Budgetkoken en besparen op de boodschappen

Discussie in 'De lounge' gestart door citroenrasp, 26 apr 2023.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    #21 Poppy4, 28 apr 2023
    Laatst bewerkt: 28 apr 2023
    Leuk topic! De laatste maanden kook ik vaak chinees. Het is veelal gezond, de vele groenten zijn over het algemeen goedkoop en er zit veel variatie in waardoor je restjes makkelijk kunt verwerken in een nieuw recept.

    Met bijvoorbeeld dumplings, die je heel gevarieerd kunt vullen, kun je heel makkelijk vegetarisch koken zonder dat het gebrek aan vlees de vleesliefhebbers hier thuis opvalt.

    Voor de duurdere groenten als taugé hebben we mungbonen. Ik heb er niet altijd zin in, maar vaak kweken we de taugé gewoon zelf.
     
    Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
  2. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    Indias koken is trouwens ook gezond voor zowel budget als gezondheid, alleen dat valt hier minder in de smaak dan chinees / japans eten.

    Ik denk dat het vooral de kruiden zijn, maar ben nog niet aan het experimenteren geslagen.
     
    Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
  3. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.366
    21.744
    113
    @anne19791980 fijn zo'n afprijsbak! Zo kom je toch een stuk voordeliger uit. Dat mis ik soms wel, maargoed het is niet anders.

    Ik ben nu pasta all'ortolana aan het maken voor de lunch. Klinkt heel sjiek haha, maar het is gewoon een sinpele pasta met groenten (in dit geval: courgette, paprika, ui en doperwten maar je kan van alles gebruiken). Soms maak ik het ook wel gewoon voor het avondeten, maar A wilde dit zo graag lunchen vandaag. Het handige is dat je hier ook allerlei restjes in kan verwerken.
    Gelukkig zijn groenten hier nog redelijk goed betaalbaar, ik denk dat je in NL wel duurder uit bent met zoiets als lunch dan bv een boterham met kaas. Maargoed, omdat het vegetarisch is, scheelt het ook wel weer.

    Nog een tip mbt pasta koken: ik kook dit 1 minuut en zet dan het gas uit met de deksel erop, dan gaat het vanzelf verder. Het kookwater van de pasta bewaar ik doorgaans en wordt gebruikt voor allerlei doeleinden.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  4. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    Het curen van eieren wat @citroenrasp noemde ken ik niet, maar ik ken wel de olie methode. Als je eieren langer wilt bewaren kun je ze insmeren met olie waardoor er geen zuurstof meer door de schil heenkomt en ze maanden langer houdbaar zijn.
     
    Vero0504 en citroenrasp vinden dit leuk.
  5. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    Lukt het wel om te rouleren met het etenswaar in je chronisch volgepropte vriezer of past er gewoon niets meer bij?

    Het is herkenbaar en een aantal jaar geleden ben ik begonnen met de vriezer-leeg-eet-weken voor elke schoolvakantie. Een week of twee/drie van te voren (afhankelijk van hoe vol de vriezer is) eten we zoveel mogelijk de vriezer leeg en pas ik de boodschappen aan op wat er nog op voorraad ligt.
     
    citroenrasp en Zonnestralen vinden dit leuk.
  6. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.604
    8.353
    113
    Vrouw
    Hij ligt vooral vol met aanbiedingspul. Op dit moment veel aardappel producten en vis. De ingevroren maaltijden zijn inmiddels bijna op. Brood halen we uit de vriezer voordat we nieuwe kopen.

    We hebben alleen het smalle deel van een Amerikaanse kast. Vanwege de onzekere energie kosten heb ik nog geen vrieskast aangeschaft. Ik denk dat we die eigenlijk wel nodig hebben. Maar ik vind het lastig in te schatten of het voordeel groter is dan de toegevoegde kosten.
     
  7. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.366
    21.744
    113
    @Poppy4 Interessant, ik ken de Chinese keuken namelijk niet echt. Er vanuit gaand dat die Chinese restaurants geen authentieke gerechten bereiden.
    Wij houden ook niet zo van Indiaas, al maak ik het wel eens hoor. Vooral pakora en rijst met dhaal. Indonesisch vinden we wel weer lekker maar daarvan zijn veel ingrediënten moeilijk verkrijgbaar, al maak ik bv wel mijn eigen "sojasaus".

    Bij ons is het vooral noord Afrikaans wat ik kook. Het leuke daarvan vind ik dat dat hier echt een mix is van traditionele gerechten, Italiaans en Turks.
     
    Poppy4 vindt dit leuk.
  8. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.366
    21.744
    113
    Wat een goed idee! Maakt het nog uit welke olie je daarvoor gebruikt of is iedere olie geschikt? Wij gebruiken olijf- en sojaolie.
     
  9. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    Wij hebben een grote koelkast en grote vriezer en hier is het zonder meer de moeite waard, zeker met een groot gezin en wisselende eet behoeftes. Tijdens groeispurten bijvoorbeeld vliegt het erdoorheen, maar als de groei stabiliseert komt het ook wel voor dat ik ineens veel teveel overhoud.

    Inmiddels ben ik ook aardig handig geworden in wat ik op welke manier kan invriezen waardoor het eten zo bruikbaar mogelijk blijft.
     
    Zonnestralen vindt dit leuk.
  10. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    Noord Afrikaans ben ik dan weer niet zo mee bekend, zijn dat onder andere gerechten als boboti?

    Watbetreft de oosterse keuken ben ik begonnen met het bereiden van oosterse recepten in combinatie met bekende rijst- en noodlegerechten, wokgroenten en andere bijgerechten die ze lekker vinden. Vandaar uit ben ik gaan samenstellen wat in de smaak valt en aan het leren hoe ik het eten klaar moet maken.

    Iets simpels als chinese wokolie gaf ineens een hele andere smaak aan het gerecht dan ik ingeschat had n.a.v. de ingrediënten. En ik ben er ook achter dat het een slecht besluit was extra chili toe te voegen aan de thaïse groene curry noodlesoep (wat we bij het Nederlandse huismerk van de groene curry variant wel 'moeten' doen).

    Enfin, er valt nog heel veel te ontdekken, maar ik merk dat het hier goed werkt. Het is alleen soms wel tijdrovend werk om een nieuwe voorraad klaar te zetten/te preppen. Dat komt waarschijnlijk ook omdat ik er nog niet ervaren genoeg in ben, maar tot dusver loont het de moeite in ieder geval.
     
  11. Poppy4

    Poppy4 Bekend lid

    13 jan 2016
    707
    480
    63
    Gewoon zonnebloem of olijfolie is prima. Hoewel ik eerder zonnebloem zou gebruiken dan olijf, aan olijfolie zit al snel toch wat meer een luchtje.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  12. jade2011

    jade2011 Actief lid

    9 mrt 2013
    214
    319
    63
    Ik ben niet heel budget bewust, maar wat ik hier wel veel doe is diepvries groente kopen ipv vers.
     
    masami en citroenrasp vinden dit leuk.
  13. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.366
    21.744
    113
    Volgens mij is dat weer Zuid-Afrikaans :D

    Ze eten hier veel couscous, nog véél meer pastagerechten, stoofgerechten (beetje zoals de Marokkaanse tajine/marmita, maar dan anders qua smaakmakers), stokbrood. Bulgur, peulvruchten en gerst zijn ook veelvoorkomende staple ingrediënten, maar bv rijst wordt daarentegen amper gegeten, dat is dan ook erg duur (1 kg rijst is 5x zo duur als 1 kg couscous). Ik moet zeggen dat ik wel een beetje met het pastavirus ben besmet :roflmao:
    Sinds een paar jaar experimenteer ik wel minder, ik weet wat we allemaal lekker vinden veel van die gerechten zijn het makkelijkste met wat er lokaal verkrijgbaar is. Maar het lijkt me wel leuk om (net als vroeger) toch weer wat meer te gaan proberen.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  14. Golden1213

