Vanmorgen ook weer 5 km gelopen, lekker weertje vandaag. 5 km in 26,30. Tevreden Fijne hemelvaartsdag allemaal!
Mijn hartslag ligt ook altijd rond die 160 hoor, ondanks wel goed getraind te zijn. Gisteren weer fysio, ze heeft mn kuit gemasseerd. Nu blauwe plekjes erop Doorgaan met mn oefeningen en ik ga woensdag weer lopen, na 3 weken. En dan dat weekend nog een keer en dan de woensdag erop weer fysio om te kijken hoe het gaat. Ik denk dat ik er een 5k schema bij pak, zodat ik kan wandelen tussendoor. Inmiddels na zo lang niet lopen (2x heeft die kuit dus al moeilijk gedaan, heb maar 3 kleine korte loopjes gedaan tussenin) zal ik het maar weer beetje rustig opbouwen. Heb toch geen wedstrijd in het verschiet nog. Miss ga ik wel naar de 10 opbouwen, daar denk ik nog even over na.
Hier ook een hartslag rond de 160. Maar daarmee kan ik wel prima doorlopen zonder buiten adem te raken. Net terug van 35 minuten training. Weer een nieuw duur-record. Dus ik ben tevreden met de opbouw
Ik had eergisteren 10 km gelopen en gemiddeld een hartslag van 166. Vandaag ook een nieuw rondje gelopen, was door het bos en verdwaald en veel stukken te dicht begroeid om te rennen. Gemiddelde hartslag was 147 en bijna nooit over de 160 maar dus echt super rustig aangedaan. Letten jullie veel op je hartslag? En wat houden jullie dan meestal aan?
Alleen bij een slowrun let(te) ik er op. Moet even in verleden tijd schrijven haha. Bij normale runs let ik er nooit op. Ik benoemde het vandaag omdat ik nu nog super traag loop vergeleken bij voor de zwangerschap en dus toch een torenhoge hartslag (logisch nu).
Momenteel niet. Ik let op mijn ademhaling. Bij duurlopen moet ik nog (stukjes) kunnen meezingen. Bij interval mag ik wat zwaarder hijgen. Maar ik heb voor na mijn 5k-wedstrijd alvast een opbouwschema voor de 10 opgezocht. En daarin wordt onderscheid gemaakt tussen langzame en snelle duurlopen. Dan ga ik wel op hartslag letten. Mijn horloge mag tegen die tijd de juiste hartslag per zone bepalen. En dan ga ik proberen daarin te blijven.
Je zou eens je hartslagzones kunnen laten bepalen. Ik ben eens bij iemand thuis geweest die zich daar in gespecialiseerd heeft en die heeft mij daar op een loopband laten rennen om mijn zones te gaan bepalen. Ik ontdekte dat ik altijd maar wat deed: veel eentonige dezelfde loopjes in eigenlijk te hoge zones. Het is beter om vaker rustiger loopjes te gaan doen. Vanavond heb ik een loopje van een uur gedaan waarbij mijn gemiddelde hartslag in mijn zone 2 lag: 129 slagen per minuut. Terwijl gisteren ik dezelfde afstand heb gelopen maaaaar ik veel meer gegeven heb: mijn gemiddelde hartslag was toen 149. Door ook regelmatig die slome loopjes in te lassen ga je echt beter worden. Beter wordt je namelijk niet van drie keer in de week keihard te gaan.
En als je doel niet is om beter te worden, maar gewoon hardlopen voor de beweging, is het dan ook nog steeds beter om rustige loopjes in te lassen?
Ik heb net 28 minuten gerend. De wandelminuten weer vervangen door rennen. Totaal 4 km gerend. Op naar de volgende training.
Ben ik ook wel benieuwd naar! Ik loop nu volgens een opbouw schema van Garmin Connect. Mijn horloge geeft dan per loop (4x per week) de duur en een richtsnelheid aan. Bij de easy runs (40-50 min), hou ik dat ook aan. Gisteren deed ik een steady state run, die zijn sneller, maar nog niet op je richtsnelheid en korter. Maar ik merk dat ik dat tempo niet zo lekker vind lopen, moet er veel en bewust over nadenken om niet te hard te gaan. Gisteren wilde ik even lekker ontspannen lopen, dus even niet op mijn snelheid gelet en dan loop ik automatisch sneller (5.45 ipv tussen 6.07 en 6.19). Ik ben dus wel benieuwd of ik er goed aan doe om een tempo te zoeken waar ik lekker in loop (op verschillende niveaus; rustig, middelhard en snel) en de richtsnelheid wat los kan laten, of toch beter die aan kan houden en dat mijn lijf hopelijk vanzelf dat tempo makkelijk vasthoudt? Mijn doel is niet om een bepaalde snelle tijd te halen of een marathon te kunnen lopen, wel hoop ik toe te trainen naar 45min tot een uur achter elkaar hardlopen op een wat sneller tempo en daarin uit te vinden wat mijn lijf goed aankan zonder blessures en zonder dat ik daarna nog 1,5 dag krom loop van de spierpijn.
