Mijn herinnering (geen refo) is dat lange relaties (die eindigen in het huwelijk) juist aangemoedigd werden. De regel om geen gemeenschap te hebben voor het huwelijk was wel groot. Dat zal voor anderen vast ook wel een motivatie zijn geweest om sneller te trouwen. Bij samenwonen werd er van uit gegaan dat die regel niet vol te houden zou zijn.
Ik snap niet helemaal hoe je het bedoeld. Jullie zijn heel snel getrouwd. Was dat jullie keuze dan? Of had je het gevoel dat dat zo hoorde en moest? Aan welke stroming moet ik dan denken bij waar jouw man uit komt? Want ik ken dat helemaal niet, zo snel trouwen. Alsof dat zo moet. Mijn man en ik hebben 4,5 jaar verkering gehad, voor wij trouwden. Wij hebben ook niet voor het huwelijk samengewoond. Onze oudste dochter gaat in september trouwen, zij heeft dan ook al ongeveer 4,5 jaar een relatie. Ook zij gaat niet eerst samenwonen, maar trouwt vanuit huis.
Er zit m.i een verschil tussen uithuwelijking (= dwang) en geen relatie voor het huwelijk hebben. Wij staan vanuit ons geloof ook niet achter verkering, maar zijn absoluut ook niet voor uithuwelijking. Er zijn meerdere manieren om iemand te leren kennen dan verkering. Sowieso ben ik van mening dat je elkaar pas echt leert kennen wanneer je samenwoont, en dat is (bij ons dan) pas na het trouwen.
Familie Cudagam. Heb ik persoonlijk niks mee. Familie Zeldenrust even wennen... Familie Jelies vind ik echt zo een lieve familie. Zo ontspannen hie ze met de kinderen omgaan. Familie budenbroek vind ik ook erg leuk weer.
Oh, ik heb hier nog nooit van gehoord. Mag ik vragen hoe dit dan praktisch gaat? Je komt een leuke jongen tegen ergens en dan? Dan ga je niet daten, maar wel afspreken? Spreek je dan niet naar elkaar uit dat je verliefd bent? Zoen je wel of niet? Wat is dan het verschil tussen verkering en elkaar leren kennen? Pure interesse hoor en erg off topic
Eigenlijk net zoals bij orthodoxe/Chassidische joden. Je leert iemand kennen via een "matchmaker", dat kunnen je ouders zijn maar net zo goed een vriendin of kennis. Diegene komt dan (al dan niet met zijn ouders) zich voorstellen en dan kan je meerdere gesprekken voeren met elkaar over dingen die je belangrijk vindt in een huwelijk, of over eigenlijk van alles wel. Zoenen is uit den boze, maar dat geldt eigenlijk voor ieder lichamelijk contact. Je mag dus wel gesprekken voeren om dus elkaar beter te leren kennen, ofwel met 3e persoon erbij ofwel ergens waar je niet alleen bent met elkaar. En uiteindelijk beslis je al dan niet om te gaan trouwen. Over het algemeen komt echte verliefdheid daarna, ik ken iig niemand die op basis van verliefdheid de keuze maakte om te trouwen. Er moet uiteraard wel een klik zijn, je in zekere zin aangetrokken voelen tot diegene (bij serieuze interesse mag een man de vrouw ook zonder hoofddoek zien), maar persoonlijk vind ik dat net wat anders dan verliefdheid. Ik denk dat het voornaamste verschil tussen verkering hebben is dat het bij verkering vaak gaat om de lol, je ziet nl vaak dat meiden al verkering hebben op jonge leeftijd (de middelbare school), en vaak van vriendjes wisselen. Bij ons gaat het er echt om een geschikte huwelijkspartner te vinden. Volgens mij gaat dit bij sommige Amerikaanse christenen ook zo en noemen ze dit dan een courtship. Bij ons ging het ietwat anders omdat ik geen familieleden heb die moslim zijn, maar ik heb mijn man leren kennen via een wederzijdse kennis die aangaf iemand te kennen die interesse had in een huwelijk, en of ik ook interesse had. Dat is nu ruim 15 jaar geleden Ik kan me voorstellen dat dit lastig is om te begrijpen hoe dit in z'n werk gaat voor iemand die er niet bekend mee is, en om eerlijk te zijn vind ik het vooral op zo'n plek als hier ook best lastig omdat er vaak mensen zijn die nogal veroordelend reageren (bedoel nu jou niet, meer in het algemeen) maar wilde wel je vraag beantwoorden.
