HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc deel 2

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zonnestralen, 21 feb 2022.

  1. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    11.973
    7.903
    113
    Vrouw
    Ons nieuwste spel is Super Mario Party voor de switch. Daar zitten ook spellen op die je samen kan winnen.
     
  2. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    3.954
    1.585
    113
    Wat een rotgevoel toch he.
    Vandaag ging het prima. ze hing wel erg aan de juf maar ze ging wel vrolijk naar binnen. Ben benieuwd hoe ze thuis komt
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  3. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    3.954
    1.585
    113
    Nou de 1e dag hebben ze allebei leuk gevonden.
    Oudste 1e dag op hb onderwijs, groep 4. Hadden nog niet veel gedaan behalve schrijven en kennismaken, maar ze vond het wel leuk.
    Jongste had het ook leuk en zei al dat ze een nieuw vriendinnetje had. Ook geen ongelukjes gehad. Ik durf nog niet te optimistisch te zijn, maar voor nu ben ik blij.
     
    Archie83, Ysabella, owly en 3 anderen vinden dit leuk.
  4. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.749
    736
    113
    Q is vorige week op het VO gestart en lijkt echt aan te staan. De vakken vindt ze (bijna allemaal) interessant en ze wil weer gaan lezen. Dat bijna alles in het Engels is vindt ze heerlijk. Alleen na een week komt ze soms al niet meer op de Nederlandse woorden, dat gaat dus nog wat worden…

    M kan ik nog steeds niet peilen. Maar goed, zo lang ze lekker veel kan sporten is ze vrolijk.
     
    Jo79, Ysabella, owly en 2 anderen vinden dit leuk.
  5. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    3.954
    1.585
    113
    Vandaag de juf van J even gesproken, en die ziet haar vrolijk in de klas zitten. J is zelf ook nog blij en ik zei dat we haar in de vakantie terug hebben gekregen en ze zei meteen dat moeten we zo houden. Heel fijn dat ze meteen zo goed de vinger aan de pols houdt.
    Ook de 1e speltherapie gehad vandaag en ze was helemaal fan van de mevrouw, wou niet mee naar huis. Hopelijk wil de klik ook zeggen dat ze J echt kan helpen.
    A mocht keersommen doen en dat ging in veel hoger tempo, dus die is voor nu ook happy ;)
     
    Ysabella, owly, Roanna en 3 anderen vinden dit leuk.
  6. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    848
    365
    63
    Mijn oudste zit in de bovenbouw. Qua leerstof heb ik het idee dat het wel goed zit en voldoende krijgt wat uitdaging betreft. De aansluiting met klasgenoten is minder, met een meisje heeft hij wel meer contact maar ik hoor vaak dat hij alleen loopt in de pauze. Zelf lijkt hij het niet echt een probleem te vinden, maar ik vind het wel lastig dat hij nooit wordt gevraagd om te spelen en zoveel alleen is. Samenwerken kan hij trouwens prima, maar het gaat echt om de vrije momenten buiten. Nu probeer ik het te laten, maar ik weet niet goed wat/of ik er iets mee moet. Waarom ik twijfel: het is een enorm lieve jongen die zelf niet snel zal aangeven wat hij nodig heeft of wat hij 'mist'. Gevoelsmatig moet ik wel op hem letten en zo nodig voor hem opkomen.

    Dochter is gestart in groep 3. Super juf die haar goed doorheeft. Geeft echt vertrouwen voor dit schooljaar. Zo blij dat ze toch versneld is, ze zit echt op haar plek tussen deze meiden.
     
    bulakgirl, Leolove en owly vinden dit leuk.
  7. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    407
    234
    43
    Ik herken dit helemaal. Dochter is wel een stukje jonger (5) maar bij haar zien we ook dat ze t cognitief goed heeft in de klas, maar de echte aansluiting mist. Ze gaat oké naar school maar zie haar vaak met haar ziel onder haar arm rondlopen. Aangeven wat ze nodig heeft kan ze niet zo goed, deels leeftijd maar ook zeker karakter. Ik probeer het met haar te bespreken af en toe en ga het meenemen in het startgesprek met juf. Misschien heeft juf ideeen… geen idee. Nou ja, geen tips of oplossingen, wel herkenning ;)

    Edit; Heeft je zoon wel vriendjes buiten school?
     
    Roanna vindt dit leuk.
  8. Roanna

    Roanna Bekend lid

    24 aug 2015
    848
    365
    63
    Ja, buiten school heeft hij wel een heel goede vriend. Hij hoeft niet per se veel vrienden te hebben ofzo, maar 1 of 2 uit je klas lijkt me zo fijn voor hem.
    We gaan het wel vragen op school, wat de leerkrachten zien.
     
    Archie83 vindt dit leuk.
  9. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    3.954
    1.585
    113
    @Fristi2012 hoe is deze week gegaan?
    @Archie83 ook hier herkenning bij de jongste. Zij zit nu in met 4.5 in een klas met allemaal 5-6 jarige (groep 2/3) en vooralsnog lijkt ze hier meer aansluiting te hebben met de kinderen, zelfs al bij 1 meisje gaan spelen die ze nog niet kende. Kan je dochter beter overweg met oudere kinderen?
     
  10. JupitR

    JupitR VIP lid

    13 mei 2020
    6.179
    6.707
    113
    Vrouw
    Hi allemaal, ik weet al een tijdje van het bestaan van dit topic. Voor mijn oudste hebben we een vermoeden van hb/ontwikkelingsvoorsprong. Ik herken bepaalde dingen die geschreven zijn wel, al is hij niet zo'n kind dat zichzelf leerde lezen oid. Hij kan wel heel intens zijn in zijn emoties.

    Ik vroeg mij af of hier ook meeschrijvers zijn die zelf (op latere leeftijd) te weten zijn gekomen dat ze hoogbegaafd zijn. Ik weet dit van mijzelf sinds dit jaar en het verklaart een hoop over mijn anders-voelen. Op werk loop ik wel tegen mezelf aan in langdradige vergaderingen en ik weet niet zo goed daarmee om te gaan. Ik word dan vreselijk onrustig en uiteindelijk ook emotioneel, omdat ik niet weg kan (of toch in ieder geval dat gevoel heb). Als iemand er iets van herkent, zou die mij dan een pb willen doen?
     
  11. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.335
    113
    @Leolove de eerste dagen was het nog schreeuwen, maar vanaf woensdag ging het beter en zei ze niet meer dat ze niet wil.
    Gistermiddag was er inloop in school en kon ze haar klas laten zien. Juf heeft haar een map gegeven met leeswerkjes. Daar is ze dolgelukkig mee. Juf geeft daarbij duidelijk aan dat het mag en niet moet. En ze bewaakt daarin ook de balans, er moet ook geoefend worden met spelen met andere kinderen.
    Echte aansluiting is er niet, maar ergens verwacht ik ook niet dat het gaat komen. Als ik zie hoe ze naar kinderen uit zoons klas toenadering zoekt, is er gewoon een gat tussen haar klasgenoten. Het nadeel is alleen dat ze zich juist heeel jong gaat gedragen, en daardoor niet gezien wordt wat erin zit.
    Maar voor nu goede hoop.
     
    Archie83 vindt dit leuk.
  12. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    3.954
    1.585
    113
    @Fristi2012 lastig is dat he als er zo'n gat is met leeftijdsgenoten. Zitten er geen kinderen bij die ook voorlopen?
    Het nieuwe vriendinnetje van jongste is op school gekomen omdat haar zussen nu bij A op het HB onderwijs zitten, en ook zij heeft dus een voorsprong. Dus waar de klik vandaan komt is wel duidelijk. Maar vorig jaar had ze ook niet echt een klik met een kindje dat ook een voorsprong had, dus bij dochter moet het ook echt op beide gebieden klikken, en voorlopen (of ouder zijn en daardoor al dat niveau hebben) en op persoonlijk gebied. Ja die zitten niet zoveel in een normale klas...
    We gaan wel bij het 1e gesprek straks al vragen wat ze met J denken te gaan doen in groep 3. Doordat ze nu in een combi klas zit kijkt ze mee met de lessen die groep 3 krijgt en komt ze thuis met de gebaren voor letters, hoe je ze schrijft, telspelletjes die ze doen in groep 3 enzovoort. Maar ze kan echt niet nog een jaar overslaan. Dus daar mogen ze nu vast over na gaan denken ;)
     
