HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc deel 2

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zonnestralen, 21 feb 2022.

  1. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    In een ander topic las ik over uitslagen van onderzoeken door de logopedist; zijn die al bekend bij school? Zo niet, dan zou ik die met hen bespreken, eventueel samen met de logopedist. Misschien dat dat meer inzicht geeft?

    Los daarvan, en dat weet je vast al, cognitief is natuurlijk ook meer dan alleen kunnen lezen. ;) Ik heb ooit eens ergens gelezen dat jong kunnen lezen lang niet altijd wat zegt over cognitief voorlopen. Ik zeg overigens niet dat dat voor jouw dochter geldt, want die ken jij beter dan ik. ;)
     
  2. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.445
    1.129
    113
    Ja, kentalis komt observeren voor haar spraak dus ben benieuwd.
    In het gesprekje met de ib er zijn doorzetten en leren leren wel benoemd. Dochter is daarin vermijdend inderdaad. Maar gok dat de juffen haar ook niet doorhebben/niet snappen.
     
  3. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.445
    1.129
    113
    De uitslagen zijn bekend en kentalis komt observeren. Vorige week was 1e gesprek met ib er. Ik heb wel al vaker bij de juf aangegeven ofdat ze zien dat ze pienter is en ze zou mee genomen worden in groepje slimme kinderen maar dus niet in de plusklas en dat steekt dan wel.
    Ik weet dat alleen lezen niet alles zegt maar ze schrijft ook alle letters, schrijft mkm woordjes, telt tot 100, kan sommen tot 10 en telt 100,200 door tot 1000. Klokkijken hele uren lukt ook al en met halve en kwart is ze ook bezig. Dus mijn inziens wel op meer gebieden wat voorsprong. En dat ze kan lezen heeft ze ook aan de juf laten horen, voor haar een hele stap.
    Omdat ik de ib er zou laten weten wat ze smiddags zei, heb ik maar een impressie gestuurd van wat ze gistermiddag nog allemaal heeft gedaan o.a. Dat ik bij galgje het woord kirkel (cirkel bedoelde ze) moest raden bij haar.
    Ik heb me ingehouden om te vragen hoe nu verder en kan er meer gedaan worden (want ja is pas 1 ding gebeurd tenslotte)want wil ook niet de zeurouder zijn maar ik denk wel dat er meer gedaan moet worden. Ik blijf haar thuis maar uitdagen en dan kan ze op school 'spelen'. Ik weet het ook niet meer. Dochter vroeg al of ze volgende week thuis mocht blijven. En dan kan ib er wel zeggen, soms is school niet leuk maar gok dat het voor haar geen enkele dag leuk is nu.
     
  4. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    @sabagirl: Als ze zoveel tegenzin heeft, dan zou ik dat aangeven. En ook dat je gehoord hebt dat er een plusklas is en of het mogelijk is dat zij daar ook in meedraait, omdat je het idee hebt dat ze dat nodig heeft. Nee heb je, ja kun je krijgen. Maar is zeker lastig, ik herken die tweestrijd heel goed…en ik denk met ons bijna alle ouders die hier mee te maken hebben. Je hoopt altijd dat school zelf met dit soort dingen komt, maar mijn ervaring is dat dat vaak (ook niet altijd) alleen bij de ‘straight A studente’ gebeurd, niet bij de ‘ingewikkelde gevallen’. Het is natuurlijk ook heel complex en school ziet niet alles, kan ook niet alles zien. Ze blijven dus deels afhankelijk van ouders. In de meest ideale situatie staan ze open voor input van en gesprek met ouders. Je moet het samen doen.
     
  5. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    @sabagirl ik denk dat de meeste leerkrachten moeite hebben met het herkennen van hb kinderen. Als er vlotte kinderen zijn dan zijn het meestal vlotte kinderen en geen hb kinderen.

    Die ervaringen doen ze dus nauwelijks op school op.

    In gesprek blijven met juf en ib'er is wat je moet blijven doen. Hier was dat een drama in gr 3.
    Juf deed niks want maanboekjes maakte hij niet zelfstandig....
    Ib'er kon niks want er was eigenlijk niet echt wat voor gr 3 behalve 2 methodes maar die waren voor vlotte kinderen. 1 keer in de week uitleg en zelf maar van beide boekjes wat opdrachten maken in die week. (Was hier geen groot succes)

    Hopelijk kan de logopediste jullie beter helpen met inzichten geven aan de school.

    Mocht dat niet zo zijn en je loopt vast zou het samenwerkingsverband je kunnen helpen.
    (Grote hulp hier geweest)
     
  6. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.445
    1.129
    113
    Ja.. ik wacht wel even af of er van de week een reactie komt en ik hoop echt dat ze zelf nog meer uitdaging gaan bieden. Ib er zei ook wel tegen dochter dat school niet altijd leuk kan zijn.
    Logopediste is helaas niet echt tot steun, die zat vooral op, ja goed kijken of ze qua spraak niet overdraagt wordt in groep 3 anders is nog een jaar groep 2 misschien beter. Maar het zal nog wel een zoektocht zijn.
     
