(aanstaande) Groene moeders

Discussion in 'Algemene clubs' started by citroenrasp, Feb 9, 2022.

  1. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,667
    6,561
    113
    Female
    We hebben volgende week een afspraak met het lokale installatiebedrijf over een warmtepomp en een zonneboiler. Ben benieuwd wat daar uit gaat komen.
     
    citroenrasp and Mamafiets like this.
  2. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    May 29, 2019
    890
    682
    93
    Female
    Geprobeerd (gebakken), maar lekker vond ik het niet. Te slijmerig naar mijn smaak, maar als we echt in de problemen komen hebben we een aardig voorraadje in de achtertuin.
     
    Nummer4 and citroenrasp like this.
  3. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,368
    21,747
    113
    Ja, ik las dus inderdaad ook dat je het (ook na bereiden) een paar keer zou moeten omspoelen met water. Maar bv okra en lijnzaad is ook slijmerig, en dat eet ik beide ook graag dus denk niet dat ik het een bezwaar zou vinden (heb het nog steeds niet geprobeerd, er kwam steeds iets tussen :oops:).
     
    TanjaK likes this.
  4. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,667
    6,561
    113
    Female
    Vandaag de worteltjes uit de tuin gehaald. Een deel grote, een deel middelmaat en heel veel mini's. Door het warme droge voorjaar denk ik. De mini's was een snelkookpan vol dus die heb ik vanmiddag schoon staan maken (wat een prutswerk) en daar eten we 3 dagen van :p

    Voor de rest moet ik nog even een plan maken. Blancheren en invriezen, maar dan vind ik ze altijd zo taai worden, of toch wecken met het risico dat het niet lukt en we meteen nog meer worteltjes moeten gaan eten...


    Iemand lekkere recepten met worteltjes?
     
  5. xxmoixx

    xxmoixx VIP lid

    Jun 11, 2018
    5,314
    4,385
    113
    Female
    Carrotcake? Die kan je volgens mij goed invriezen.
     
    Nummer4 likes this.
  6. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,667
    6,561
    113
    Female

    mijn oven is stuk, dan moet ik eens gaan uitzoeken hoe bakken in de combimagnetron werkt, maar geen slecht idee!

    die kan ik ook wecken als het goed is, bakken in de potten, deksel er op en in de ketel. is dan een paar maanden houdbaar.
     
    xxmoixx likes this.
  7. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    Apr 22, 2019
    18,361
    30,653
    113
    Female
    Wortelsoep
    Stamppot
    Rauw als knabbeltje tussendoor
    Fijngesneden door salades
     
    citroenrasp and Nummer4 like this.
  8. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    May 29, 2019
    890
    682
    93
    Female
    Omdat ik vond dat mijn koelkast wel erg vaak aanslaat ben ik aan het zoeken gegaan op het internet en vond een tip om het vriesvak vol te houden, want het schijnt dat een koelkast/vriezer minder gebruikt als het goed vol zit. Proppen oude kranten! Nu zitten de lades voor 3/4 vol met proppen oude kranten en de moter slaat echt veel minder vaak aan, maar de temperatuur is nog steeds -18 C. Het gewone gedeelte zit meestal vrij vol en daar zou ik ook zo gauw geen kranten in doen, maar er zouden wel extra flessen water in kunnen.
     
  9. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,667
    6,561
    113
    Female
    Ik probeer de vriezer altijd zo vol mogelijk te houden. Restjes gaan er vaak in zodat we bij tijdsgebrek altijd snel iets op tafel hebben. De laatste tijd hebben we de vriezer leeg gegeten dus merk ook dat hier de koelkastcombi vaker aanslaat.
    Goede tip, ik zal hem weer gaan vullen met een paar broden uit de winkel ofzo.
     
    TanjaK likes this.
  10. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    Jan 16, 2022
    2,887
    4,160
    113
    Female
    #1530 Fruity90, Oct 3, 2022
    Last edited: Oct 3, 2022
    Wortels raspen en door de pannenkoeken doen (en die vervolgens de vriezer in gooien).
    Of zoiets: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1192866/tajine-met-zoete-aardappel-wortel-en-dadels
    Door de lasagne gooien als extra groenten.

    Hoe doen jullie dat trouwens met dingen bewaren in de vriezer, soep enzo gaat in bakken die ik kan hergebruiken maar dingen als biet doe ik bijvoorbeeld in plastic zakjes en dan met stift erop schrijven wat het is en wanneer, wassen jullie die zakjes dan nog een keer? Ik vind zakjes handiger omdat het dan makkelijker in porties kan, zo'n bakje is vaak te groot en een blok geraspte biet krijg je dan niet meer uit elkaar.
     
  11. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,181
    6,578
    113
    Wij hebben wel bakjes. Ik vind het kunnen stapelen meer overzicht geven. We hebben verschillende formaten en van de grootsten passen er precies 6 in een lade. Voor kleine hoeveelheden gebruiken we ook nog de aventbakjes uit de borstvoedingtijd :)

    Hiervoor hadden we ziplockzakjes de we uitwasten (even binnenstebuiten keren). Maar ik vond ze erg snel stuk gaan (na 3-4 keer al).

    Iets anders. We hebben het hier al een keer gehad over groente/fruit van ver. Ik had vorige week mandarijntjes gekocht en eenmaal thuis bleken die uit Peru te komen! Had ik niet gedacht. Maar aan de andere kant, avocado, ananas, kokos, mango, bananen komen ook van ver. Lastig hoor.
     
  12. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,667
    6,561
    113
    Female

    Mijn moeder gaf me de tip om vloeibare dingen in een zakje te doen en vervolgens in een bakje in te vriezen. Eenmaal ingevroren haal je het uit het bakje en heb je mooi rechthoekige pakketjes. Dit doe ik met de appelmoes die ik invries, scheelt heel veel ruimte. Het grootste gedeelte gaat in potten maar als ik te weinig heb voor potten dan vries ik het in.
    Groenten zoals boontjes blancheer ik en dan gaan ze in zakjes, netjes allemaal in dezelfde richting (semi-netjes, ik schud wat met het zakje zodat het mooi ligt). Als dat bevroren is (net als prei bijvoorbeeld) kan je het makkelijk losmaken van elkaar en in de juiste vorm 'duwen' zodat het beter past in de diepvries.
    Het liefst gebruik ik herbruikbare bakjes maar dat neemt meer plek in dan zakjes die je na het invriezen nog kunt vormen. De zakjes zijn wel voor eenmalig gebruik, heb er nooit over nagedacht om ze om te spoelen. Ik gebruik vaak dunne diepvrieszakjes, duurzaam is het natuurlijk niet...

    Ik zag wel bij de ziplocks van ikea dat ze op de foto in de vaatwasser stonden dus het zou wel kunnen lijkt mij, ook afhankelijk van het soort zakje natuurlijk.
     
  13. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    Dec 14, 2019
    6,667
    6,561
    113
    Female
    Mandarijntjes komen nooit uit Nederland volgens mij. Ik denk dat het erg lastig is om alles uit eigen land (of nabije omgeving) te kunnen eten.

    Ik vind dit wel een handig plaatje maar ongetwijfeld niet volledig:

    View attachment 736365
     
    TanjaK likes this.
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,368
    21,747
    113
    #1534 citroenrasp, Oct 4, 2022
    Last edited: Oct 4, 2022
    Ik denk dat het tegenwoordig ook niet echt haalbaar is om alles lokaal te eten. Wij proberen qua groenten en fruit het wel zo lokaal mogelijk te houden. Gelukkig is dat redelijk goed mogelijk, alleen af en toe kopen we bananen in de winter omdat het aanbod dan hier nogal beperkt is. Groenten kopen we alleen lokaal.
    Maar verder gebruiken we rijst (uit Thailand volgens de verpakking), koffie (Brazilië) en thee (Sri Lanka). Tja dat soort dingen vergeet men vaak nog wel als het om geïmporteerd voedsel gaat. Overigens drinkt mijn man zo'n 5x per week één kopje koffie en eten we misschien eens per week (soms zelfs minder) rijst. Thee 1 pot per dag. Ik probeer dus wel op te letten om met de producten van ver zuinig te zijn.
    Op de fles olie (soja) staat geen herkomst, maar sowieso was het geïmporteerd uit Algerije, wat ik pas bij thuiskomst zag overigens. En dan nog zal het vermoedelijk geen lokale soja zijn. Zonnebloemolie zal ook wel van pitten uit oost Europa zijn. Verder zit er ook nog palmolie in de margarine. Heb nog gezocht maar een variant zónder palmolie was er niet. Switchen naar boter is geen optie omdat het sowieso veel te duur is, maar ook niet duurzamer. We proberen wel zoveel mogelijk olijfolie te gebruiken, ook met brood, maar af en toe gebruiken we dus nog wel margarine.
    En dan heb ik het nog niet eens over graan uit Oekraïne dan wel Rusland, hoewel het volkoren tarwemeel hier best anders smaakt dan in NL dus daarvan geloof ik niet echt dat het uit Rusland zou komen. Maar de tarwe van de zakjes pasta, dat zou dus best niet-lokaal kunnen zijn.

    Qua vriezer gebruik ik vaak ook nog zakjes :oops: Best erg, maar heb helaas gewoon niet de ruimte om alles in bakjes te doen en sowieso te weinig bakjes. Wat in bakjes kan doe ik trouwens wel, maar dat lukt helaas niet altijd. En ik probeer de zakjes waar mogelijk te hergebruiken. Ik hergebruik ook verpakkingen, zoals bakjes van crème fraîche en ricotta en zelfs melkpakken :roflmao:
     
    TanjaK likes this.
  15. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,181
    6,578
    113
    In het seizoen komen mandarijnen uit Spanje. Dat is weer dichterbij dan Peru.

    Maar idd, koffie/thee/rijst. Ook weer wat altijd van écht ver komt. Waarom dan altijd de haricots verts uit Kenia zo onder het vuur liggen?
     
    Nummer4 and citroenrasp like this.
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,368
    21,747
    113
    Ja dat snap ik ook nooit zo. Klagen over Egyptische sperziebonen ofzo (maar ze ondertussen tóch wel eten ;)) en het dan normaal vinden om 7 mokken koffie per dag te drinken :rolleyes:
    Ik denk dat met name koffie, thee en cacao voor het gemak maar even worden vergeten als het om geïmporteerd voedsel gaat. Ik dus ook: op mijn lijstje ontbrak cacao :) Chocola kopen we amper maar cacaopoeder wordt hier wel eens gebruikt om chocolademelk mee te maken. Of cake.
    Overigens schijnt carob een goede vervanger te zijn voor cacao. Dat groeit hier overal, dus op zich nog best een goed idee.
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,181
    6,578
    113
    O chocolade!!!! Ik eet nauwelijks snoep of chips, maar chocolade daarentegen...
     
  18. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    Jan 16, 2022
    2,887
    4,160
    113
    Female
    Thee zou (in Nederland) niet uit het buitenland hoeven komen als je overstapt op kruidenthee ,dan kan je het zelfs uit je eigen achtertuin halen.

    Het wisselt ook zo per product of ik er een hele erge mening over heb.
    Sperziebonen vind ik dus stom, die kunnen we hier ook telen. Net als bosbessen, die haal ik nu niet meer vers, alhoewel die in de diepvries waarschijnlijk ook uit Zimbabwe komen, maar dan betaal ik tenminste 5x minder. Maar het beste zou zijn als ik gewoon een appel in mijn ontbijt doe.

    Koffie en thee halen we al sinds de VOC , dat is zo ingeburgerd. Koffie vinden we hartstikke Nederlands, en thee heel erg Engels, maar die Engelsen haalde het ook overal vandaan. En wat dacht je dan van kruiden om mee te koken? Volgens mij groeit er in Nederland nog steeds geen kaneel. Je kan dan wel weer veel meer kaneel vervoeren dan dat je zo'n boot vol zet met bananen (denk ik ???).

    Ik heb ook meer moeite met verse producten overal vandaan halen dan met houdbaar spul. Hoe meer het ver- en bewerkt is, hoe minder duidelijk er ook staat aangegeven waar het vandaan komt. Op de groenteafdeling staat het er meestal op het bordje bij, op een pak pasta heb ik nog nooit gekeken.

    Het lijkt mij wel lachen om een keer een maand te koken volgens het Nederlandse seizoen.
     
    citroenrasp likes this.
  19. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,368
    21,747
    113
    @Vogelinnetje Gelukkig is chocolade hier best duur :roflmao: Ik ben wel benieuwd of dat de boeren ten goede komt of dat het gewoon (extra) winst is voor de grote bedrijven. Ik vrees dat laatste... Las een tijdje terug in zo'n tabel met percentages welk percentage naar wie gaat van het totaalbedrag van een reep chocolade; 2% zou daarvan naar de boeren gaan... :(

    @Fruity90 Hier inderdaad ook vaak kruidenthee: olijfbladen wat ik overal en nergens pluk, jasmijn, aardbeienkroontjes, venkel etc. Olijfbladthee lijkt erg op rooibos, iets dat ik best wel miste omdat dat niet verkrijgbaar is hier. Maar zwarte thee vind ik ook lekker, dus dat wordt wel afgewisseld. Gelukkig drinken we geen sterke thee, 2 theelepels voor een pot waar we met z'n vieren 1 a 2 dagen mee doen.

    En inderdaad natuurlijk kruiden/specerijen waar je mee kookt natuurlijk. Voor de meeste gerechten gebruik ik de ras el hanout wat ze hier verkopen. Nu was ik benieuwd en de meeste van de ingrediënten groeien hier dus gewoon, had ik geen idee van! (Korianderzaad, komijn, kurkima, karwij, venkel) maar gebruik ook regelmatig dingen als kaneel, kardemom, zwarte peper, kruidnagel etc wat wel weer van ver komt.
     
  20. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,181
    6,578
    113
    Hoe denk je dan over avocado, bananen en ananas bijvoorbeeld?
     

Share This Page