(aanstaande) Groene moeders

Discussion in 'Algemene clubs' started by citroenrasp, Feb 9, 2022.

  1. Stoeptegel

    Stoeptegel Bekend lid

    Feb 2, 2022
    571
    669
    93
    Female
    Vraagje dan hè.. met het invriezen van groente en fruit heb je al snel een vriezer vol. Helemaal als je ook brood invriest en kliekjes enzo. Ik ben zelf helemaal voor een extra vriezer, maar heb met mijn man vaak een discussie over hoe dat de duurzaamheid zou opheffen. Hoe zie jij dat? Of heb je er toevallig een artikel over? Haha, vind dit soort dilemma's dus zó moeilijk..
     
  2. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,503
    30,946
    113
    Female
    Ik denk niet dat jouw extra vriezer opweegt tegen peultjes invliegen uit Zimbabwe.

    Maar persoonlijk vind ik i gevroren groenten vaak echt minder lekker. Dus kies ik liever voor verse groenten van het seizoen en let daarbij op herkomst (hoe lokale hoe beter.

    En mijn moestuintje is ook dermate klein dat er niks overblijft om in te vriezen.
     
    Ang1987, Stoeptegel and Nummer4 like this.
  3. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,693
    6,591
    113
    Female

    wat ik (heel snel trouwens, niet echt verder gezocht) op een paar websites vond over biologische eieren t.o.v. andere eieren, is dat ze slechter zijn omdat er meer land voor nodig is waardoor de ammoniakuitstoot in de natuur dus hoger is in vergelijking tot de stallen, de kippen langer leven (waarom is dat slecht?) en dus meer mest produceren in hun leven en meer voer nodig hebben.
    Dat laatste snap ik niet echt. Wat is het verschil tussen 1 kip die 6 jaar leeft en 3 kippen die de 2 niet halen? De biologische kip legt in verhouding meer eieren aangezien de niet bio kip eerst volwassen moet worden voordat die gaat leggen, dus daar heb je meer kippen voor nodig. (?) kijk ik er nou zo gek tegenaan?

    Ik heb liever eitjes van een kip die buiten scharrelt en een goed leven heeft gehad (dat staat dus overal wel bij de pluspunten) en lokaal voer (60% van het voer moet lokaal verbouwd worden) krijgt (minder transportkosten) en minder antibiotica nodig heeft (minder stress waardoor het minder vaak nodig is).

    Ik snap het qua uitstoot, ze scharrelen buiten dus de uitstoot komt direct in de natuur, maar ergens las ik ook dat niet biologische producten naar verhouding ook te goedkoop zijn omdat veel dingen niet doorberekend worden in de kostprijs zoals waterzuivering van alle synthetische stoffen die in het grondwater komen door kunstmest en pesticiden - daar betalen we belasting voor.
    Bij biologische teelt en biologisch vlees heb je dat niet - en nog betalen we die belasting maar niet in de producten die we kopen maar gewoon, als inwoner van Nederland.


    Merk dat ik veel gedachtegangen over wat goed en slecht is heel erg krom vind.
     
    Ang1987, Mamafiets and Saartje33 like this.
  4. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,693
    6,591
    113
    Female
    Daar heb je wel een punt, dus ik ben weer even snel gaan googlen. :p

    Een 'oude' vriezer gebruikt zo'n 475kwh per jaar. Een nieuwere rond de 165kwh, gemiddeld gezien dan. Wij hebben nu al 3mwh opgewekt dit jaar dus over dat energieverbruik maak ik persoonlijk me niet druk. Daarnaast was de vriezer er al voordat ik me echt in milieukwesties begon te verdiepen, en ik houd er niet van om goed werkende apparatuur weg te doen of te vervangen, want uiteindelijk eindigt het toch ergens op een schroothoop terwijl het je nog jaren van dienst had kunnen zijn.

