Koopmans oliebollen gemak

Discussie in 'De lounge' gestart door tuc, 16 dec 2022.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    23.181
    16.518
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Bedankt voor de tips!!
     
  2. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Net als @Maslov gebruiken wij sojaolie voor frituren. Simpelweg omdat dat hier een stuk goedkoper is dan zonnebloemolie hier, wel leuk dus om te lezen dat dat kennelijk ook nog eens is zoals "het heurt" :D
    Overigens niet van plan om oliebollen te maken maar ik ga één dezer dagen wel wat andere dingen frituren, donuts o.a.
     
    Maslov en Anouk2005 vinden dit leuk.
  3. Anouk2005

    Anouk2005 VIP lid

    21 mrt 2012
    23.181
    16.518
    113
    dokters-assistente
    De Glazen Stad
    Klinkt ook heerlijk.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  4. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    Jaaaa altijd sojaolie. Deze:

    [​IMG]

    Al is de arachideolie van LEVO ook heel goed. Maar die gebruiken we meestal niet ivm allergieën.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  5. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Ik bak regelmatig brood en wat ik inmiddels ervan geleerd heb, is dat je vooral moet kijken hoe goed het rijzen gaat en niet af moet gaan op de tijden in het recept. Zo zorgt lauwwarm water voor een snellere start, maar met koud water kom je er ook, alleen duurt het wat langer. Deeg rijst ook in de koelkast, dan werkt gist ook nog, alleen dan wel minstens een nacht.

    Kneden/mixen lijkt mij ook wel belangrijk. Er ontstaat dan een glutennetwerk dat de lucht kan inpakken. Als je met een lepel door het beslag gaat en je ziet draden verschijnen, dan lijkt het me voldoende. Niet te lang mixen, want dan draai je die draden weer stuk.
     
    Suzy85, citroenrasp en Maslov vinden dit leuk.
  6. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Dat verkopen ze hier allemaal niet :roflmao: Ik doe het dus maar met deze:
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Maslov vindt dit leuk.
  7. Fanne

    Fanne Fanatiek lid

    16 feb 2017
    3.060
    4.313
    113
    Wij hadden vorig jaar de gewone oliebollenmix van koopmans. Het leek in eerste instantie mis te gaan, maar we hebben de beslagkom toen op 50 graden in de oven gezet en toen ging het toch goed. Dit jaar doen we dat maar meteen, denk ik.
     
  8. Lumihiutale

    Lumihiutale Bekend lid

    9 okt 2016
    899
    286
    63
    Heb je dan voor mij een recept? Want elk recept dat ik tegenkom is met melk,eieren en boter..
     
  9. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    Ik heb dat wel eens geprobeerd maar dat wordt toch lastig. Want ik zette het beslag zo: heet water tot ongeveer zó hoog, daarna bloem erbij totdat het ongeveer zó dik is, dan ongeveer 1/3 van dit schepje aan zout, enz. enz. Ik heb nog nooit een maatbeker/weegschaal gezien bij ons in de kraam. En we zetten ook teilen voor een paar honderd oliebollen tegelijk. Maar eieren, boter en melk horen er iig niet in. Niet in oliebollenkraam-oliebollen! Water, bloem, suiker, zout en gist. That's it. Oliebollen zijn vegan :)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  10. mariska165

    mariska165 Fanatiek lid

    4 jan 2009
    4.106
    624
    113
    groningen
    Hier ook jaren de mix van koopmans. Wij mengen de mix niet met water maar met donkerbruin bier. Heerlijke oliebollen.
     
  11. Lumihiutale

    Lumihiutale Bekend lid

    9 okt 2016
    899
    286
    63
    Ik heb gisteren iets van een recept gevonden en de oliebollen zijn goed gelukt! En ik had al zo’n idee dat bij jullie in de kraam alles op gevoel ging haha :p
     
    Maslov vindt dit leuk.
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    https://www.metronieuws.nl/eten-drinken/2016/12/negentig-procent-van-de-oliebollen-veganistisch/ het komt er dus op neer dat de oliebollen met dierlijke ingrediënten vooral van banketbakkers komen. Recepten die je op het internet vindt die melk, ei etc bevatten (en dat zijn er nogal wat) komen dus van banketbakkers en niet van oliebollenkramen.
     
    Maslov vindt dit leuk.
  13. Maslov

    Maslov Fanatiek lid

    11 apr 2019
    1.225
    3.466
    113
    Dit klopt helemaal! Ik ken geen enkele oliebollenbakker die voor het beslag iets anders gebruikt dan water, bloem, gist, suiker en zout. Banketbakkers indd wel. Daarom smaken die bollen ook meer brood-achtig. Die broodbollen zijn meestal ook zwaarder.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  14. JpaigeS

    JpaigeS Lid

    7 jan 2021
    39
    16
    8
    Vrouw
    Daar heb ik niet aan gedacht, is inderdaad goed om te bedenken. Heel flauw, maar ik stoor me niet zo snel aan minder fijne structuren. Al mijn baksels zijn glutenvrij en waar mogelijk vegan, dus meestal is het qua structuur toch niet standaard (al gaat dat ook steeds beter na 5 jaar bakken). Ik gebruik de recepten van Oh My Pie,vaak heeft zij verschillende opties en combinaties uitgeprobeerd, dus daar houd ik me dan ook aan. Ik gebruik dus wel gist als het zo uitkomt, maar probeer vaak een recept zonder gist uit te zoeken.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  15. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Wij maken ze altijd in een frituurpan omdat het beter op temperatuur te houden is dan een pan. Inderdaad met zonnebloem olie.
     
    Anouk2005 vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina