Dat waren nog eens tijden hè gratis OV! Ik ging heel NL door. Was vergeten te vermelden: had overigens wel een bijbaantje, logischerwijs moest ik mijn leuke dingen zelf bekostigen. Eens dat je op die tijd niet altijd de consequenties kan inschatten.
Mijn man heeft al thuiswonend een aardige schuld opgebouwd. Zijn ouders hadden een laag inkomen, waardoor hij veel financiering kreeg, maar hij heeft zijn hbo studies niet afgemaakt. Het was 20.000 euro en we betalen 118 euro per maand af nu. Ik heb een universitaire studie gedaan en was uitwonend. Heb geluk gehad met m'n woning, want kreeg er nog huursubsidie voor ook. Kreeg een toelage van m'n ouders en kon er 16 uur per week naast werken, want ik leer makkelijk. Dus de boel zonder schuld afgerond. Wat zou een logisch bedrag zijn eigenlijk? 4 jaar uitwonend, misschien 1000 euro per maand nodig? Meer? Elke student zou iig in de zomervakantie wel iets aan werk kunnen doen?
Ik heb een studieschuld van 11.000 euro gehad. Nu nog 5000 euro ongeveer. Ik ben heel blij dat ik wat geleend heb, want was altijd iemand die het moeilijk vond om geld aan zichzelf uit te geven en heb een hele leuke studententijd gehad. Ik ben meteen op kamers gegaan en heb veel lol gehad en naar het buitenland op vakantie en stage geweest. Ik kon toen rondkomen van 700 euro per maand exclusief zorgverzekering en collegegeld, want dat betaalden mijn ouders. Ik werkte wel wat, maar had ook een studie met veel verplichte aanwezigheid en stages. Maar gaf zeker ook niet zo veel uit als vrienden van mij. De aflossing van 65 euro per maand kost mij nu geen pijn, dus zou het zo weer doen.
Uitwonend en alle kosten betalen kom je over de 1000 euro, als je kijkt naar het nibud. En zij rekenen met de goedkoopste zorgverzekering, geen gas, water, licht, studie middelen(laptop, pennen, lab jas, veiligheidsbril), internet, gemeentelijke belastingen oid. Dus daar komt nog wel e.e.a. bij. Verder rekenen ze met gemiddelde kamerhuur, wat betekent dat de helft van de studenten meer betaald.
Nee, ze bereken op basis van je totale schuld wat je maandelijkse aflossing is (daar staat een bepaald percentage voor, een schuld van voor 2015 heeft een hoger aflossingspercentage omdat er toen een kortere tijd stond voor aflossen dan na 2015) en dat kan je dan dus minder betalen maandelijks aan woonlasten - dat gaat dus van je mogelijke hypotheek af. Dus bv tussentijds extra afbetalen heeft geen nut, want dat percentage van je totale schuld per maand blijft dan gelijk. Enkel volledig afbetalen van je studieschuld zorgt er voor dat het geen invloed meer heeft op je hypotheek.
Nee de rabobank ging ook uit van mn originele schuld, ookal zijn we getrouwd op huwelijkse voorwaarden met finaal verrekeningsbeding en hou ik t inkomen van mn man buiten beschouwing (dat kon nog met de mijne). Dat scheelde echt behoorlijk op de max hypotheek, gelukkig hadden we bewust al een goedkoper huisje gekozen dus dat was geen issue. Maar met de latere variant (zonder keuze of je partnerinkomen wel of niet meetelt) is t een zware last om je in je relatie mee te nemen. Daarom als je een bedrag hebt staan en je KAN t aflossen, kan je dat beter gedaan hebben voordat je m aanvraagt. (Alhoewel je nu ook een aardig bedrag mee moet nemen om uberhaupt te kunnen komen dus dat is een rekensommetje waard)
Ik had wel een studieschuld, inmiddels afgelost. Mijn ouders hadden geen financiële middelen om mijn studie te betalen. Zelfs een set boeken was al te duur.
Ik niet, man wel. Na het mbo doorgegaan met hbo en universiteit maar geen studiefinanciering meer na mbo. Onze ouders konden niet bijdragen hadden zelf al weinig, wij woonden ook niet thuis meer. Het is wat het is. Het was dat of niet door studeren en dat zou achteraf super zonde zijn geweest.
Ik had zo'n 15000 euro, opgebouwd in de laatste 1,5 jaar van mn studie. Toen ik enkele maanden eerder ging trouwen, was de bijdrage van ouders geleidelijk aan op 0 aanbeland. Ik heb ongeveer een half jaar bijgeleend naast basisbeurs, en toen waren de nominale 6 jaar op terwijl ik door wachttijd coschappen en een extra onderzoeksstage nog een jaar studie te gaan had. Man studeerde ook nog dat eerste jaar, het tweede jaar werkte hij maar dat salaris minus niet-vergoede reiskosten was een lachertje, hielden we bijna niks van over. Heb er altijd bij gewerkt overigens, meestal 8 uur per week en in vakanties etc meer. Al in December van het eerste jaar op kamers gegaan en in het vijfde jaar gaan samenwonen. Ik heb de eerste jaren nog een whopping 4.8 procent rente betaald. Dat werd later een stuk minder. Ik heb de laatste paar duizend in 1 keer afgelost met de overwaarde van ons eerste koophuis. Man had maar iets van 6000 euro schuld, ondanks ouders die niet konden bijdragen en in totaal 6 jaar doen over zijn MBO (stapelen). Die was vrij snel klaar met aflossen. In mijn tijd loonde het zelfs nog om tijdens je studie maximaal te lenen en dat geld weg te zetten en rente op te strijken, en het dan terug te betalen zodra de teller voor rente ging lopen.