    Ik weck het meeste maar boontjes kan je beter invriezen (lastig wecken) dus het grootste deel van onze groenten komt in potten terecht in plaats van in de vriezer. Wat zit er dan wel in?
    1 lade voor vriend (imker, bijenvoer voor de winter)
    1 lade met frites en snacks
    1 lade met vlees voor de BBQ dagen van mijn vriend :p
    1 lade met groenten
    1 lade met ijsjes
    incidenteel een brood (ik bak zelf dagelijks vers)
    Daarnaast heb ik in de keuken een koelkast met nog een vriezer van 3 lades. Daarin komen de kliekjes (maak vaak grote hoeveelheden soep, restjes pasta, rijst etc.) voor de dagen dat ik geen tijd heb om te koken. Ook ligt er fruit in (bessen uit de tuin) en de vleesvervangers, bladerdeeg en dat soort klein spul.


    Wanneer je je gaat verdiepen in de stoffen die voor de productie nodig zijn, het gas waarmee de vriezer gevuld is (net als koelkasten ga ik voor het gemak van uit) en de energie die het gekost heeft, en al dat soort dingen, nee dan is het ongetwijfeld niet duurzaam, maar in mijn ogen is het nog altijd beter om zelf je overschot aan productie te conserveren op welke manier dan ook voor latere consumptie, dan dat het in de groene bak eindigt omdat je het niet op tijd op krijgt en alsnog uit de winkel moet halen.

    Ik denk dat je in dit geval de voors en tegens moet afwegen, wat brengt het jou, wat kost het jou. En de bezwaren van je man dan ook aanhoren waarom hij vindt dat het belastend is voor het milieu. Ben ik wel benieuwd naar eigenlijk. Waarom vind hij het niet duurzaam?
    Ik denk dat uiteindelijk een vriezer net zoiets is als een windmolen: duur in productie maar het levert je persoonlijk wel veel op. Windmolens zijn dan weer zo'n andere discussie, net als zonnepanelen (die ik dus heb) en accu's voor elektrische auto's. Het lijkt allemaal zo duurzaam maar in feite...


    Ik berust me in het feit dat ik dit nu zit te typen op een laptop van 10 jaar oud die gewoon nog doet wat ie moet doen en dus niet vervangen wordt, idem voor de vriezer, hij doet z'n werk nog prima.
    De types "ik koop een nieuwe want ik wil een nieuwer model" kan ik niet zo goed tegen. Heb zo iemand in de familie die laatst appte "kijk onze nieuwe koffiezetter, de oude was 10 jaar oud en deed het nog prima maar dit is hetzelfde model alleen dan nieuw" Brrr...
     
    Ang1987 and Saartje33 like this.
  5. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    Jan 16, 2022
    2,896
    4,167
    113
    Female
    Wat wij wilden is in de schuur 1 extra vriezer voor de moestuin spullen, dat dan weer zo snel mogelijk leeg eten en dan weer uit zetten.

    We konden wegens een verhuizing de vriezer van mijn schoonzusje krijgen, toen hebben we onze oude naar de schuur verhuisd, die heeft een maand later kortsluiting gekregen dus dat was meteen einde van het plan :p.

    Dit jaar zijn we meer dingen gaan verbouwen die we buiten de vriezer kunnen bewaren zoals droogbonen.
     
    Nummer4 likes this.
  6. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    May 21, 2018
    5,355
    1,829
    113
    Female
    Geen idee hoor maar je kijkt nu alleen naar de eieren, jn principe worden dit toch ook kipfilets? dus dan heb je meer aan 3 kippen 2 jaar..
     
  7. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,197
    6,617
    113
    Ik reageer op enkele stukken, want je maakt enkele verkeerde beredeneringen, milieutechnich gezien,

    Veel mensen redeneren zo: ik kan best wat meer energie gebruiken, want ik wek toch zelf op. Met als gevolg dat er meer apparaten worden aangeschaft, bijv airco's. Mensen denken minder over duurzaamheid na.

    Er is voor elk apparaat een afschrijftijd, waarna het punt is bereikt dat het slecht wordt voor het milieu.

    Weckpotten moeten ook weer gemaakt worden. Glas maken kost veel energie. Het is alleen rendabel als je er echt veel gebruik van maakt.

    Het is lastig om alle factoren mee te wegen. Milieucentraal rekent alles door. Dan kom je vaak verrassende conclusies tegen waar je zelf het tegenovergestelde gedacht zou hebben.

