Klopt. Maar dan moet er we een alternatief zijn. Als alle groente in plastic verpakt zit ontkom je er niet aan. Want geen groente eten is voor mij geen alternatief. En even naar de groenteboer is 4 km extra omfietsen en daar heb ik op een gemiddelde werkweek geen tijd voor. Niet elke 3 jaar een nieuwe telefoon kopen. Graag. Ik heb een hekel aan telefoons. Maar dan moet ik wel een model kunnen kopen wat langer meegaat. En dat is niet altijd goed te voorspellen. Mijn huidige heb ik nu 3 jaar, en werkt nog prima gelukkig. Dat er van minder vliegen betere teeinnetwerk gaat komen zie ik niet echt gebeuren eerlijk gezegd. Andersom wel. Laat de trein maar aantrekkelijker worden voor Europese reizen, dan neemt het vliegen vanzelf af. Mijn grootste focus voor mezelf zit in duurzame kleding. Ik heb nog steeds geen nieuwe schoenen. Wel een paar webshop ( https://www.waschbaer.nl/shop/) gevonden met duurzame schoenen (maar ik wil passen met mijn raar gevormde voeten) En een stenen winkel. Dus ik ben nu aan het plannen voor een middagje Maastricht
Ik ben het met je eens. Alhoewel ik echt probeer vanuit mijzelf te kijken en ook anderen in te laten zien wat duurzamere keuzes zijn, is dat volgens mij echt niet voldoende. Naast dat de consument niet alleen voor goede alternatieven kan zorgen, blijkt ook dat mensen helemaal niet zo goed zijn in lange termijndenken. Ja, men wil best iets voor het milieu doen, maar als de duurzame alternatieven duurder zijn en de portemonnee klein, kiest men toch voor de korte termijn. Daarnaast blijft er ook gewoon een te grote groep egoïstisch in het hier en nu leven, zonder zich zorgen te maken om de toekomstige generaties. Die moeten wel gedwongen worden. Ik denk dus dat (internationaal) ingrijpen door overheden noodzakelijk is. Ook om grootverbruikers als Shell aan te pakken. Dat kunnen we echt niet als consumenten. Mensen zitten vast in de cirkel van het leven/kapitalisme. Ze moeten toch geld verdienen om in leven te blijven en om op het werk te komen is een auto toch vaak noodzakelijk.
Het is ook: ik kan wel besluiten zo min mogelijk te vliegen. Maar als er vervolgens wel tickets te koop zijn om voor een habbekrats naar de zon te vliegen kan ik blijven benoemen wat ik wil dat het geen goed idee is... Ik vind mijn vakanties nog steeds heel leuk en fijn hoor, maar soms denk ik ja ik vlieg niet de halve wereld over terwijl ik sommige landen echt wel graag zou bezoeken. En dan zit voor mijn gevoel half Nederland wel elke winter in Spanje want " daar regent het tenminste niet". Hoe krijg je het dan nog voor elkaar om iets aan het systeem te doen? Echt oprecht een vraag, natuurlijk begint het ook bij mijn gedrag. Doneren aan goede doelen die op een ander niveau invloed hebben? Stemmen bij de verkiezingen ? #klaagmodusuit
Ik denk ook wel dat het een verschil maakt wanneer je echt voldoening haalt uit de groene levenswijze. Ik lees vaak dat mensen dit doen omdat ze de aarde nog leefbaar willen houden voor hun kinderen/volgende generaties, maar als je puur om die reden je leven wil vergroenen, denk ik wel dat je meer uit angst handelt dan dat je ook echt voldoening haalt uit je levenswijze. En wanneer je uit angst handelt dan haal je er natuurlijk ook niet echt voldoening uit. Om een voorbeeld te geven, dat anderen wél vliegen en wijzelf niet, wat eerder werd benoemd: om eerlijk te zijn mis ik het vliegen totaal niet. Sterker nog: als ik dan hoor van anderen dat ze vliegvakanties hebben, dan denk ik: liever jij dan ik. En ik zit er ook echt mee dat we misschien toch ooit weer eens naar NL "moeten" om familie te bezoeken. Natuurlijk had het me best leuk geleken om nog andere landen te zien maar heb gewoon zoiets van; het zij zo. W.b het systeem veranderen vanuit de consument. Ik denk echt dat consumenten meer macht hebben dan ze/we denken. Als we stoppen met niet-seizoensgebonden groenten kopen bijvoorbeeld, dan wordt dat automatisch ook minder ingekocht enz. Het is een markt van vraag en aanbod dus hoe meer wij de in plastic verpakte komkommers laten liggen (En überhaupt komkommers laten liggen in de winter), hoe minder aanbod er daarin is. Natuurlijk zullen er ook dingen zijn waar wij geen "macht" over hebben, maar met veel dingen dus ook wél.