    Archie83 vindt dit leuk.
  13. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.335
    113
    @Leolove lastig is dat he.
    Bij m’n dochter heb ik het nog wat minder, die is didactisch nog niet zo ver. (Geen idee wat normaal is, maar ze is minder ver dan m’n zoon, al loopt ze denk ik best ver voor).
    Maar bij onze zoon heb ik dat probleem dus wel. Qua niveau denken we dat hij groep 4 wel uit is, ook al is hij pas net gestart. (Qua kennis niet volledig omdat niet alles al aangeboden is geweest, maar ik verwacht dat na aanbieden het direct beheerst wordt) Geen hb scholen in de buurt. Dus kijken wat er gedaan moet worden. Qua stof zou na de herfst of kerstvakantie zou door naar groep 5 wel kunnen, maar hij is wel gewoon 6 jaar, dus het is wel een laatste optie.
    Zal dus maatwerk worden. Ben wel benieuwd wat de opties zijn.
     
  14. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    407
    234
    43
    Hier precies hetzelfde. We hebben mazzel dat ze de jongste is van groep 2 en dat er een paar nog een jaar extra kleuteren. Sommigen zijn dus al even zes waar onze dochter net vijf is. Daar trekt ze ook het meeste naartoe. Ik maakte me de eerste week school best zorgen om aansluiting omdat al haar vrienden en vriendinnen naar groep 3 (of zelfs 4) zijn, maar hoor haar gelukkig sinds deze week veel nieuwe namen noemen van kindjes met wie ze samen heeft gewerkt of gespeeld. Grappige is inderdaad dat er nog een jongetje is met een flinke ontwikkelingsvoorsprong met wie ze samen in de verrijkingsgroep zit, maar daar moet ze niks van hebben. Is dus idd geen garantie.

    We mochten even in de klas kijken en dochter was druk bezig met allerlei werkjes rondom kruistabellen maken en aflezen, grote getallen en begrijpend lezen dus heb er meer vertrouwen in dat ze het op deze manier én met nieuwe vriendjes nog wel even volhoudt in groep 2 :)
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  15. goblins

    goblins Fanatiek lid

    27 okt 2013
    3.591
    3.222
    113
    ministerie van defensie
    Swifterbant
    Pffft, de begeleiding op school is goed, maar nu de juf nog.....

    Vandaag was ik even bij haar om te vragen of ze op wilde letten dat Gijs zijn beker leeg drinkt, want hij drinkt anders maar 1 pakje drinken tijdens schooltijd en de beker laat hij staan.
    Begint ze over dat hij altijd wel aan het klieren is met zijn drinken, dus het drinken in de deksel doet en dan de deksel leeg drinkt... en dat dit altijd een grote kliederzooi geeft.
    dat klopt doet hij ook met flesjes.... maar zeg er gerust wat van, van ons mag dit ook niet.
    Maar ook gelijk aangegeven dat hij veel ideeën heeft en dat zijn hoofd vol zit met allerlei ideen en zoen dat hij nog moet leren concentreren op wat hij moet doen. dat hij dit op de andere school gaat leren etc.
    Begint ze over dat hij anders nog steeds neit goed is in schrijven.
    dus ik vraag, hoe bedoel je
    krijg ik als antwoord dat hij een briefje had geschreven met "ik vint je liev juv" en dat dit nog vol schrijffouten zit... dat hij er nog lang niet is.
    dus ik geef aan dat hij daarvoor op school zit, en dat hij wel heel slim is, maar dat dat neit betekend dat hij alles al weet. dat er kinderen in groep 5 zitten die dezelfde fouten maken als Gijs doet.
    Geeft ze toch aan dat hij er nog lang niet is (en dus eigenlijk impliceert dat hij helemaal niet zo slim is want hij weet nog lang niet alles).

    zucht.... volgens mij snap je het dan echt niet.
    een slim kind betekend niet dat je kind ook gelijk alles weet (anders had hij nu naar de universiteit gekund).
    Gelukkig heeft Gijs haar maar 2 dagen in de week, maar verbaal kan Gijs de juf van groep 3 er al onder praten, wij zijn bang dat dit niet lang goed gaat.
    we wachten nog even een maand af (ook omdat alles opgestart is/wordt) en dan even evalueren met beide juffen hoe het gaat en uiteraard wat Gijs te vertellen heeft.

    Afijn, zorgen genoeg. Ik was er al bang voor, van de verhalen van vorig jaar. als je een afwijkend kind hebt, dan is deze juf niet de handigste om te hebben. ze heeft 1 kind ook gewoon dom genoemd....
     
  16. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    24.597
    3.484
    113
    Goblins, het is niet lullig bedoeld hoor, maar ben jij zelf op dyslexie onderzocht? Ik ziet dat je veel niet/neit enz. schrijft etc. Dat past bij dyslexie. Mijn man en kinderen hebben ook allebei dyslexie, mijn man en zoon hebben pas op de middelbare school die diagnose gekregen, mijn dochter eind groep 6. Het was ons al snel duidelijk hoor, voor onze zoon al vanaf groep 4 elk jaar aangekaart op school, maar school zag het nooit. En dan kun je weinig, want voor onderzoek, al betaal je het zelf, moeten ze een half jaar extra begeleiding gehad en school moet aantonen welk effect dat heeft gehad. Daarnaast waren mijn kinderen niet opvallend slecht in lezen. Hun taalgebruik is zelfs (ver) boven gemiddeld met moeilijke woorden in de juiste context.
    Zou het zeker eens over dyslexie gaan hebben met de juf, want mijn man werd daardoor ook erg onderschat, moest naar de Mavo, is daarna naar de Havo en VWO gegaan. Mijn dochter schrijft nog steeds veel fonetisch, die zit in 4 VWO. Spelling is moeilijk, lezen gaat langzamer dan gemiddeld en ze leest teksten of vragen soms verkeerd, dus dit kost vaak punten. Maar goed, zo’n dyslexieverklaring zorgt dan tenminste in ieder geval voor recht op extra tijd enzo. Daarnaast houden ze er rekening mee met het schooladvies. Ik zou het zeker in de gaten houden.
     
  17. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.335
    113
    Net infoavond gehad van groep 4, m’n zoon.
    Ik weet nu echt wel heel zeker dat er wat moet gaan gebeuren, want er gaat maar weinig nieuws voor hem komen dit jaar.
    M’n vertrouwen in het aanpassingsvermogen van de juf is nog niet zo hoog, van de meester ietsje meer.
    De juf van de andere groep 4 gevoelsmatig wat meer, maar heb ik nog niet echt mee gesproken dus kan er weinig over zeggen.
    Ben wel heel blij dat de orthopedagoog volgende week mee gaat, want denk dat ze van onszelf de ernst van de zaak niet inzien.
     
    owly vindt dit leuk.
  18. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    2.930
    2.383
    113
    Ik vind niet dat je kunt verwachten van de juf dat ze in de gaten houdt dat je kind beter drinkt eerlijk gezegd! Wellicht dat je je kind een bidon of rietjes beker mee kunt geven zodat hij er niet mee kan spelen! Daarbij denk ik niet dat kinderen in groep 5 nog op de manier schrijven die jij van Gijs aangeeft.
     
  19. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    5.913
    3.335
    113
    De een gaat nu met plezier de klas in, begint de ander.
    Mam, ik wil helemaal niet naar school, het voelt niet fijn. :cry:

    Ik hoop zo hard dat er voldoende aangepast kan worden na het gesprek volgende week. Maar wat duurt het toch lang. Ik hoop dat ie niet al afgehaakt is voor die tijd.
     
  20. Archie83

    Archie83 Actief lid

    23 nov 2019
    407
    234
    43
    Wat verdrietig :(

    Had je wel het idee dat er een concreet plan was nacht vorig gesprek?
     

Deel Deze Pagina