Ja dat wou ik eerst wel, maar toen hoorde ik dat het met bijtelling hartstikke duur zou zijn als je al een eigen auto had. Die wilde ik toen niet eruit doen omdat hij toen net gemaakt was en wel oké was. Dat hoopte ik in iedergeval.
Maar je krijgt geen boete daar bovenop? Volgens mij betaald mijn collega voor diezelfde type auto 160 euro per maand. (Met bijtelling.) Dus dan zou dat nu 5 maanden x 160 euro zijn. Of werkt dat zo niet?
Nee dat werkt zo niet. Je bijtelling is afhankelijk van de fiscale waarde van de auto, is het een benzine of elektrische auto, en in welke belastingschijf je zit qua loon.
Wanneer je zelf aangeeft om met terugwerkende kracht bijtelling te betalen dan krijg je geen boete. Je kan alleen een boete krijgen als je een verklaring voor geen privé gebruik hebt ingevuld en er na controle is geconstateerd dat je wel privé (meer als 500 km per jaar) met de auto hebt gereden.
Je moet eerst bij je werkgever op gaan vragen wat de kosten zouden zijn om je zakelijke auto ook privé te gaan rijden en welke voorwaarden daar aan zitten. Anders kan je toch geen goede beslissing nemen? Ik ken zakelijke lease niet anders dan dat alle kosten er in zitten, dus ook tanken. Maar vraag dat eerst na.
Mijn werkgever biedt ook een ‘opt-out’ optie voor leasen. Wie weet de jouwe ook en kan dat ook interessant zijn? Toen mijn leasecontract afliep en ik een nieuwe, duurdere leaseauto, met dus hogere bijtelling, moest uitzoeken, heb ik voor deze optie gekozen. Ook omdat ik door meer thuiswerken minder werk-km’s ben gaan maken. Ik krijg nu iedere maand mijn leasebudget bruto uitgekeerd samen met mijn salaris. Dit zet ik opzij in een spaarpotje ‘auto’. In overleg met de leasemaatschappij heb ik mijn eigen werk-leaseauto privé kunnen overkopen als occasion. Voordeel daarvan vond ik dat ik zelf de eerste eigenaar was en wist dat de auto in prima staat was, dus meer vertrouwen daarin dan in een andere tweedehands auto. Alle kosten voor de auto (voor zowel werk als privé ritten) draag ik nu wel zelf; tanken, onderhoud, nieuwe banden etc. En ook heb ik dus geen recht meer op km-vergoeding voor werkritten. Maar onderaan de streep was dit voor mij de gunstigste oplossing. De investering om de auto aanbrengen schaffen had ik er na een jaar wel weer uit denk ik. Sinds die tijd hou ik meer over dan dat ik kosten maak aan de auto. Wanneer de auto ca 10 jaar oud is, zullen de kosten vast toenemen. Dan heb ik alsnog de vrijheid om zelf een nieuwe aan te schaffen of toch weer om te zetten naar een nieuw leasecontract.
Wij leasen privé een elektrische auto en krijgen dus ook een mooi bedrag per maand aan subsidie terug. Ik vind het ideaal, we hebben 3 jaar geen apk nodig (waar altijd veel geld in ging zitten), als er iets mee is dan regelt de garage het (klein eigen risico) en het is een fijne, nieuwe, moderne auto. De verzekering en wegenbelasting zitten bij de prijs in en we betalen afgerond 278 euro netto per maand. Daar konden we, voor een nieuwe auto, niet tegenaan sparen. Ik hoorde van een vriendin dat het privé leasen wel al een stuk duurder is geworden, wij leasen de auto nu 2.5 jaar.
precies dit. Voor het geld wat we nu betalen hadden we nooit een elektrische nieuwe auto kunnen rijden. Mijn man rijdt ook elektrisch en heeft een eigen laadpaal aan huis gekregen van de zaak. Ik betaal voor een fiat500 ongeveer 260,- pm en krijg een dubbele subsidie omdat dat toen de actie van fiat was. Ik vind het ideaal op deze manier!
Let wel goed op of je uitkomt met je contract qua km's als je ook prive gaat rijden. Bij de mijne was t fors bijbetalen als ik over die 25k per jaar kwam (waarvan 23k zakelijk...)
Ik zou gaan voor de bijtelling. Zelf juist gezeik gehad met private lease. En als bij private lease je contract verloopt heb je ook niks. Ja je kunt voor veel te veel geld de auto overkopen.... Voor ons nooit meer!
Vandaag nog even PZ gesproken over het omzetten. Waarschijnlijk zit er een max aan de km wat ik privé mag rijden + dat ze ook willen weten waarom ik privé rij en hoeveel km dit zal zijn. ( Dit laatste lijkt me logisch omdat ze waarschijnlijk een x aantal km hebben afgesloten bij de lease maatschappij.) Lijkt dus toch niet zo simpel als ik dacht. Toch maar goed overwegen hier. Rij privé namelijk ook best veel. Dus heb er niets aan als het maar om 10.000 km gaat. Daar zit ik met mijn werk al binnen 1 jaar aan. Dan is er privé nog niets gereden.
+1: zowel mijn vader had altijd een auto van de zaak en mijn man ook. Daar werden 1000-en km prive mee gereden en de werkgever heeft daar nooit naar gevraagd. Ja, bij 180.000km was het tijd voor een nieuwe. Als je bijtelling betaald heb je vrij aantal prive km
Ik reageer even op je laatste zin. Dit is natuurlijk maar net wat je met je werkgever afspreekt. Bijtelling draag je af aan de belastingdienst omdat hun een lease auto als extra inkomsten bron zien. Je werkgever is dus niet verplicht om akkoord te gaan met ongelimiteerde kilometers.
Klopt maar het kan ook anders, als ik een auto van de zaak wil moet ik wel ongeveer opgeven hoeveel ik er prive mee ga rijden. Mijn man werkt in België en moest ook ongeveer opgeven hoeveel prive km hij rijdt want dan betaal je een fractie meer.
Jouw laatste zin is niet helemaal juist. Ik werk bij een bedrijf waar ik wagenparkbeheerder ben en waar iedereen een mobiliteitsbudget heeft en kan kiezen voor uitbetaling of een leaseauto. Degene die een auto leasen mogen 15.000 km per jaar privé rijden (wij calculeren bij de leasemaatschappij op 30.000km). Dus zeker niet ongelimiteerd. Dit staat helemaal los van het feit of je bijtelling betaald. Is maar net de afspraak welke een bedrijf in zijn mobiliteitsregeling heeft opgenomen.