Iedereen heeft last van de inflatie, dat klopt. Alleen gaan sommige salarissen daar netjes in mee, en anderen niet. In het laatste geval snap ik dus zeker wel dat je gaat staken. Dat heeft dus met de hoofdprijs niks te maken.
Precies zoals je zegt, sommigen zullen wel loonstijging krijgen vanwege de inflatie maar de meeste lonen stijgen maar een paar procent en al zeker niet meer dan 10%.
Volgende week even geen stakingen! Tot volgende week vrijdag zijn de stakingen opgeschort. Hopelijk is dat tijd genoeg om aan de onderhandelingstafel tot een compromis te komen en is het staken nu echt klaar!
Hier deze week zoon 1 keer moeten ophalen, en dan de mazzel hebben dat dit kon met het werk van man. Bussen reden niet maar de trein wel alleen had iemand besloten ervoor te springen dus die reden ook niet. En van school van dochter kregen we al bericht dat het staken van het openbare vervoer geen reden was om niet op school te komen/zijn ( lekker handig als je een plattelandsschool bent waar de meeste kinderen afhankelijk zijn van de bussen om er te komen) en dit het probleem van de ouders was en niet van school. Ik vermoed dat er bij de volgende staking een spontane griepgolf heerst
Elke keer als er een nieuwe staking aangekondigd wordt krijgen we er een mailtje over van school met het standaardzinnetje: we verwachten wel alle leerlingen voor alle lessen op school. Oke, snap ik! Wij dus hemel en aarde bewegen met het slechte weer steeds om haar op tijd op school te krijgen, op maandag meteen 3 tussenuren. Heb een bericht terug gedaan: fijn dat jullie alle leerlingen verwachten, echter verwacht ik dan ook dat de docenten er zijn om les te geven
Ik heb er al geen compassie meer mee, met de buschauffeurs. Ze verdienen in mijn ogen netjes. Ja natuurlijk is alles duur. TE duur, maar dat ga je op deze manier niet oplossen. En pauze nodig? Dat kan ik begrijpen. Iedereen heeft recht op een fatsoenlijke pauze, dan zou ik protesteren door simpelweg de bus aan de kant te zetten of later te vertrekken met een tram/trein en mijn pauze te nemen. Ja dan komt de bus/tram/trein te laat, maar ze rijden in ieder geval en zo heb je niet gelijk hele groepen mensen die de pineut zijn.
Klopt! Maar dan nog. Ik blijf erbij dat het terecht is wat betreft de werkdruk en pauzes Maar wat salaris betreft hoef je niet bij mij aan te komen met het soort beroep qua opleiding en niveau van het werk. Je kan niet verwachten dat als je zo'n korte opleiding doet en dat op niveau 1 of 2 dat je een topsalaris zal krijgen.
Het is meer dan alleen het salaris. Het is ook het minimale inplannen als ze je niet nodig hebben. Dan kom je opeens niet meer rond. Het zijn de gespleten diensten. Vroeg beginnen, middag een aantal uur niks en ij de avond weer op mogen draven. Het is het gigantisch flexibel moeten zijn. De werkdruk omdat er zo krap gepland wordt dat pauzes niet goed haalbaar zijn. Ik snap de buschauffeurs wel. Want met een fulltime salaris van gemiddeld 2600 euro bruto fulltime, kom je dus niet rond als je een tijdje 24 uur ingepland wordt. En dan? In het verleden veel chauffeurs gesproken, die na een aantal tijdelijke contracten weer even thuis zaten, daarna weer terug konden komen. Op deze manier dus niks goed kunnen opbouwen. Nu gebruik ik het OV zo goed als niet. Als student zijnde was het geen doen, was sneller op de fiets dan wachten tot er een bus niet vol was. Nu woon ik op een plek waar geen bus rijdt. Fietsen is daarom eigenlijk altijd sneller.
Dat de arbeidsomstandigheden zo waardeloos zijn, waarom lees ik dat dan hier, en wordt dat niet breed uitgemeten in de media? FNV weet de weg daar wel in, dus dat zal het probleem niet zijn. Enige wat ik in de media heb vernomen zijn de te korte pauzes / geen pauzes. Daarover werd hier ook (m.i. terecht) opgemerkt, staak dan in de vorm van wèl pauzes nemen zodat de dienstregeling veel vertraging oploopt maar wel blijft rijden. Dat van de contracten is nieuw voor mij, alhoewel dat in veel meer branches gebruikelijk was/is. Met de huidige markt valt dat nu mee denk ik? En gespleten diensten is inderdaad niet fijn, maar ik ken dus meerdere buschauffeurs die juist op de bus rijden, zodat ze daarnaast nog allemaal andere dingen kunnen doen en zo een riant inkomen hebben. Bij een 8-5 baan was dat niet mogelijk geweest. Ik was als scholier/student afhankelijk van het OV, nu met auto niet meer, maar ga elk jaar wel aantal keer met de kinderen op stap met het OV (van t jaar dus nog niet ) en mijn oudste zit inmiddels op het VO en is ook afhankelijk van het OV, de afstand naar school is te ver om te fietsen.
Ja, en wat er vooral ook wringt is dat er binnen het vervoersbedrijf bij ons verschillende cao s zijn en dat de verschillen groot zijn.
Geen idee waarom je daar niks over hoort. Ik heb een aantal jaren vaak de laatste bus genomen en daardoor regelmatig gesprekken gehad met chauffeurs. Ook nu nog zie ik in de vacature uit mijn regio staan dat er 96 uur per maand gegarandeerd wordt qua uren. Natuurlijk zijn er mensen die blij zijn met gespleten diensten, ik draai soms ook een gespleten dienst omdat het beter uit komt werk/privé. Een groot verschil ik kan hem op mijn verzoek laten splitsen naar een moment die mij goed uit komt. Alles valt en staat met je persoonlijke situatie, hoe flexibel je van je werkgever moet zijn en hoe flexibel je werkgever is.