/TL in principe op TL, in het geval van mijn zoon was het een TL/Havo brugklas, waar les werd gegeven op TL niveau en als het dan goed gaat, mocht je voor die vakken op havo-niveau gaan werken. Anders snap ik wel dat het advies tegenvalt, KB zit (bij ons in de buurt tenminste) meestal op andere locaties dan TL t/m VWO. Dan is opstromen denk ik ook minder gangbaar.
@Linda86: Volgens mij wel. Enige uitzondering is, bij mijn weten, de pre-havo klas, daar kun je met vmbo-t/havo naar toe mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Mijn dochter had ook een gemengd advies, dat is dan gewoon ‘jammer, maar helaas’. Ze kunnen wel een niveau hoger gaan na de eerste (of tweede), maar dan moeten ze een 8 gemiddeld hebben (en qua kernvakken ook aan allerlei voorwaarden voldoen). Het is dat ze zelf per se naar deze school/locatie wilde.