Mijn trainingen wissel ik sowieso af idd, maar daarvoor hou ik mijn hartslag niet in de gaten. Duurloopjes, wat snellere duurlooojes, intervallen. Afwisseling zit er wel.
Je kunt hier er meer over lezen: https://lopenmeteenlach.nl/2018/03/26/langzaam-lopen/amp/ Bovendien: als je met iemand gaat lopen kun je ook gezellig blijven kletsen Ik loop soms samen met mijn man, 1 keer per week met een bepaalde vriendin en 1 a 2 keer per week met een andere vriendin. En vaak ook nog een 1 of 2 loopjes alleen. Met 1 van die vriendinnen loop ik heel langzaam, gewoon omdat zij niet harder kan. Zij was in het begin bang dat ik daar niets aan zou vinden en nog steeds maakt ze wel eens grappen daar over. Grappen omdat zij onzeker over die snelheid is en niet kan voorstellen dat het voor mij lekker loopt om met haar te lopen. Maar voor mij zijn die loopjes juist fantastisch. Ik train daar dan m’n lage hartslagzones mee én ik vind het heel gezellig om met haar te lopen. Toffe bijkomstigheid is dat sinds ik met haar loop ik echt ook beter ben geworden. Ik loop nu sneller op de korte afstanden. En mijn Garmin complimenteert mij elke keer weer nadat ik met die ene vriendin heb gelopen vanwege hoe ik geslapen heb: ‘de activiteit die je gisteren hebt gedaan heeft gezorgd voor een goede nachtrust’ oid. Dat soort dingen zegt hij nooit als ik keihard heb lopen rammen op de weg Nee, in tegendeel. Mijn slaap schijnt vaker minder goed te zijn als ik hoog in hartslagen heb gerend. Maar het belangrijkste is dat je gewoon lekker hardloopt. Op een tempo dat voor jou goed voelt. Ik loop al jaren hard en pas sinds een jaar loop ik regelmatig met m’n ‘langzame’ vriendin. Sindsdien is mijn VO2max gestegen en loop ik regelmatig een PR. Maar vooral ben ik beter geworden in rustiger adem te halen tijdens het lopen. Het heeft m’n hardloopplezier vergroot.
Ik heb ook een inspanningstest gedaan, en weet zodoende wat mijn hartslagzones en drempels zijn. Ik houd er dan ook wel rekening mee en draag een hartslagband. Mijn hartslagzones zijn totaal anders dan bij Maartje84. Mijn zone 1 eindigt bijv. bij 160bpm.
bedankt voor de uitleg! Ik had dat niet verwacht maar nu ik het zo lees klinkt het best logisch En ik kan me goed voorstellen dat het je hardloopplezier vergroot , ik merk dat ik het best moeilijk vind dat ik van mezelf een bepaalde tijd of afstand “moet” lopen en het een stuk leuker zou zijn om een paar keer per week veel meer ontspannend te lopen.
@maartje84 wat kan jij veel lopen per week! Ben ik wel een beetje jaloers op. Ik ben heel blij dat ik nu het langer licht is 3x per week haal. waar kan je zo’n test doen om je hartslagzones vast te kunnen stellen @Duma en @maartje84? Ik ben ook weer geweest, echt trots op hoe het gaat! 4 keer een km in 5:26 en de overige km (als ik ook moet wandelen) in 6 laag. Daarna nog even Workout woman gedaan, klaar voor het weekend (zondag weer lopen…)
Mijn pr's liep ik juist toen ik nog altijd alleen liep. Toen ik wekelijks paar keer met een vriendin liep die minder hard loopt, juist niet. Ik wil me ook helemaal niet bezig houden met hartslagzones en vo2 max enzo. Nooit gedaan en ben voor ik zwanger raakte echt een hele goede recreant geweest, met 6e plaatsen enzo. Zonder hartslagen en al dat meer.