Indonesië alleen al is zo groot als Europa! Dat was mij ook nooit opgevallen tot in de podcast er over ging luisteren.
Maar je kunt toch hopelijk zelf ook zien dat op de kaart met de evenaar in het midden het grootste verschil is dat er een enorm wit oppervlak onderaan te zien is - Antarctica met drie pinguins en een halve ijsbeerkop niet heel relevant op een wereldkaart. En op de laatste kaart met zogenaamde 'werkelijke verhoudingen' is duidelijk te zien dat de hele boven-en onderkant in elkaar zijn gedrukt omdat die delen in de poolcirkels vallen en de aarde met bolling is afgebeeld. En uiteraard worden de landen rond de evenaar dan in verhouding groter omdat het perspectief compleet uit zijn verband wordt gerukt. Ik begrijp serieus al deze vergezochte ophef niet. Al decennialang heeft het merendeel van de (westerse) wereld thuis een globe. Soms zelfs zo'n 'moderne' met een lampje erin. Staat in menig huishouden nog op de kast. Daarop kan men precies zien hoe de verhoudingen liggen op de aardkloot en hoeft niemand zich ten onrechte superieur of inferieur te voelen omdat het nu eenmaal praktisch onmogelijk is een wereldbol met 100% accuratie weer te geven op het platte vlak.
Een ijsbeer op Antarctica? Een beetje in elkaar gedrukt, maar vooral flink in de breedte uitgerekt. Een bolvorm naar een rechthoek gaat altijd wel ergens mis. In deze kaart wordt gecorrigeerd om de verhouding in oppervlaktes van landen/werelddelen te bewaren. En keus genoeg aan andere kaarten hoor. De Winkel III bijvoorbeeld. Hier wordt niet de hele rechthoek gevuld, dat scheelt al een stuk in de vervorming. Maar de verhoudingen kloppen dan weer minder. Geeft niet hoor, dat is heel gebruikelijk als het niet "jouw" probleem is. Om maar weer eens bij het thema van dit draadje terug te komen. En over het tweede: polletje: wie heeft er een globe thuis? En wie bekijkt die aandachtig? (Ik heb er ooit een voor dochter gekocht, tot die tijd hadden we hem niet. Een atlas met platte kaarten, ja die hadden we wel altijd al)
Het is wel goed om mensen te leren dat platte kaarten een interpretatie zijn. En om je ervan bewust te zijn dat andere mensen andere kaarten hebben en daardoor wel een ander wereldbeeld. Je zou namelijk verbaasd staan hoe weinig mensen dat weten en snappen.
Zo leuk om “jullie” te horen over welke termen er vroeger gebruikt werden, maar besef je goed dat “wij” ook genoeg termen hebben over Nederlanders. Dat wordt gewoon dagelijks nog gebruikt en is ook niet echt vriendelijk. Maar dat accepteren jullie wel. Toen ik opgroeide was er geen probleem, er was geen wij en jullie, dat is iets van de afgelopen 15, 20 jaar. Kunnen we niet vooruit kijken? Ik ben ook dankbaar dat de geschiedenis gebeurd is, want daardoor heb ik persoonlijk nu meer kansen dan als ik nog elders was geboren. Sorry als ik iemand beledig hiermee, dat is absoluut mijn intentie niet, maar ik hoop gewoon dat we het verleden kunnen laten rusten en samen vooruit kunnen kijken.
Ik heb op school wel altijd geleerd dat verschillende werelddelen hun kaart anders inrichten. en dat de perspectieven niet altijd kloppen. Ik moet zeggen ik voel me nou niet minderwaardig omdat Amerika hier ineens het midden staat. Www.thetruesize.com dit is wel een leuke site om dingen wat meer in verhouding te zien tot elkaar.
Mijn oudste zit nu in de brugklas en het eerste hoofdstuk bij aardrijkskunde ging over de verschillende kaartprojecties en de gevolgen daarvan. Hartstikke mooi om daarmee te beginnen. Jouw plek in de wereld kan wel heel groot en centraal op de kaart gezet worden, maar het betekent zeker niet dat je ook het belangrijkst bent.
Ik mag toch hopen dat een algemeen wereldbeeld van iemand niet veroorzaakt wordt door een land- of wereldkaart. Maar ik kan je op een presenteerblaadje geven dat het wereldbeeld van een Chinees of Rus ook niet te vergelijken is met iemand die hier in Nederland is opgroeit.