    Het omslagpunt voor windmolens en zonnepanelen is binnen enkele jaren bereikt. Voor elektrische auto's is dat ca 150.000 km.

    Man van een vriendin van mij wil ook altijd het nieuwste. Die is heel gevoelig voor wat anderen hebben. Dieptepunt is dat ze pas hun kunststof kozijnen incl HR++ glas hebben laten vervangen na 10 jaar, omdat de overburen een andere verdeling van ramen hadden en een andere kleurtje hadden en hij dat ook wel wilde. Die kunststofkozijnen zijn ervoor gemaakt om 70-80 jaar mee te gaan! Ze hebben ook niet veel te besteden, dus alles gaat op persoonlijke leningen.
     
  8. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,197
    6,617
    113
    Het is ook de fijnstof die scharrelende kippen veroorzaken. Een kip die beweegt heeft ook meer eten nodig dan een kip die niet kan bewegen.
     
  9. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    Jan 16, 2022
    2,896
    4,167
    113
    Female
    Ja... ik eet ook minder als ik niet sport, maar ik weet wel welke versie van mij mijn vrouw lekkerder vind :o::roflmao:
     
  10. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    May 21, 2018
    5,355
    1,829
    113
    Female
    Ja dat staat ook allemaal in die link die ik geplaatst heb.
     
  11. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,503
    30,946
    113
    Female
    Kan wel zo zijn. Maar een kip die niet kan bewegen is voor mij sowieso geen optie.
    Jammer van het fijnstof, maar ik ga toch echt voor de meer diervriendelijke variant.
     
    vlinderCN, Nummer4 and Ang1987 like this.
  12. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,693
    6,591
    113
    Female

    aangezien ik geen vlees eet, had ik er zo inderdaad niet over nagedacht. misschien zijn de oudere kippies ook niet zo lekker ofzo?
     
    vlinderCN likes this.
  13. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,693
    6,591
    113
    Female
    Uiteindelijk wanneer de salderingsregeling afloopt of afgeschaald wordt, is het financieel gezien beter je opgewekte energie zelf te verbruiken dan terug te leveren aan het stroomnet.
    Ik ben niet zo'n type dat dan allerlei apparaten gaat kopen 'omdat we toch zelf stroom opwekken'. We wekken voldoende op om ons eigen huishouden op eigen stroom te laten draaien. Meer apparaten betekent ook meer stroomverbruik en dat is niet de bedoeling. Ze zijn qua aantal berekend en gelegd naar behoefte met het oog op 3 kinderen die later ook allemaal een laptop oid voor school gaan gebruiken. Op dit moment wekken we dus nog iets meer op dan we nodig hebben, maar in de toekomst zou het precies uitkomen met de weinige elektrische apparaten die we hebben.
    Het thuiswerken hadden we niet ingecalculeerd toen ze gelegd werden 8 jaar geleden, maar omdat de kinderen nog geen eigen schermen hebben is het nu nog te doen.

    Mijn vriend wil een airco voor op zijn kantoor, ik vind het nog steeds overbodig voor die paar dagen per jaar dat het echt heet is. En daarnaast, die paar dagen kan hij ook verspreid over de dag werken, vroeger beginnen, een pauze en laat nog een paar uurtjes wanneer het wat afgekoeld is. Mensen denken zo vaak dat ze een probleem hebben wat opgelost kan worden door technologie, maar dat is zo overbodig.

    Weet je ook waar je dit soort dingen kunt vinden per apparaat? Ben ik wel benieuwd naar.


    Dat klopt helemaal, daarom heb ik ook alles tweedehands gekocht. Alleen de rubber ringen vervang ik na een paar keer gebruiken. Nieuw vind ik niet logisch mede gezien het productieproces, plus het feit dat ze volop tweedehands aangeboden worden voor veel minder dan de nieuwprijs.
    Mijn potten heb ik opgehaald bij iemand die van een grote boerderij ging verhuizen naar een seniorenwoning. Zij weckte samen met haar moeder vroeger, dus de potten zijn al goed gebruikt. Ik heb ze opgehaald onderweg naar mijn ouders toen we op visite gingen, dus niet extra voor hoeven rijden. In mijn ogen scheelt dat weer transport van de fabriek naar een depot naar de winkel... Vraag en aanbod, ik koop dit soort spullen liever tweedehands dan dat ik de vraag verhoog in de winkels waardoor er nog meer ingekocht wordt.

