Met mn dochter zal dat dan weer niet gaan, plus dat de woning dan issues gaat vertonen. Maar matje 19 en de slaapkamers onverwarmd gaat prima. Alleen kommer en kwel ff naar 21, mijn lijf is dan wel met wat andere dingen bezig dan warm blijven. Mja t euvel van gebroken nachten en een koukleum zijn (2 truien en een deken helpt dan ook niet meer bij mij), doe ik t niet dan is t "hallo migraine!" (vanuit mn rug/nek). Wij deden veel re-enactment voordat de kinderen er waren. Aan wol is geen gebrek en als je "uit de middeleeuwen komt" en weer thuis arriveert is eigenlijk alles wel luxe, maar ken je gelukkig ook de alternatieven. Zeker als je in de winter ook in een tent staat en je enige verwarming en kookinstallatie een kampvuur is (die je maar brandend moet zien te houden in de stromende regen).
Fleece onesie over een katoenen pyjama (want naar de wc gaan in de nacht is anders wel errug koud en zo'n kontflap ziet er niet uit)
Ja, ik bedoelde het ook zeker niet veroordelend richting jou. Ik vind het knap dat je zo netjes blijft. Ik begrijp dat je schrijft dat je met kleine stapjes moet beginnen. Maar dat was jaren geleden. De kennis is nu zo vergroot en zo algemeen, dat je nu in mijn ogen simpelweg niet meer genoeg doet als je slechts zulke kleine stapjes neemt. Daarnaast lijkt het er bij vele reacties op dat het geen begin is, maar dat die kleine stapjes al het eindpunt zijn. 'Wij doen al genoeg, want we gooien batterijen in een apart bakje'. Ja, balen dat het recycling bij jullie niet gaat. Inderdaad overmacht. Maar alles wat je niet gebruikt, hoef je ook niet te recyclen. Dus volgens mij ben je al hartstikke goed bezig! Probeer niet te veel te blijven hangen in wat er niet lukt, buiten jouw schuld. Je doet al echt veel wel! Over het afgeven op ontwikkelingslanden, dat vind ik dus ook weer getuigen van 'domheid'. Heeft er dan niemand opgelet tijdens de geschiedenislessen (ik geef geschiedenis ) Eeuwenlang hebben Europese landen daar de economie en politiek ontwricht zodat Europese landen mijlenver op voorsprong konden komen (en eigenlijk nu nog steeds, denk maar aan de invloed van bedrijven als Shell). En dan nu afgegeven omdat men daar achterloopt. En maar ontkennen dat ons 'normaal' eigenlijk luxe is, over de rug van de aarde en de mensheid. Zelfs al kom je met allerlei onderzoeksresultaten over de ecologisch voetafdruk. Pfff, schiet mij maar lek. Ik ben ook verre van perfect. Maar ik durf het wel toe te geven welk effect mijn keuzes hebben. In het echt ben ik overigens heus wel beleefd in dit soort gesprekken en discussies. Maar het is ook wel lekker om hier even mijn hart te luchten.
Haha, hoe reageerde buurman? Ik vind zoiets als @xxmoixx voorstelt wel een goed idee. Iedereen moet een bepaald percentage groen hebben. Hoe groter je tuin, hoe hoger dat percentage. Want een kleine tuin heeft natuurlijk toch wel wat tegels nodig voor een terras en een pad. Dan is misschien al snel 50% van de tuin tegels. Terwijl een pad en terras bij een grote tuin misschien maar 10% is. Ik vind dus dat de tijd van vrijblijvendheid en 'ieder z'n ding' eigenlijk wel voorbij is. De afgelopen jaren is wel gebleken dat veel mensen niet uit zichzelf veranderen, als het niet direct voordeel geeft, ook al is de kennis er. Volgens mij was hier in het 'boerenprotest' topic een mooie discussie over, toen het ging om biologisch eten, minder zuivel, enz.