Hier beiden HBO gedaan zonder studieschuld. Wel beiden max aanvullende beurs en dat was voldoende om alles te betalen. Mijn ouders konden wel bijleggen, maar hebben ze niet gedaan (was ook niet nodig), bij mijn man was die ruimte er sowieso niet.
Geen, ik woonde thuis, ouders betaalde opleiding en boeken en ik kreeg een behoorlijke studiefinanciering omdat ze de jaren daarvoor niet zo goed hadden gedraaid. Ik werkte ook nog 24-30 uur per week. Ik heb eigenlijk best veel gespaard, mag dat ook
Ik ben jong het huis uit gegaan en kreeg geen ouderbijdrage, dus alles zelf betaald. Daar heb ik flink voor geleend bij de (toen nog) IB-groep. Geen spijt van. Ik betaal nog steeds terug, meer dan het vastgestelde maandbedrag, maar ik voel het niet in de portemonnee dus ik vind het wel best. Zou het zo weer doen.
Stel, je hebt een schuld van 45000 euro. Dan los je 250 euro per maand af over een periode van 15 jaar (+eventuele rente). Na 5 jaar heb je dan 15.000 euro afbetaald. Maar je maandbedrag gaat dan niet omlaag, je moet nog 10 jaar lang 250 euro betalen. En misschien wel meer als de rente gaat stijgen. Dus het risico dat jij in de financiële problemen komt door het maandbedrag dat je moet aflossen is niet verminderd. En wat je uitgeeft aan studieschuld kan je niet aan woonlasten betalen. Dus banken gaan uit van je originele schuld, tenzij je extra hebt afgelost. Dus stel je lost met je vakantiegeld elk jaar 1000 euro extra af 5 jaar lang, dan is je schuld nog 45000-5000-aflossing= 25000 euro. Dat betaal je af in 10 jaar, dus dat is maandelijks iets meer dan 200 euro. Dan gaan je maandlasten dus met bijna 50 euro om laag. In dat geval gaat de bank vaak uit van het maandbedrag dat je moet betalen, in combinatie met de totale schuld en de periode dat je nog moet betalen. Ondanks dat de rente nu laag is, gaan de meeste hypotheek verstrekkers trouwens uit van een rentepercentage van ongeveer 7% op je studieschuld. Dus ipv 250 euro per maand rekenen zij met 267,5. Dat gaat er minimaal af van je bruto inkomen. Stel je verdient 2500 euro bruto per maand, dan kan je een hypotheek van zo'n 137.000 euro krijgen. Als je uitgaat van 250 euro per maand aflossen aan studieschuld, daalt je maximale hypotheek naar ongeveer 67.000. Een verschil van 70.000euro, terwijl de studieschuld 'maar' 45.000 euro is.
Dat is inderdaad wel iets om blij mee te zijn, zeker als je nu nog een koophuis zoekt. We kunnen t wel dragen daar niet van, we hebben geen buitensporige vaste lasten oid. Maar t wordt mentaal zo'n blok aan je been op den duur. Juni 2026 als t goed is klaar, de stip op de horizon lijkt in zicht. Een en ander wel afhankelijk van de rente gaat doen in 2025. Ik ben vast aan t sparen want t moet nu ook niet meer NA juni 2026 gaan worden, dan gaat mn irritatielevel iets te hoog worden.
Laten we ook niet vergeten dat er genoeg studenten maximaal leenden zonder dat het nodig was: gewoon omdat het kon en daar allerlei luxe spullen kochten
Hier in deze topic komt dat ook naar voren. Dat je daar op die jonge leeftijd niet zo goed over nadenkt en dat later pas het besef komt..
Hier een hele kleine studieschuld gehad, eigenlijk enkel geleend voor de maanden dat ik mijn man (toen vriend) opzocht in Turkije in de zomer en daar twee maanden verbleef. Dat kreeg ik niet bij elkaar gespaard vooraf. Ik had nog recht op de basisbeurs, was uitwonend, had een super goedkoop studiootje, maar heb ook wel echt elke cent omgedraaid om geen studieschuld te krijgen. In mijn omgeving leenden er best veel mensen extra bij, omdat dat makkelijker was dan een baantje naast de studie. Ik had meerdere baantjes naast mijn studie, ook tijdens mijn stage (overdag stage lopen, s avonds meteen door naar mijn bijbaan en dat zo meerdere dagen achter elkaar). En ondanks dat ik op moest letten, was het toch echt een super tijd! Die 2000 trouwens meteen afgelost toen ik begon te werken. Kon maar weg zijn dacht ik.