  7. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.445
    1.129
    113
    Ja geen idee of het hb is. Ze heeft zichzelf gewoon een hoop aangeleerd maar is in de klas ook het stille vermijdende meisje wat liever niet teveel zegt. Dus ze hebben er geen last van en zij hobbelt wat rond en komt vervolgens ontevreden uit school.
    Logopediste mwah... die zat vooral op het is goed kijken of ze qua spraak niet overvraagd wordt anders laat haar nog maar een jaar kleuteren.
    Ik ben benieuwd wat de juffen/ib er van de week gaan zeggen. Ik heb dochter nog maar eens gezegd dat ze best mag laten merken wat ze kan maar ja.. ze wil niet anders zijn dan de rest.
     
  8. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Is het een optie om een (non-verbale) IQ-test te laten afnemen om meer duidelijkheid te geven?
     
  9. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Voor meer inzicht in HB kun je eens kijken naar het zijnsluik / de zijns kenmerken.
     
    sabagirl vindt dit leuk.
  10. debq

    debq Fanatiek lid

    10 mrt 2010
    3.797
    761
    113
    Ze hebben wel begeleiding en mogelijkheden (als het goed is). Maar haar mentor snapt er volgens mij niks van. Die zegt letterlijk dat als ze meer uitdaging wil ze om extra opdrachten kan vragen. Ja tuurlijk, dat is uitdagend, meer gaan herhalen…

    Daarom ben ik ook aan het kijken wat er verder mogelijk is. Al krijg ik wel het idee dat Q het nu ook wel prima vindt. Op TTO VWO is het toch niet normaal dat je alleen voor Frans en Latijn woordjes moet leren en verder maximaal 2 dagen per week huiswerk hebt?
     
  11. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.445
    1.129
    113
    Ja even kentalis afwachten qua observatie en anders kan ik dat nog wel opperen.
     
  12. Rizzoli

    Rizzoli Fanatiek lid

    21 aug 2013
    2.515
    966
    113
    Hoi,
    Gisteren zijn wij bij de jeugdarts geweest met onze dochter van zes vanwege het vermoeden dat ze ass heeft. Daar kwam echter ook naar voren dat ze veel "boekentaal" spreekt en veel ouder overkomt door hoe ze spreekt. Ook leest ze boeken van kinderen van 8 jaar en ouder en loopt al sinds groep 1 flink voor op taal en rekengebied.

    De arts stelde voor om een IQ test te laten doen.
    Kan iemand me vertellen hoe zo iets in zijn werk gaat?
     
  13. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    Voor al het onderstaande geldt: Je kunt een paard wel naar het water leiden, maar het moet zelf drinken... het blijven pubers:

    Leer ze plannen. Ze zijn het niet gewend om wat te moeten doen voor school, laat staan dat wat ze moeten doen tijd en inzet vereist.

    Zorg dat ze gaan oefenen. Niet alleen hun huiswerk maken, maar ook oefenopdrachten en oefentoetsen. Ook als ze prima cijfers halen en het oefenen voor het vak niet nodig hebben. Toch even oefenen zodat ze daar een ritme in krijgen.

    Neem met ze door hoe je kunt zien / lezen wat er van je gevraagd wordt. Op de basisschool hadden ze aan een half woord genoeg, maar op het vwo wordt er op een andere manier kennis van hun gevraagd en getoetst als wat ze al die tijd hebben gekend.

    Leer ze samenvatten, oefen daar alvast mee.

    Stimuleer ze vragen te stellen aan de leerkracht. Zijn ze ook niet gewend. Geef ze vooral het vertrouwen dat het ok is om dingen niet altijd maar gewoon te weten en fouten te maken. Sommige nieuwe dingen moet je nou eenmaal leren en het is heel normaal dat je daarbij weleens op je plaat gaat.

    Dit zijn een aantal dingen waar wij wat aan hebben. De ene periode nemen ze meer van ons aan dan de andere en het 'leren leren' gaat bepaald niet zonder horten en stoten. Maar het is een proces.
     
    debq vindt dit leuk.
  14. Leolove

    Leolove Fanatiek lid

    16 apr 2016
    4.143
    1.682
    113
    Wij hebben iemand gezocht met ervaring met HB en zijn daar zelf heen gegaan. Het kan ook via de gemeente maar vaak pas als een kind helemaal vastloopt. Deze zijn ook minder gespecialiseerd in kinderen met HB.
    Kijk vooral of je kind een klik heeft met de tester.
     
    Rizzoli vindt dit leuk.
  15. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Zelf om uitdagingen vragen. Het zijn wel pubers.:roflmao:

    Het klinkt erg weinig. In mijn tijd hadden we elke dag huiswerk. Geen idee hoe het nu gaat. Hebben ze studie uur of iets dergelijks om het al te maken?
     
  16. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Wat enorm lastig! Er zelf niet helemaal uit kunnen komen, het wel weten maar niet op willen vallen. Lijkt me erg frustrerend voor haar.

