Vegetarisch eten

Discussion in 'De lounge' started by Smoothie123, Dec 31, 2022.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Smoothie123

    Smoothie123 Actief lid

    Apr 7, 2016
    222
    67
    28
    Zijn er hier mensen die vegetarisch zijn? En gebruik je vleesvervangers? of gebruik je extra supplementen? Zijn deze nodig?
    En wat waren jou beweegredenen?

    Ik ben geen grote vleeseter en wil het misschien wel helemaal gaan schrappen. Misschien meteen een goeie voor het nieuwe jaar :)
    Maar vraag me af of ik dan extra supplementen moet nemen?
     
  2. MadeInUSA

    MadeInUSA VIP lid

    Dec 27, 2011
    9,170
    10,680
    113
    Ik eet al zo'n 34 jaar vegetarisch.
    Yep ik lust best een vegetarische burger/gehakt/etc. Lang niet altijd hoor, maar ik ben er niet op tegen of zo. Ik vind overigens niet alles lekker daarin.
    Ik vond het als kind vooral zielig voor de dieren nu gewoon onnodig en niet duurzaam, en ik gruwel ervan dat ik het eerder levende en bewegende lichaam van een beest zou eten. Zie die drumsticks zo heen en weer bewegen als die kip aan 't rennen is.
    Ik slik geen supplementen behalve onregelmatig vitamine D in de winter.
     
    Zara75 likes this.
  3. Zara75

    Zara75 VIP lid

    Jul 10, 2007
    12,032
    6,135
    113
    Happyland
    Hier nog een vegetariër, ruim 5 jaar.
    Reden de horrorbeelden uit het slachthuis en ik ben zwaar tegen de bio industrie. Dieren die een k*tleven hebben gehad en uiteindelijk ( veel te jong, zijn in mijn ogen gewoon nog baby's) massaal in het slachthuis belanden. Het is letterlijk lopende bandwerk, ik word er misselijk van hoe "wij" met dieren omgaan.
    Ik nuttig nog wel af en toe zuivel en eieren, maar zou het liefst vegan willen gaan, zuivelindustrie bv is ook horror.
    Ik eet vleesvervangers, maar ook veel groenten, noten en peulvruchten. Extra supplementen neem ik niet.
     
    Zuul, MadeInUSA and Saartje33 like this.
  4. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,370
    21,747
    113
    Mensen zijn vegetariër, niet vegetarisch ;)

    Ik ben tot mijn 20e vegetariër (waarvan ook een tijd veganist) geweest. Daarna langzaam overgegaan op een flexitarisch dieet, wat ik nu al 15 jaar aanhoud. Dus grotendeels plantaardig en af en toe een stukje kip of vis en een ei. Hier voel ik me het beste bij, zowel lichamelijk als mentaal.

    Ik zie dat er in dit topic o.a duurzaamheid als reden wordt aangehaald, wat ik best bijzonder vind, vegetarisch eten zoals de gemiddelde vegetariër (die ik ken tenminste- en ik ken er een hoop) is namelijk helemaal niet duurzamer. Mijn dieet heeft een kleinere impact dan dat van bv mijn vegetarisch etende moeder, die volop kaas en Griekse yoghurt eet.
    Vleesvervangers in de vorm van vlees zou ik niet doen. Naast dat ik dit concept totaal niet begrijp is het niet bepaald voedzaam (en dan laat ik de smaak even buiten beschouwing; wat dat betreft kan je dat nepvlees m.i ook beter links laten liggen...) Je kan dan beter gewoon peulvruchten eten (of noten als je budget het toestaat). En als vegetariër "mag" je natuurlijk ook nog ei.

    Bij een volwaardig vegetarisch dieet hoef je als het goed is niks bij te slikken.
     
  5. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    Apr 13, 2008
    23,133
    8,867
    113
    Ik eet 30 jaar vegetarisch. Geworden omdat ik het geen fijn idee vind iets te eten wat ooit adem gehaald en rond gelopen heeft. Nog steeds kan ik echt misselijk worden bij het idee dat ik iets wat geleefd heeft zou eten, dus doe ik het niet. Mijn man en kinderen eten wel vlees, ik wil dat ook best voor ze klaarmaken, zolang het maar niet herkenbaar is als dier en/of geen specifieke structuur heeft (zoals kipfilet). Ook de katten hoeven geen vegetariër te zijn. ;)

    De eerste 20 jaar ging het prima, maar op een gegeven moment bleek ik toch een B12 en ferritine tekort te hebben. Geen idee of het door het vegetarisch eten komt of ergens anders door (wat ook niet onwaarschijnlijk is, gezien alle andere dingen die ‘mis zijn’), maar het is er, dus ik slik ferritine en B12 bij en soms (paar keer per maand) multivitamine.