Als ik zo'n energie topic lees, of bij al onze buren in de tuinen kijk, of zie wat mensen eten aan vlees en zuivel, dan kan ik zo vreselijk somber worden en dan krijg ik haast paniek dat ik kinderen op deze wereld heb gezet. Kennen jullie dat? Ik vind het knap dat jullie zo rustig die discussie aan kunnen gaan. Ik vermijd altijd discussies, heb het gevoel dat mensen het gewoon niet willen zien of weten.
Jup. En ik denk dat nu ook de tijd is om, in elk geval vrijblijvend, mensen aan te moedigen wat te doen. Met die hitte nu overal is het voelbaar voor mensen (+ stijgende prijzen etc) en dat is de enige manier waarop bij veel mensen er een belletje gaat rinkelen.. Een vriendin kreeg toen ze naar de gemeente Arnhem verhuisde een boompje om te planten. Was een initiatief voor nieuwe inwoners. Zulk soort dingen zijn ook al heel goed om te doen. Ook op kleine schaal kun je al veel bereiken (ben t met je eens dat het groter moet nu).
Ja, ik word er ook wel wat moedeloos van. Daarom probeer ik er soms ook bewust niet mee bezig te zijn. Wel natuurlijk zelf zo goed mogelijk op goede voet doorgaan, maar even een stop op artikelen lezen, discussies, reacties op nu nl, enz. En ondertussen hoop ik maar op een wonder. Dat er technologisch iets wordt uitgevonden dat de wereld kan redden. Veel mensen willen het inderdaad niet zien of weten. Het is gemakkelijk anderen de les te lezen, maar als je invloed heeft op je eigen comfort, dan gaat het schuren. Mensen zijn maar weinig zelfkritisch. Korte termijn denken zien we overal.
Wij hebben een grote fb groep met de hele wijk. Zo herkenbaar. Als er geklaagd wordt over het aantal parkeerplekken bij de supermarkt, dan meng ik me erin: waarom moet je altijd direct na werktijd en waarom kun je niet eerst naar huis en dan op de fiets? Als x % dat doet, is er helemaal geen parkeerprobleem. Nou, dan krijg je toch commentaar van nee, voor mij is dat niet mogelijk. Blijkbaar mag iemand het anders wel proberen, maar diegene zelf niet. Er zijn maar weinig mensen bereid echt zelf oplossing van een probleem te worden.
Jup, Het is niet de reden maar wel een klein deel van reden dat ik twijfel om weer een IVF ronde in te gaan .
@Chayammy Het probleem is inderdaad dat het vaak bij kleine stapjes blijft. Als iemand net is begonnen met groener leven, en dus bv een katoenen tas gebruikt ipv wegwerpzakjes aan te nemen, batterijen in de batterijbak doet etc. kan ik dat alleen maar toejuichen. Maar vaak zijn dat dus de enige dingen die ze doen. Wonen in een groot huis, letten niet op hun watervoetafdruk, meerdere vliegvakanties per jaar "want ik moet nog wel een beetje normaal kunnen leven"... Daar kan ik me best aan ergeren (zacht uitgedrukt). Ik geloof ook echt niet dat de voormalige Afrikaanse en Aziatische kolonies 100% onafhankelijk zijn. Op papier wel, maar daar houdt het ook wel op. Als ik kijk naar hoe het hier gaat, dan heeft Frankrijk echt zeker nog een vinger in de pap. Of nu met die gascrisis proberen ze ineens weer hun ietwat verstoorde relatie met Algerije (een gasrijk land) te lijmen. Zo typisch. Ondanks dat Frankrijk nog steeds geen excuses wil aanbieden voor 130 jaar wreedheden tijdens de kolonisatie. Maar als deze landen dan iets achterlopen op gebied van verduurzaming hebben ze het ineens gedaan.
Dat is het wel hoor. Kop in het zand, als je er zelf niet mee bezig bent dan is het (kennelijk) ook geen probleem. En ik vind het soms moeilijk om vriendelijk te blijven hoor, dat geef ik eerlijk toe. En is ook wel eens anders geweest. Maargoed, met boos zijn en prediken schiet je ook weinig op uiteindelijk. Wat ik leuk vind is dat ik (soms) toch wel positieve reacties krijg.
Wij eten heel vaak (bij)gerechten met peulvruchten. Wat ik zoal maak: linzensoep, hummus (en dan zoals in west-Azië als maaltijd, niet als beleg!), falafel, dhaal, pakora, maaltijdsalades met linzen/kikkererwten. Verder kook ik vaak Tunesische gerechten, zoals mezmer (stoofgerecht van o.a groenten en kikkererwten in pittige tomatensaus), l3adas (linzenstoof), loubia (soort chili maar dan met witte bonen), couscous waarbij het vlees gewoon wordt weglaten, eventueel met kikkererwten erbij. En in pastagerechten is het hier ook heel normaal om kikkererwten erbij te serveren. Laatst kwam ik ook een Italiaans pastarecept met kikkererwten tegen, dat wil ik binnenkort eens uitproberen! Verder eten wij regelmatig vegetarische maaltijden zonder peulvruchten. Ik denk dat wij echt niet zomaar een eiwittekort oplopen namelijk. Volgens mij kookt @Saartje33 ook veel gerechten met peulvruchten
Een van mijn buren is ook zo apart, hele tuin bestraat en wat doen ze? Grote bloembakken neerzetten met struiken en palmbomen etc. Die dingen zijn zo groot dat ze toch niet naar binnen kunnen in de winter dus wat is het nut er van om ze in een pot te zetten? En na elke vakantie weer nieuw kopen want dan is het uitgedroogd/dood. Ik snap dat niet. Als je dan het gevoel wilt hebben dat je in een jungle zit, maak het dan helemaal groen!
Och die haalde zijn schouders op, hij had liever een compleet bestraatte oprit (8m breed) en groot terras. Wanneer de buurvrouw dan ook nog zegt "lekker geen werk van" (haha tot het onkruid begint te groeien, succes er mee!), dan is dat hun visie, die hoef ik niet te delen gelukkig. Ik kijk dan vanaf mijn balkon naar mijn compleet groene tuin en zie links en rechts bestrating liggen. Wij hebben een groot erf van zo'n 2000m2 dus dat is nogal een lap. Beide zijden zijn voor zeker 60% bestraat als het niet meer is. Bij ons is dat 'maar' 100m2 hooguit, wat incl. de oprit is en een terras van 4m over de breedte van ons huis. Die oprit daar moet nog wat aan gedaan worden, mag een stuk smaller (zo groot dat er 6 auto's op passen, onzin dus). We hebben een stuk speelgazon, een moestuin en een fruittuin. In die fruittuin wil ik nog meer struiken gaan aanplanten en kruiden, zodat het een soort voedselbos wordt. Moet me er nog in gaan verdiepen hoe ik dat aan wil pakken. Vanmorgen in alle vroegte liep er een ree tussen de bomen, valappeltjes te snoepen. Dat is toch prachtig? In kleine tuintjes heb je vrij weinig keuze, een achterom met een pad naar het huis slokt al snel 50% van je tuin op inderdaad, maar bij grote tuinen zoals die van ons zouden ze het echt verplicht moeten stellen. Toch halen mijn buren het wel, de een misschien 50%, de ander net wat minder. Zelfs al leggen wij een pad aan naar achteren (schuur) dan nog komen wij niet eens op 10% en ik vind het heerlijk, een pad verpest mijn uitzicht. Maar mocht er een pad komen, dan waarschijnlijk een pad van schors of houtsnippers, zo natuurlijk mogelijk. Misschien wel wat slingerpaadjes door het nog aan te leggen voedselbos
Ja ik herken dat, ik vraag me af of ik 3 kinderen zou hebben als ik toen wist wat ik nu weet. Kan me best slecht voelen als ik nadenk wat hun toekomstperspectief is als het zo doorgaat. Ik ben wel blij dat die boerenprotesten het biologische agrarische bedrijf op de kameragenda hebben gezet. Ik hoop dat daar wat uit gaat komen qua maatregelen (meer duurzaamheidssubsidies voor zowel boer als particulier, eerlijkere prijzen in de supermarkten, meer heffingen op niet biologisch etc.) Wie weet komt er dan ook meer besef bij onwetende mensen?