    Hopelijk komt er nog een goed gesprek.
     
    sabagirl vindt dit leuk.
  17. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    @sabagirl, ik heb een klein stukje nagelezen wbt de taalontwikkeling van je dochter en ik begrijp eruit dat er een groot verschil zit tussen taalbegrip en taalproductie?

    Voor een plusklas is die taalproductie een belangrijke capaciteit en ik ben er niet helemaal zeker van dat je dochter gelukkiger zou worden van deelname eraan.

    De kans is, dat ze dan in een situatie terecht komt waarin ze waarschijnlijk prima snapt wat er om haar heen gebeurt (taalbegrip), maar niet goed meekomt met de rest als het op de uitwerking van de extra uitdaging aankomt. Daarvoor zal ze namelijk in gesprek moet gaan met de leerkracht, met de andere kindjes, opdrachten verbaal moet uitwerken, uitleggen wat ze denkt (taalproductie). Dat soort dingen. Als je het wel 'ziet', maar niet kunt uiten is dat heel frustrerend.

    Aan de andere kant, als ze net zo wil zijn als de rest, is zo'n klasje misschien bij uitstek geschikt om haar uit te dagen haar taalproductie te verhogen. Bovendien is net zo willen zijn als de rest een grote valkuil, zeker voor intelligente meisjes. In zo'n klasje is ze dan net als de rest en leert ze zich spiegelen aan mensen met gelijkwaardige capaciteiten. Maar nogmaals, dan moet ze verbaal wel mee kunnen komen danwel haar taalproductie snel genoeg op kunnen krikken.

    Ik denk dat het iig wel de moeite waard is om aan te kaarten op school. Niet met het uitgangspunt haar in de plusklas te krijgen, maar om te sparren: op een rijtje te zetten waarom het mogelijk wel en mogelijk (nog) geen goed idee is.
     
  18. sabagirl

    sabagirl Fanatiek lid

    15 okt 2015
    3.445
    1.129
    113
    Dank je, je verwoord het prima. De taalproductie is echt haar spagaat. Ze zegt nu letterlijk, ik leer niks nieuws, ik verveel me maar mama ik doe het liever met jou dan op school. Omdat ze zich bij mij wel veilig voelt. En ze wil niet praten met de juf. Ze beseft heel goed dat haar taalproductie niet zover is als haar begrip.
    Tegelijkertijd kijkt ze nu naar kindjes die de antwoorden niet weten en doet dan ook alsof ze het niet weet omdat ze niet wil opvallen.
    1 op 1 begeleiding tijd had de juf niet maar denk dat zonder de uitdaging ze ook niet gelukkig is.
    Het is dat haar thuis houden niet de oplossing is maar het zou wel een hoop verdriet bij dochter schelen.
     
  19. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.062
    3.857
    113
    Hier hebben ze ook een VWO plus, wat inhoudt dat je vanaf de brugklas op VWO ook extra uitdaging kunt krijgen. Als je bijvoorbeeld heel goed bent in een vak, kun je kiezen voor verdieping/verbreding/verrijking voor datzelfde vak of om zelf iets te bedenken om je mee bezig te houden in die tijd, bijvoorbeeld een vreemde taal leren of zelf een project bedenken waarmee je dan aan de slag gaat. Kortom, je hoeft dan niet al die lessen mee te doen, maar kunt je in die tijd daarop richten.
    Oh, en losse projecten waar je je voor kunt opgeven, mijn jongste doet nu een project in samenwerking met een universiteit.
    Op de school van mijn dochter hebben ze een soort plusklas waar je terecht kunt voor extra uitdaging, maar dat zijn dan wel vaak projecten of onderwerpen waar ze met die hele groep mee aan de slag gaan. En dat is onder schooltijd, waardoor je wel wat lessen mist. Een deel omdat dat die plusklas is en een deel waarin je zelf aan de slag gaat met de uitwerking van de opdrachten van de plusklas. Daarnaast compacten ze lessen voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben en dan krijg je wat uitdagender werk voor dat vak.
    Ze heeft ook een klasgenoot die elke week naar de universiteit gaat en daar ook al een onderdeel van doet.
    Kortom, op beide scholen is er best veel mogelijk.
    Klopt wel dat het huiswerk in de tweede meer wordt. Ik vond het ook weinig in de eerste, als ik dat vergelijk met mijn eigen middelbare schooltijd.
     
    Archie83, sabagirl en owly vinden dit leuk.
  20. belize

    belize VIP lid

    25 feb 2009
    11.105
    203
    63
    hallo dames!lang niet gezien. mijn eigen topic was vol na zoveel jaren? erg bedankt dat het nog steeds doorgaat!
    Zoontje hier haat school, echt nog steeds. minimaal tijd eraan besteden en proberen toch voldoendes te halen is zijn strategie. straks natuur en techniek met biologie wilt hij. hartelijke groeten allemaal! veel liefs. belize
     
    bulakgirl vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina