Noodles op school kan hier niet, tenzij je koude bedoelt, maar dat zou hier ook geen optie zijn (ze vindt ze enkel warm te eten).
Is er geen mogelijkheid tot heet water? En anders kokend water in thermoskan mee nemen. Als we dag weg gingen maakte we zo onze noodles
Bij mijn dochter niet, bij mijn weten. Kokend water in thermoskan kan, maar waar laat je het water als je de noodles af moet gieten? Hier eet ze dat soort dingen gewoon thuis.
Mijn oudste neemt al jaren geen brood meer mee, vindt ze niet lekker, ze houdt wel van harde broodjes met eiersalade oid, of geroosterd brood, maar dat is dus lastig meenemen. Ze eet op school een harde eierkoek en een proteïnereep. Als ontbijt kwark. En als ze thuiskomt soms een broodje maar vaak iets lekkers
Je hebt ook de noodelsoep variant die aten wij dan altijd. Maar als je in een bakje hebt dan met deksel er niet helemaal op en dag weggooien in gootsteen van wc
Weet ik, maar dat moet je dan ook maar net weer lusten/willen; pubers zijn eigenwijs. En ze gaat ook echt niet in de wc met iets wat op eten lijkt, ook al eet ze het niet op, weer; pubers zijn eigenwijs. Maar misschien kan het op de school van ts en bij de zoon van ts wel, dan is het natuurlijk wel mogelijk.
Hier ook zo, dr geld ging toch wel erg hard na vaak broodjes halen. Nu haalt ze af en toe een broodje op school, of bij de ah om de hoek. Maar meestal komt ze thuis en gaat ze dan eten maken (tosti, pannenkoek of noodles ofzo). Ik vind het prima. Soms neemt ze een appel mee, en ik heb altijd van die mini crackers in huis (groene verpakking, erg lekker als tussendoortje)
Hier is het simpel, spaargeld staat op een andere rekening dan zakgeld en ze krijgen niet genoeg zakgeld om elke dag wat lekkers van te kopen. Dus dan is het keuzes maken. Verder maak ik me er niet druk om, mijn oudste neemt meestal zelf brood mee, koopt soms wat, de jongste neemt alleen wat mee op lange dagen, koopt ca. 2 x per week wat volgens mij. Anders vaak niets of alleen een pakje Evergreen ofzo. Thuis eet hij ook wel redelijk gezond.
Ik heb zo’n idee dat het vooral met het groepsproces te maken heeft. Je geeft aan dat hij met vrienden erheen gaat. Dan is het natuurlijk hartstikke stom als jij je bammetjes van thuis op gaat eten! En inderdaad, ik vind een saucijzenbroodje ook lekkerder dan een bruine boterham en als al je vrienden op die leeftijd dat ook nemen wil jij niet achterblijven. Ik zou inzetten op bewustwording van zijn uitgaven. Een spaarrekening waar hij niet bij kan ( kan ook nog 2, een voor “later” met bv geld van jullie waar hij echt niet bij kan, een voor hemzelf voor geld van zijn baantjes en verjaardagen en dan nog de betaalrekening). Hier ook afgescheiden rekeningen, moet er niet aan denken dat bv de schenkingen van mijn ouders in de worstenbroodjes belanden. Van haar betaalrekening: tja, dat is haar keuze.
Wij (mijn zus en ik) hadden vroeger inderdaad ook een eigen spaarrekening - met bv geld dat we kregen voor onze verjaardag, een deel van ons loon van bijbaantjes etc), dat was voor sparen voor ‘leuke, duurdere dingen’ zoals bv in mijn geval een discman, later een mobiele telefoon, spelcomputer… Mijn ouders hadden ook voor ons een spaarrekening en vanaf dat we gingen studeren, kregen we daar geld van. Bv voor collegegeld, boeken etc. Dat was ook nooit ‘doe ermee wat je wil’-geld - dus ook niet vanaf dat we studeerden. Op mijn betaalrekening kreeg ik kleedgeld en zakgeld, plus loon van bijbaantje. Kleedgeld moest ook echt naar kleding/schoenen, niet naar koeken en snacks. Ik nam een deel van mijn zakgeld altijd contant op om uit te geven aan bv saucijzenbroodjes in de pauze. Doordat het contant geld was, hield ik overzicht - maar er waren toen nog geen smartphones met apps waarop je meteen je saldo kan zien.
Oke, spaarrekening is geopend. Het grootste gedeelte van zijn geld is apart gezet. Het zakgeld mag hij vrij besteden (zolang het niet aan roken of Energy is). Maar op is op. Ik geloof dat hij mazzel heeft dat de kerstvakantie er tussen zit, want als hij zo doorgaat houdt hij een heel stuk maand over. We hebben hem gevraagd wat voor brood hij wil en hij wil toch liever wit brood. Of een meerzaden brood (als het maar licht is). Dus dat kopen we nu ook. Maar als hij dit meeneemt mag hij het niet weggooien. Ik hoop maar dat het nu beter gaat, want wij kunnen niet echt te controleren.
Maar waarom wil je per se dat hij wit brood met chocopasta erop eet? Is toch verre van gezond. Ik zou dan gaan kijken naar wat hij graag wil en wat hij redelijk makkelijk kan meenemen.
