Mijn vader vond de dienstplicht vreselijk. Hij is er de persoon niet voor. Hij heeft er ook geen leuke tijd gehad en ik vind dat ook gewoon stom, verplicht iets doen wat je niet wilt doen en wat totaal niet bij je past als persoon zijnde.
Tegenstander hier. Overigens was ik zelf zwaar zwaar zwaar beledigd dat ik destijds 1 cm te kort was voor de luchtmacht (tot zeer zeer grote opluchting van mn moeder) ik heb zeker geen aversie tegen het leger maar dan moet je er wel zelf bewust voor kiezen dat je dat als beroep wilt. Als ik kijk wat ik allemaal als bijbaantjes heb gehad vanaf t moment dat ik mocht werken heb ik alle sectoren wel gehad. Inclusief de thuiszorg. Zie t nut niet er zo van in om jongeren te verplichten in dienst te gaan of een maatschappelijke stage te gaan volgen. Hier gaan ze gewoon werken en thuiszorg raad ik ze zeer zeker aan voor de ervaring (en het betaalde ook zeker niet beroerd als vakantiekracht). Maar dat soort werk (thuiszorg) "verplichten" moet je niet willen, daar wordt echt niemand mee geholpen.
Ja inderdaad, dan krijg je een hoop ongemotiveerde soldaten uiteindelijk, daar heb je ook niet veel aan als het echt nodig is. Je leest we eens van mannen die er wel echt goede vrienden aan overgehouden hebben. Maar goed, die kan je ook ergens anders leren kennen lijkt me. En zelf ben ik altijd bij de scouts geweest, daar heb ik ook leren samenwerken, leren doorzetten, kaartlezen, enz. Dus ook daarvoor hoef je niet bij het leger. Als je dan echt weigert te gaan zoals mijn vader ben je uiteindelijk 2 jaar ipv 1 jaar bezig met je plicht te doen. Echt een soort straf. Ik denk als ze het vrijblijvend maken en er een soort van voordeel aan verbinden ze wel de gemotiveerde jongeren vinden waar ze dan ook echt iets aan hebben. Ik wou vroeger altijd ambulancier bij het leger worden vond m'n vader toch ook niet zo leuk haha.
Absoluut tegen. Ook tegen elke andere vorm van maatschappelijke plicht. Dit soort beroepen hebben gemotiveerde mensen nodig die hier bewust voor kiezen. Geen negativiteit omdat het (tijdelijk) verplicht wordt. Een maatschappelijke stage op de middelbare school zoals bij mijn dochter komende week vind ik prima. Hoort in het lesprogramma en dan is het echt kennis maken met.
Dan zou voor jou doe maatschappelijke dienstplicht niet nodig zijn, maar er zijn maar zat jongeren die geen bijbaantjes hebben en die hun handjes op houden bij pap en mam en het geld nog krijgen ook. Waarom zou je dan vakken gaan vullen bij de plaatselijke supermarkt? Toch zonde van je tijd Mijn oudste zoon zit op het HBO en was echt verbaasd hoe weinig van zijn klasgenoten een baantje hadden. Totaal niet gemotiveerd om iets te doen. Voor zulke jongeren zou een maatschappelijke stage misschien niet eens zo gek zijn. Maar of ik nu een voorstander of tegenstander moet zijn van de herinvoering van de dienstplicht weet ik niet hoor. Het idee dat mijn kleintjes daarvoor opgeroepen kunnen worden en ertoe verplicht vond ik niet heel erg aanlokkelijk.
haha - mijn dochter is 14 - houd niet van shoppen - of van uitgaan. Ze heeft eigenlijk geen geld nodig. Een beetje voor haar hobby - maar dat sprokkeld ze bij elkaar met verjaardag, 5 december en zakgeld. En het ís dat ze nu een droom heeft (reis met masterskip) - en daar 7000 euro voor nodig heeft -dat ze nu gaat solliciteren bij eggselent - maar anders had ze het nut er ook niet van gezien . en de komende jaren was dat ook niet echt gekomen. Ja, misschien voor een rijbewijs in de toekomst.. maar dat lijkt nog zó ver . En als ik dan hoor hoeveel zakgeld sommige krijgen dan kan ik me er helemaal wel iets bij voorstellen .
