Toen ik zwanger raakte waren mijn vriend en ik in dubio over de achternaam. Ik ben denk ik flink feministisch en koppig maar ik vind het niks romantisch om de achternaam van mijn vriend te dragen en hij heeft niks met mijn achternaam. Het voelt als iets wat van ons is. Dus toen wij geregistreerd partners waren bleven we lekker onze eigen achternamen houden. Maar toen ik dus zwanger raakte hadden we het over dat we eigenlijk heel graag allebei onze achternaam door wouden geven, dit was toen nog niet mogelijk en ik kwam in gesprek met een vrouw die dit ook graag wou en die de media heeft opgezocht. Ze heeft er keihard voor gevochten en nu zoveel jaar later is het dan zover.. https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/03/21/wetsvoorstel-dubbele-achternaam-aangenomen Dubbele achternamen mogen vanaf januari 2024 in Nederland! Wij gaan onze dochter dus met terugwerkende kracht beide achternamen geven en we gaan dit echt vieren dan. Zijn er meer mensen die dit gaan doen? En voor als de vraag komt: Nee je krijgt geen tientallen achternamen als mensen gaan trouwen/kinderen krijgen of wat dan ook. In de meeste landen mag dit al jaren of is het zelfs gebruikelijk en je kiest welke naam je later meeneemt als je gaat trouwen/of niet natuurlijk en dat geld met je kinderen ook je kiest welke naam je gaat geven aan je kind.
Wat jammer, het zou eerst 2019 zijn en toen hebben we ook nog weer een bericht gestuurd dat we het verder terug wouden hebben en ze hebben nu dus de grens op 2016 gezet. Ik weet dat toen de regel was dat je geen verschil in namen bij je kinderen mocht hebben dus als het voor je eerste kind gelde zouden de anderen dezelfde naam krijgen. Misschien kun je toch eens vragen bij de gemeente hoe ze daar straks mee omgaan? Ik vond oprecht dat er altijd uitzonderingen op de regels moeten zijn.
Ik ben pas geweest, vanwege de erkenning van de jongste. De man had zelf ook vraagtekens bij de uitvoering. Hopelijk laten ze die grens nog vallen. Of zetten ze hem op 18 jaar terug.
Dat zou inderdaad slim zijn 18 jaar, misschien komt het nog omdat ze gaan merken dat die grens onlogisch is.
Ja ik denk er over na. Ben er nog niet uit. wil mijn kind namelijk ook niet in een loyaliteitsconflict duwen. Hier is de situatie gewoon wat complex..
Wil je er wat meer over vertellen? zijn jullie uit elkaar? kan me voorstellen dat het dan stuk lastiger is.
Hier precies hetzelfde.. 3 zouden er dan een dubbele hebben en de oudste niet. Wel vreemd dat daar dan wel onderscheid in gemaakt kan worden. Edit Ik lees net Is hun oudste kind geboren op of na 1 januari 2016 dan kunnen ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen. Vanaf 1 januari 2024 hebben zij 1 jaar de tijd om alsnog de dubbele achternaam te kiezen We kunnen niet kiezen.
Ik wil dit eigenlijk wel! Nu alleen nog beetje grappend over gehad met man, maar ik heb ook m'n eigen achternaam gehouden en zou het mooi vinden als mijn kinderen die ook krijgen. Kan net, want oudste is van maart 2016.
Onze oudste (en middelste) is te oud, dus het kan niet meer. Ik denk dat de oudste het nu ook niet meer zou willen, maar als ze jonger zouden zijn geweest zouden we het wel gedaan hebben. Mijn nichtje is geboren in het buitenland en heeft meerdere nationaliteiten en daardoor kon het bij haar wel. Zij heeft dus beide achternamen en haar ouders gebruiken ook beide achternamen. Vind ik wel mooi.
Maar dat betekent dus dat je kind over een aantal jaren moet beslissen welke van zijn/haar achternamen hij/zij doorgeeft. Dat lijkt me in heel veel situaties superlastig als kind. Dan heb ik liever 1 naam.
Mijn kinderen vallen daar buiten, zijn van 2013 en 2015. Maar anders zou ik het ook niet doen. De naam van mijn man is prima. Ik ben getrouwd en heb de naam van partner-eigen naam als achternaam. Uiteindelijk ben ik nu mevrouw “partnernaam” Is voor mij prima. Leuk voor mensen die dit nu kunnen kiezen en graag willen!
Waarom? Dan heb je toch gewoon een dubbele achternaam. Zoals “van Erven Dorens”. Waarom zou je moeten kiezen?
Als je gaat trouwen en je wilt een naam houden en een naam van je partner overnemen. Of als je kinderen krijgt en aan hen een naam wil doorgeven. Ik denk dat soort situaties. Ben wel benieuwd hoe dat in andere landen gaat.
Uit elkaar. Hij is haar superheld. Zij is voor hem helaas geen prioriteit. Mocht hij op den duur uit haar leven verdwijnen, dan gun ik haar dat ze ook de achternaam heeft van iemand die ze nog wel ziet. Maar ik wil haar dus ook niet in een loyaliteitsconflict duwen. Ze is eigenlijk nog net te jong om hier over in gesprek te gaan. Moeilijke keuze dus
je kan je kind maar één van je twee namen doorgeven. Anders worden de achternamen wel erg lang… Geboren : Marietje van buren de vries erven dorens spin naaktgeboren springinhetveld van blauw van de boer
Als je gaat trouwen en de naam van je partner overneemt, heb je dan denk ik een driedubbele achternaam. Kan me niet voorstellen dat je er dan 1 moet afstaan
Ik had een Spaans meisje in m’n klas, die had een dubbele achternaam. Naam vader en dan naam moeder. Naam vader werd dan weer doorgegeven, in haar geval als tweede naam omdat de naam van de man altijd eerst kwam geloof ik.
Je kan 1 van je namen doorgeven. ik ben Marietje Hogenboom de Boer , mijn man Jaap Prins van der Plas Ons kindje is dan Julia Hogenboom Prins … of een andere combi als dat wettelijk mag. Maar je kan niet al je namen doorgeven.