Daar heb je op de school van mijn zoon geen toets voor nodig. Hier kijkt de middelbare school zelf of je VWO+ aankunt of niet en biedt dat aan bij leerlingen waarvan ze zien dat die dat kunnen gebruiken. Bij mijn dochter moet je je wel vooraf aanmelden voor zo'n plusprogramma, je iq-testuitslag meesturen en een brief met onderbouwing. Voor TTO heb je bij beide scholen geen apart advies nodig, dat mag iedereen kiezen. Daarom, verdiep je er goed in, want het verschilt zo per school. En bij mijn dochter op school is TTO in de onderbouw leuk en daarna doen ze er bar weinig nog mee, maar betaal je wel 450 Euro per jaar om bijv. een examen te doen wat 120 Euro kost, amper tot geen reizen en bijna alle vakken weer in het Nederlands. Daarnaast is het bij dakplanklassen ook goed om naar het niveau te vragen. Bij de ene school is TL-Havo op TL-niveau, bij weer een andere school is het niveau ook gewoon TL-Havo enz.
De WISC mocht maar 2 jaar oud zijn voor deze school, anders was er een toelatingstoets nodig. (ik geloof gewoon de NIO dus niks bijzonders). Wij hebben onze zoon eind groep 5 getoetst dus dat is al iets langer geleden. Gelukkig is toetsen geen probleem, hij vindt alles wat geen reguliere schooldag is juist leuk. Op de school waar we volgende week gaan kijken moet je je wel vooraf aanmelden voor het TTO, maar voor het plusprogramma beslist de mentor wie er in aanmerking komen. Ouders hebben daar (ongeacht WISC toetsing bijvoorbeeld) geen invloed op. Het kind moet het zelf laten zien op school dat hij/zij er geschikt voor is en de mentor maakt daar een inschatting van. Ook daar geldt volgens mij alleen in de onderbouw TTO maar ook hier zijn hoge kosten aan verbonden en ik zie er ook de meerwaarde niet zozeer van. Liever wiskunde en economie etc in het Nederlands uitgelegd zodat ze het ook daadwerkelijk snappen, en dan een verrijkt Engels programma volgen. Volgende week gaat hij daar kijken in zijn eentje want ik moet heen en weer rijden om de andere twee op te halen. Volgens mij is het ook niet de bedoeling dat ouders meegaan - tenminste ik las iets op de aanmeldsite over "je ouders kunnen je [daar] afzetten en weer ophalen".
Bij een school hebben ze mavo/havo, (t)havo/vwo of (t)vwo brugklassen. Heb je dan als ouder invloed erop of je kind in mavo/ havo of havo/ vwo terecht komt met een havo advis?
Dat zal idd van de school afhangen. Hier een VWO-advies en wij hadden graag Havo/VWO brugklas gezien, maar toch in VWO brugklas geplaatst omdat er maar weinig aanmeldingen voor VWO waren (Ned.talig). De klas is aangevuld Havo/Vwo kinderen.
Op de middelbare met dakpanklassen hier in de buurt, wordt je dan op het hoogste geplaatst: dus met havo advies in de havo/vwo klas. Dat doen ze, omdat je dan een makkelijkere aansluiting hebt naar 2 vwo.
Verschilt per school. Hier hadden ze juist geen gemengde klassen en kwam je met een havo/vwo advies bv. in de havo klas.
@MissXray: Hier bieden veel scholen vmbo t/m vwo aan, dat maakt het wel makkelijker om bij een twijfeladvies toch geen tientallen scholen te hoeven bezoeken. En na het voorlopig advies heb je toch ook wel enig idee al. Ik kan niet mee kijken met de cijfers van mijn dochter, maar ze vertelt ze wel. Toch heb ik het idee dat het advies verre van enkel op de hoogte van de cijfers gebaseerd is. En gelukkig maar. Wij gaan deze maand bij drie scholen kijken, twee daarvan bieden vmbo t/m vwo (atheneum in dit geval) aan (één ook tweetalig havo en vwo, maar dat wil ze niet) en een havo/vwo (daar bieden ze ook gymnasium aan).
Als ze zelf graag TTO wil doen zou ik het haar wel laten proberen. Q is dit jaar met TTO gestart en vindt het Engelse deel niet moeilijk. En naar regulier overstappen kan altijd. Andersom ook wel, bij hun komt volgend jaar een meisje in de tweede. Ze zit nu in de tweede, wil toch TTO doen en blijft daar een jaar voor zitten. Ze doet nu geloof ik wat lessen met de klas van Q mee voor het Engels en de klas te leren kennen.
Inmiddels zijn de meeste Cito's volgens mij achter de rug. Het begon met computerproblemen direct de eerste dag. Ze konden niet inloggen of het liep vast of zo ... het systeem was overbelast...nu zou je denken, ze weten precies wanneer hoeveel kinderen aan deze toetsen beginnen... nu nog even afwachten wat de resultaten zijn. Ondertussen ook nog naar twee open dagen van twee middelbare scholen geweest. Kleine kans dat deze het uiteindelijk worden vanwege voorlopig advies, maar gewoon om sfeer te proeven was het wel leuk. Bij die ene school kreeg elk kind een naamsticker en werden de kinderen consequent door de medewerkers met hun eigen naam aangesproken. Leuke, persoonlijke benadering ook al is het maar "een trucje". Het gebouw was een beetje verouderd en ik verwacht niet dat er nog veel geld geïnvesteerd wordt, omdat de nieuwbouw al gepland is. De andere school leek een doolhof, maar ook daar ga je uiteindelijk je weg vinden als brugklasser. Heb weinig ouders van andere kinderen uit de klas gezien en blijkbaar is het onder de kinderen zelf ook nog geen groot thema naar welke school ze straks gaan...wij zullen het binnenkort wel zien.
Ja hier ook een vastlopend cito systeem. Echt slecht hoor. Was op onze school voor het eerst dat ze het online deden. Ook nog geen uitslagen gehad, krijgen we over twee weken pas. Ook het definitieve adviesgesprek krijgen we dan. Onze dochter is nog over weinig scholen mega enthousiast en we hebben er toch echt al 4 gezien. Van 1 school werd ze erg blij, maar twijfelen wij zelf of het type onderwijs haar wel zal passen. Echt heel lastig om tijdens open dagen echt een goed beeld te krijgen. Sfeer aanvoelen doet ze zelf tijdens de lesmiddagen.
Grappig hoe het overal anders is. Hier Cito op papier (terwijl de school heel ‘digitaal minded’ is), dus geen gedoe met vastlopende computers gelukkig. Ze zijn enorm bezig met naar welke school iedereen wil en zal gaan. De jongste vindt het kiezen erg lastig, want ‘wat als ze fout kiest?!’. Nu kan ze volgens mij niet fout kiezen (de scholen die we bezocht hebben zijn in de basis allemaal gewoon goed naar mijn idee) en mocht het wals ze er eenmaal zit toch echt niet blijken te passen, dan kun je als het nodig is altijd nog overstappen. Sowieso haar definitieve advies nog afwachten en ze gaat nog een les meedraaien op een schoolvoorbeeld, hopelijk maakt dat ook het eea duidelijker/makkelijker.
Hier nu alle Open Dagen en lesmiddagen gehad, die wij wilden bezoeken. Deze en volgende week zijn de adviesgesprekken op school en dan moet er voor begin maart een keuze worden gemaakt. Kunnen jullie op basis van het rapport/ portfolio zien welk "niveau" jullie kind heeft? Ik bedoel zonder uitleg / toelichting van de leerkracht? Dat is hier een dingetje, ze passen elk jaar wat aan het portfolio aan. "Het is in ontwikkeling" en je kunt de groei zien en of het kind de aangeboden stof beheerst, maar niet hoe "goed of slecht" je kind het doet. Blijkbaar horen bij de Cito ook punten en daar kun je dan VMBO, HAVO en VWO aan verbinden, maar dat vind ik nergens in het portfolio terug. En een ander dingetje waar ik mee zit is de samenstelling van de klassen op het voortgezet onderwijs. Als ik het goed heb begrepen vormen de sportklas en de technasiumklas eigen klassen, waarbij de verdeling tussen jongens en meisjes in de sportklas evenwichtiger is. Geven de basisscholen een plaatsingsadvies mee bij (voormalig) gemengd advies? Ik weet eigenlijk niet, hoe het precies zit in wat voor soort brugklas iemand dan terecht komt. Je hebt volgens de website mavo/ havo, (t)havo/ vwo, (t)vwo. Als je havo advies hebt kun je dan zelfs kiezen uit mavo/havo, havo/vwo en Technasium havo/vwo of sportklas mavo/havo/vmo?
Bedoel je At/E/ I t/m V of de cito van groep 8 met die getallen waarvan ze vaak op basis een bijpassend niveau-advies geven?
@Zana28: Hier verschilt het per VO-school of je met een gemengd advies kunt/mag kiezen of niet. De basisschool gaf/geeft hier geen plaatsingsadvies, dat geven ze eigenlijk al met hun eindadvies. Maar VO-scholen maken verder hun eigen beleid. Mijn oudste zit dus met een havo/vwo-advies, in een havo klas. Ze moest en zou naar die school… Hier is de samenstelling in de sportklassen niet evenwichtig, er zitten verhoudingsgewijs meer jongens, werd bij de open dag aangegeven. Maar misschien dat het bij een technasium nog erger is? En het zal ook per school verschillen. Mijn jongste dochter zit nu overigens in een klas waar de verdeling ‘andersom’ is, dus veel meer meisjes dan jongens.
Ja, de Cito score. Dus HAVO is een Cito score tussen de 538 en 541. Ik weet dat niet alleen daarnaar gekeken wordt, maar ik vind het lastig dat wij deze gegevens niet gewoon krijgen, maar alleen tijdens het ouder kind gesprek in het bijzijn van het kind kunnen zien/ bespreken. Deze keer hebben ze het leerlingprofiel nieuw erin gezet en hoewel er een toelichting bijstaat, kan ik daaruit alleen zien dat die bijvoorbeeld voor rekenen en spelling werkwoorden iets boven M8 zit. En ook bij het doelenblad staat alleen of iets aangeboden, behaald is na de toets of pas later na herhaling.
Nog meer kids die eigenlijk alle scholen wel leuk/prima vinden? Ons kind kan duidelijk niet kiezen en ik merk dat se zich toch ook laat lijden door de lotingen op sommige scholen. Vrees daar zelf ook heel erg voor en beig dus maar naar een veilige keuze.
@Zana28: De Cito met die punten moeten ze nog maken, dat is de eindtoets. De A t/m E en I t/m V scores horen bij het leerlingvolgsysteem, dat zijn de toetsen die tot nog toe gemaakt zijn. De score van de eindtoets krijg je t.z.t. wel, lijkt me.