Mijn kleuter van 5(net groep 2) is nog helemaal niet toe aan letters leren en schrijven. Cijfers kent ze allemaal goed. Dus niet alleen in geschrift maar ook hoeveelheid etc. Letters en rijm is andere koek. Als ik haar bijv vraag of je een a in krokodil hoort zegt ze rustig ja. Rijmen begrijpt ze ook gewoon nog niet. De juf gaf aan dat het wel een vereiste is om naar groep 3 te gaan. Het lijkt net of het kwartje nog niet gevallen is ofzo. Meer mensen bij wie dit met 5 ook nog zo was?
Precies wat je zegt, het kwartje moet nog vallen. Even afwachten wat de juf er rons december over zegt. Bij ons is het zo, dat wanneer er echte zorgen zijn, dat in december wel bespreekbaar gemaakt wordt. Maar in groep 2 kan het ineens omslaan, een kind wat in jan/feb totaal niet aan groep 3 toe lijkt, en in april valt het kwartje ineens en maken ze een megasprong. Ik zou me er nu dus zeker geen zorgen om maken.
Ja ga ik ook zeker doen haha. Het is meer dat als ik google of rond vraag de meeste kindjes van 5 toch al wel snappen hoe rijm een beetje werkt en toch al wel wat interesse in klanken hebben. Dan word je als mama toch stiekem wel een klein beetje onzeker
Het jaar is net begonnen en groep 3 is gelukkig nog ver weg. Bij rijmen moet het kwartje ineens vallen, dus ik zou me niet zo snel zorgen maken. Wat je wel kunt doen: - zelf veel rijmen, ook nep-woorden gebruiken (dat is makkelijker) - veel rijmboekjes voorlezen. En dan zelf voorlezen en de nadruk leggen op het rijmwoord. Na wat herhaling kun je haar zelf nog om het rijmwoord vragen - als je om letters gaat vragen kun je het beste met de eindklank beginnen. En dan makkelijke, korte woorden gebruiken met duidelijke eindklanken zoals de -s -f -l - maar de stap daarvoor is eigenlijk hakken en plakken: ‘wil je pas-ta of pin-da-kaas op je boterham?’ En dat kun je haar ook vragen te doen. maar dit soort dingen worden in groep 2 geoefend en aangeleerd. Rijmen wordt vaak als eerste stap gezien en daar zitten ook wel theorieën achter die laten zien dat rijmen stap 1 is, maar zonder rijmen leert ze het ook wel hoor. Zeker als ze het veel oefenen in groep 2, dan komt dat rijmen ook wel. groetjes, een logopedist in opleiding
Ze heeft nog een heel jaar om het te leren. Als ze het allemaal al kon had ze ook nu wel in groep 3 kunnen starten.
@gitaartje bedankt voor je reactie. Hier heb ik echt wat aan en ik ga zeker aan de slag met jouw tips. Het is niet zozeer dat ik verwacht dat ze het al moet kunnen. Het is meer dat ik merk dat ze er gewoon niks van snapt. En ook klanken herkennen uit een woord snapt ze gewoon nog niet. Het kwartje is gewoon nog niet gevallen maar ik begrijp dus uit jouw reactie dat dat zomaar ineens kan gebeuren. @Fristi2012 ik verwacht uiteraard niet dat ze alles al snapt en weet betreft rijm en klanken herkennen. Het is meer dat ik me afvroeg of iemand het herkent dat zijn 5jarige dit ook nog niet snapt(e). Want naar wat ik begreep moeten ze het toch wel een beetje doorhebben nu. Als ik vraag of sok op hok of olifant rijmt zegt ze rustig olifant
Ben ik nou de enige die denkt : “ nou juf, dan zou ik maar eens aan het werk gaan? “ Lijkt me de bedoeling van school dat ze daar wat leren, anders kun je ze net zo goed thuislaten.
Als kleuterjuf kan ik het niet laten om hier op te reageren Het ene kind pakt het sneller op dan het andere kind en dat is helemaal prima. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier in zijn eigen tempo. Gras gaat ook niet harder groeien als je eraan trekt. @TO: @gitaartje geeft goede tips. Je kunt het zelf ook spelenderwijs oefenen. Geef context en maak het visueel: De koe zegt ... (plaatje van koe) De kip zit op de ... (plaatje van kip op de wip) Leer versjes aan, zing samen liedjes. Tijdens het eten rijmspelletjes doen: Hey, dit is een mes! Wat rijmt er eigenlijk op mes? Mes-zes-les. Waar kunnen we nog meer mee rijmen? Pan-kan-dan. Op internet staan ook talloze oefeningen die je thuis kunt doen. En heel belangrijk: als je je zorgen maakt, deel dit met de leerkracht!
Niet de beginklank? Dat lijkt me veel makkelijker.. Maar misschien bedoelde je in het kader van rijm leren. Als kinderen überhaupt nog geen idee hebben van klanken is de beginklank leren misschien een betere eerste stap. Naar mijn idee draait een belangrijk deel van groep 2 daar ook om. Geinig om te lezen dat de -l een duidelijke eindklank is. Hier eens met een autorit enorme discussie gehad met oudste (5). We deden het spelletje dat je steeds een woord moest bedenken met de laatste letter van het woord ervoor. Dus hok - kast - tafel... En ik kreeg haar maar niet aan haar verstand gepeuterd dat tafel op een - l eindigde. Ze hield vol dat het tafo was. En tunno, paro, enzovoort @ts: No worries, ze heeft nog een heel jaar! Leren rijmen is echt typisch groep 2-materiaal.
