Het is toch niet zo’n rare vraag? Ik denk alleen dat niemand het antwoord heeft. Je hebt je normale tarieven. Van 1-1-23 tot 31-12-23 geldt dat je tot een verbruik van 1200m3 en 2900kwh een lager tarief betaalt en alles daarboven hoger. Maar als je jaarnota in mei komt, heb je dan per definitie t verbruik van die eerste 5 maanden van dat jaar dan allemaal tegen plafond tarieven en heb je in de volgende jaarrekening pas je verrekening van alles boven plafond in 2023 tegen hogere tarieven? Maw valt de verdeling dan vrij rot uit en kun je een hele hoge rekening t jaar erop hebben? En als je geen slimme meter hebt, schatten ze dan je standen van 1-1? Wat behoorlijk nadelig kan werken?
Ja klopt dat je inderdaad een hoge rekening kunt hebben, maar daar ben je toch ook zelf bij. Zo goed als niemand zal een jaarnota precies per kalenderjaar hebben en er zijn nu ook veel mensen met verschillende tarieven per jaarnota. Zonder slimme meter zou ik iig foto s maken can de meterstanden op 1-1 (en op de data van je tariefwijzigingen). Hier een slimme meter, dus dan zou het zo terug halen zijn. Maar wij zitten onder het plafond dus niet van toepassing (en ook onder het verbruik als het wel van toepassing zou zijn).
Elektriciteit: 1-1 t/m 30-6: 0,19058 1-7 t/m 6-11: 0,24939 7-11 t/m 31-12: 0,54875 (vorig voorstel was per 1 okt 0,43729) Gas: 1-1 t/m 30-6: 0,66216 1-7 t/m 6-11: 1,37082 7-11 t/m 31-12: 2,05876 (vorig voorstel was per 1 okt 1,87972) prijzen leveringstarieven excl. btw & excl. vastrecht. flink gen***d met de tariefverhoging dus, nu we 30 dagen uitstel hebben gekregen. het wordt gewoon doorberekend.
Het gaat niet om mij persoonlijk hier. T zijn gewoon uitvoeringsvragen/-mogelijkheden die nog vragen oproepen. Vragen die jij af deed eerder als ze kunnen alle data zien (“Tsja zo moeilijk is dat toch niet met software” schreef je geloof ik). A) dat is niet zo, er zijn mensen zonder slimme meters bijvoorbeeld, maar ook B) ligt eraan op welke meetpunten van zo’n jaar ze de plafondberekening toepassen. Je doet nu alsof t klip en klaar is, maar dat is t niet. De overheid en de energiemaatschappijen moeten het immers zelf eerst nog operationaliseren. Fijn dat jij er verder geen last van hebt omdat je een lager verbruik hebt, maar dat betekent niet dat anderen zich niet afvragen hoe dat zal gaan werken.
Ja mooi klote dit. Had het al wel gedacht toen ze het hadden over uitstel.. maand later doen ze er dan gewoon wat bovenop.
Zoals het op de radio heel simpel werd gezegd op het nieuws: Als je in oktober t/m december 600 euro zou betalen, dan wordt dan nu in november en december 900. Onder de streep betaal je dus sowieso 1800 euro. (plus oktober er nog bij dan). De tariefverhoging van oktober spreiden ze dus uit over november en december onder het mom van hogere inkoopsprijzen.
Rot hè. Energiedirect doet dit ook onder het motto ‘we moeten de hoge inkoopprijs nu niet over 3 maar over 2 maanden verdelen. Ik vind een tarief voor gas van 2,50 bijna ook behoorlijk (ons tarief)
Gratis stroom kan zeker wel. Vooral in de zomer, wanneer er veel zon is, is er zoveel elektriciteit dat je geld toe krijgt als je het afneemt. Het nadeel alleen van eigen zonnepanelen is dat je op het tijdstip dat de elektriciteit gratis is je het waarschijnlijk niet afneemt omdat ze zonnepanelen dan meer produceren dan je eigen totale vraag is, en je zelf dus ook teruglevert.
Je tarieven veranderen niet aan het einde van je jaar ita, alleen aan het einde van het jaar vanwege veranderde belasting en netbeheer tarieven en zo. De enige reden dat je tarieven veranderen aan het einde van je jaarnota is als je contract afloopt en je een nieuw contract krijgt. En bij een variabel contract kunnen de prijzen tussentijds wijzigen, omhoog en omlaag, onafhankelijk van wanneer je jaarnota is. Dus je redenering klopt dat je in de eerste maanden van het jaar onder de plafond prijzen valt. Je tweede aanname klopt niet, namelijk dat je daarna automatisch meer gaat betalen doordat je jaarnota is geweest. Dat ligt alleen aan of je contract dan afloopt, of dat je variabele prijzen zijn aangepast.
Daar gaat het helemaal niet om. Het ging om wanneer je boven het gestelde plafond uitkomt. Dan betaal je meer. Maar hoe wordt rekening gehouden met dat plafond met jaarnota’s die het hele jaar door worden verstuurd. Dus valt alles boven je plafond daarmee onder de jaarnota die je in 2024 moet betalen en valt die dan relatief gezien duurder uit, omdat je die eerste 5 maanden de gestelde plafondtarieven betaalt. En het is geen aanname, maar een uitvoeringsvraagstuk.
Daar kun je toch nu nog niets over zeggen. Tegen de tijd dat mensen over hun plafond gaan is het eind volgend jaar. Wie weet hoe de wereld er dan uit ziet. Voor hetzelfde geld is de markt afgekoeld, zitten we in een recessie en zijn de tarieven niet meer zo belachelijk hoog als nu (en als dat wel zo is, zal het plafond vast langer gelden) En anders betaal je dat in idd bij de jaarnota in 2024, maar daarvoor kun je dan je maandbedrag zelf al eerder omhoog zetten.
Ben ik ook heel benieuwd naar. Is een hele lastige, omdat je de eerste maanden van het jaar juist in de periode zit met veel verbruik. Dus naar rato zou ook niet helemaal eerlijk zijn dan.
Het lijkt mij dat het als volgt gaat. Stel je hebt een jaarafrekening in april. Dan heb je van april t/m december 2022 de huidige tarieven betaald. Van januari tot april val je onder het prijsplafond. Ga je in de wintermaanden niet over je plafond heen betaal je de plafondprijzen. Ga je daar wel overheen wat voor grootverbruikers best zou kunnen omdat het juist de stook maanden zijn betaal je al dat extra dure tarief voor boven het plafond. Al het voorstaande krijg je op je jaarnota 2023. Vervolgens gaat het jaar verder. Zat je nog niet aan je plafond blijft de prijs zo tot je wel boven je plafond aankomt. En dan vanaf januari 2024 (ervan uitgaande dat de regeling verlengd wordt) val je weer binnen je plafond en heb je dus weer lagere prijzen. Dit gedeelte maakt dan weer je jaarafrekening in 2024.
Ik heb even met de nieuwe tarieven gerekend met ons verbruik van afgelopen week. Dan komen we op 190 euro per maand uit (inclusief belasting en netbeheerkosten). En dan doen wij heel zuinig met douchen (de kinderen iets minder maar ze douchen niet iedere dag) en we hebben de verwarming nog niet aan gehad. Bij de afrekening afgelopen maand kwamen we op 120 euro per maand uit afgelopen jaar. En dat was met verwarming aan. Voorschot staat nu op 240, hopelijk redden we het ermee. Maar dat is gewoon dus 2 keer zoveel als wat we afgelopen jaar betaalden (en dan valt het bij ons nog mee heb ik het idee, maar we doen er dan ook wel veel aan om weinig gas te gebruiken).
Het is wel een aanname omdat je aanneemt dat de energiekosten alleen maar gaan stijgen, dat je duys na het bereiken van het energieplafond een hogere prijs gaat betalen dan die je anders als marktprijs tijdens het energieplafond zou hebben. Of lees ik dat verkeerd? De lange termijn uitlook van de energie is dat 2023 en 2024 nog duur zijn, maar 2024 al minder duur dan 2023. In Q2 en Q3 van 2023 zijn de prijzen op dit moment lager dan die in Q1 en Q4 2023, en in 2024 zijn ze in alle kwartalen lager. Dus het is een aanname dat je een hogere prijs gaat bepalen na je prijsplafond dan de marktprijzen tijdens het prijsplkafoond, dat weten we namelijk niet. En het heeft niets te maken met wanneer je je jaarnota krijgt, dat is je jaarafrekening maar dat is alleen een administratief moment wanneer er gekeken wordt of je voorschotten voldoende waren. Edit: Voor de duidelijkheid even de huidige marktprijzen per MWH Peak, Off Peak en gas bij gedaan. Daar zie je dat de prijzen in Q2 en Q3 gewoon lager liggen hoor
In de tweede helft heb je ook veel verbruik. Gas wordt het meest verbruikt in jan, feb, maart en okt nov en dec. Redelijk gelijk verdeeld. Sterker nog, in de tweede helft van het jaar heb je in de latere maanden vaak een iets hoger elektriciteitsverbruik vanwege de wintertijd.
En nog meer in detail, de lange termijn jaarprijzen. Maar met de aantekening dat dat alleen is wanneer de maatschappijen (of grootverbruikers) nu al inschrijven op deze prijzen (dus eigenlijk een call optie nemen). Maar ga er maar van uit dat als er weer wat liquiditeit in de markt is de maatschappijen op de langere termijn prijzen inschrijven en daarmee zie je wel een dalende trend, maar geen prijzen zoals voorheen