Logopedie

Discussion in 'De lounge' started by Anoniememuts, Mar 12, 2023.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. ansje1982

    ansje1982 Niet meer actief

    Bij onze oudste werd ook geadviseerd om voor het beugeltraject logopedie te nemen ivm tongpersen (daardoor een overbeet). Ons werd gezegd dat hij deze mond-tonggewoonte eerst af moest leren, want anders was de kans aanzienlijk dat zijn tanden na de beugel weer naar voren zouden gaan staan.

    Hij heeft ongeveer 4 maanden logopedie gehad in combinatie met een Myobrace. Het was echt hardnekkig en moeilijk om af te leren. Hij kreeg oefeningen om zijn lippen sterker te maken, op de juiste manier te slikken en de myobrace zorgde voor een goede stand van zijn tong.

    Het heeft bij hem zeker geholpen. Zijn overbeet werd ook iets minder. Na deze behandeling was een blokbeugel niet meer nodig. Nu is hij meteen gestart met een plaatjesbeugel.
     
    Anoniememuts likes this.
  2. Achterkantvandemaan

    Dec 31, 2020
    7,876
    8,040
    113
    Ik doe ook aan tongpersen en mijn tanden zijn verschoven. Zelfs het draadje achter mijn beugel is van één tand losgesprongen en helemaal *pling* ineens strak getrokken ipv gebogen haha. Ze doen er ook niks aan bij m'n tandarts omdat het in een paar dagen toch weer mis gaat. Mij lukt het echt niet om er vanaf te komen, ook niet met oefeningen. Dus ik heb het maar geaccepteerd, ze verschuiven niet méér dan dit.
     
  3. Achterkantvandemaan

    Dec 31, 2020
    7,876
    8,040
    113
    Even een fotootje geschoten van hoe het er bij mij uit ziet. Van voren zie je niks, maar als je van onder kijkt zie je dat het vooral aan één kant verschoven is. Waar pijl staat is tand waar draadje losgeschoten is. Ik zou het er dus wel iets aan proberen te doen als je zoiets niet wil
    :D

    Edit; dit is dus met kiezen op elkaar :o:
     
    Anoniememuts likes this.
  4. WWJD

    WWJD Niet meer actief

    Ik ben inderdaad logopediste ;)
     
    Anoniememuts likes this.
  5. chantal1985

    chantal1985 Niet meer actief

    Het traject van 10 weken is wel voor m’n dochter van 11 jaar. Ik kan mij voorstellen dat het bij volwassenen mogelijk iets langer kan duren, omdat het hardnekkiger is doordat het al die jaren al is ingesleten.
    Bij mijn dochter is het waarschijnlijk ontstaan door lang/vaak ziek zijn als jong kind. Ze heeft verder niet geduimd, bijv. Als je ziek bent ga je door je mond ademen en hangt je tong naar beneden. Als je vaak/lang achter elkaar ziek bent geweest, dan kan het dus zijn dat het er stilletjes aan inslijt.
    Zowel mijn dochter als ik slapen met onze mond open.
    Uiteindelijk is het verbeteren niet alleen voor het mooi, dus dat je tanden niet meer scheef gaan staan, maar ook voor je gezondheid. Zet ‘m op! :thumup:
     
  6. Anoniememuts

    Jan 1, 2020
    42
    17
    8
    Ja het zal vast meer tijd in beslag nemen bij volwassenen. Hoop dat ik het zo goed mogelijk onder de knie krijg.
    Moet ik zeggen dat ik ook met mijn mond open slaap maar dus wel door mijn neus adem. Probeer er nu op te letten m dicht te doen en als ik wakker word mijn tong weer op de goede plek te leggen. Maar in ontspannen slaap zakt hij toch weer open en mijn tong ligt dan onder in mijn kaak.
    Denk ook maar zo… alles wat ik doe is al meer als ik ooit deed!

    succes jullie ook beide!!!!
     
    chantal1985 likes this.
  7. Juul75

    Juul75 VIP lid

    Apr 8, 2010
    12,091
    7,843
    113
    Mijn dochter heeft een extra logopedie traject gehad voor tongpersen en omdat ze met bepaalde klanken tegen haar boventanden drukte en dat was ook jammer van haar tanden. Ze heeft ook enorm weinig ruimte in haar mond, vanwege een te kleine kaak door schisma, en daarom is het extra belangrijk dat ze haar tong goed plaatst.
     
  8. WWJD

    WWJD Niet meer actief

    Het is super dat je er aan denkt wanneer je wakker wordt je mond dicht te doen en je tong juist te plaatsen, dat is het beste wat je kan doen zolang het nog niet geautomatiseerd is. Probeer dagelijks tijd te nemen te oefenen. Eigenlijk begint het bij een juiste mondmotoriek, dus training van je mondspieren, en daarna een juiste tongplaatsing. Als je het andersom doet is het mijns inziens moeilijker en een beetje hetzelfde als een beugel plaatsen zonder wat te doen aan het tongpersen.

    Dat je door je neus ademt is heel goed. Beter voor je gezondheid dan door je mond. Maar dat je tong dan aangeleerd heeft je huig dicht te houden terwijl je lippen wel open zijn is dan niet de bedoeling, maar dat snapte je al.

    Je kan in rust leren je mond dicht te houden door er iets lichts tussen vast te houden. Bv een ijsstokje. Dan zijn je lippen dicht maar zodra ze wat openvallen valt het er uit. Dat merk je meteen.
    Dat kan bv als je tv kijkt, een boek leest, kookt. Als je maar niet hoeft te praten even zegmaar.
     
    Anoniememuts likes this.
  9. steefie1990

    Dec 10, 2015
    52
    24
    8
    NULL
    NULL
    Hier ook een (invisalign)beugel icm logopedie.
    Mijn beugel gaat wel deze week eruit en ben nog maar 2 keer bij logopedie geweest ook voor tongpersen.
    Al eerder een beugel gehad in m’n tiener jaren maar door het tongpersen toch weer een behoorlijke onderbeet gekregen.
    Eerste keer beugel heb ik geen logopedie gehad maar nu was het wel echt nodig.
    Ik doe het ook als ik slaap dus ben heel benieuwd hoe ik dat af zou moeten leren
    Voor mij is het een traject van een wekelijks bezoek een half jaar lang.
     
  10. Anoniememuts

    Jan 1, 2020
    42
    17
    8
    wat balen zeg dat je vroeger al een beugel hebt gehad en er nu weer een moest.
    Hoe gaat het bij jou met logopedie?
    Ik ben nu ook 2 keer geweest. Moet er wel de hele dag aan denken dat ik niet met mijn tong pers. Denk dat dat automatiseren nog wel even duurt :confused:
    Vind het een vermoeiend traject hahahaha
     

Share This Page