De eindklank kan je makkelijker meer nadruk geven door langer te maken. Ook is het de laatste klank die een kind hoort, dus makkelijker te onthouden. ‘Wat hoor je als laatste bij boommmmm?’ Als logo pak ik de beginklank er ook snel bij hoor. ‘Wat hoor je als eerste bij mmmmooi?’ Het is voor kinderen die deze link nog niet leggen belangrijk om te leren dat woorden uit losse klanken bestaan (en dat klanken letters zijn, maar dat is weer pas later). Jonge kinderen zien woorden gewoon als één geheel, en moet nog leren dat je ze kunt opdelen: in lettergrepen en daarna in klanken. De -l is niet het beste voorbeeld doordat we die woorden vaak niet goed afmaken. Het gaat er vooral om dat je laatste klank goed te verlengen is: een -t of -p is een korte klank en dat is moeilijker om de nadruk op te leggen in dit geval. Als je kind dit al snapt, zoals in je voorbeeld, dan ga je natuurlijk alle klanken gebruiken. En dan kom je er ineens achter dat een kind die hele -l niet gebruikt
Dit is trouwens een leuke rijm memorie, die kun je hier printen. https://klasvanjuflinda.nl/wp-content/uploads/2014/01/Spelenderwijs-rijmen1.pdf
Hakken, plakken en klanken benoemen is echt groep 2. Maar rijmen doen ze vaak al in groep 1 toch? Mijn dochter in groep 1 in ieder geval wel.
Nou mijn oudste zoon deed dat ook. Met hakken en plakken zei ik bijv b-a-l en dan zei hij ‘kip’ Met 5 jaar dus. Nu is ie nooit een ster geworden in taal en spelling, maar hij zit nu toch in 2 havo, dus uiteindelijk is het toch redelijk bijgetrokken haha. Wat hier wel hielp is thuis veel boekjes voorlezen met rijm. En gelukkig is ieder kind anders en ieder heeft zijn of haar eigen talenten.
Ik vind zulke uitspraken van een juf begin groep 2 zorgelijker dan het feit dat je kind dit (nog) niet kan.
Nou beetje rare opmerking. Toch prima dat de juf aangeeft waar een kind nog moeite mee heeft en dat het de bedoeling is sat het kind dat in de loop van dit jaar moet gaan leren zodat het zonder problemen kan doorstromen naar gr 3? Dan kan het thuis ook spelenderwijs geoefend worden. Als de juf niks aangeeft en pas aan het eind van het schooljaar aan de bel trekt is het ook niet goed.
Kleuters ontwikkelen zich sprongsgewijs, dus niets vreemds aan dat haar kind dit (nog) niet kan. Daarnaast kan een kind ook dyslexie hebben, waardoor zulke dingen als rijmen een probleem kunnen zijn. Iets wat ze op zijn vroegst pas eind groep 4 kunnen testen. Doubleren heeft daarbij totaal geen nut en daar kun je nu nog niets over zeggen. De juf gaf aan dat het een vereiste is om door te mogen naar groep 3, ja, dat vind ik nogal een uitspraak, waarmee ze kinderen kansen kan ontnemen die totaal geen (groot) probleem hoeven te zijn in hun hele schoolcarrière. Dat vind ik zorgwekkend ja. Een beetje oefenen, oké, maar ik zou me er echt niet druk om maken qua ontwikkeling. Mijn kinderen hebben tot nu toe hun hele schoolcarrière al resultaten die totaal uit balans zijn. Nooit over doubleren gesproken. Uiteindelijk bleken er verklaringen voor te zijn, maar die wisten ze (nog (lang)) niet in groep 2. Voor sommige dingen zullen ze meer moeite moeten doen dan anderen en vaak nog voor een minder resultaat, op andere vlakken hoeven ze juist weer minder te doen, zo blijft het ook in balans. En resultaten bekijken met het oog op 'goh, waarom wijkt Pietje op dat vlak/die vlakken af van het gemiddelde', vind ik wat anders dan als eis stellen om over te gaan en zelfs al op 1 vlak.
Ik zeg ook niet dat het vreemd is, alleen dat het prima is dat de juf het aangeeft. Mocht een kind dyslexie hebben dan is het juist goed om vroegtijdig ondersteuning te bieden bij dat waar het kind moeite mee heeft. Met een achterstand beginnen aan groep 3 us echt niet fijn en voor een kind met mogelijk dyslexie al helemaal niet. Waarbij echt niet elk kind wat moeite heeft met rijmen later dyslexie blijkt te hebben. Rijmen an sich is geen vereiste vaardigheid voor groep 3, maar het totaal aan fonemisch bewustzijn wel en daar is rijm een onderdeel van en vaak een van de eerste stappen.
De juf gaf dit eigenlijk al eind groep 1 aan. Ik weet dat ze in groep 2 spelenderwijs kennis maken met klanken, letters en taal in geschrift an sich. Mijn dochter lijkt hier gewoon nog geen interesse in te hebben, behalve in de letters van haar naam . Maar de juf gaf dus toen al aan dat het o.a. wel een harde vereiste is om rijm te snappen omdat je daarmee de basis legt voor taal in schrift. Ik zal er met het gesprek van komende week nog eens op terug komen want begrijp hier dus van verschillende mensen dat dit niet eens per se hoeft.