Potje hadden we maar met haar lange benen plast ze over de rand heen, ze zit er niet meer goed op. Daarop durfde ze trouwens ook niet te poepen. We hebben wel krukjes bij de wc's zodat ze er zelf op kan en haar benen niet bungelen. Ja wel gelijk. We hebben een droge-broek-kaart gemaakt. Een sticker aan het eind van de dag als ze een droge broek heeft gehouden. Na 2 weken een cadeautje. Inderdaad een stickerkaart gemaakt. 3 rijtjes van 5. We kunnen kijken of ze na 5 ook al iets krijgt. Ik had bedacht na 2 weken
Ik kan zo een filmpje stopzetten en zeggen dat ze even moet plassen en dan gaat ze zonder probleem. En ze kan midden in de woonkamer staan hupsen met haar knieën bij elkaar en dat ze dan niet wil. Ik kan er niet een peil op trekken wannéér ze geen zin heeft.
Wat lief dat er zo veel reacties komen! We gaan nu aan de slag met 2 dingen: vaste plasmomenten (deden we al, maar nog meer structureren, zelf ook wat meer op letten dat het er niet tussendoor glipt) droge-broek-kaart (stickers met een beloning) Meer tips zijn welkom!!
Deed je dit tijdens het zindelijk worden of tijdens een terugval/periode waarin het kindje het wel kan maar geen zin heeft?
Leg haar goed uit hoe jullie het gaan aanpakken en wat je van haar verwacht en wat daar tegenover staat, ze is oud genoeg om dat te begrijpen. Daarnaast blijf consequent en blijf herhalen wat jullie hebben afgesproken/bedacht. (Blijf dus ook regelmatig herhalen dat zij moet zorgen dat haar broek droog blijft). Succes!
Hier een kind.. Wat dagelijks en ook wel vaker op een dag natte onderbroeken had… Dag in dag uit! Gewoon omdat alles maar dan ook echt ALLES belangrijker was dan naar wc gaan. Nu bijna 6 en lijkt het godzijdabk EINDELIJK te verbeteren. En we hebben echt van alles geprobeerd…. Kind was er gewoon zelf nog niet aan toe denk ik… succes! Ik weet hoe frustrerend het zijn kan helaas
Soms helpt het om het alternatief erg onaantrekkelijk te maken. Dus als ze een ongelukje heeft, er geen ophef over maken maar wel even douchen en schone kleren aan. Vooropgesteld natuurlijk dat ze niet net dol is op douchen... En als ze dan staat te hupsen in de kamer kun je achteloos zeggen "beter nu even gaan plassen anders moeten we douchen straks". Aan haar de keus dan.
En ook WAAROM je het doet allicht? Hier gebeurd er pas wat als ze t nut VOOR HAAR er pas van inziet. Daarvoor kun je kletsen als brugman maar dat boeit niet, ze hoort t wel, ze snapt t ook, maar pfffffgh. Pas toen G. aan boord was en de voordelen zag en ze begreep dat ik haar ging helpen dat te kunnen als een soort supportting team ging t rap. "Jij gaat t doen, ik help je het te kunnen!". Nachtzindelijk is hier pas een paar maanden, op dr eigen intitiatief. Alles neergezet zoals zij had bedacht hoe ze geholpen zou zijn, wel advies gegeven maar besluit bij haar gelaten.
