Net als @Maslov gebruiken wij sojaolie voor frituren. Simpelweg omdat dat hier een stuk goedkoper is dan zonnebloemolie hier, wel leuk dus om te lezen dat dat kennelijk ook nog eens is zoals "het heurt" Overigens niet van plan om oliebollen te maken maar ik ga één dezer dagen wel wat andere dingen frituren, donuts o.a.
Jaaaa altijd sojaolie. Deze: Al is de arachideolie van LEVO ook heel goed. Maar die gebruiken we meestal niet ivm allergieën.
Ik bak regelmatig brood en wat ik inmiddels ervan geleerd heb, is dat je vooral moet kijken hoe goed het rijzen gaat en niet af moet gaan op de tijden in het recept. Zo zorgt lauwwarm water voor een snellere start, maar met koud water kom je er ook, alleen duurt het wat langer. Deeg rijst ook in de koelkast, dan werkt gist ook nog, alleen dan wel minstens een nacht. Kneden/mixen lijkt mij ook wel belangrijk. Er ontstaat dan een glutennetwerk dat de lucht kan inpakken. Als je met een lepel door het beslag gaat en je ziet draden verschijnen, dan lijkt het me voldoende. Niet te lang mixen, want dan draai je die draden weer stuk.
Wij hadden vorig jaar de gewone oliebollenmix van koopmans. Het leek in eerste instantie mis te gaan, maar we hebben de beslagkom toen op 50 graden in de oven gezet en toen ging het toch goed. Dit jaar doen we dat maar meteen, denk ik.
Ik heb dat wel eens geprobeerd maar dat wordt toch lastig. Want ik zette het beslag zo: heet water tot ongeveer zó hoog, daarna bloem erbij totdat het ongeveer zó dik is, dan ongeveer 1/3 van dit schepje aan zout, enz. enz. Ik heb nog nooit een maatbeker/weegschaal gezien bij ons in de kraam. En we zetten ook teilen voor een paar honderd oliebollen tegelijk. Maar eieren, boter en melk horen er iig niet in. Niet in oliebollenkraam-oliebollen! Water, bloem, suiker, zout en gist. That's it. Oliebollen zijn vegan
Hier ook jaren de mix van koopmans. Wij mengen de mix niet met water maar met donkerbruin bier. Heerlijke oliebollen.
Ik heb gisteren iets van een recept gevonden en de oliebollen zijn goed gelukt! En ik had al zo’n idee dat bij jullie in de kraam alles op gevoel ging haha
https://www.metronieuws.nl/eten-drinken/2016/12/negentig-procent-van-de-oliebollen-veganistisch/ het komt er dus op neer dat de oliebollen met dierlijke ingrediënten vooral van banketbakkers komen. Recepten die je op het internet vindt die melk, ei etc bevatten (en dat zijn er nogal wat) komen dus van banketbakkers en niet van oliebollenkramen.
Dit klopt helemaal! Ik ken geen enkele oliebollenbakker die voor het beslag iets anders gebruikt dan water, bloem, gist, suiker en zout. Banketbakkers indd wel. Daarom smaken die bollen ook meer brood-achtig. Die broodbollen zijn meestal ook zwaarder.
Daar heb ik niet aan gedacht, is inderdaad goed om te bedenken. Heel flauw, maar ik stoor me niet zo snel aan minder fijne structuren. Al mijn baksels zijn glutenvrij en waar mogelijk vegan, dus meestal is het qua structuur toch niet standaard (al gaat dat ook steeds beter na 5 jaar bakken). Ik gebruik de recepten van Oh My Pie,vaak heeft zij verschillende opties en combinaties uitgeprobeerd, dus daar houd ik me dan ook aan. Ik gebruik dus wel gist als het zo uitkomt, maar probeer vaak een recept zonder gist uit te zoeken.
Wij maken ze altijd in een frituurpan omdat het beter op temperatuur te houden is dan een pan. Inderdaad met zonnebloem olie.