Ja. Ik ben heel erg voor meer biologisch in de supermarkt. Vind het aanbod nu soms erg karig. Las laatst een artikel hierover van een of andere econoom. Die beweerde dat dat helemaal niet kon. Want er zou te weinig markt voor zijn. Had ik echt zoiets van huh? Hoezo? Denk dat veel mensen graag biologisch zouden willen als er een breder aanbod is. Bovendien zou je als econoom ook moeten weten dat de wijze waarop een product aan de man gebracht wordt veel meer bepalend is voor de verkoop dan het product zelf en de prijs. Er is dus nog enorm veel te winnen bij de manier waarop we boeren. Ik hoop dat er zowel in de politiek als bij de boeren zelf meer besef hiervoor komt.
Dat heb ik ook. Denk dat ik er dan geen 4 zou hebben. Nu was de laatste een “ongelukje” en heb ik om deze reden echt een abortus overwogen. Uiteindelijk niet gedaan want dan overwinnen toch de hormonen. Maar het maakt wel dat ik extra hard oplet en op die manier probeer te compenseren. En daarnaast de kinderen heel bewust opvoed, zodat ze weten dat alles wat je koopt of verbruikt een impact heeft. Dat je die niet altijd ziet, betekend niet dat het er niet is.
Ik weet het niet. Ik vind het aanbod wat er nu is prima. (Online, supermarkt is dramatisch) Ik denk eerder dat het een imago probleem is, geitenwollen sokken types etc. Nu ligt het aandeel van verkoop biologische producten op 4% terwijl ongeveer 30% van de bevolking het zich prima kan veroorloven (laatst in een column gelezen). Wij hebben het niet breed maar ik kies bewust voor biologische producten. Waar ik wel bang voor ben is dat we dat met de stijgende lasten straks niet meer kunnen, maar aan de andere kant moet het dan wel heel gek gaan, ik kan altijd weer gaan werken in loondienst (werk nu 24wpj 4upw ZZP) en we kunnen nog meer bezuinigen voordat ik op boodschappen moet bezuinigen. Als ik huismerk koop ben ik €20pw goedkoper uit dus zo'n enorme besparing is dat niet eens.
Wat betreft groen zit ik met iet simpels als bruine bonen nog wel in dubio. Je hebt ze in glas voorgekookt, glas gebruik ik hier voor de voorraadpotten droogspul dus dat is geen probleem (bespaard weer een plastic opberger) Je hebt ze in blik voorgekookt, blik wordt er uitgevist met een magneet en materiaal kan worden hergebruikt. Je hebt ze droog, die moet je een nachtje wellen en dan voorkoken ivm de stoffen die er in zitten. Dat doe ik op mn gasfornuis dus heb je niet t bulkproces voordeel wat een fabriek heeft. Ik NEIG ernaar dat gedroogd voetprint technisch dan t beste is, maar er komt ook energie bij kijken om ze te drogen...Op dat soort punten vind ik t dan wel lastig afwegen worden. Voor nood heb ik overigens wel conserven voorgekookt, want op mn nood gaspitje ga ik dat nooit voor kunnen koken. Ja kan wel maar dan is de gasbus zo leeg en daar moet je in geval van nood wel wat langer mee moeten kunnen doen. Iemand die wel die rekensom eens heeft gemaakt en t antwoord weet?