Ik heb vorig jaar aardappels gehad op een klein stukje. Verbaasde me hoeveel het opbracht. Maar kan ik nu op hetzelfde stukje weer aardappels doen? Ik heb geen andere ruimte waar het kan
ik vind het vooral leuk, ga het er echt never nooit uithalen met die dure kas die ik heb laten plaatsen. Al merk ik wel dat we in de zomermaanden echt minder uitgeven aan de boodschappen. Ik haal veel voldoening aan het opkweken vanuit zaad, ik koop dus ook geen plantjes maar kweek alles zelf
wat je ook kan proberen is aardappels in een kweekzak, dan heb je namelijk nieuwe aarde, is het ook niet zo ziektegevoelig en jan je de zak neerzetten waar je wilt.
Ik ga straks mijn grond laten testen bij de Welkoop, heeft iemand daar ervaring mee? Net uitgezocht welke bak wat extra nodig heeft. Ik heb 1 vaste bak en 5 bakken voor wisselteelt. Peulgewassen -> amper voeding nodig Koolsoorten -> de meeste mest nodig, basische grond, kalk, halverwege seizoen nogmaals bemesten Bladgroenten -> stikstofrijke bodem nodig, compost/koemestkorrels, evt bloedmeel Vruchtgewassen -> halverwege seizoen nogmaals bemesten, evt kali strooien Wortelgewassen -> niet veel mest, extra kalium en fosfor toevoegen - beendermeel is hoog in fosfor. Welke bakken hebben allemaal compost nodig? Ik heb maar een klein compostvat dus zal wat zakken moeten halen. Is het ook handig om extra moestuinaarde toe te voegen? Voor de instagram mensen onder ons: moestuinperikelen =)
Van pallet naar moestuinbak diy nog een hoop planken liggen maar geen plaatjes meer om ze te verbinden, morgen gaan bijhalen. Ik verschiet alleen een beetje van de prijs van een big bag grond om ze mee op te vullen, en de verzendkosten Hier in de buurt ligt een grote hoop zware grond gratis af te halen van een bouwwerf. Zou dat ook gaan als ik dat dan meng met compost?
als je het mengst met compost, en wat brekerzand moet het wel lukken. Leg je de bakken zo op het gras? Groeit er dan geen gras doorheen?
Ze liggen nog niet op de juiste plaats, lukte niet in m'n eentje haha. Ze komen op een omgespit stukje grond, en in de bakken komt eerst een laag stevig karton nog en dan pas de grond. Ik wil er paadjes tussen maken met worteldoek en boomschors. Alle om onkruid zo veel mogelijk weg te houden.
Weet niet wat er met die grond is, ik zou t zelf niet doen. Ik heb er vorig jaar zakken moestuin aarde ingekieperd, kolen groei ik toch niet (ik werk met uitgewasemde speciekuipen en dan wat gaatjes in de bodem boren). Aardappels gaan dit jaar voor t eerst in grote zwarte kuip. Ben benieuwd!
Hier gestart met voorzaaien, vandaag kan de kas buiten op gezet. Plantenbak is ook al zo ver klaar dat het na het voorzaaien erin kan. Met de buren en de thuiszorg afgesproken dat als er echt teveel opkomt ze van mij over mogen nemen. Kids vinden het maar wat magisch en gaan iedere dag wel even kijken wat de zaadjes etc doen. Middelste heeft het op school verteld en 1 van de bonen gaat straks naar de klas wanneer ze in de grond kunnen. School was sowieso al aan het kijken om een stukje moestuin te maken om samen met de kinderen te doen. Wel dit jaar besloten om het toch via de makkelijke moestuin te doen. Tot nu toe niet ontevreden. Vandaag kunnen we de fruitboompjes en struikjes ophalen dus dan is de bak ook niet meer compleet leeg en staat er al wat in de tuin.
Ik las het ook, blij dat ik nog niks in de grond heb gedaan. Hier staan de prei-, sla- en andijviezaden klaar om (voor)gezaaid te worden in de balkonbakken in de kas, toch nog even wachten dus ondanks dat zij onder glas komen. De bladkool, pastinaak, bosui, peul en doperwt zou ik eigenlijk dit weekend in de volle grond gaan zaaien. Dan over 2 weken maar dubbele drukte qua zaaien
Ja ik stond ook helemaal standby. Heb wel wat verdwaalde uien en knoflook in de bakken buiten maar dat is toch meer t niveau "kijken wat ie doet". Doperwten zijn al zo mooi groot dat ik wel ff wacht. (En volgend jaar een weekje later inzaaien binnen want ze gaan wel errug hard)
Ik zaai bonen en peulen direct in de volle grond, dat binnen zaaien levert hier toch alleen maar van die lange slungels op. Hoop dat het deze keer wel goed gaat met de tomaten en de pompoenen, die heb ik deze week voorgezaaid. Vorig jaar mini plantjes (ik was laat) in de kas gezet eind mei, maar uiteindelijk tot ver in de herfst (lang leve het warme najaar) nog tomaten kunnen oogsten. Misschien probeer ik dat dit jaar weer, halverwege het seizoen nogmaals zaaien voor de late oogst? Voordeel hier is nu wel dat het binnen een stuk minder warm is en de zaailingen hopelijk iets minder snel groeien. *gaat weer staren in de kleine zaaitrays* Ik ben ook nog wat verdwaalde uien en pastinaak tegengekomen in de moestuin, die heb ik maar laten staan. Wie weet wat daar nog van opkomt...
Ik heb twee paprika plantjes in een kleine verwarmde kas maar die groeien eigenlijk nauwelijks. Ik denk dat ze daarin te weinig licht krijgen. Nu heb ik ze eruit gezet voor het raam maar daar is het maar 16 graden. Zou dat erg zijn ?
Nee dat dacht ik ook ... mm iemand een tip zonder gloeilamp ? Want in de kweekbak zit zoveel condens dat er geen licht bijkomt en dan groeien ze ook niet. Ik heb ze nu uit de bak gehaald en op het warmte matje gezet , misschien wat folie eromheen doen ofzo ?
Ik heb ze voor de schuifpui staan, aan de binnenzijde zonder kap inmiddels, de buurplantjes werden wat te groot. Binnen in huis is t ook niet heel warm maar als t zonnetje schijnt is daar wel de warmste plek. Ze beginnen nu net te ontkiemen, zijn de 15e ingezaaid met de rest. Evt kijken voor een diy kasje die wat hoger is en dat je wel kan ventileren (tegen de condens). Zag op pinterest er eentje van fotolijsten staan.
De schuifpui staat bij ons op het oosten en ik denk dat dat nog wat koud is nu en ik heb daar geen stroom dus anders zou ik met verlengsnoeren aan de slag moeten om het warmte matje daar neer te kunnen zetten. Vandaar dat ze voor het zolder raam staan. Ik heb nu een verhoging voor het raam gemaakt (met een krat) zodat ze hopelijk wat meer licht krijgen. Er zitten wel ventilatie schuifjes in de kas, die kan ik inderdaad nog wat meer openzetten zodat de condens hopelijk wat minder is en dan proberen op de meest zonnige uren van de dag de kap er even helemaal af...