Kaas, haha, zonder enige twijfel. En sommige traditie dingen, zoals Raffaelo tijdens kerst. De rest makkelijk
Toch bijzonder dat mensen zo gehecht zijn aan kaas. Ik zou dat één van de minst moeilijke dingen vinden. In mijn vegan periode at ik ook helemaal geen kaasvervanger ofzo. En als we kaas krijgen eten we het wel (zoals laatst van een familielid uit Frankrijk), maar ik koop het zelf niet. Vroeger vond ik kaas veel lekkerder dan nu. Blijkbaar zit er in kaas een verslavend stofje (caseïne) en als je ermee stopt ga je het dus vanzelf minder missen.
Dat vind ik wel interessant om te lezen. Zou je dan ook minder moeite hebben met het eten van wils? Dat heeft ook een vrij leven gehad voorheen. Want ik heb toch het idee dat het ook iets heeft te maanden met wat @citroenrasp zei, dat mensen met compassie hebben met zoogdieren dan met vissen omdat ze meer op ons lijken of zo? Anders zou wild eten hetzelfde moeten 'voelen als vis. Maar ik ben geen vegetariër want heb ook deze gevoelens niet bij dieren eten, ik eet alleen wat minder vlees vanwege milieu overweging
Eeeh... In theorie wel denk ik? (ik lust geen wild denk ik) Net zoals ik liever biologische zuivel en eieren heb. Maar ik denk dat wat citroenrasp schrijft in het algemeen wel klopt hoor. Met een sardine voel je minder snel compassie dan met een varken. Ik ben misschien niet helemaal representatief, ik kan me ook bezorgd maken om de gevoelens van planten door dat afschuwelijke verhaal van Roald Dahl. Je moet er ook maar allemaal niet te veel over nadenken. Maar anderzijds vind ik het een kleine moeite om in elk geval geen vlees te eten. https://fleurmach.com/2014/01/24/roald-dahl-the-sound-machine/#:~:text=%E2%80%9CYou%20have%2C%20this%20evening%2C,in%20the%20most%20terrible%20way.
Ik vind kaas gewoon echt lekker! Er zijn zoveel soorten kaas, een heerlijke blauwaderkaas op de pizza of een toastje. Parmezaanse kaas geraspt over de pasta. Een verse boterham met komijnekaas, een blokje oude kaas met wat spa als het warm is, een salade met geitenkaas. Wat dat betreft vind ik vlees makkelijker te schrappen, kaas is veel meer een smaakmaker.
Ja dat is bij mij een beetje andersom. Ik gebruik vlees ook vaak gewoon als smaakmaker in eten, ipv voor de "bite". Vlees of vis voegt bijvoorbeeld in stoofpotten wel extra smaak toe. Moet wel zeggen dat ik dus ergens woon waar kaas culinair gezien geen belangrijke rol speelt, het zit echt in geen enkel gerecht ofzo. En zuivel wordt eigenlijk alleen genuttigd in de vorm van (karne)melk. Af en toe maak ik zelf wel plantaardige kaas. Maar ik mis het dus niet wanneer het er niet is. En ben inmiddels zo gewend aan de lokale keuken hier, maar denk dus ook wel dat het een beetje aan die caseïne ligt, of beter het gebrek daaraan. https://www.healthline.com/nutrition/is-cheese-addictive#your-brain-on-cheese Volgens dit artikel is die "verslaving" ook mogelijk het geval bij peulvruchten. Dat verklaart wellicht waarom ik zo verzot ben op werkelijk alle soorten peulvruchten.
Dat is een goede idd, maar alsnog denk ik dat de meesten daar meer moeite mee zullen hebben dan met vis. Ik heb trouwens een vriendin die om deze reden dus alleen zelfgejaagd vlees eet. Dat is in haar ogen minst milieubelastend, en ik denk dat ik haar daarin gelijk moet geven. Het kan soms maanden duren tot ze weer vlees eet dus het is niet dat ze ontzettend veel eet ofzo. Maar als ze vlees eet dan is dat dus gejaagd.
Ik heb er nog verder over nagedacht... Bij mij is het wel een rationele moeite. Als in: als ik vis of vlees eet, dan denk ik er niet aan dat het een levend beest was en voel ik er niets bij. Uiteindelijk is het ook een keuze toch, of je daar echt over nadenkt en wat bij voelt? Ik denk alleen wel dat het beter is voor de wereld als mensen er af en toe wél over nadenken en hun eetgedrag daarop proberen aan te passen.
