Wij gebruiken Albert Heijn eco kleur poeder voor de gewone was en Ariel Colour kleur poeder voor de wasbare luiers. Die hebben echt sterk spul nodig om geen problemen te krijgen.
Ik heb klok niet geprobeerd. Gebruikte eerst de ah kleur ook voor de luiers. Leek goed te gaan, maar na een poosje begonnen de luiers nat toch wel naar urine te ruiken. Om echte problemen voor te zijn maar overgestapt. Ze ruiken nu niet meer.
Ik vind het juist fijn als er geen geurtjes in zitten. Omdat ik de was buiten droog ruikt het eigenlijk altijd fris (behalve als er in de buurt een vuurtje gestookt wordt). Dat AH ook een eco merk had wist ik niet!
Ik gebruikte ook een goedkoop poeder, dat redelijk ecologisch was, maar nu ik vanwege de prijs op zoek gegaan ben naar iets anders, zie ik pas wat een rommel in de andere wasmiddelen zitten. En ja, ongeveer de helft van de aanbevolen dosis!
Mijn kleindochter heeft ook vaak eczeem, dus dat is een goede tip. Mijn man allergie met veel proesten bij bepaalde wasmiddelen.
Ja, precies. Nu gaat het goed en ik zie in de wasbare luiers groep best vaak problemen rondom wasroutine en een geïrriteerde babyhuid langskomen. Dat hebben wij gelukkig niet gehad en hou ik graag zo.
Ik ben altijd voorzichtig geweest met welk waspoeder voor de wasbare luiers. Ik heb altijd met blauwe biotex voorgespoeld en daarna een lang programma met Omo color (ivm het zeepgehalte en de bamboevezels in de luiers, te veel zeep zou de vezels afbreken meen ik?). Nu was ik ze op een voorwas-hoofdwas-spoelprogramma (nieuwe machine) maar zonder biotex want we hebben alleen nog incidenteel een natte luier in de nacht, grondig spoelen met biotex is niet meer nodig.
Ik was mijn luiers (en overige was) met colorreus poeder. Net in duitsland weer pakken van 100 beurten voor €10 gekocht dus prima te betalen. Ik spoel overigens ook voor met biotex blauw en wasmiddel. Ik ruik eigenlijk helemaal niks aan mijn was, helemaal prima dus!
Soms vraag ik me wel af hoe ecologischer de ecologische wasmiddelen zijn. Op parfum na dan, zit er volgens mij niet eens zoveel verschil in. Dat meen ik volgens mij eens gelezen te hebben, van de consumentenbond. Dat we destijds Klok gebruikten was voornamelijk vanwege uitslag en omdat ik de meeste geparfumeerde middelen vind stinken. Gelukkig is de uitslag niet meer (of het kwam wellicht door iets anders?), en geur zit er bij minimaal gebruik van een goedkoop middel en het buiten drogen toch niet echt meer in. Dus eigenlijk helemaal geen goede reden hier om op iets ecologisch over te stappen, tenzij het echt een grote impact zou hebben. Alleen al qua verpakkingsmaterialen denk ik dat een zak van 10 kg poeder, waar we zo'n jaar mee doen, veel minder erg is t.o.v iedere keer zo'n 1 liter flesje kopen.
@TanjaK, welk middel is dan zo duur geworden? Ecover? Hier krijg ik mijn was in de winter niet droog. En in voorjaar/zomer moet het in het weekend echt wel voor 5 uur droog zijn, omdat dan de BBQ's in de buurt aangaan. Laat jij je was ook 's nachts drogen? Ik ben bang dat het dan weer klam wordt. @citroenrasp, ik kijk voor milieu-advies altijd op milieucentraal.nl. Daar staat eea uitgelegd over keurmeurken. Maar ik meende ook ooit gelezen te hebben dat de standaard wasmiddelen ook al voldoen aan vrij strnege eisen. Die ecokeurmerken zijn blijkbaar dan nog iets strenger. 10 kilo zouden wij 3 jaar of zo mee doen. Wij hebben een zakje van 1,111 kilo (wie heeft dat bedacht, ik vind het nog steeds grappig) en daar doen wij zeker 3 maanden mee. Dus max 4 kilo in het jaar. Je moet zeep ook goed afsluiten, omdat het kan gaan oxideren.
@Vogelinnetje Wel wat kanttekeningen over het waspoeder dat we gebruiken: Dit is wasmiddel voor een halfautomatische machine, dat poeder is wat minder sterk dan "gewoon" waspoeder. Moet er wel bij zeggen dat we samen met m'n schoonouders zo'n zak kopen, dus ik denk dat het zo'n 7 a 8 kg is die we zelf gebruiken. En daarbij is dit poeder multi inzetbaar, het werkt nl ook als schoonmaakmiddel. Zelf gebruik ik het vooral in de badkamer. De enige andere optie naast bulk verpakking is zakjes van 1320 gram ofzo- inderdaad, wie heeft ooit bedacht om zulke onlogische hoeveelheden in zakjes te doen? En dat het goed afgesloten moet zijn wist ik, daarom doe ik het dus in van die lege 5L flessen. Ik heb iig niet gemerkt dat het na verloop van tijd minder goed werkt.
Dit is trouwens een halfautomatische wasmachine. In veel Afrikaanse en Aziatische landen is zo'n machine nog best gangbaar om te gebruiken. Mijn schoonmoeder heeft ook zo'n wasmachine. Het voordeel is dat het water niet automatisch afgevoerd wordt, dat gebruikt zij dus weer om de wc mee door te spoelen. Ik heb zelf wel "gewoon" een volautomatische machine.
Dat is wel ideaal zeg! Wij zijn ook veel te veel van het gemak hier in het westen. Wij zitten sinds vorige week regelmatig zonder water, er is ergens een breuk en ze zijn overal en nergens aan het graven, steeds de druk weg, dan weer geen water. Vorige week meteen 20 liter water in huis gehaald maar zodra er weer schoon water uit de kraan komt ga ik heel wat flessen water wecken voor de voorraadkast. Ik heb een hoop lege flessen nog staan dus die kunnen maar beter gevuld worden. Geweckt water kan je jaren bewaren dus ideaal. Ik verbaasde me er over hoe veel water je eigenlijk gebruikt, handen wassen, koken, even een glas water of een kop thee... Vooral met jonge kinderen loop ik constant te poetsen en heb ik telkens een sopje klaar staan. Voor je het weet zijn er liters water doorheen. We sjouwen nu steeds met emmertjes regenwater naar het toilet dus ik hoop dat we nog een paar goede buien krijgen zodat de regentonnen gevuld blijven.
Liefst zou ik mijn huis ombouwen naar een grijs water systeem. Maar vrees dat dat nogal ingrijpend (en duur) is. Las hier de plannen van onze basisschool. Zij gaan een groen/blauw plein maken. Iets met tuintjes en natuurlijke speelplasts. En ook regenwater gebruiken voor de toiletten. Weet nog niet precies hoe of wat, maar eerst hier erg blij van.