Eenvoudig kerstdiner

Discussion in 'De lounge' started by Naturel, Sep 27, 2022.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    Sep 5, 2013
    1,544
    267
    83
    Noord-Holland
    Hallo allemaal,

    Kerst is nog ver, maar binnen onze familie, wegens vele wisseldiensten, al gepland. Nu is het diner bij ons. Wij staan niet graag in de keuken en houden van eenvoud en iets wat je kunt voorbereiden.

    Wat zouden jullie op tafel zetten? De lat ligt vaak hoog, dus ben echt op zoek naar inspiratie... het moet ook te doen zijn voor mensen die geen melk mogen.

    Zelf dacht ik het volgende
    Taart en koffie bij binnenkomst
    Vooraf rundercarpaccio of carpaccio van tonijn
    Hoofdgerecht een lekker stuk vlees van de slager met koude bijgerechten en patat
    Nagerecht geen idee nog..
    Daarna koffie met chocolade

    Bedankt alvast
     
  2. hummeltje5

    hummeltje5 VIP lid

    Dec 28, 2014
    22,614
    13,844
    113
    Female
    Noord- Holland
    Zo hé, jij bent lekker op tijd! :D

    Stoofpeertjes!

    Kan als nagerecht, maar ook als (koud) bijgerecht.

    En misschien wat aparts/ leuks voor de kinderen? Genoeg inspiratie op internet te vinden.
     
  3. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    Aug 1, 2016
    38,191
    45,331
    113
    Een lekkere Zalm Wellington? Of een vega variant?
    Met aardappelkroketten erbij en stoofpeertjes erbij.

    Vooraf wellicht een rundvlees salade maken (dit is gewoon altijd goed omdat iedereen het lust en heel makkelijk kant en klaar te kopen als het niet zelf wilt maken) en een salade caprese?

    Als nagerecht tiramisu of gewoon wat friandises bij de koffie?
     
  4. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    Aug 1, 2016
    38,191
    45,331
    113
    En zijn die mensen die geen melk mogen lactose intolerant? Want daar heb je tegenwoordig prima alternatieven voor.
     
  5. Adje

    Adje VIP lid

    Aug 21, 2015
    16,300
    25,761
    113
    #5 Adje, Sep 27, 2022
    Last edited: Sep 27, 2022
    Ik ben juist van het uitgebreide koken met kerst, maar je voor- en hoofdgerecht klinken prima. Als bijgerecht zou ik er een lekkere salade bij doen en wel iets met warme groente. Maar dan eventueel iets dat je vooraf kan maken en alleen hoeft op te warmen, of wat je alleen nog in de oven hoeft te schuiven.
    Dat kan hier variëren van geroosterde groentes tot een lekkere puree (bv, knolselderij, of wortel, of zoete aardappel, etc.). Is een beetje afhankelijk van wat voor vlees je serveert. Een (zelfgemaakte) appelmoes doet het hier ook altijd goed.

    Bij een nagerecht met gasten maak ik graag iets wat je vooraf kan voorbereiden en zo kan serveren. Bv een chocolademousse, fruitbavarois of panna cotta. En dan daarnaast nog een lekkere saus, een crumble, vers fruit, slagroom oid. (Ik geloof dat je tegenwoordig zat lactosevrije producten hebt die room/melk kunnen vervangen in dit soort desserts.)

    Ik zelf vries het dan meestal zelfs in (en dat kan dus echt ruim van te voren) in een leuke siliconenvorm. Afhankelijk van de grote is het zo ontdooit. Maar dat is weer niet handig met echt veel mensen, want het is het handigste om het te intdooien op het bord/schaaltje waarop je het serveert. Dus daar moet je dan wel ruimte voor hebben. Zelf heb ik daar speciale kleine kartonnetjes voor.
    Maar het kan ook prima in een mooi glas of schaaltje opstijven.