Oh maar onze jongens hebben ook niet direct hele wensenlijsten hoor, maar vanaf 15 jaar zoeken ze gewoon een baantje. Is goed voor ze, vinden wij.
Ik vind verplichten wel ver gaan maar wellicht is het voor een bepaalde groep helemaal niet zo verkeerd. Mijn man heeft zelf in dienst gezeten en vond het niet bijzonder leuk maar ook niet traumatisch. De vriend van mijn dochter doet een opleiding bij defensie en die gaat iedere maand een week op bivak en daar is het echt afzien en keihard werken en wordt je flink op je plek gezet. Ook niet altijd leuk maar ze krijgen er niks van. Verplichten vind ik ver gaan maar wat ik eerder aangaf zou het voor een bepaalde groepen helemaal niet verkeerd zijn. Denk aan hangjongeren die al meerdere malen voor incidenten met politie in aanraking zijn geweest, jongeren die door ongewenst gedrag geen onderwijs kunnen/ mogen volgen, ik denk dat het voor hun uiteindelijk een goede leerschool zal zijn en dat ongemotiveerde en opstandige halen ze er dan snel genoeg uit. Verplichten niet maar wellicht voor een bepaalde doelgroep wel.
Hier ook hoor. Met 13 jaar al tomaten plukken en folders bezorgen. De oudste twee werken zo alles bij elkaar best flink. In de vakanties werkt mijn dochter met gemak 30 uur per week. Niet dat ze het altijd leuk maar het is een goede leerschool en ze heeft nu ook een echt spaardoel. Scooter, vakantie etc. De oudste bezorgd 5/6 avonden per week. We hebben 1 avond per week dat we met het gezin samen eten haha
Het zou voor veel kinderen verplicht moeten zijn zodat ze respect krijgen die ze thuis nooit hebben geleerd en die nog nooit een bijbaantje hebben gehad en altijd in aanraking komen met criminaliteit voor die jeugd zou het echt verplicht moeten zijn
Ergens is dit best een decadente mening. Alsof oorlog een keuze is. Voor de mensen in Oekraïne niet. Stel dat Nederland ook wordt aangevallen dan hoop ik dat wij ook willen vechten voor onze veiligheid en vrijheid.
Daarom moet je investeren in een goed professioneel leger en goede materialen. Daarnaast zorgen voor een goed verbond zodat je samen sterk staat. Dat lijkt me veel zinvoller. Als mijn kinderen zouden besluiten om uit eigen keuze in het leger te gaan, zal ik ze daar in steunen. Ik vind het lovenswaardig om als mens te willen strijden voor vrijheid en veiligheid. Daarom vind ik het heel goed als we meer investeren in ons leger, een beter salaris betalen, meer investeren in slimmere bescherming. Maar een hoop kinderen een halfslachtige training geven is niet zinvol.
Maar als er oorlog uitbreekt en iedere man boven de 18 moet meevechten (net als in Oekraïne) ben je toch blij als ze tenminste al een ‘halfslachtige’ opleiding achter de rug hebben.
Nee, daar geloof ik niet zo in. Als er hier oorlog uitbreekt komt de Navo mee strijden. Dan zijn er 2 wegen, er komt een kernbom, dan maakt het allemaal toch niet uit. Of er komt een wapensoorlog, dan heb je geen kanonnenvoer nodig. De situatie van Oekraïne komt omdat ze geen verbond hebben.
NEE. Absoluut tegen. Een goed leger bouw je niet door een stel jongeren een halfslachtige training te geven en daarna ergens neergezet worden en drankspelletjes te leren of zoals vroeger zelfs uitgezonden worden en trauma's op te lopen omdat je als kanonvoer dient(voor meer ben je immers niet opgeleid) en/of niet geschikt bent voor het leger. En dat onbetaald. (ja er was een vergoeding van wel 200 hele guldens per maand waar je eten nog vanaf ging in eerste instantie) Dit is zooo ontzettend niet nuttig. Niet iedereen is geschikt voor het leger. Je moet er gewoon niet iedereen in willen, je kunt beter investeren in het leger dan jan en alleman oproepen en verplicht hun leven gratis op halt te zetten voor niks. Normen en waarden wordt ook vaak genoemd als reden, maar nee die leer je niet in het leger. Die leer je thuis en van je omgeving, en ja daar schort het nog wel eens wat aan, maar dat los je hiermee niet op. Je leert het ook door te leven, buiten je omgeving te stappen, volwassen worden. Niet door verplicht in een kazerne verstopt te worden en uitgekaffert en gekleineerd te worden door een sergeant. Maatschappelijke dienstplicht vind ik ook niets. Je dient betaald te worden voor je werk en je werk dient geschikt te zijn voor jou. Snuffelstages zijn beter in dat geval, zodat jongeren met meer beroepen kennis maken om zo een keuze te maken.
