Hallo, Zojuist zijn wij met onze zoon bij een orthoptist geweest en die vertelde ons dat onze zoon in beiden ogen een afwijking heeft van +3,75. Zij vertelde ons ook dat het normaal is voor een kind van 2 jaar om een oogafwijking te hebben van +2. Hij kijkt daarnaast soms ook scheel met beide ogen en kan niet goed zelf corrigeren. Zij heeft ons vertelt dat hij een bril moet en kregen een verwijzing mee voor de opticien. Ik merk dat ik hier wat terughoudend in ben omdat hij dus vanaf 2 jarige leeftijd voor de rest van zijn leven vast zit aan een bril. De afwijking van +3,75 klinkt voor mij ook niet zeer groot, zeker niet als ik kijk op het internet waar ik mensen hoor praten over hun kinderen met afwijkingen van +6 en +8. Is het mogelijk dat zijn ogen vanzelf weer 'beter' worden? Is het dragen van een bril vanaf 2 jaar heel 'erg'? Ik denk aan allemaal nadelen: De bril kan kapot gaan, hij kan hem kwijtraken, hij kan niet zwemmen met een bril, de bril kan beslaan in warm of koud weer, zijn ogen wennen aan een bril en zullen dus nooit meer zelf kunnen 'goed groeien', misschien wordt hij wel gepest, etc. etc. Waarschijnlijk allemaal dingen die iedereen als ouder denkt bij het horen van dit nieuws. Zijn er mensen met ervaringen met (ongeveer) deze afwijking van de ogen op (ongeveer) deze leeftijd? Groet, Vader Max
Ons meisje heeft met 2,5 een bril gekregen. Het is mijns inziens niet zo dat je daarna niet meer zonder bril zou kunnen. Onze dochter had alleen een hogere sterkte dus zij komt er niet meer af. Scheel kijken zou dus kunnen komen door een lui oog. Een bril kan dat in de eerste instantie misschien corrigeren. Onze dochter moest daarna ooknog 1 oog afplakken. Maar zij zag maar 5% met 1 oog. Maar waar haal je dar vandaan dat de ogen niet meer zouden kunnen groeien als hij een bril draagt? Ogen groeien met de leeftijd mee.. En met deze sterkte kan het best dat hij nog zonder bril gaat komen Je merkt vaak niet aan kinderen dat ze slecht zien. Maar uiteindelijk beperkt het het kind wel. Onze dochter was heel onzeker, viel vaak, was vaak moe. Wij zagen voor haar alleen maar voordelen. Vond ik het leuk? Nee, want ze had ook al hoortoestellen. Gaat een bril soms kapot? Ja, maar wij hadden er 2. Dus altijd een reserve bij de hand. Je kunt kinderen echt leren voorzichtig met een bril om te gaan. En aanleren dat ze hem niet af moeten zetten. Dan raak je hem ook niet kwijt. Met zwemmen doe je sowieso je bril af. Dar doe ik zelf ook want ik ben ook brildragend Als kinderen elkaar dwars willen zitten hebben ze daar altijd wel een onderwerp voor en dat hoeft niet perse een bril te zijn. Ik ben er ook nooit mee gepest en mijn dochter is nu 5 en wordt ook niet gepest ermee en er zijn meerdere kinderen met bril op jonge leeftijd ook in haar klas. Bespreek anders je zorgen nog een keer met de orthoptist Maar ik zou echt voor de bril gaan Voor onze dochter ging een nieuwe wereld open. En ze ontwikkelde daarna ook veel beter!
Ik vind een sterkte van +3,75 helemaal niet zo weinig. Dat betekent dat hij dichtbij toch echt slecht ziet. Dan is het toch super belangrijk om voor je ontwikkeling om dit te kunnen compenseren? Ik hoor juist vaker dat ouders echt verschil zien bij hun kind wanneer ze een bril krijgen, ook op jonge leeftijd. Dat t niet altijd lukt of dat een bril weleens kapot gaat hoort er helaas bij. Ze hebben gelukkig goede montuurtjes voor die leeftijd die passend zijn bij wat ermee kan gebeuren. Plus ogen kun je sowieso als kind eerder overheen groeien dan min ogen. Waarom zou je je kind een bril misgunnen, die hij toch echt wel nodig heeft bij die sterkte omdat je beren ziet?
De problemen zonder bril zijn toch veel groter? Zonder bril ziet hij ook niet goed, niet alleen met zwemmen of beslaan…maar altijd. Pesten kan altijd gebeuren, geen bril is geen garantie voor niet gepest worden. En nu een bril betekent bij mijn weten ook niet dat dat negatief is voor de ontwikkeling van zijn ogen. Ik denk eerder dat het positief is voor de algehele ontwikkeling. Niet goed kunnen zien is ontzettend vermoeiend. Ik zwem overigens altijd met bril, gaat prima. Bij een kind zou ik dan zo’n speciaal bandje er aan doen. Maar wellicht kan zonder ook, dat doen ook genoeg mensen. Qua kapot gaan: twee brillen, die geschikt zijn voor een jong kind (en dus flexibel ed), en een goede verzekering.