Nou dat op een wereldkaart uit de Vs de Vs in het midden staat, op een wereldkaart uit china staat china lekker groot in het midden. Afrika wordt in de meeste projecties veel te klein afgebeeld. Omdat iedereen het stuk wat ze belangrijk vinden (zichzelf!) graag groot en prominent in het midden hebben staan. Eigenlijk alle voorbeelden die de dames hierboven ook al gaven komen ook voor in het lesboek.
Wereldbeeld wordt niet alleen veroorzaakt door een kaart, maar wel beïnvloed. Zoals @cowgirl80 al aangeeft, iedereen zet zijn eigen werelddeel het meest prominent en daardoor leert iedereen dat hun werelddeel het grootste is. Dat is logisch, maar wel belangrijk om te beseffen.
Nee ik ook niet. Nederland blijft gewoon een ontiegelijk klein landje welke kaart je er ook bijsleept Wat ik op deze kaart wel altijd leuk vind om te zien hoe dicht Alaska en Rusland op elkaar zitten. Dat valt op onze kaart niet zo op. Sowieso heb ik een zwak voor wereldkaarten, ik kan daar uren naar kijken
Ik begrijp uit jouw tekst dat je niet in Nederland woont. Geen idee welke termen jullie dan gebruiken voor Nederlanders (waar woon je eigenlijk in Belgie?) dus ik kan ook niet bevestigen of ik dat accepteer. Ik ken alleen de term kaaskop en daar heb ik inderdaad geen moeite mee. Ik heb die term onlangs zelf nog gebruikt.
Ik had al eerder gereageerd dat mijn voorouderen slaven waren. Ik heb het over in onze “gemeenschap”. In de Surinaamse en Antilliaanse gemeenschappen zijn er genoeg termen voor Hollanders die niet echt vriendelijk zijn, maar wel geaccepteerd door Nederlanders.
Ik heb heel veel Antillianen en Surinamers in mijn vrienden en kennissenkring (hier in Nederland dan) maar ik ken die termen helemaal niet. Hoe weet je zo stellig dat deze door Nederlanders worden geaccepteerd? Maar goed als het zo is zoals jij stelt, dan zou het ook andersom moeten gelden. En hoeven we allemaal niet zo kleinzerig te doen over bijnamen.
Leuk is het niet om te horen als dingen als scheldwoord worden gebruikt of om iemand te denigreren. Maar wat kan je er van zeggen. Er heerst een beeld dat alleen blanke discrimineren maar niet gediscrimineerd kunnen worden. Trek je schouders er maar voor op…
Ik ken ze wel. Maar niet alleen vanuit die kant. Ook de manier waarop groepen Marokkanen (noem even een groep) spreken over Nederlanders is niet altijd voor de poes. Of hij ze spreken over meisjes die in korte rokjes lopen. Ik heb een tijdje een relatie gehad met een syrische jongen. Dat was ook bizar hoe hij sprak over Nederlanders.
Hoe dan? Ik ken heel wat Marokkanen, of beter gezegd Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond, "echte" Marokkanen ken ik niet zoveel. En mijn man is noord Afrikaans (geen Marokkaan, maar qua cultuur weinig verschil), maar heb zelf nog nooit iets anders gehoord dan dat er wordt gesproken over Nederlander of autochtoon. Dus daar ben ik eigenlijk wel benieuwd naar. Ook over meisjes in korte rok heb ik nog nooit een specifieke benaming gehoord. Wat ik verder wel weer bijzonder vind is dat de Afrikaanse vrienden van mijn man (noord- en west- Afrikanen) "gewoon" nog steeds het N-woord gebruiken, zonder vervelende bijbedoelingen overigens. Andersom wordt mijn man nog steeds door de meeste autochtone Nederlanders buitenlander genoemd ondanks dat hij ruim 10 jaar geleden al werd genaturaliseerd tot Nederlander. Een allochtoon zul je denk ik altijd blijven. Ook mijn kinderen ondanks hun "Nederlandse" uiterlijk, zullen altijd het halfbloedje zijn. Daar merken we weinig van omdat we niet meer in NL wonen maar tijdens verblijf in NL word je daar wel weer aan herinnerd.
Het is niet een specifieke woord. Maar goed, Kaaskoop, bleekscheet, de elite, en meisje met een kort rokje: hoer of vieze slet en als je helemaal pech hebt ben je een kankerhoer. Ik denk dat jij gewoon een hele keurige groep vrienden en kennissen hebt. Maar de mensen waar ik mee in aanraking kwam ook op het HBO waren iets groffer gebekt.