Hier wel een cijferkind dus daar maakten we graag even gebruik van. Suuuuuuuper traag verschonen en dan de stopwatch laten draaien. Getal opschrijven op een A4tje in een kolom van verschonen. Naar de wc ook en dan in de andere kolom. Kijk die cijfers zijn veel lager he? Die zijn veeeeeeeeel hoger. Wc is SUPER veel sneller dan verschonen, dus kan je veeeeeel meer spelen! Zo maar goed dat t al zo goed gaat he met die wc/potje? Anders waren we nu NOG bezig met poetsen, kom gaan lekker spelletje doen tijd zat! (Nooit genoeg tijd, maar dat moet je dan maar even verbannen uit je gedachten die periode)
Herkenbaar ook weer die laatste zin - Méér laten drinken (liefst water) ipv. minder. Veel mensen (ook volwassenen) gaan juist minder drinken als ze geen zin hebben om ergens daarna naar de wc te gaan. Maar een kind die je (terug) zindelijk wilt krijgen heeft juist een volle blaas nodig, zodat het lichaam het signaal van moeten plassen weer gaat herkennen. - Kinderyoga oid. Alles om meer in verbinding te komen met het lichaam (om zo de signalen beter op te pikken). - Drinken = plassen. Makkelijk te onthouden en overal toe te passen, ook buitenshuis of bij anderen thuis/ door anderen. Dit vergt nog wel even wat van je vrees ik, want een slim kind kan daardoor gerust drinken gaan weigeren. Maar wellicht helpt het als je uitlegt waaróm het het beste is. - Op internet oefeningen voor de rompbalans opzoeken en die dagelijks met je kind doen (hoeft maar 5 minuten te kosten). - Weet ff niet meer of je dit al geprobeerd had, maar bij ons was het op een gegeven moment dé truc om onze zoon juist zélf de verantwoordelijkheid te geven. - Beweging is goed. Misschien je kind uitdagen met nieuwe beweegspelletjes? - Die vaste plas momenten werken vaak heel goed (en als je het combineerd met zoveel mogelijk vaste drink momenten vooraf, heb je waarschijnlijk ook al wat minder strijd straks). Wat je nog kunt doen om je kind zelf autonomie te laten ervaren is je kind de keuze geven wannéér ie wil plassen: vóór of ná het wandelen. Is voor wanneer je korte uitjes gaat doen zoals naar een speeltuintje om de hoek of naar de winkel waarvan je weet dat ze daar een wc hebben voor als je kind toch per ongeluk eerder moet en ie had gekozen om ná het wandelen te gaan. Train je meteen dat het gegeven om het beste altijd even vóór het weggaan, naar de wc te gaan, zónder dat het een frustrerend ‘moeten’ wordt. Tenslotte leren ze met vallen en opstaan
Allebei. En hier ging het soms na een tijdje geen ongelukjes ook nét mis, bv voor de wc in de broek plassen door nét te lang te wachten. Dat heb ik nooit afgestraft ofzo, samen de natte boel in een emmer, iets schoons pakken etc. Maar alleen een sticker voor plassen op én in de wc We bepaalden samen de cadeautjes bij een x-aantal stickers. Dus bv een Kinder Surprise ei, of samen een spel doen, een keer extra tv kijken, het ging echt van een fysiek cadeautje tot gewoon iets leuks doen samen (en dan vaak dingen die we sowieso wel deden, maar een keer éxtra voelde toch wel feestelijk kennelijk).
Dat was hier ook. Nooit bv straf na een ongelukje, ik was nooit boos, maar ze moesten wel zelf de natte kleren uit trekken, in een emmer doen, helpen met de vloer schoon maken, nieuwe kleren pakken, wassen, afdrogen, aankleden… Ik hielp ze met alles, gewoon behulpzaam, maar even naar de wc en dan weer verder spelen bleek al snel een stúk vlotter en makkelijker.
Mijn zoon net 3 wil ook echt niet. Ik krijg van meerdere mensen te horen niet te veel dwingen en oefenen. Hij is er vanzelf klaar voor en dan geeft hij t aan. Veel mensen die nooit geoefend hebben. Op een kdv stimuleren ze het wel. Maarja snap dat ze met 3.5 wel oefenen want als ze met 4 nog niet zindelijk zijn. Dan niet welkom op school. (Weet niet of dat overal is overigens)
Meer laten drinken hielp hier ook goed inderdaad. En laten kiezen ook. Hij wil bijv vaak ook niet plassen als hij ‘s ochtends uit bed komt. Dan zeg ik ook altijd jij mag kiezen je gaat nu of voor we weg gaan (naar het kdv) dan zegt hij altijd voor we weggaan, maar meestal gaat hij 5 of 10 min later toch al zelf. En dan denk je als je niks zegt zou hij dan ook zelf gaan, maar dan gaat hij gewoon de deur uit te komen zonder geplast te hebben. En dat je na een nacht slapen (droog zonder luier) niet hoeft dat geloof ik toch echt niet. Is echt gemakzucht en te druk met andere dingen en dat niet willen onderbreken.
