O ze hoeven mij geen gunst te bewijzen hoor Ik denk dat de irritatie zit in de hulp die heel vaak gevraagd wordt en dan niet gegeven, waardoor je allemaal berichten krijgt dat anders activiteiten niet door kunnen gaan. Of dat oudergesprekken dan niet door kunnen gaan. Tja, als het gros van de ouders gewoon werkt overdag, dan kun je dat ook niet verwachten van hen. Plus, het lijkt me best leuk om eens iets te doen.
Dan denk ik dat de keus bij mij snel gemaakt is. Ik ben dol op m’n werk en zou absoluut geen uren minder gaan maken om op school te helpen. Ik werk me steeds verder omhoog binnen onze instelling en ja dat is een keuze van me. Maar ik heb in ieder geval wel wat tips gekregen nu en dat is fijn. Ik ga me er minder druk om maken in ieder geval. Aan irritatie heeft tenslotte niemand wat
Ik kan het alleen vergelijken met mijn tijd. Misschien ben ik ietsje ouder dan jij. In mijn tijd hadden wij nog geen computers op school.
Ik ben blij dat dat hier niet is. Dan zou ik nooit deel hebben genomen aan de or en mr. Ik vind het ook een vreemde situatie dat je blijkbaar rechten moet opbouwen om mee te mogen met schoolreis. Het is wel heel erg 'de luizenmoeder' om pas mee te mogen als je vaak genoeg leesouder bent geweest. Als er een overdaad is aan ouders die mee willen op schoolreis dan snap ik best dat er een keuze wordt gemaakt voor iemand die op andere momenten ook bijdraagt, maar om dan te zeggen dat die persoon elk jaar mee mag en andere ouders nooit mogen omdat ze geen luizen pluizen, vind ik gewoon nogal vreemd.
Hoe doen jullie dat als je ook gewoon werkt? Ik merk dat ik er steeds meer moeite mee krijg dat ik nooit eens mee kan helpen met activiteiten op school. Alles is tussen 9 en 2. Tja en op die tijden ben ik dus gewoon op m’n werk of ga ik naar m’n werk. Ik werk fulltime, ik ben dus niet bij alle activiteiten op de basisschool van mijn dochter. Toen ze in groep 2 zat was ik ziek (mocht een langere tijd niet werken) was ik groepsmoeder en heb ik alles gedaan wat ik kon, dus ik voel me niet schuldig . Als er gesprekken zijn dan ben ik er altijd, daar krijg kooksel een uurtje extra vrij voor. Ik merk steeds vaker dat ik denk: laat maar dan. En eigenlijk irriteert het me ook dat alle activiteiten voor ouders overdag zijn. Hallo? Hoe kunnen de werkende mensen dan iets bijdragen? Ik ben docent en ik werk dus ook overdag. Als ik hulp nodig zou hebben (heb je niet op het VO): maar dan is dat dus ook overdag. Ik irriteer me mateloos aan alle ouders die mij ‘s avonds willen spreken en dan beledigd zijn als ik zeg dat ik overdag werk… het gaat om het onderwijs van hun kind, dan maak je maar tijd hoor.
Toen de kinderen klein waren werkte ik bewust 'maar' 16 uur en dan ook nog onregelmatig, dus avonden en weekenden. Ik kon dus geregeld helpen. Het waren ook hier vaak dezelfde, maar dat ligt dus ook zo enorm aan wat voor werk je doet. We hadden wat ouders die voor zichzelf werkten en flexibel met tijd waren, die konden dus vaak wat schuiven. Of mensen met een kantoorbaan maar die toch flexibel waren om een keer van dag te wisselen. Echter, niet elke type werk is hiervoor geschikt en sommige mensen werken gewoon meer uren en kunnen uiteraard niet altijd vrij nemen voor een uitstapje van school of knutselwerkjes. Voor sommige ouders was het op zich wel te doen als ze het ruim vantevoren zouden weten, maar het was ook vaak wat kortdag dat school ermee kwam. Rapportgesprekken waren in "onze" tijd nog vooral 's avonds. Dat is volgens mij echt iets wat is blijven hangen na corona en vermoedelijk goed bevalt vanuit school gezien (begrijpelijk!), maar voor ouders juist minder vaak prettig.
Oudergesprekken kunnen bij ons wel in de avond , een dag in die week is er de mogelijkheid om het gesprek in de avond te doen.