+ wordt vaak wel beter door het dragen van een bril, - blijft wat stabieler is mij verteld door orthoptist. Mijn oudste heeft vanaf haar 1e al een bril, gemeten op +8/9, gestart met bril +6,5. Nu heeft ze +4,5. Daarnaast wil je toch gewoon dat je kind goed kan zien, zonder heel erg te moeten knijpen/scheelzien? Mijn ervaring is overigens ook dat pesterijtjes niet meer zo heftig zijn als vroeger als je een bril had.
Hier zijn brillen ook veel normaler dan vroeger. Dochters klas wel een stuk of 4. Dochter heeft een -, draagt sinds ze 4,5 is een bril. Nog nooit kapot gegaan, ze is er ook heel voorzichtig mee. De oude is de reserve voor de zekerheid. Pesten heb ik haar ook nog nooit over gehoord. 1 vriendinnetje wil er zelf ook 1, maar niet nodig en daar baalt ze van
Onze zoon nu 12 was ook 2 toen hij bril kreeg. maar wat waren we blij wat een verschil. Hij viel niet zo vaak meer en je merkte dat hij nu goed zag. we hebben pas na eerste bril te laag werd een reserve bril gehad. Kapot valt hier wel mee terwijl hij voetballer keeper is. Vaak schroefje los of zoiets wat zo gemaakt is. Zijn ogen zijn gewoon meegegroeid.
Mijn zoontje kreeg met 3 een oogtest en draagt sindsdien ook een brilletje. Vergelijkbare sterkte met die van ts en een flinke cilinder. Ik merk niet gek veel verschil en zo aan het einde van de dag gooit hij hem ook nog wel eens af, maar heb geen seconde getwijfeld om het te doen. We hebben volgende week weer een afspraak en werd bij de vorige afspraak al gezegd dat we ook rekening moesten gaan houden met ogen afplakken.. De brillen van die kleintjes zijn veel flexibeler en kunnen veel meer hebben dan volwassen brillen. Ja er kan altijd wat mee gebeuren. Moet eerlijk zeggen mijn zoon is ook een wildebras maar met zijn bril is hij echt wel voorzichtig ik zag er ook wel wat tegenop, maar ben blij dat ie hem heeft.
Als hij niet goed ziet, is er toch niets om terughoudend over te zijn? Het is enorm vermoeiend voor je ogen en hoofd als je dingen niet helder ziet. Het kost onwijs veel energie en je krijgt hoofdpijn. En dan moet je naar school en naar een schoolbord kijken of in je schrift... geen bril zou voor mij echt geen optie zijn. Juist op jonge leeftijd vinden kinderen dat nog normaal.. zo zie jij eruit, prima.
Dank voor al jullie reacties. Ik ben al wat meer gewend aan het idee dat hij straks een bril gaat dragen. Mijn eigen angsten moeten inderdaad niet in de weg zitten voor de ontwikkeling van mijn zoon. Het is echter niet zo dat hij in zijn ogen wrijft, met zijn ogen knijpt, valt, dingen niet kan zien of niet kan lezen. Er wijst niks op dat hij moeite heeft met zien, enkel dat we soms, als hij moe is, zien dat zijn oog wat naar binnenvalt en dus wat scheel kijkt. Wellicht is dat de reden dat ik terughoudendheid voel, omdat ik weinig aan mijn zoon merk qua ogen. Nu snap ik dat we dat misschien nu nog niet zien, maar dat het juíst goed kan zijn om wel een bril aan te laten meten omdat hij toch minder ziet en zijn hersenen veel energie nodig hebben om te accommoderen de hele dag. Wie weet worden zijn middagslaapjes korter omdat hij minder moe is en wordt hij iets extraverter in onbekende omgevingen.
Het is ook even omschakelen, zeker als je in feite weinig merkt aan de kleine. Maar echt waar, de bril zal een verschil maken, weet ik zeker. Wij merkten ook niets ze zag de kleinste kruimels! Kan je na gaan hoe groot onze shock was met de gemeten afwijking. Eenmaal de bril op ging er letterlijk een wereld voor haar open en is ie nooit meer afgegaan. En weet je, later als er nog steeds een afwijkin is kan hijbook nog voor lenzen kiezen. Of wie weet wat voor innovaties ze over 10 jaar hebben. Succes met een leuke stoere bril uitzoeken, en zoals meer zeiden een 2e bril is zeker handig. Kijk ook rond naar mooie aanbiedingen bij de verschillende opticiens.
Over het algemeen compenseren kinderogen heel veel en goed. Daarom druppelen ze ook voor een meting, zodat de spieren die accomoderen worden ‘uitgeschakeld’ en de werkelijke sterkte kan worden gemeten. Door dat compenseren/accomoderen lijken ze alles aardig te kunnen zien, maar het is enorm hard werken (daar worden ze o.a. dan ook zo moe van). En ze weten vaak ook niet beter. Ik was 12 toen ik een bril kreeg, opeens kon ik de blaadjes aan de bomen aan de overkant van het winkelcentrum zien. Ik had nooit ervaren of gehoord dat dat überhaupt mogelijk was, dus ik had ook nooit bedacht dat ik slechter zag dan andere mensen.