komkommers in plastic is volgens mij niet het sterkste voorbeeld omdat dat een van de weinig groentes is waarbij er naast nadelen ook voordelen zijn. Groenteverpakking is ook niet het soort verpakking dat als eerste in de natuur terecht komt. Snackverpakking is veel erger. Dat doet mij denken aan de anta flu keelpastilles wat ook een mooi voorbeeld is dat 1 persoon wel degelijk het verschil kan maken. Dirk Groot, ookwel bekend als de zwerfinator krijgt inmiddels een hoop hulp maar het begon allemaal toen hij afval ging rapen en bijhouden welk afval hij in de natuur aantrof. Daarmee heeft hij onder andere voor elkaar gekregen dat Anta Flu keelpastilles worden verpakt in snoeppapiertjes ipv plastic. Een ereader gooi je toch ook niet weg na 1 jaar (waardoor je een berekening per jaar zou krijgen). Ik gooi boeken niet weg maar er zijn wel boeken die stof staan te vangen in de kast of op zolder. Die worden het niet weggegooid maar ook niet opnieuw gelezen dus tja of dat dan duurzaam is?
Daar denk ik ook vaak over na. Ongezond eten is meestal goedkoper dan gezonder. Het is heel moeilijk om met een beperkt budget echt gezond en bewust inkopen te doen. Koekjes, snoep, worst, spek e.d. is goedkoper dan fruit en ander vlees (als je vlees wilt eten). Vetarme kaas is duurder dan volvette kaas. Was- en schoonmaakmiddelen die min of meer ecologisch verantwoord zijn, zijn een stuk duurder dan de gewone producten. Vanwege de stijgende prijzen zijn er hier producten die waarvan de prijs een bepaalde periode niet mogen stijgen en dat zouden dan de dingen zijn waar je net zonder kan, en dat zijn dan o.a. witte suiker, wit meel, witte pasta en 1 soort diepvriesgroenten. Geen volkoren producten of vers fruit/verse groenten. Waarom toch niet de BTW omlaag op gezonde producten? De inkomsten voor de staat worden niet minder, omdat met de gestegen prijzen ze ook meer BTW binnen krijgen.
Het is echt heel erg wat er allemaal in de natuur terechtkomt. Een aantal dagen geleden was het hier noodweer, met als gevolg dat er ontzettend veel rommel in zee gespoeld is. Het is echt vreselijk wat ik hier alleen in het baaitje in de buurt uit zee gevist heb. Meer dan 50 plastic zakken, 3 plastic kratten, 3emmers, 8 waterflessen, twee stoelen en heel veel dingen waarvan ik geen idee had wat het was, omdat het stukken plastic waren. Papier lost op, hout vergaat, maar plastic blijft heel lang in zee (20 jaar?) waar dolfijnen of schilpadden ze opeten en er ziek van worden. Aan noodweer kan je weinig doen, maar al dat plastic komt ergens vandaan. En geen toerist die bij het zwemmen even denkt om een paar zakken uit zee te halen en die naar de afvalbak te brengen.