    De laatste keer dat ik gasten had, heb ik een ijstaart gemaakt van diverse smaken ijs. Dat kan bv in een met plasticfolie bekleed cakeblik, maar ook dat kan weer in een mooie siliconenvorm. Ik maak zoiets dan met zelfgemaakt ijs, omdat je dan smaken kan maken die je niet zo gauw in de winkel koopt (laatst had ik chocolade ijs, oreo parfait en tonkabonen ijs), maar je kan het ook prima maken met ijs uit de winkel. Die moet je dan eerst een beetje zacht laten worden (zeker niet helemaal laten smelten) en dan in bv laagjes in de vorm. En in jouw geval zou ik er dan twee maken 1 met diverse roomijssmaken en de andere met sorbetijs.
     
    Nina Sanders and Magnolia29 like this.
  6. Magnolia29

    Magnolia29 VIP lid

    Nov 30, 2015
    11,454
    23,123
    113
    Female
    Als hoofdgerecht vind ik iets als stoofvlees of rollade makkelijk, dat kun je lekker op het vuur zetten en heb je weinig extra tijd voor nodig. Wij maken áltijd stoofpeertjes, maar dan een dag van te voren. De ene helft heeft ze namelijk liever koud, de anderen warm ;)
    Aardappelgratin vind ik ook fijn; kan zo in de oven.

    Als nagerecht maak ik dan vaak mini trifles in een glas. Dus bijv. laagje koek of cake, verschillende soorten vla of mousse, vers fruit enz. Makkelijk van te voren te maken en je haalt het zo uit de koelkast :thumup:
     
  7. chantal1985

    chantal1985 Niet meer actief

    Wij doen met oma & opa (die houden van lekker simpel, niet te gek, eten elke dag het allerliefst AVG-tjes) rollade, sausje, twee soorten groenten want dan kunnen ze kiezen (wortel/doperwt en rode kool meestal), aardappelkroketjes en stoofpeertjes. Viennetta als toetje (eten wij nooit, dus voor ons ook een soort jaarlijkse traditie :D), en ze zijn helemaal content. :thumup:
     
    Casara, Isabella2020 and hummeltje5 like this.
  8. Chechi

    Chechi Niet meer actief

    Bij de Albert Heijn heb je melk vrije chocolade lava cakejes. In de oven, eventueel een bolletje ijs zonder melk erbij. Heb je weinig werk aan en is echt heerlijk.

    Overigens ben ik op momenten dat ik weinig moeite wil doen met kerst erg fan van de Albert Heijn; ze hebben vaak oven schotel gerechten die al helemaal geprepareerd zijn. Mooi serveren en klaar.

    Verder qua ideeen:
    - bruchetta
    - haricotverts gerold in spek bakken
    - gegrilde regenboog wortels uit de oven ; die kleurrijke wortels in allerlei kleuren
    - mini quiche / quiche cupcakes ; kan groenten in en makkelijk van te voren te bereiden
    - pommes duchess ipv friet; gewoon kant en klaar uit de diepvries en ziet er feestelijk uit
    - je hoofdgerecht met vlees valt of staat vaak met een goede saus. Een heerlijke rode wijn of pepersaus kun je van te voren bereiden
    - de manier waarop je het serveert maakt soms meer het verschil dan wat je serveert, pak groots uit met serveren en het is sowieso een hit.
     
  9. Eenkadootje

    Eenkadootje Fanatiek lid

    Mar 5, 2013
    4,612
    2,406
    113
    Als je niet graag in de keuken staat, gourmetten of zoiets dergelijks.
    Stoofpeertjes, die heb je ook kant en klaar in een pot.
    (Ik ben ook geen kookwonder)

    Hier wordt het of pizza of stamppot of iemand anders kookt.
     
  10. Felice

    Felice VIP lid

    Apr 22, 2009
    7,549
    8,516
    113
    Hier kun je vaak bij de slager en de groenteboer de heerlijkste gerechten bestellen, sommige dingen nog even kort in de oven, maar verder heb je er eigenlijk geen werk aan.
    Misschien is dat een optie?
     
    hummeltje5 likes this.
  11. Golden1213

    Golden1213 Fanatiek lid

    Apr 14, 2020
    2,453
    1,830
    113
    Gourmetten!

    Iedereen blij!:roflmao:
     
  12. GroeneBomen

    GroeneBomen VIP lid

    May 7, 2019
    23,718
    27,360
    113
    Female
    Winter bbq :D
     
  13. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    Nov 8, 2013
    8,350
    8,363
    113
    Amsterdam
    Wat wij doen is dat degene waar het is het hoofdgerecht maakt en de andere dan of het voorgerecht, bijgerechten of het toetje. Zodat je niet altijd als het bij jou is alles moet doen. Dus wellicht is dat nog een voorstel om te doen?
     
    Syane likes this.
  14. Nina Sanders

    Nina Sanders VIP lid

    Aug 1, 2016
    38,191
    45,331
    113
    Ohh die laatste ga ik onthouden. Super makkelijk maar wel heel feestelijk!
     
  15. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    Feb 24, 2017
    3,995
    3,321
    113
    Aardappelgratin, kun je zo in de oven schuiven. Sperziebonen (of nog lekkerder: Groene asperges) met een plakje spek grillen in de oven. Aardappelkroketjes. Aardappelpuree met kaas, knoflook en bosuitjes. Witlof met ham en kaas, ook uit de oven. Ik maak nu ook vaak een ovenschotel met sperziebonen, ui, paprika en spekjes, zo lekker! Stoofpeertjes is inderdaad al genoemd en zo makkelijk vantevoren te bereiden. Stoofvlees, ook makkelijk vantevoren te bereiden en zelfs in een slowcooker als je die hebt. Hasselback aardappels. Als toetjes zou ik persoonlijk gewoon tegen die tijd een ijstaart kopen waar je mee doodgegooid wordt tegen die tijd. Of zelf tiramisu maken, heel simpel!
     
  16. LMSB

    LMSB Fanatiek lid

    Feb 24, 2017
    3,995
    3,321
    113
    Oeh! Dat hebben wij vorige kerst gedaan bij mijn zus thuis. Dat was echt heel lekker! :)
     
  17. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    May 18, 2013
    13,226
    12,236
    113
    Haha! Dit is exact wat mijn ouders graag eten. Viennetta eet ik ook alleen maar daar.
     
    chantal1985 likes this.
  18. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    Jan 25, 2017
    4,892
    7,957
    113
    Zijn het grote vlees liefhebbers? Ik lees vooral veel vlees en weinig groente. En waarom koude bijgerechten, waar denk je dan aan? Is warm niet lekkerder bij een stuk vlees.
     
  19. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    Sep 3, 2019
    13,921
    19,097
    113
    Female
    Lekker en simpel.

    * Hartige hapjes
    *Soep
    *Kalkoen of kip met warme groenten,stoofpeer, appelje met veenbessen champignonsaus en kroketten.
    * Ijstaart, dame blanche,...

    *Hartige hapjes
    * Kaas en garnaal kroket
    *Stoofpotje
    * lava cake, bolletje ijs, rood fruit.
     
  20. Naturel

    Naturel Fanatiek lid

    Sep 5, 2013
    1,544
    267
    83
    Noord-Holland
    Wat een ideeën! Top zeg:thumup:

    Ik wil vooral niet te veel hebben gemaakt en niet dagen in de keuken hebben gestaan. Ook vind ik het niet nodig om 500 euro er aan uit te geven (had ander familielid vorig jaar).. we deden eerst iedereen wat meenemen, maar zelf vind ik het fijner het in eigen beheer te hebben:| heel tegen strijdig ik weet het..

    Voor nu een lekkere salade er bij. Stoofperen. Spruitjes met spek. Ik dacht aan suddervlees en rollade.
    Voor de Kids patat sowieso er bij.

    Een toetje in een glaasje klinkt ook goed.
     

Share This Page