Jaaa we kijken weer! Familie Jelies en Cudogam vind ik beide hartstikke leuk. Die man van de Cudogam's vind ik juist altijd heel vrolijk overkomen. Geweldig juist. Bij de familie Jelies hoe liefdevol ze overkomen. En wat hun vader zei ik afl 2, over dat je het geloof niet moet opdringen maar het op een speelde en liefdevolle manier moet brengen. Ik ben totaal niet gelovig maar voor zulke uitspraken heb ik wel veel respect. De buddenbrucks verschillen, soms vind ik ze vreselijk irritant en chaotisch en soms is het wel lachen. Het nieuwe gezin weet ik nog niet, tot nu toe komen ze wel leuk over.
Tjonge, ik heb met verbazing naar de boodschappen gekeken van de familie Jelies. Jemig wat een bedrag. En idd Johan let echt nergens op. Stapels witte bolletjes, megaveel pakjes drinken. Koek, snoep enz. Geen groente gezien, maar dat kan natuurlijk onder de stapel chips ed liggen. En dan Janneke doodleuk: "dit is voor 4 dagen" Wij hebben 2 kinderen minder, maar onze kinderen zijn wel ouder, dus eten misschien wat meer. Ik kom echt niet aan 400,- per week hoor...
Dank voor je uitleg. Ik was hier niet mee bekend. Ik heb meerdere moslima's in mijn kennis- en vriendengroep, maar die doen wel aan verkering en zoenen Ik kan mij deze weg inderdaad niet voorstellen, maar wil hiet helemaal geen oordeel hieraan hangen en vind het vooral interessant om te horen hoe dit in andere culturen en religies gaat. Jij komt dus niet uit een moslimgemeenschap? Was je al wel bekeerd toen je werd voorgesteld aan jouw man?
Ja, ik was 4 jaar voordat ik mijn man leerde kennen moslim geworden. Het is trouwens wel een standaard vraag die ik krijg (of kreeg eigenlijk, in NL) of ik moslim was geworden voor mijn man.
Wat een bedrag! Dat klinkt trouwens niet bepaald gezond Ik weet nog dat allereerste seizoen met deze familie, dat de vader de baby Fanta (? of iets dergelijks) gaf met de fles. Vind dat best erg eigenlijk.
Oh echt, dat weet ik niet meer... Dat is wel erg ja. Als ze eten zie ik eigenlijk altijd wel witte bolletjes en flesjes drinken op tafel. Witte bolletjes voor zo'n koppel kinderen is niet aan te slepen, duur en niet gezond. Ik geef mijn kinderen ook echt niet alleen maar grof volkoren brood, maar witte bolletjes vind ik een luxeproduct. Dat koop ik niet vaak. Mij te duur. Pakjes en flesjes drinken doen we hier ook niet. Elk kind heeft een eigen Dopper, die nemen ze mee naar school en die gaan ook mee met een dagje uit.
Ik vond de hoeveelheid boter die op de broodjes ging bij de familie Jelies van de week ook schrikbarend Daar gaan wat kuipjes doorheen in een week!
Heb een beetje het idee dat hij het een soort van expres deed voor de camera en dat hij ook wel wat schrok van het bedrag bij de kassa? Ik denk niet dat ze wekelijks €400 kwijt zijn..
Ik vind de slaapkamer van de jongens bij de buddenbrucks zo ongezellig.... zo'n grote ruimte en het galmt helemaal. Volgens mij zijn die jongens ook zo druk, omdat er nooit echt rust in hun hoofd is.
Zeldenrust vind ik een leuke familie. Petje af hoor voor de moeder! Maar die oudste dochter... vind dat geen "puberen" meer maar gewoon echt arrogant gedrag Ik had die telefoon allang in beslag genomen.