(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

  1. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.666
    6.561
    113
    Vrouw

    Ik bestel grofweg 2x per maand bij hofweb en kijk altijd bij de 2e klas groentes voordat ik verder kijk. Melk voor een week, yoghurt voor 2 weken. Soms een stuk kaas uit de aanbieding. En twee pakjes vleeswaren, wat blikken bonen etc.

    Maar de rest van de tijd ga ik naar de supermarkt, haal ook zoveel mogelijk bio èn aanbiedingen. Jumbo heeft in de ochtend brood van de vorige dag voor €0,50 en meer afgeprijsd spul. Dat doe ik nu ook regelmatig.
    Melk voor de tweede week is houdbaar hier tussendoor tot de bestelling weer komt. Ik koop dat ook alleen in de aanbieding.

    Ik heb het idee dat de prijzen van bio zuivel niet eens veel meer scheelt met niet bio. Groenten idem. Alles in de reguliere supermarkt is zo duur geworden en bij hofweb vallen de prijsstijgingen nog enigszins mee.
     
    Lska vindt dit leuk.
  2. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Wij krijgen hier meestal een beetje gemodifeerd Noordafrikaans weer. Net iets koeler in de zomer, dus hadden we tot nu toe ook echt koel weer. Normaal regent het nauwelijks nog na 15 mei en is het dan ook al flink warm, maar dit jaar is het echt koel. 8 dagen geleden heeft het nog flink geregend. Heerlijk maar wel vreemd. We hopen op weer een koele zomer zoals vorig jaar, al is dat wel anders dan een koele zomer in Nederland.
    Als het echter weer een zomer met wekenlang temperaturen rond de 40 graden wordt, dan gaat de airco overdag wel aan. Bij mij is het kritische punt 30 graden in huis. Als ik zit kan ik het goed aan met een fan, maar bij bewegen is het gewoon niet op te brengen. We hebben rolluiken en een extra zonnescherm bij de balkondeur, en overal waar maar een beetje zon komt, gebruik ik allerlei materialen om het uit huis te houden (wc raampje blinderen enz), maar dat is niet genoeg om het huis koel te houden.
    Dus ik heb een airco (wel een zuinige), maar die gaat zo min mogelijk aan.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  3. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.884
    5.830
    113
    Vrouw
    Ik ben trouwens zo blij dat wij in ons oude arbeidershuisje uit 1949 (dat wel gerenoveerd en geïsoleerd is) kleine raampjes hebben Ipv de Nederlandse “doorzon” woning. Ons vorige huis had voor en achter, beneden en boven 5 meter raam. En dan in de ochtend voor de zon er op en in de middag achter. Was niet koel te krijgen. Als het nu een week 35+ is dan wordt het wel warm natuurlijk maar zoals nu is het nog best goed te doen met een zonnezeil in de tuin die de zon van het raam houdt en zonwerende rolgordijnen.
     
    citroenrasp en TanjaK vinden dit leuk.
  4. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Geen bewerkt voedsel. Vers is zoveel lekkerder en gezonder (en meestal goedkoper). Geen blikjes, kant-en-klaar sausjes of maaltijden. Ook geen snoep of snacks (we eten geen zout/suiker). Wel pasta uit een pakje. Vroeger maakten we zelf ook verse pasta, maar dat vond ik toch een heel gedoe en ergens denk is, er zit alleen water en meel in, dat lijkt me niet zo erg. Alles zo puur mogelijk.
     
    citroenrasp en Nummer4 vinden dit leuk.
  5. Lska

    Lska Actief lid

    24 jul 2015
    316
    303
    63
    Vrouw
    @Nummer4 Melk drinken we niet zo dat scheelt al. Ik gebruik het wel om mee te koken (lasagne, pannenkoeken enzo) en dan is houdbaar prima.
    We eten wel (griekse)yoghurt, als ik dat bij hofweb zou halen betaal ik meer dan het dubbele dus echt meevallen vind ik dat niet.

    Dan kan ik het beter rechtstreeks bij de boer halen. Dat is dan weer niet bio maar wel lokaal en ook goed voor het besef waar de zuivel vandaan komt. Er is ook iets te zeggen voor helemaal geen zuivel en zo zijn er veel verschillende afwegingen mogelijk.
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  6. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.367
    21.747
    113
    #2526 citroenrasp, 11 jun 2023
    Laatst bewerkt: 11 jun 2023
    Grappig hè, als ik denk aan wat voor "bewerkt" voedsel we het meeste eten is het pasta en couscous (alleen dan weer niet de instant). Wat voor de meeste mensen natuurlijk überhaupt niet meer onder gemaksvoedsel valt, omdat het zo normaal is dat alles uit verpakkingen komt tegenwoordig.
    Mijn schoonmoeder maakte vroeger in de zomer een voorraad couscous voor de rest van het jaar + bepaalde soorten pasta. Dat was echt zo lekker, kan geen enkel merk uit de winkel tegenop. Maar wel heel arbeidsintensief natuurlijk.
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  7. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.367
    21.747
    113
    @TanjaK wij hebben hier (voor zo'n klein landje) best veel verschillende klimaten. Zelf wonen we in het roze gedeelte, dwz dat het in de zomer wel behoorlijk heet kan worden maar 's winters weer koud. In de mediterrane gebieden (noorden) is het lekkerder in zowel zomer als winter, de sahara (rode gedeelte) wordt nog veel heter 's zomers maar heeft een aangename winter. Eerlijk gezegd kan ik goed met de warmte hier omgaan, vind de winters soms lastiger. Hoe is dat in Griekenland? Zijn er daar ook gebieden met koude winters of is er overal een zachte mediterrane winter?