    Daar lees ik ook regelmatig en inderdaad, doet me ook wel anders nadenken. Ik heb op dit vlak gewoon nog veel te leren, maar dat kunnen we allemaal wel wat betreft het milieu.

    Omslagpunt, welke factoren worden daarvoor meegenomen in de berekening? Hoogstwaarschijnlijk is het gebaseerd op het productieproces en niet alles wat er omheen mee te maken heeft zoals het delven van grondstoffen (ook met machines), het transport naar de fabrieken, de medewerkers die heen en weer reizen...
    Ik heb altijd het idee dat dat soort berekeningen zoveel factoren achterwege laten. Maar dan nog, ik wist niet dat het in feite zo snel rendabel zou zijn voor het milieu, had altijd een beetje in mijn hoofd zitten dat er vooral naar het economische plaatje gekeken zou worden, dus wanneer zijn we uit de kosten en gaan we winst maken op de energie?

    Dat is inderdaad een nieuw dieptepunt :( Jammer...
     
  14. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,693
    6,591
    113
    Female
    maar die kip krijgt dan wel biologisch geteeld voer waar ook veel minder troep overheen gespoten wordt.

    Ik geloof het wel hoor, dat biologische eieren milieutechnisch niet per definitie beter zijn, maar als ik naar het dierenwelzijn kijk dan weegt dat toch zwaarder voor mij.
     
    Ang1987, vlinderCN and Mamafiets like this.
  15. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Weet iemand hier toevallig hoe je je stoep schoon houdt? Dat hoort dus blijkbaar, dat je stoep spic en span is ;) iedereen doet dat hier met zout, maar volgens mij is dat niet goed voor het milieu (en onze heg) toch? Is er een andere manier dan op handen en knieën of met zo'n voegen veger op een stok? Ik heb al genoeg te doen ;)
     
  16. vlinderCN

    vlinderCN VIP lid

    May 21, 2018
    5,355
    1,829
    113
    Female
    Ook benieuwd, dacht dat azijn ook beter was :oops: als ze dit soort dingen nu eens gewoon duidelijk communiceren vanuit de overheid
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,197
    6,617
    113
    Ik neem dierwelzijn ook mee in mijn overweging. Ik heb een tijdje over biokip nagedacht, maar door het milieunadeel hiervan ben ik toch bij scharrel gebleven. Ook zijn er onderzoeken dat een biokip veel stress heeft.
     
    Ang1987 likes this.
  18. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,197
    6,617
    113
    Hebben jullie zonwering? Onze werkkamer, klein hok van 6 m2, ligt op het zuiden. Volgend jaar willen we aan de buitenkant screens laten installeren. Van onze CAO mogen we een x bedrag per zoveel jaar declareren voor inrichting+stoffering thuiskantoor. En we beginnen met raam open, lekker frisse lucht. Als de zon komt, dan screens dicht.
     
    Ang1987 likes this.
  19. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,197
    6,617
    113
    Ang1987 and Nummer4 like this.
  20. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,197
    6,617
    113
    Jawel, alles wordt meegenomen. Voor elektrische auto's bijv de delving van grondstoffen, de productie en het verbruik door gebruik (en alles erom heen). Als je puur naar productie kijkt dan is een elektrische auto bijvoorbeeld milieu-onvriendelijkeer dan een brandstofauto. Maar kijk je naar alles, dus ook naar brandstofgebruik gedurende de leeftijd van een auto, dan ligt het omslagpunt bij 150.000 km. Dat gaat elk jaar nog naar beneden, maar op dit moment wordt die 150.000 km eigenlijk alleen maar gehaald door zakelijke gebruikers. Wij rijden ca 9000 km per jaar, dus voor ons zou het niet rendabel zijn.
     

Share This Page