    Ik eet wel vleesvervangers. Mijn gezin houdt (op mij na dus…) erg van AVG, dus dan is dat toch ook wel makkelijk.

    Qua gezondheid is flexitariër wellicht het makkelijkst. En als je dan vlees haalt van een plek waar de dieren een gezond en prettig leven hebben gehad, dan is dat wellicht ook een fijner idee. Als ik geen moeite zou hebben met het eten van dieren, dan zou ik dat doen.
     
    cowgirl80, Zara75 and Saartje33 like this.
  6. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    Jan 11, 2014
    4,610
    2,403
    113
    Ik ben wel benieuwd Waarom Een vegetarisch dieet niet duurzamer is dan en een dieet met vlees. Wil je dat misschien toelichten?
     
  7. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Ik ben 26 jaar vegetariër en de laatste jaren veganist. Het hangt helemaal van je verdere dieet af of je moet suppleren. Ik zou goed letten op B12 en ijzer.

    Wat goed dat je wil stoppen met het eten van vlees! :thumup:
     
    Zara75 likes this.
  8. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    Aug 14, 2020
    1,301
    2,091
    113
    Female
    Wat een goed voornemen!

    Ik ben nu ongeveer 5 jaar vegetariër. Mijn eerste beweegreden was duurzaamheid, maar inmiddels is daar ook het dierenleed bijgekomen.

    Naast vegetarisch eten, probeer ik ook zo veel mogelijk helemaal plantaardig te eten. 'Gemakkelijke' dingen om te vervangen, vervang ik voor een plantaardig alternatief.
    Ik neem extra b12 en sinds kort ook algenolie voor omega3.
     
    Zara75 likes this.
  9. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    Aug 14, 2020
    1,301
    2,091
    113
    Female
    @citroenrasp Je stelt dat een gemiddeld vegetarisch dieet helemaal niet duurzaamste is dan een dieet met vlees en vis. Volgens mij doel je erop dat kaas bijvoorbeeld meer uitstoot geeft dan kip. Maar (helaas) eet niet iedereen die wel vlees eet volgens een voedingspatroon zoals jij doet. Helemaal niet in Nederland. Ook vleeseters eten hier volop kaas, yoghurt en eieren. Het is helaas bij veel mensen niet of vlees/vis of zuivel, maar allebei in overvloed. Als je dus het vlees weglaat, is dat dus wel duurzamer. Daarnaast zijn volgens mij veel vegetariërs ook veel bewuster van de uitstoot die zuivel met zich meebrengt en daar dus ook terughoudender in. Maar dat ik wat ik in mijn omgeving zie, er zou ongetwijfeld ook onderzoek naar zijn gedaan.

    Daarnaast is er meer dan co2 uitstoot. Vis heeft een redelijk lage uitstoot, maar overbevissing zorgt voor heel veel andere problemen, zoals het verdwijnen van de biodiversiteit. Ook dat is dus niet duurzaam.
     
    zegenwens, Kolibrie2, Catou and 4 others like this.
  10. Cobon

    Cobon Niet meer actief

    Ja dat was ik me dus net aan het afvragen, omega's als je vegetariër bent..
     
  11. Chayammy

    Chayammy Fanatiek lid

    Aug 14, 2020
    1,301
    2,091
    113
    Female
    Het is een beetje een grijs gebied geloof ik, waar nog niet onwijs veel over bekent is. Als zwangere zijn omegas begreep ik sowieso wat belangrijker dus ben ik ze sinds de zwangerschap gaan supplementen. Daarnaast is het wellicht ook afhankelijk van de rest van je voedingskeuzes.
     
  12. zara1983

    zara1983 Fanatiek lid

    Nov 1, 2013
    1,207
    534
    113
    NULL
    Ik ben al 27 jaar vegetariër. Ik vind het gewoon een heel naar idee om een dier te eten. Nog erger dat een dier gedood wordt voor consumptie.

    Ik merk dat ik er ook steeds meer moeite mee krijg dat anderen wel dieren eten. Ik vind het totaal niet nodig eigenlijk.

    Ik eet veel peulvruchten enzo, ook soms vervangers. wel niet die op vlees lijken.
    Ik eet wel Eieren, maar dan van onze kippen. Die hebben een prima leven lijkt het.

    Ik heb wel een vitamine b tekort, maar saar ligt ook een medische oorzaak aan ten gronde
     
    Zara75 likes this.
  13. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    Jul 30, 2014
    3,151
    3,794
    113
    Nee hoor :)

    Goed voornemen van je! Ik eet al jaren geen vlees meer, wel af en toe vis. Zuivel proberen we ook te minderen dus doen we veel plantaardig, rijstmelk voor de pap bijvoorbeeld, en oatly havermelk in plaats van kookroom.

    Wij eten wel veel vleesvervangers, want makkelijk en lekker (ook volgens de kinderen). Je hebt daar nu zo veel keus in, niet alleen van soja maar ook vaak van tarwe of erwten. Daarnaast linzen en bonen en ja, soms ook ei of kaas maar ja, dat is natuurlijk ook niet goed. Mijn beweegredenen zijn dierenwelzijn en duurzaamheid.
     
    Zara75 likes this.
  14. aicirtap

    aicirtap VIP lid

    May 25, 2014
    9,148
    3,392
    113
    Female
    Ik ben al ruim 19 jaar vegetarier.
    Ik eet wel vleesvervangers, maar ik kijk wel of er niet teveel rotzooi in zit. En een vleesvervangers moet aan bepaalde eisen voldoen om volwaardig te zijn (en dat zijn ze niet allemaal).
    Heel af en toe nog een portie kibbeling.
    Ik eet max 1 broodje kaas en max 1 portie kwark/yoghurt. Beiden biologisch, boter is ook biologisch.
    En eet regelmaat een biologisch eitje.
    Ik eet ook geen gelatine, vleesbouillon, etc.

    Dochter krijgt wel 1x per week bio rund en 1x bio kip, een kleine portie. Max 50 gram. Maar gezien de huidige prijzen nu wel iets minder vaak.

    Wij slikjen allebei multivitamines.
     
    Zara75 likes this.
  15. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,370
    21,747
    113
    Daarom vergeleek ik het met een flexitarisch dieet (wat grotendeels plantaardig is), en niet zozeer met een carnivoor dieet.
    Ik moet de eerste vegetariër die geen volop kaas eet nog tegenkomen. Maar misschien ken ik wel gewoon de "verkeerde" vegetariërs.
     
    Huismuisie likes this.
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    Mar 12, 2017
    16,370
    21,747
    113
    Ik had het niet over "een dieet met vlees", maar specifiek over een flexitarisch dieet. Dat houdt in dat het vlees niet volledig wordt weggelaten maar bij lange na niet zoveel wordt gegeten zoals bij een "standaard"/carnivoor dieet. Flexitarisch eten vult iedereen zo'n beetje voor zichzelf in, maar bij ons houdt het in dat we zoveel mogelijk plantaardig eten, daarbij af en toe een kleine portie (wit) vlees of vis, en 1x per week eieren als vleesvervanger. Zuivel ook zo weinig mogelijk, en kaas kopen we niet, al eten we het wel als we het krijgen.
    Vegetarisch eten laat de ruimte open voor eieren en zuivel en veel vegetariërs eten dat nog in overvloed, en dan vooral kaas. Kaas heeft een grote milieu-impact, zo is het slechter voor het milieu dan kip of vis. Dat is overigens mijn ervaring met vegetariërs, ik ben opgegroeid met een vegetarisch dieet en ken veel vegetariërs. Er zullen vast ook wel vegetariërs zijn die geen kaas eten, (strikt genomen is kaas ook helemaal niet vegetarisch ivm de stremsel). Maar die neigen over het algemeen meer naar het veganisme. (Overigens: de meest genoemde reden voor vegetariërs om géén veganist te worden, is dus die kaas...)
    Dus nee, ik geloof niet dat een vleesloos dieet met volop kaas en zuivel in andere vorm duurzamer is dan flexitarisch eten zoals hierboven beschreven. Vergelijk je het echter met een carnivoor dieet, dan is het wel duurzamer. Het is dus maar net waarmee je het vergelijkt.
     
    julia80 likes this.
  17. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    Jul 28, 2010
    7,990
    6,741
    113
    zuid-holland zuid
    #17 cowgirl80, Jan 1, 2023
    Last edited: Jan 1, 2023
    Ik ben al 20 jaar vegetarier. Geworden tijdens de mkz -crisis toen ik zo boos en verdrietig werd van de manier waarop we met dieren omgaan. Ik vind het zo gruwelijk stom dat we in Nederland zoveel dieren houden alleen voor de export. Terwijl we verder bijna alles importeren, zelfs medicijnen of mondkapjes in eigen land maken is al een heel probleem… maar varkens daar zijn we zo “goed” in.:(

    Mijn kinderen eten wel een paar keer in de week biologisch vlees. Dat is een beetje zo gegroeid omdat mijn oudste heel lang een slechte eter was en veel ziek en vlees het enige was wat hij wel graag at:$. Ik hoop wel stiekum dat ze ook een keer de keuze gaan maken vegetarier te worden. Wij eten ook wel vleesvervangers, ook omdat mijn gezin weinig peulvruchten lust en het ook wat langer duurt om die te wellen en koken. Ik eet wel biologische eieren en biologische zuivel. Dat is best prijzig dus dat eet je vanzelf al met mate;)

    Ik slik wel supplementen maar dat heeft een andere medische oorzaak. Ik heb geen tekorten verder whatsoever.
     