    Golden1213 Fanatiek lid

    14 apr 2020
    2.453
    1.830
    113
    Ik koop de aanmaakzakjes voor spaghetti, goulash en schotels in Duitsland. Kost ons €0.35 cent per zakje. Vleeswaren,vlees, zuivel ook,chocolade ook.
    Budget koken is ook vaak voor twee dagen koken. Pasta, quiche goulash enzovoort kan voor twee dagen. Het vlees kost rond de 5 euro voor 700 gram goulashvlees. Veel groenten erin gooien en stoven maar!
    Spaghetti en macaroni ook 2 dagen, gehakt is voordelig in Duitsland.
    Ik gooi van alles door elkaar vaak. Boodschappen zijn ontzettende duur!
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  15. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    @citroenrasp ik had eergisteren een video op youtube en dat ging over eieren curen in zout. Maar dat zouden dan enkel de eierdooiers zijn? Toch nog interessant om mee te nemen.
    Als je toegang hebt tot verse eieren, minder dan een week oud en niet gewassen )om de bloom te bewaren) maar ze moeten wel schoon zijn zou je misschien water glassing kunnen overwegen. Ik kijk daar alvast naar uit sinds ik met iemand contact heb nu met kippen en ik eventueel meevoed met keukenresten.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  16. teenslipper

    teenslipper Bekend lid

    3 apr 2020
    824
    1.122
    93
    Vrouw
    Eieren zijn in de koelkast minstens 3 maanden houdbaar. Een kip kan een ei uit de koelkast na 3 maanden nog uitbroeden. Dar betekent dat het dan nog net zo vers is als de dag waarop het gelegd is en dus prima eetbaar. Tht op eieren is onzin!
    Verder is mijn antwoord preppen en in bulk koken, in het seizoen. In de winter geen brocoli of spinazi willen eten en in de zomer geen boerenkool bijv.
     
    Zonnestralen, Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
  17. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    De eieren weet ik dat die lang houdbaar zijn. Midden winter gaven ze ons ineens broccoli voor 19c ipv de normale 92c dus ik heb toen heel wat meer gekocht dan ik normaal zou doen. Normaal koop ik ook uit de vriezer ipv vers omdat ik minder rest overhoud. 1kg uit de vriezer is £1... 1 zielig vers stronkje is £0.92 en dat is gezet als 400g.
     
  18. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.534
    3.869
    113
    Je hebt er niets aan maar hier in NL koop ik bij de Kruidvat wel eens van die groente instantnoodles. Dat zijn er dan 5 voor 1,49. Daar doe ik dan zelf wat extra groente stukjes bij (Pakchoi, radijs, champignon,tauge, soms stukjes kip) en dan heb een soort ramen. Vult prima en kost bijna niks omdat ik restjes groente gebruik.

    Een ander simpel en vrij goedkoop recept:

    Macaroni met ketchup. (en evnt Hamblokjes maar dat eten jullie niet)
    Of macaroni met diepvries spinazie, gehakt en rookkaas (of boursin maar dat is vrij duur) teentje look erbij en smullen maar.
     
    cato en citroenrasp vinden dit leuk.
  19. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.366
    21.744
    113
    Doet me denken aan hoe mijn oma volgens m'n vader macaroni maakte. Met smac, tomatenpuree en suiker :D
    Idd ham eten we niet maar je kan hier alles delen hoor, wellicht dat een ander er iets aan heeft. :) Sowieso ben ik erg goed in vervangers vinden, helemaal qua groenten maar ook wel met andere etenswaren.

    Instant noodles eten we heel af en toe als de kinderen er om vragen. Dan kook ik er gewoon een ei bij, eigenlijk best saai vergeleken met jouw versie!
     
  20. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.366
    21.744
    113
    @Elisje: Had geen idee dat curen alleen met het eigeel gedaan wordt. Maar ik had me er ook nog niet zo in verdiept, dus wel goed om te weten. Heb je dus niet echt veel aan lijkt me omdat je dan weer met al die eiwitten zit.
     
    Elisje vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina