Eigenlijk verplicht in groep 8 naar een concentratiekamp. Of naar fort Breendonk. Laats genoemde voel je de oorlog gewoon nog, zo indringend. Zelf heb ik een vriendin die getrouwd is met iemand die een fascinatie voor Duitsland in de tweede wereld oorlog heeft. Wie alles goed probeer te praten. Het is dat zij mijn vriendin is, maar bij hem denk ik altijd..... Als het die tijd geweest was had je mij laten ' vermoorden' en nu zit je aan mijn keuken tafel.... Ben zelf van zigeuner kom af. En heel de tweede wereldoorlog ligt dus gevoelig.
Ik vind het een angstwekkend gedachte. Dat gecombineerd met enge gasten als Baudet met zijn antisemitisme (hoezo bestaat dat überhaupt? Dat snap ik al niet eens ). En dan nog de huidige oorlogen. We gingen de holocaust toch onthouden? Om te voorkomen dat het ooit nog eens zou kunnen? Voor iedere basisschool (bovenbouw) een verplichte excusie naar Westerbork Of Anne Frank huis?
Mijn dochter doet mee met een uitwisseling met Polen. De polen zijn in November hier geweest. In februari gaan ze naar Polen en het hoofddoel is Auswitz te bezoeken. Februari is min of meer bewust gekozen . Het is daar erg koud dan zodat ze nog beter beseffen hoe het daar was . Met geschiedenis een excursie naar Westerbork of het Anne Frank huis zou eigenlijk verplichte stof moeten worden .
Hier gaat de basisschool al jaren (sowieso vanaf dat ik zelf in groep 8 zat) naar Kamp Vught. (Bijna) alle kinderen zijn dan echt onder de indruk. Helaas was er het jaar dat mijn zoon ging een moeder mee om te rijden, die het heel erg grappig vond om Jodenkoeken uit te gaan delen en daar hard bij te lachen . Met zo'n moeder, snap ik wel dat het kind in kwestie het ook allemaal maar onzin vond.
In de categorie, waarom wordt hier niet beter over nagedacht: Heren T-shirt met opdruk | 99138455 - WE Fashion Het interessante van dit t-shirt is de achterkant. Waarom heb ik 4 foto's van de voorkant van een verder zwart shirt en 2 halve foto's van de achterkant?
Ik vind persoonlijk groep 8 nog wel erg jong om naar concentratiekampen te gaan. Ik ben in Westerbork geweest toen ik een jaar of 15 was en vond dat al erg overweldigend. Ik denk dat mijn kinderen weken niet meer zouden slapen als ze op hun 11-12de daarnaartoe zouden gaan. Hier wordt wel elk jaar door groep 7 een krans gelegd bij een monument voor piloten die in de buurt aan het eind van de oorlog zijn neergestort en we zijn ook al een aantal keer naar de herdenking van Market Garden of 5 mei geweest met de kinderen, maar dat komt altijd al erg binnen bij mijn kinderen. Ik denk dat iets later beter is.
Maar op school wordt er toch ook les in gegeven? Wat maakt een kind dat het er niet in gaat geloven? Hoe dan? Hier thuis leggen we elk jaar weer uit wat 4 en 5 mei betekent. Ze zijn ook al in kamp Vught geweest en laatst in het Anne Frank huis. Dat maakt echt wel indruk op ze. Mijn 12-jarige heeft onlangs uit zichzelf een boek gelezen over de oorlog.
ja daar valt mijn *** ook van open. Mijn ouders waren kind in de oorlog, nog steeds krimpen ze in elkaar als ze een oud vliegtuig over horen komen tijdens b.v een herdenking. Waar wij een oud vliegtuig zien met een geweldig geluid zit er bij hun nog steeds is dat dit geluid niet veel goeds voorspeld en ze eigenlijk moeten gaan schuilen. De opa van mijn man is dwangarbeider geweest ook die verhalen kennen mijn kinderen. Elk jaar gaan we een keer naar de begraafplaats hier (net zoiets als margraten), erg indrukwekkend. Hier steken basisschoolkinderen (groep 7 en 8) elk jaar met kerst bij elk graf een kaarsje aan, zodat de familie's weten dat hun familie hier niet vergeten wordt door ons En dan zijn er nog genoeg documentaires te zien op National Giografic die over de oorlog gaat. Zelf vond ik Hunting Hitler erg interessant. We hebben met de kinderen ook Jojo Rabit gekeken, ze waren enorm onder de indruk.
Hier zat ik in groep 7 of 8 toen ook na westerbork geweest. Indruk gemaakt op mij maar ben er niet slechter van gaan slapen destijds
Dochter zit nu in 2 havo en tot nu toe nog niets gehad over de tweede wereld oorlog ( ook niet op de basisschool) Tja bij geschiedenis zijn ze nu bij de gouden eeuw dus dat duurt nog wel even voordat de tweede wereld oorlog aan de beurt is.
Nou precies dat. Waar halen ze dan informatie vandaan dat ertoe leidt dat ze niet geloven wat er op school gezegd wordt. Ze kunnen toch niet zo vroeg al over dat onderwerp informatie tegenkomen; voordat het op school behandeld wordt? Heel bizar vind ik het.
Nou, mijn kinderen hebben heel veel informatie gekregen voordat het op school wordt behandeld. Zeker mijn jongste komt in heel veel musea waar op school nog lang geen aandacht aan wordt besteed, omdat ze mee gaat met haar broers. Ik betwijfel of veel kinderen in groep 3 weten wie de eerste vrouwen aan de universiteit waren, maar zij wel. Daarnaast heb je tegenwoordig een google fuik waar je al heel jong ingetrokken wordt, ik kan me voorstellen dat dat ook invloed heeft op wat kinderen geloven. En de FvD stemmers en dergelijke zullen ook vaak genoeg kinderen hebben, die beïnvloeden hun kinderen natuurlijk ook.
Vanaf welke leeftijd zouden kinderen dan op dit onderwerp tegen informatie aanlopen op internet en op welke leeftijd wordt het behandeld op school? Of is daar geen richtlijn voor? Ik herinner het met niet van mezelf, maar wij zijn in ieder geval niet de generatie die haar informatie op internet vond.
Ja, maar ook daarna. Onderschat niet hoeveel mensen er in complottheorieën geloven. En het meeste gaat via internet/social media.
Blijkbaar heb ik nog een hogere pet op van scholieren dan volwassenen Zoiets van: Je zult toch wel geloven wat er op school verteld wordt. Ik ben nog een beetje naïef misschien
Wauw dat lijkt me een heel indrukwekkend. Ik ben toen ik in groep 8 zat net de school naar een werkkamp geweest. Was volgens mij in België. Vond het toen ook al indrukwekkend en dat was geen vernietigingskamp.