Ik merkte aan die kleine van mij ook helemaal niks. Alleen als hij heel moe was af en toe wat extra knipperen.. maar ik merk wel dat ie het fijn vind met zijn bril
Dankjulliewel voor de reacties. Het licht enorm op om het te kunnen delen met anderen en om jullie verhalen te lezen. Inmiddels heb ik mij er helemaal bij neergelegd dat hij nou eenmael een bril nodig heeft en dat het juist voordelig en goed zal zijn! Vandaag gaan we voor het eerst een oriënteren bij een opticien, zien wat er mogelijk is voor hem. Groetjes, Max
Ik heb vanaf 3 jaar een bril gehad en volgens mijn ouders ging er een wereld voor me open. Met 14 jaar ben ik er overheen gegroeid en heb tot nu toe geen bril meer nodig gehad.
Onze dochter kreeg ook met 2,5 een bril en ze is er maar wat trots op. Ze draagt hem ook graag, want scherpstellen tussen veraf en dichtbij is een stuk makkelijker met bril heeft ze nu door. Overigens moeten wij ieder half jaar of ieder jaar op controle bij de oogarts juist omdat de sterkte nog kan verschillen, haar vader heeft ook jong een bril gedragen, toen tien jaar niet nodig en later met studeren en autorijden weer wel
Ik kreeg met 2,5 een bril - ik had toen een sterkte rond +5 aan beide ogen. Ik heb nu met bijna 38 nog altijd een bril, maar mijn sterkte is nu nog maar +2,5. Ik heb als kind nooit problemen gehad met mijn bril, ook is er in al die jaren slecht 2 of 3 keer een bril echt zo stuk gegaan dat ze ‘m niet konden repareren, dat valt dus echt reuze mee. Mijn nichtje kreeg vanaf 3 jaar een bril en nu mrt 7 kan hij weer af, dus dat kan ook nog gebeuren.
Een bril voor verziend, zeker met scheelzien, is absoluut noodzakelijk om het visuele ontwikkelingsproces goed te ondersteunen. In het geval van verziendheid (+ waarden) is het ook niet zo dat ze dan "voor altijd vast hangen aan die bril" en dat "ze niet meer normaal kunnen ontwikkelen". Het is juist het omgekeerde. Als je hem nu een bril geeft zal dat lui oog (amblyopie) vermijden omdat hij dan goede visuele input binnen krijgt in zijn brein en alle visuele zenuwbanen fatsoenlijk kunnen ontwikkelen. Ook zal die bril het scherpstellingsmechanisme ontlasten zodat er meer energie kan gaan naar de oogsamenwerking. Een bril zou het scheelzien dus sterk kunnen verbeteren of zelfs oplossen. Een bril voor +3,75 is zeker nodig. Voor waarden zoals +6 en +8 is het ook zeker nodig. In het kader van onze scheelzien-vereniging ben ik een oriëntatiegids aan het schrijven voor ouders. Hij zal in oktober worden voorgesteld en uitgegeven. In de inleiding beschrijf ik mijn eigen parcours met verziendheid, lui oog en dan scheelzien. Dat zal zeker wel een belletje doen rinkelen bij jou. Ik zal hier alvast de inleiding toevoegen in attachment als dat kan. Andere interessante video's voor jou zijn: Visuele problemen die schele kinderen ondervinden: - Scheelzienoperatie? Alles wat je op voorhand moet weten in acht vragen: - Voor meer informatie www.scheelzien.org
Onze dochter was net 2 toen ze haar bril kreeg, zo'n beetje dezelfde sterkte als jullie zoon. Ze keek ook scheel en daarom lieten we in eerste instantie haar ogen nakijken. We merkte verder niets aan haar. Maar wat keek ze haar ogen uit zeg toen ze haar bril voor het eerst op kreeg. En ineens durfde ze wel van de glijbaan en op de schommel. Iets wat ze zonder bril niet deed, we dachten dat ze het gewoon niet zo goed durfde. Komt allemaal goed, er zijn tegenwoordig heel veel leuke kinderbrillen. Pesten hebben ze bij ons nooit gedaan, heel normaal dat de halve klas een bril heeft.
Wij hadden niks door, pas bij het CB met bijna 4 jaar kwamen we erachter en hij heeft +8. Ik vond het destijds ook best lastig, maar er ging een wereld voor hem open. Hij is nu 10 en zijn ogen zijn iets beter geworden, maar hij komt er niet weer vanaf. Is jammer, maar er zijn ergere dingen. Hij heeft altijd 2 brillen, maar er is maar een of twee keer een bril kapot gegaan. Hij is er nog nooit mee gepest, zoveel kinderen hebben een bril tegenwoordig en binnenkort krijgt hij lenzen erbij voor het sporten, want voetballen met zijn bril gaat niet altijd even handig, maar daar is ook weer een oplossing voor. Tip: niet alle opticiens hebben het merk, maar Vingino heeft heel leuke (niet truttige) kinder monturen, ook voor die kleine hoofdjes..wij gingen er speciaal voor naar een andere opticien.