Wat voor mij ook meeweegt is dat de vissen die ik eet echt een aantoonbaar lagere levensvorm zijn. Ik eet weleens een haring bijvoorbeeld.. en van een haring kun je echt wel stellen dat hij een veel minder complex gevoelsleven heeft dan een varken of een koe. Een haring kun je ook nauwelijks intelligent noemen…(ik heb cognitiewetenschappen gedaan, ik weet er een beetje wat van) Wat niet wil zeggen dat hij geen pijn heeft bij het sterven natuurlijk. Maar hij heeft een redelijk normaal natuurlijk haring-leven gehad. Hij heeft niet heel zn leven in een kleine stal gestaan, zijn babys moeten afstaan, onnatuurlijk voedsel gegeten. Ik zou zelf geen wild eten omdat ik niet zou vertrouwen dat dit echt een “wild” leven heeft gehad en verantwoord op een goede manier gevangen is. En omdat we in Nederland eigenlijk nauwelijks echt wild meer hebben wat door grote groepen mensen gegeten kan worden. Maar het is voor sommige mensen misschien wel een goede optie om bijvoorbeeld van die wilde paarden te eten, die in natuurgebieden worden afgeschoten om de populatie gezond te houden. Daarnaast kun je inderdaad iemand die een duurzame keuze maakt altijd verwijten waarom hij niet nog een stapje verder gaat … maar je moet ergens beginnen en blij zijn met iedere stap!
Denk niet dat dat het minst milieubelastend is, stel je voor dat we dat allemaal zouden gaan doen (ookal zou het per persoon weinig vlees zijn): dan kun je afscheid gaan nemen aan de biodiversiteit en natuur.
Maar is een gelukkig dier afmaken terwijl die nog jaren gelukkig zou kunnen leven niet even erg als een verschrikkelijk lijdend dier als het ware uit zijn lijden verlossen?
Nee, want als iedereen zou stoppen met vlees eten zouden die dieren überhaupt niet zo hoeven lijden. Je kan toch niet eerst dieren in heel kleine hokjes stoppen en vervolgens zeggen: ja zielig hè, laten we ze maar gauw slachten? Dat zou wel een heel vreemde rechtvaardiging zijn om dieren slecht te behandelen!
Ik denk dat veel mensen zich flexitarier noemen doordat ze aan flexibel denken. Makkelijk kunnen schakelen. Voor hen dus tussen vlees en vis en een dagje iets met geen vlees doen ze niet moeilijk over dus ze zijn flexitarier in hun ogen.
Maar we gaan dat niet allemaal doen, dat zie ik niet zomaar gebeuren en al helemaal niet in NL. Ik denk dat maar heel weinig mensen hier voor openstaan. Omdat ze wel vlees willen, maar simpelweg niks te maken willen hebben met hoe het heeft geleefd of het proces van een levend dier tot een stuk vlees. Daarbij leeft zij in de VS en schiet ze alleen dieren af waar een "overschot" aan is. Zoals ze bv bij de Edelherten in NL doen (of deden?). Vorig jaar heeft ze in het hele jaar alleen een zelfgejaagde kalkoen gegeten, dat lijkt mij duurzamer dan het standaard dieet van (ten minste) 5x per week supermarktvlees met de daarbij behorende uitstoot.
Dat laatste ben ik met je eens, mijn vraag was niet als rechtvaardiging om dieren slecht te behandelen bedoeld, maar meer ter illustratie dat de enige oplossing stoppen met vlees eten is. Dat dieren een gelukkig leven hebben gehad niet betekent dat hun vlees eten minder erg is, want een gelukkig dier slachten dat wil leven is net zo onethisch zegmaar.
Ik denk dat het milieubewuster is dan het standaard dieet inderdaad, daar heb je gelijk in. Maar het is zeker niet het minst milieubelastend, door de negatieve impact die je maakt op de natuur en ecosystemen. Gewoon helemaal geen dierlijke producten eten is het minst milieubelastend. Dieren waar een overschot aan is, bestaat niet in een goedwerkend ecosysteem, helaas worden deze ecosystemen verstoord door mensen waardoor deze overschotten ontstaan: we moeten dus die verstoring aanpakken en niet dieren dood gaan schieten.