Sinds dit voorjaar zijn we op school begonnen met een moestuin. Hartstikke leuk maar ook nog een beetje zoekende hoe je de tuin kunt betrekken bij de lessen op school. Vervelend is ook dat veel dingen uit de tuin oogstbaar zijn in de zomervakantie wie heeft ervaring met een schooltuin en zou zijn of haar ervaringen met mij willen delen?
Bij ons op school wordt er met groep 2 een moestuin bijgehouden. De tuin wordt in stukjes verdeeld zodat elk kind een eigen tuintje heeft. 1 deel is voor aardbeien en 1 deel voor aardappels. Van de aardappels wordt eind van t schooljaar friet gebakken. We beginnen in maart en elk jaar wordt er prei, ui, wortel, bieten, radijs, sla geplant. Dit kan meestal ook voor de vakantie geoogst worden. Wij gaan met 2 ouders de klas in en vertellen eerst over wat er die week gedaan wordt. Als bijv wortels gezaaid worden, zaad en wortel mee nemen om het voor de kleuters te visualiseren. De eerste keer planten ze een bloemetje zodat er toch wat te zien is in hun tuintje. Daarna komen de kinderen in groepjes van 5 naar de tuin. Kijken op de thermometer en de regenmeter. Ook onkruid trekken hoort erbij maar dat vinden ze vaak maar saai. Wij kijken elk jaar met de juf welke dag/tijd het beste uitkomt.
Geen ervaring; maar ooit wel kennis gemaakt met www.demakkelijkemoestuin.nl - erg leuk en ook veel interessante dingen voor jullie denk ik . https://makkelijkemoestuin.nl/blog/herfst-wat-kun-je-dan-nog-in-je-moestuin veel info in de blogs - en ook een leuk boek: https://makkelijkemoestuin.nl/shop/boeken/het-grote-mm-kinderboek het vakken principe kun je makkelijk betrekken bij een rekenles - en natuurlijk de maanden van het jaar op een zaai/oogst kalender. Recepten zoeken en uitvoeren om de geoogste groenten te verwerken, kan met alle klassen. Zowel schrijven als begrijpend lezen kan dan aan bod komen.
Nu eigenlijk niet veel, eind van het jaar goed omspitten om dan in maart weer te beginnen. Dat zou wel wat meer kunnen, maar je hebt er ook genoeg ouders voor nodig en dat is vaak lastig. Ik geloof dat ze op termijn met de bovenbouw ook een moestuin willen gaan doen en dan zou het, denk ik, geïntegreerd worden binnen het vak natuur. Dan zouden ze misschien ook wat in t najaar/winter kunnen doen. Ik vind t altijd heerlijk om die kinderen te zien. De een wilt nog geen plantje planten want "dan krijg ik vieze handen" terwijl een ander met een worm naar je toegerend komt "kijk juf, deze vond ik in mijn tuin"
In het najaar kunnen jullie er misschien zelfgemaakte vogelhuisjes zetten. Of zelf vetbollen maken voor de vogels?