Van de regering moeten we het op dit moment niet hebben. En ook al willen ze wel, van veel aken ben je toch afhankelijk van Europa, want samen sta je sterk. Maar je kunt invloed uitoefenen wat betreft je koopgedrag, maar ook door geluiden laten horen, op social media, of, zoals ik ook doe, in het panel van AH. Op een gegeven moment kunnen ze er niet meer om heen. Druk vanuit de maatschappij kan veel bereiken. Hoor nu ook al die geleden over de intocht gisteren: waarom laat je in hemelsnaam sinterklaas met het vliegtuig komen!? Ik denk dat de NTR dat nu wel gehoord heeft en misschien volgend jaar wel voor een groen onderwerp gaat.
Hebben jullie een guilty pleasure? Ik stond vanochtend onder de douche met mijn rituals spulletjes. Daar kan ik erg van genieten. Heerlijk die doucheschuim! Voelt zo zacht aan ivm die body bar. Lekker geurtje ook. Ik vind het wel een prettig idee dat ze nu steeds meer navulverpakkingen hebben en geen microplastics hebben, ook niet in hun scrubs.
Greenwashing... zo kwamen ze laatst ook naar buiten dat ze hun winkels gingen verduurzamen: ze gingen LED-verlichting gebruiken!
Haha (@Iertje81...) Ik had laatst zelfs zoiets op Instagram Ok die was niet per se grappig, maar... 'je bnet'?
Warm uitgebreid douchen. Vorige week zat ik er mentaal helemaal doorheen en dan is het : jammer van het gas , ik ga mezelf tot een garnaal douchen. En koken, sta nu ook weer 2 middagen te koken en bakken. Surinaamse pom, 20 broodjes, kipsaté, pindasaus. Dit keer voor collega's morgen. Kookboeken zijn ook een guilty pleasure , kan daar ook gerust een hele middag doorheen bladeren en watertanden.
Ik vind dat men ook wel wat overdrijft hoor. Sint is niet écht met het vliegtuig gekomen, elke volwassene weet dat het TV is en toch gaan ze los op social media op hun telefoontje of laptopje die niet klimaatneutraal geproduceerd is en veel stroom neemt, pffftt... soms denk ik wel eens, ga lekker terug naar het stenen tijdperk zonder alle stroomvreters met je klimaatpraat ondanks het feit dat ik het klimaat echt belangrijk vind, maar dit soort discussies gaan me te ver. Het is ook nooit goed, met de trein is een dampende diesel, om nog maar niet over die boot te spreken natuurlijk... Laat de kinderen lekker kind zijn denk ik dan, waarom ook nog een kinderfeest bezoedelen met dit soort dingen... Ik draag liever in mijn eentje een heel klein steentje bij voor een groenere toekomst en doe de dingen waar ík me goed bij voel, dan dat eindeloze gezwam en soep-gegooi op ons erfgoed.
Lang douchen... maar met schuldgevoel wat betreft de gasrekening nu dus echt genieten doe ik er niet meer van. Ben door mijn rug gegaan dus dan is een iets langere douche wel heel fijn. Gisteravond 10 minuutjes maar voorheen kon ik bij rugpijn er zo drie kwartier onder staan.
Uitgebreid douchen vind ik ook heerlijk. Tuurlijk kan je gewoon in een paar minuten schoon worden. En dat die ik meestal ook. Maar soms. Als je een ***dag achter de rug hebt. En het is koud. Dan is het ook heerlijk om een bak heet water over je lijf te voelen stromen. Ogen dicht en ontspannen. In dezelfde categorie maar dan groter. Dagje sauna/welness. Laatste keer was voor corona. Maar zou best wel weer eens willen gaan met man samen. Ik wil er alleen niet over nadenken wat het kost om die faciliteiten draaiend te houden