Ik kan je niet helpen met een oplossing, alleen mijn verhaal delen over drie slimme kinderen... Onze oudste (hb) weigerde op de wc te poepen. Hij had hele harde ontlasting dus ik gok dat het hem zeer deed. Plaszindelijk was hij al vanaf 2,5 maar ook alleen wanneer hij er zin in had. Wanneer hij uit bed kwam en zei hij dat hij niet hoefde, ging hij op de bank zitten en je hoorde hem in zijn luier plassen. Dat plassen is uiteindelijk goed gekomen maar poepen weigerde hij, dan vroeg hij om een luier. Tot hij vlak voor zijn 4e verjaardag een weekje bij oma logeerde en zij hem met een groot ingepakt cadeau op het toilet zette toen hij zich weer eens in een hoekje verstopte om te gaan poepen. Stukje bij beetje mocht hij uitpakken als hij ging poepen op het toilet. Hij is zonder luier teruggekomen en heeft nooit meer een luier aangehad want "hij was een grote jongen & de luiers waren voor de baby" (ik was hoogzwanger van de tweede). Onze jongste is bijna 4 en zegt doodleuk dat hij alleen op school gaat. Op de psz gaat hij dan ook naar het toilet, komt altijd droog en zonder luier thuis maar vraagt thuis om een luier, anders krijst hij alles bij elkaar. Na 2 weken vakantie en geen enkele plas op de wc zit ik weer met mijn handen in het haar. Ik krijg hem gewoon niet zo ver. Gister is hij met oma mee naar huis gegaan en daar is hij compleet droog en doet hij elke plas op het toilet. Ik snap er niks meer van en weet ook niet meer hoe ik het aan moet pakken, moet belonen etc. Je kunt consequent zijn, je kunt belonen, boos worden, laten schoonmaken etc, maar het haalt niks uit wanneer je koppige eigenzinnige autonome slimme kinderen hebt. Waarom wel bij oma? Ik heb echt geen flauw idee maar ik hoop dat hij uit de luiers thuis komt volgende week, ik ben de strijd moe.
Veel verhalen en tips, bedankt! Wij leggen nu ook steeds meer autonomie bij haar. Zelf omkleden 's ochtends en 's avonds, bedje opmaken, zelf brood smeren (en alle spullen pakken), zelf naar de wc en handen wassen. Overal staan krukjes en dingen zodat ze overal zelf bij kan. En bij ongelukjes dus ook zelf ondergoed in de wasmand gooien en een schone aandoen. Het is echt een jurkenmeisje, en het is alleen steeds een nat broekje, dus onder de douche of iets poetsen hoeft nooit. Ze was juist wel heel trots op alle dingen die ze zelf kan. Ze is tenslotte "al 3,5" en een grote meid. Wij hebben geen vaste drinkmomenten, ze heeft altijd een beker water tot haar beschikking. Ze drinkt inderdaad wel weinig. Maar daar zag ik nooit kwaad in want dat doe ik zelf ook. Als ze zelf aangeeft dat ze een ongelukje heeft, stuur ik haar snel naar de wc en laat het haar zelf oplossen (schone onderbroek halen enz). Maar als ik haar zie vechten, knieën tegen elkaar, natte onderbroek, en ik krijg haar met geen mogelijkheid op de wc, dan is dat wel erg frustrerend! Ik heb veel geduld, maar dat kan ik niet goed hebben. @Nummer4 Wij hebben nu wel met poepen afgesproken dat ze met luier aan op de wc gaat. Niet meer verstoppen in een hoekje inderdaad. En als het kan, spoelen we het daarna door de wc. Maar zij heeft vaak juist hele zachte poep. Pijn kan ik mij niet voorstellen.
Dat ken ik. Hier hebben we dat opgelost door af te spreken dat als hij overdag genoeg gedronken heeft (5 volle bekers water/thee/melk) dat hij bij het avondeten een beker limonade mag. Geen idee of het heel pedagogisch verantwoord is maar het werkt goed.
Onze zoon is een zeer.vlot en echt eigenwijs. Zo was naar de wc gaan tijdverspilling. Uiteindelijk zindelijk geworden door aan te geven dat omkleden (wat hij zelf moest doen) meer tijd kost dan naar de wc gaan. Dit vaak herhalen. Daarna was het zo opgelost.
Hier 2 slimme kinderen en ik denk dat vroeg (nou ja, tegenwoordig heet dat vroeg, 40 jaar geleden was het normaal) beginnen een hoop problemen kan voorkomen. Gewoon omdat ze het dan nog niet zo gewend zijn aan een luier enzo. En nog beter meewerken dan een opstandige peuter die door wil spelen i.p.v. naar de w.c. gaan. Ik heb niets met beloningen gedaan, wel gewoon complimentjes gegeven als ze op het potje of de w.c. gingen. En overal in huis genoeg potjes gezet, in de auto enz., zodat ze meteen konden gaan als ze moesten. Deden ze het in hun broek, terwijl ik had gezegd dat ze moesten gaan, maar zeiden dat ze niet hoefden, pech, ga je jezelf maar verschonen, nieuwe kleren aantrekken, washandje gebruiken, vieze was in de wasmand enz. Mijn dochter was met 2,5 dagzindelijk, mijn zoon met 2 jaar. Soms nog wel eens een terugval bij ziekte ofzo, geen probleem, ging daarna vaak snel beter.