Logopedie voor begrijpend lezen? Ken het wel voor spelling, maar niet voor begrijpend lezen? Nu weet ik natuurlijk ook niet alles, dus uit nieuwsgierigheid. Ik zou komend jaar de leerkracht aan het begin meteen vragen hoe en wat en zonodig ook de intern begeleider. Particuliere bijles kan natuurlijk sowieso altijd.
Ik wist het ook niet. Zoontje van mijn buurvrouw heeft hetzelfde als mn zoontje en vanuit zijn school is er logopedie én ergotherapie aangeraden.
Jahoor logopedie voor het verkrijgen van woordbegrip. Als de betekenis vaak niet duidelijk is voor het kind dan is het moeilijk om tekst te begrijpen. Mijn zoon van 8 heeft daarvoor ook logopedie en gaat met sprongen vooruit.
Goed dat je met de juf gesproken. Scholen hogen het voorlopig advies graag liever op dan andersom. Juist ook om de teleurstelling te voorkomen dat je juist niet op die ene school terecht kan waar je op gehoopt had. Of het advies passend is, kan je natuurlijk nooit zeggen zonder dat je een kind kent. Wel heb ik het één en ander online gevonden gezien wij met onze zoon in dezelfde fase zitten. De meeste scholen hanteren romeinse cijfers, waarbij de vijf categorieën rechtgetrokken zijn. Dan is een D een IV of een V. Een A kan een I of een II zijn. Over het algemeen worden de volgende richtlijnen aangehouden om cito’s te vertalen naar VO niveaus: I vwo II havo III vmbo-t IV vmbo-kader V vmbo-basis / PO Waarbij begrijpend lezen en rekenen het belangrijkst zijn. Gecombineerd met werkhouding. De D begrijpend lezen score wijst dan op kader/basis. Gezien begrijpend lezen de belangrijkste voorspeller is voor het niveau op de middelbare school lijkt het advies niet zo gek. Begrijpend lezen komt ook in meer vakken naar voren dan rekenen. Daarnaast is het ook goed om te weten dat methode toetsen vaak heel anders opgebouwd zijn dan cito toetsen. Vaak kan vrijwel elke leerling een voldoende (6,0) halen op deze toetsen. Anders zou een kind die het best op basis/kader past nooit een voldoende kunnen halen op de basisschool. Iets wat veel scholen niet echt wenselijk achten. Hier nog wat linkjes hierover: https://www.heutinkvoorthuis.nl/nl/goede-cijfers-tegenvallende-citos-of-andersom/news/162/ https://onderwijsbox.nl/gedrag/schooladvies-groep-8/ Wat ik zelf nog zou doen: Vragen of de abcde scoren omgezet kunnen worden naar romeinse cijfers, die geven naar mijn mening een wat duidelijker beeld. Gezien het grote verschil tussen begrijpend lezen en rekenen zou ik kijken of meer begeleiding zin heeft. Als de school dit niet of onvoldoende biedt zou ik zelf of met bijles aan de slag gaan. Informeer bij scholen op welk niveau je terecht kan bij een dubbeladvies. Dat verschilt heel sterk per school/regio. Bij ons in de regio bieden veel scholen een havo kansklas aan. Waar je met een vmbo-t advies naar havo werkt (voor leerlingen die dat willen natuurlijk). Hopelijk heb je hier wat aan!