Dat wil ik niet. Hij kiest zelf het beleg. En helaas is dat alleen Nutella. Er is genoeg ander beleg in huis. Ook gezond beleg.
Ik heb het losgelaten... In het begin nam de oudste nog brood mee naar school maar op een gegeven moment wilde ze dat niet meer, 'want niemand luncht in de pauzes'. Ik heb nog gevraagd wat ze dan mee wil nemen maar dat was niks. Ze zegt dat ze geen honger heeft op school (tja...). Ik heb besloten er geen discussie van te maken. Zou ze toch honger krijgen, dan weet ze dat voor de volgende keer. Één keer per week mag ze iets in de kantine halen, die dag krijgt ze haar pinpas mee. Wat ze neemt, mag ze zelf bepalen. Maar dat is wel maar één dag. Als ze de hele week haar pas mee zou krijgen, dan zou ze elke dag zoetigheid kopen (heeft ze in het verleden namelijk gedaan). Soms neemt ze een liga ofzo mee naar school. Ze ontbijt goed en haar avondeten eet ze ook gewoon op. Ze groeit verder prima dus waarom de strijd om een lunch?
Maar het verschil is dat jouw dochter 1 keer per week iets kan halen. Mijn zoon haalt (bijna) iedere dag wat. En hij gooit ons brood weg! En 1 keer per week een pinpas mee betekent dat hij heel veel haalt en dat in zijn kluisje legt. Dan kan hij daar iedere dag iets uitpakken. Doen al die kinderen. Dan kopen ze een tray cola en verdelen ze de blikjes onderling. Is goedkoper Maar goed, ik heb er geen problemen mee als hij zo nu en dan iets koopt, maar niet dagelijks en dus geen brood eet.
Maar qua voedingswaarde is het brood dat hij meeneemt niet veel beter dan snoep en troep uit de supermarkt. Het gaat jou dan voornamelijk om het geld dat hij uitgeeft? Dan is een oplossing toch simpel helemaal geen pinpas en contant weet ik het 10 euro per week vrij te besteden.
Het gaat mij om 2 dingen: brood weggooien en veel te veel geld uitgeven Als het aan ons ligt eet hij gewoon hetzelfde bruine, volkoren brood als dat wij eten. Het liefst met kaas of kipfilet (in ieder geval iets gezonds). Zijn witte boterham met een dikke laag Nutella is zeker niet goed. Voedingswaarde van 0,0 De hoeveelheid geld uitgeven is nu beperkt door het openen van een aparte spaarrekening waar al zijn geld op staat, behalve zijn zakgeld. Daar mag hij mee doen wat hij wil, maar op is op. En dat is niet genoeg om iedere dag iets bij de supermarkt te kopen.
Ik snap je! De hoeveelheid geld uitgeven zou mij ook tegen de borst stuiten en daar zou ik idd paal en perk aan stellen. Wat betreft het witte brood met chocopasta ben ik het 100% met je eens, maar pubers zijn rare wezens en daar zou ik wat consessies in doen. Dat scheelt een hoop strijd en ellende. Onze puber eet ook weinig ontbijt en slecht op school, bakt tosti's als ze thuis komt. Ik zou dat liever ook anders zien met die dikke berg mayo (het is meer mayo met een tosti) maar hier speelt een eetstoornis en een geschiedenis van ernstig ondergewicht, dus daar zijn wij wel soepel in.
Ik weet dat pubers vreemde eetgewoontes hebben, mijn zoon is geen uitzondering. Hahahaha! Ik snap dat het voor jullie al fijn is als ze eet. Ondergewicht is geen pretje. We hebben consessies gedaan; hij mocht als zelf het beleg kiezen. Ook al is dat niet wat wij zouden willen. Nu mag hij dus ook kiezen welk brood ik haal. Dat is dus witbrood.
pubers zijn inderdaad rare wezens. Puber 1 (oudste) heeft wat meer geld tot zijn beschikking omdat hij een vakantie baantje had. Zit nu voor het eerst op een school met restaurant/brasserie en koffiecorner (mbo) waar de prijzen laag zijn (ze mogen geen winst draaien). Op een gegeven moment zijn we wel met hem om tafel gaan zitten want hij haalde dagelijks wat , we hebben hem toen even uitgerekend dat hij in 1 week voor 20 euro op at daar op school. Dat had hij dus zelf helemaal niet in de gaten. Sindsdien beperkt hij zich tot 2x per week, zit ook een sociaal aspect achter want ze gaan dan, 1x per week met een groepje eten in de brasserie en dat willen wij hem niet ontnemen. Puber 2 ging vorig jaar ook helemaal los in de brugklas, tja van een basisschool waar alleen gezond mee mocht ( dus geen koekjes of ontbijtkoek alleen fruit en boterhammen waar geen zoet beleg op mocht) naar een school met cafetaria waar broodjes e.d te koop zijn dat was wel even wennen. Maar binnen 2 weken was haar zakgeld erdoor (15 euro) en meer had ze ook niet. Toen ging al snel het knopje om, nu haalt ze af en toe wat. Toch komt ze nog regelmatig met boterhammen terug omdat ze geen honger had, dat gedeelte vind ik niet eens zo erg, maar dat ze vervolgens die goede boterhammen zo in de groenbak deponeert heb ik veel meer moeite mee.