Ik werk in het onderwijs en dingen als lease auto's kennen we niet. Onze buurman heeft iedere paar jaar een nieuwe auto voor de deur staan, terwijl die oude echt nog als nieuw is. Zo jammer. Maar goed, daar wordt ook de hele dagen nieuwe zooi bezorgd, hebben een betegelde voortuin en kunstgras in de achtertuin. Niet echt mensen die zich druk lijken te maken over een de wereld die ze voor hun dochter achterlaten. Wat betreft apparaten: Ik heb een werklaptop die ik veel gebruik. Mijn privélaptop begon net een beetje oud en traag te worden toen we de werklaptop kregen en die heb ik niet vervangen. Ik werk ook veel thuis en heb dan toch m'n werklaptop open staan. Voor wat googlenen heb ik geen aparte laptop nodig. Gamen of iets dergelijks doe ik niet. Ik heb wel een e-reader. We hebben zo'n bluetoothspeaker in huis, mijn vriend kijkt redelijk veel tv/netflix. En verder kan ik mij geen apparaten bedenken. Behalve mijn telefoon natuurlijk. Ik heb laatst dus de Fairphone gekocht. Nog steeds een nieuw apparaat, maar wel wat minder slecht dan de alternatieven. Ik lees trouwens best veel op het forum op mijn telefoon, zeker nu ik zwanger ben. Maar echt reageren doe ik liever met de laptop, typt een stuk fijner. Maar daar ga ik dus niet mijn laptopt speciaal voor openen en doe ik dus ook niet zo vaak. Verder probeer ik regelmatig oude foto's en bestanden door te werken om dingen te verwijderen. Op die manier hoop ik dat mijn opslag iets minder groot wordt.
Maar je gooit een boek toch niet weg nadat je het gelezen hebt? Als je het nog een keer wilt lezen bewaar je het of anders geef je het aan iemand anders of aan de kringloop. Zouden er echt mensen zijn die boeken kopen ze daarna weggooien?
Als ik zo al die topics lees, maar ook zie wat er in mijn omgeving gebeurt, dan staat duurzaamheid bij velen nog erg laag op de agenda. Of dat ze denken duurzaam te zijn omdat ze zonnepanelen hebben bijvoorbeeld. Er zijn er velen die Rob Jetten een klimaatdrammer vinden. Ik vind hem een verademing, omdat hij ondanks dit kabinet toch voor duurzaamheid opkomt. @TanjaK, ik gooi boeken idd niet weg, maar geef ze door of probeer ze te verkopen of in zo'n minibieb te plaatsen. Een e-book leest mijn man ook nog, maar die kun je moeilijker doorgeven. De e-reader zelf leen ik nooit uit, want dan heb ik zelf niets. Maar de e-books zelf zullen niet een heel grote afdruk hebben, vergeleken met de e-reader zelf.
Meer groen resulteert in minder langdurige zorgpatiënten. https://www.sweco.nl/actueel/nieuws/meer-groen-resulteert-in-minstens-62-000-minder-patienten/
https://www.ad.nl/economie/opnieuw-daverende-cijfers-action-klanten-komen-ook-voor-de-dagelijkse-boodschappen~a51de75f/ Er valt dus nog veel te winnen...
Ja en nee, Qua zeep enzo was het toch dat de Action de restpartijen opkoopt en dan redelijk goedkoop verkoopt? Daarom is zonnebrandcreme daar halen niet zo'n goed idee, teveel kans dat de werking minder is. Maar ik weet dat ik daar weleens douchegel heb gekocht omdat dat de enige plek is waar ze die nog hadden omdat die "uit de verkoop was". Als dat de gang van zaken is voor dat soort producten, dan is dat beter dan weggooien. Even los van alle plastic meuk dan he.
Dat los van de plastic meuk gaat dus niet. De meeste klanten komen niet alleen voor die zeep. Bovendien is het het winstmodel van Action om mensen zoveel mogelijk te laten kopen, veel meer dan bij andere winkels ("ik kwam voor zeep en kwam thuis met een volle tas") en om mensen terug te laten komen om alweer die meuk te verkopen. En mensen trappen er nog in ook nog, want ach, die 50 cent elke keer.
Ik ben voor Onze gemeente ook wel, die is flink aan het tegelwippen in de openbare ruimte. Alleen ze zitten wel in een spagaat wat betreft woningbouw. Als dat binnen de bestaande grenzen moet, dan moet er groen opgeofferd worden. Wat je wel ziet, is gezamenlijke binnentuinen van een woonblok. Dan heeft elk huis maar max 5 meter eigen grond, maar daarachter ligt dan een lap grond dat ingericht moet worden als tuin met weinig tot geen tegels. Ik ben blij met onze groenstrook voor de deur, maar het mag wel wat gevarieerder. Nu heeft het ook een speeltuinfunctie, maar het aantal jonge kinderen neemt wel langzaam af. Ik zou dan een wat meer natuurlijker omgeving mooier vinden. Meer met boomstammen en stapstenen. Maar verder wonen wij zo goed als naast een zeer groot park. Ik denk dat wij gezegend mogen zijn met de hoeveelheid groen in onze stadswijk.