Neuh, de kinderen gaan ook maar gewoon werken. Ik heb stagiaires gehad waar je qua werkhouding om kon janken, sorry die laat je nog geen wc poetsen. Ze zuchten al bij de wekker. De zweep er over mag niet maar ze hoeven dat hier echt niet te flikken. Wil je wat maken van je leven begint t met een fatsoenlijke instelling. Dat er genoeg anderen zijn die daar kennelijk anders over denken hoeft nog geen reden zijn om ook zo in t leven te gaan staan. Al aast dochter momenteel wel op mijn werk. Lekker dingen slopen, betaald krijgen én een pingpong tafel op t werk. (software tester)
Mijn zoons van 17 en 19 hebben een bijbaantje bij een bedrijf dat eten verpakt. Lopende bandwerk dus. Daar werken heel veel jongelui. Mijn zoons zijn inmiddels chefs, dat houdt in dat zij anderen moeten aansturen en taken geven. Mooie leerschool voor ze. Maar van de verhalen die ze thuis vertellen valt regelmatig mijn mond open. Medewerkers die ellenlang op de wc gaan zitten, weigeren prullenbakken te legen, perse hier willen staan en niet aan de andere band, en nog tal van die stomme dingen waarbij ik denk: hoe haal je het in je hoofd om als smurf van amper 15 gewoon tegen een meerdere te zeggen dat je dat niet wil doen. En dat zijn dan echt niet de rotklusjes ofzo, maar gewoon een van de taken die horen bij het werk.
Er is een enorm tekort op de arbeidsmarkt en dan willen ze dit?! Haha Maar ja, cda… dan kun je zoiets verwachten.
Goh hebben wij dezelfde vader? mijn vader was na 2 dagen weer thuis omdat hij weigerde een geweer aan te raken Heeft niks alternatiefs te hoeven doen trouwens.
Nou ook omdat veel mensen het geen aanlokkelijk beroep vinden. Als je het leger in gaat wordt er wel wat van je verwacht (bijv qua discipline) in het leger als militair leer je te luisteren naar bevelen en commando’s - dat moet wel want in (oorlog) situaties kun je niet even gaan onderhandelen met je leidinggevende of je dat wel of niet gaat doen. Oefeningen, om 7 uur op appel staan.. Je moet het wel willen en kunnen zeg maar. Momenteel merk je toch veel mensen die afhaken “teveel gedoe” Snap ik: er zijn tegenwoordig veel makkelijker banen waar je veel meer geld kan verdienen (want inderdaad lonen kunnen ook wat beter al is defensie qua secundaire voorwaarden weer prima met veel vakantiedagen, verlofregelingen, zorgverzekering die wordt betaald..) Met kamp van koningsbrugge was er even een opleving want hè - toch best cool beroep zo! Het is dus beetje combinatie van verschillende factoren en de krapte op de huidige arbeidsmarkt waardoor het lastig is. Enerzijds denk ik dat een maatschappelijke stage best wel goed is. Juist om de jongeren ook te laten zien wat / welke mogelijkheden er zijn om te helpen in de samenleving en wat voor toegevoegde waarde je daarmee kan hebben (en contentcreators hebben we genoeg ) Tegelijkertijd is het een vreemde onderbreking van studie/werk en vraag ik me af hoe zinvol dat is als je niet gemotiveerd bent en denk ik dan dat het zinvoller is om mensen meer enthousiast te maken voor maatschappelijke(of schaarse noodzakelijke beroepen (door marketing, meeloopdagen, voordelen tov andere beroepen, lonen verhogen etc..)