    Zara75 likes this.
  18. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    Nov 29, 2013
    3,534
    3,869
    113
    Ik ben flexitarier. Ik eet heel veel vegan en vegetarische dingen en soms vlees, ei of kaas. Meestal eet ik die dingen als ik een koolhydraatbeperkte maaltijd of gerecht maak.
    Ik volg niet 1 vast dieet maar maak een combinatie van leefstijlen die voor mij het gezondste zijn, mij het beste passen en wat ik lekker vind en kan volhouden.
    Ik geloof heel erg in balans, zeker in voeding.
    Ik eet zelden vleesvervangers. Niet alleen omdat ik ze vaak niet lekker vind, ook geloof ik nooit dat het zo gezond is, het is zeker niet goedkoper en ik heb ook een budget om op te letten en daarnaast vind ik persoonlijk als je vega wilt eten het onzin is om dan iets te eten wat op vlees lijkt. Als ik dat wil eet ik wel daadwerkelijk vlees.

    Ik geef toe dat mijn eerste reden om minder vlees en andere dierlijke producten te eten niet is voor de dierindustrie of het milieu maar voor mijn eigen gezondheid. De rest is een bonus. Daarnaast kan het soms ook best duur zijn dus is varieer ook vanwege mijn budget en dan kijk ik wat past.
     
    Neuzeke, citroenrasp and Kolibrie2 like this.
  19. Catou

    Catou Fanatiek lid

    Oct 11, 2013
    3,683
    1,860
    113
    Zoon is sinds bijna 4 jaar vegetariër, zijn reden was een brand op een boerderij hier vlakbij.
    Hij vond het zo zielig dat hij geen vlees meer wilde eten.
    Wij doen inmiddels 99% mee: als we uit eten gaan besteld man wel iets met vlees( ik vind het juist leuk om de vegaoptie te proberen) , op de pizza doen dochter en ik wel eens salami of ham of rookworst in een stamppot (vegarookworst vinden we niet lekker) heel soms als zoon niet mee eet, dan hebben we iets met vlees of vis. Maar ik vind tegenwoordig vlees zo stinken in de pan én je kan zulke lekkere dingen maken zonder vlees dat dat steeds minder vaak gebeurt. Wel met kerst gegourmet, maar toen genoeg vlees op voor heel lang, daarna geen vlees meer gegeten. De andere kerstdag hadden we een vegastoofschotel met champignons, ik vind champignon en aubergine prima vleesvervangers, je hebt dan een bite in je eten, maar het zijn volgens mij geen volwaardige vervangers qua bouwstoffen.

    We eten soms vleesvervangers, maar eigenlijk niet zo heel vaak.
    Bijv bij avg maaltijd wel, bij de friet een vegakroket (veel lekkerder dan de gewone), maar in pasta en overgerechten bijna nooit. Man doet het soms als hij kookt, maar ik geef het dan vaak aan zoon.

    Supplementen gebruiken we niet, we letten wel op de bouwstoffen die je nodig hebt.
    Dus regelmatig iets bonen en noten op het menu.
     
  20. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    Jul 30, 2014
    3,151
    3,794
    113
    Stond laatst toevallig in de krant, steeds meer mensen beschouwen zichzelf als flexitariër en toch wordt er steeds meer vlees gegeten. Wat dat betreft slaan die labels ook nergens op...

    https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-flexitarier-paradox-meer-vleesminderaars-nauwelijks-minder-vleesconsumptie~b60308aa3/

    De meeste vleesvervangers smaken niet echt naar vlees hoor! Vlees is vaak zo taai en draderig weet je wel, vleesvervangers zijn vaak wat gelijkmatiger van structuur. Ik vind ze echt totaal superieur haha, veel lekkerder. Maar smaken verschillen natuurlijk en er zijn ongetwijfeld gezondere alternatieven. Ik kijk vooral naar afwisseling en wat m'n kinderen lusten :)
     
    Kyra73, Zara75 and cowgirl80 like this.

Share This Page