Een van mijn favo webshops qua wasbare luiers stopt er mee over een paar weken. Klein Spook. Voor de mensen die nog wasbare luiers en andere wasbare producten zoeken, .be.
Nogal lang maar ik gooi hem hier toch even neer: https://www.vn.nl/pleidooi-tegen-consumentenactivisme/
En voor de mensen die Pieter Derks kunnen waarderen vind ik deze ook erg scherp. Gaat over het vastlijmen
Ik had deze hele uitgave van de VN gelezen. Daar stonden meer van zulke artikelen in. Erg verhelderend.
Ja... Dat was mijn punt ook een beetje, want doorgaans blijft het niet bij die elektrische verwarming, wasmiddel of dikke wintersokken. Daarbij vraag ik me af of het budget waspoeder van een willekeurige supermarkt niet gewoon hetzelfde kost, zo niet minder. Natuurlijk zijn er wel mensen die met 1 ding uit de Action komen- wij hadden kennelijk wel die discipline (al hielp het ook dat we gewoon weinig te besteden hadden ).
Ik heb zat te besteden. Maar kan prima naar de action en precies thuiskomen met wat ik wilde. Enige wat er ooit extra in mijn mandje beland is snoep Scheelt dst ik een hekel heb aan plastic rommel. Dus daar ga ik zeker geen geld aan uitgeven.
Ook een met wat je dan wel kan doen? Als in, ik ben geen influencer of lobbyist die cola kan boycotten. Las het ook in "de aandacht verloren" dat bijvoorbeeld mensen in Amerika wel willen afvallen maar zolang het systeem (de supermarkt) niet veranderd het je bijna onmogelijk wordt gemaakt. Maar hoe help je dan het systeem te veranderen?
Nou idd. T is leuk dat vooral "ze" moeten veranderen. Maar ik steek liever mijn energie in wat ik zelf kan doen. En als het toch niks uithaalt... zal ik dan de cv maar weer naar 21 graden zetten en een vliegvakantie boeken? Ik snap heus wel dat het belerende stemmetje voor veel mensen niet werkt. En ook dat ik in mijn eentje de wereld niet kan redden. Maar wat kan ik dan wel?
Als ik kijk naar Nederland, eventjes naar de McDonalds met z'n 4en laatst kostte ons 40 euro. Dat doe ik niet snel weer op een klein budget, daar koop ik liever 4 dagen boodschappen voor. Ik heb wel eens zo'n documentaire gezien over de prijzen in Amerika, het lijkt me echt bijna onmogelijk om met een klein budget gezond te eten dus ik snap het overgewicht-probleem zeker wel. Wat dat betreft ben ik nog meer vóór lagere (of geen) BTW op groente/fruit (en uiteraard zelfde prijzen voor biologisch) en hogere BTW op ongezonde producten. Ik denk dat we daarmee heel wat problemen kunnen voorkomen, met het oog op Amerika.
Ik heb die VN even niet meer paraat, zal eens kijken of ik hem nog heb. Ik vind dat een beter milieu écht bij jezelf begint. Hoe meer mensen de komkommers in plastic laten liggen, hoe groter de kans dat de supermarkt er iets aan gaat doen. Hoe minder mensen elke 3 jaar een nieuwe TV maken, hoe meer een fabrikant gaat investeren in een langere levensduur. Hoe minder we gaan vliegen, hoe groter de kans is dat er een betere en goedkopere internationale treinnetwerk komt.
Helemaal mee eens! Met het vingertje wijzen is makkelijk, en ik zal echt niet ontkennen dat de industrieën natuurlijk ook een boosdoener zijn, maar er is gewoon zoveel dat je zelf kan doen. Minder (over)consumeren. Tweedehands waar mogelijk. Zuinig zijn met water. De verwarming zo lang mogelijk uit laten en zo minimaal mogelijk gebruiken. Minder vlees eten. Repareren en hergebruiken. Lenen ipv kopen. Kleiner wonen. Zuinig zijn met energie. Duurzamere hobby's zoeken. Minder onnodig plastic. Nouja, de lijst kan doorgaan natuurlijk maar er is m.i zeker héél veel waarin wij, als consument, verschil kunnen maken. Daarom houd ik nooit zo van de overheid/de industrieën etc de schuld geven. Er moet daar zeker wat veranderen maar niet alleen zij, ook wij als burger moeten onze levenswijze veranderen.
Het is ook vraag/aanbod. Minder vraag, dan vanzelf minder aanbod. De economie moet minder afhankelijk worden van producten.