Zoon gaat sinds dit schooljaar naar school, heb nu 2 keer geholpen, een keer ‘s ochtends mee geweest naar de boerderij en een keer een uurtje geholpen met spelletjesmiddag. Ik werk veel thuis en heb dan wat met mijn uren geschoven. 2 keer per jaar doet de klas een optreden in de maandafsluiting, daar ben ik laatst dus even tussendoor een halfuurtje naartoe geweest, was om 13u maar dan heb ik dus met mijn lunchpauze gecombineerd. Maar ondanks dat ik dus pas kort op school rond loop merk ik nu al dat het altijd dezelfde ouders zijn. En eerlijk gezegd, volgens mij was dat toen ik zelf op school zat niet anders, mijn moeder hielp regelmatig maar ook dat waren altijd dezelfde moeders. Wat ik me wel afvraag, hoe doen jullie dat bij oudergesprekken als je kind niet mee gaat? Laatst hadden we een gesprek over hoe de eerste weken gegaan zijn, was op mijn vrije dag, aansluitend aan schooltijd, maar zoontje was daar niet bij en heb ook nog een dreumes rondlopen. Man heeft dus maar vrij genomen en de kinderen mee naar huis genomen en ik het gesprek gedaan. Hoe doen andere ouders dit?
Vaak komt m’n moeder of vader eventjes bij ons M’n oudste moet nu mee naar de gesprekken (bij ons verplicht in de bovenbouw ) dan laat ik soms wel de andere 2 even op het plein spelen
Niet helemaal vergelijkbaar want ik werk onregelmatig dus als ik avond heb kan ik in de ochtend prima helpen. Ik ben klassenmoeder en zorg dat ik vrij ben met bijv kerstviering of ik zorg dat ik geruild heb.
Bij mijn dochter op school vroeger hadden ze daar een top oplossing voor. Kinderen en broertjes en zusje konden in de kleine gymzaal spelen onder toezicht van de directrice, de concierge en de ib’er
Ik heb op de oude school van de kinderen overigens wel erg wisselende ervaringen. Keertje kadootjes ingepakt voor sinterklaas, was erg gezellig, al was het met de helft van de aanwezige ouders efficiënter geweest. Een spelletje begeleiden op de Koningsspelen, ook leuk. Maar die keer dat ik me had opgegeven om te helpen met de sinterklaasviering, daar weken tevoren al rekening mee ging houden, en uiteindelijk gewoon NIETS hoorde, ook niet bij navraag, ja daar had ik de balen van. Was die dag uiteindelijk gewoon thuis. Een andere keer had ik me opgegeven om inkopen te doen voor de kerstmarkt. Kreeg ik kort tevoren een bericht, of ik drie pakjes vleeswaren en twee zakken bolletjes wilde kopen en die tussen half vier en half vijf langs brengen. Ten eerste, nee, ik heb juist deze klus gekozen omdat ik overdag niet kan en je dit van tevoren kan doen. En ten tweede, ze hebben dus blijkbaar diverse ouders voor een halve scheet naar de supermarkt willen sturen. Dat soort inefficiëntie kan ik heel slecht tegen. Laat een paar ouders dan een kar vol halen en laat de andere ouders weten dat het voor dit klusje niet nodig is (maar wel bedankt voor het aanbod, we zoeken nog iemand voor...). Of laat de Sligro of Appie gewoon even bezorgen. Ik weet niet meer precies hoe het afgelopen is, volgens mij heb ik aangeboden om het 's ochtends met de oudste mee te geven maar hebben ze het toen toch liever anders opgelost. Kom op zeg, ouders hoeven niet beziggehouden te worden. Ik help graag als t nodig is, maar niet voor Jan Doedel. Net zoals iemand die zakjes moest vouwen van behang. Serieus wat kan een dergelijk zakje kosten? Pak dan maar 20 euro aan dan kan je waarschijnlijk voor 3 jaar voor alle kleuters van die zakjes bestellen.
Dat veel activiteiten onder schooltijd zijn, snap ik. Waar echter weleens van baal is dat het vaak op de woensdag en vrijdag is. Precies de dagen dat wij beide werken. Zo gaat het met bijvoorbeeld tentoonstellingen (einde thema), bezoekje aan de klas, optredens, eerder uit etc.
Volgens mij is het simpel. Van leerkrachten kan niet verwacht worden dat ‘s avonds het werk ook nog doorgaat. Dus accepteer dat je minder meekrijgt van de schooltijd van je kind, doordat je niet meehelpt met activiteiten. Of kijk naar de mogelijkheden om wel te kunnen helpen, door bv af en toe vrij te nemen voor een activiteit, andere dag extra te werken, uren in te halen etc etc. Ik werk 36 uur, en probeer zeer regelmatig aanwezig te zijn op school. Omdat ik het erg leuk vind, en ook heel belangrijk om het te doen. Anders kunnen inderdaad activiteiten niet doorgaan. Doe wat je kan, en vooral ook wat wilt, en anders accepteer het en voor sommige ouders, klaag er dan ook niet over.
Het schoolgaande kind kan toch best even op het plein spelen, en de dreumes even met een koekje op schoot houden.