    20230611_164148.jpg
     
  8. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.175
    6.577
    113
    Ik vind dat 'bewerkt' tegenwoordig een negatief bijklank heeft gekregen, alsof het synoniem staat voor 'ongezond'. Nu is het meeste ongezonde voedsel wel bewerkt, maar voedsel kan ook bewerkt worden om het langer houdbaar te maken bijvoorbeeld.
     
  9. Lska

    Lska Actief lid

    24 jul 2015
    316
    303
    63
    Vrouw
    ik heb wel eens zelf pasta gemaakt, voor een keertje leuk maar nogal arbeidsintensief.
    Enige pasta die ik soms nog maak is deze:
    https://www.jamieoliver.com/recipes/pasta-recipes/spinach-pici-pasta/

    Kleuter helpt inmiddels ook mee, net kleien :)

    Al is dat recept inmiddels ook wat aangepast zoals dat hier in huis vaak gebeurd. In dit geval voornamelijk de "baby's" geschrapt.
     
    citroenrasp en TanjaK vinden dit leuk.
  10. Lska

    Lska Actief lid

    24 jul 2015
    316
    303
    63
    Vrouw
    Eens.
    En door die manier van bewerken kan je het bijvoorbeeld duurzamer transporteren want het hoeft niet snelsnel en gekoeld te worden vervoerd en neemt mogelijk minder ruimte in dan het verse product.

    Het zelf inmaken van thuis met kilo's zout en suiker is ook niet perse gezond.
    Ik weet soms ook niet meer waar ik nu goed aan doe maar alles met mate is volgens mij het beste want vooral daarin zijn we compleet doorgeschoten.
     
    Saartje33 en TanjaK vinden dit leuk.
  11. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    Melk is inderdaad ook "bewerkt", maar het gaat bij mij meer om de toevoegingen (ook zout) dan b.v. pasteurisatie van melk. Ik snap niet dat iemand b.v. kant en klare aardappelpuree eet. Dat is toch gewoon vies? Zelf maken is zo gebeurd en echt lekker (vind ik). Ik heb gemerkt dat als je lang geen "rommel" eet, je er ook geen behoefte meer aan hebt. Ipv van ijs, heb ik liever een bakje yogurt met fruit. Liever brood dan chips. Van kikkererwten of andere peulvruchten kan ik gewoon genieten, dan hoef ik echt geen rookworst (brr).
     
    Saartje33, Nummer4 en citroenrasp vinden dit leuk.
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.367
    21.747
    113
    Eerlijk gezegd vind ik de pasta van de winkel lekkerder dan zelfgemaakt, wellicht dat dat aan mijn pasta maak vaardigheid ligt hoor :roflmao: Hier zijn de kwaliteitseisen best hoog begreep ik, zo mag pasta alleen van de goede semolina (griesmeel) zijn gemaakt en anders mag het niet eens geïmporteerd/geëxporteerd worden. (Je hebt natuurlijk ook wel glutenvrij enz. en dat is dan van maïsmeel gemaakt.)

    Wat natuurlijk wel lastig is zijn de plastic verpakkingen, pasta wordt hier nl in plastic zakken van 500 gram verkocht. Al dat plastic vind ik zo frustrerend :( Wat er wel verpakkingsvrij verkocht wordt kopen we ook, zoals peulvruchten, specerijen, noten, meel enz. Maar toch is dat plastic afval helaas onvermijdelijk.
    Al begreep ik dat de kartonnen verpakkingen zoals je in NL nog wel eens ziet niet veel beter zijn.
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  13. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.367
    21.747
    113
    Het is idd maar net wat je onder bewerkt verstaat. Koken is bv al een vorm van bewerken natuurlijk... En ik merk ook wel dat er veel misverstanden bestaan over bepaald voedsel, bv conserven. Veel mensen denken dat dat "vol zit met conserveringsmiddelen", terwijl het echt het verhitten is wat het houdbaar maakt. Of dat groentenconserven ongezond zouden zijn. Wij kopen het nooit omdat het duur is en naar mijn mening minder lekker dan vers (+ het veroorzaakt afval), maar ik geloof niet dat het zozeer ongezonder is.

    Maar het overgrote deel van het bewerkte voedsel is daarentegen wel redelijk ongezond en ik denk dat mensen het daar over hebben als het gaat om 'bewerkt voedsel'; ik tenminste wel. Zoals bv kant en klare vleesvervangers of bewerkt vlees of bepaalde kant en klaar producten.
     
    TanjaK vindt dit leuk.
  14. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.175
    6.577
    113
    Denk er ook aan dat op industriele schaal iets produceren duurzamer is dan dat we dat allemaal thuis zouden doen. Dat kan dat plasticje ineens wel. Voor pasta zal het niet veel uitmaken, want als ik dat zelf maak, daar komt alleen eigen kracht bij kijken, geen elektrisch apparaat nodig daarvoor. Maar ik denk dat dit niet voor elk product uit de supermarkt geldt. En pesto bijvoorbeeld, losse ingredienten zitten ook allemaal verpakt.
     
    citroenrasp en TanjaK vinden dit leuk.
  15. TanjaK

    TanjaK Bekend lid

    29 mei 2019
    890
    682
    93
    Vrouw
    In het noorden van Griekenland kan het in de winter flink koud zijn (landklimaat) en in de zomermaanden heet. We hebben een tijdje in de buurt van Serres gewoond, en daar was het regelmatig -10C. Een van de warmste plaatsen in de zomer in Griekenland is Larissa, dat vrij noordelijk ligt.
    Op Kreta is het grotendeels een middenlandse zee klimaat, maar er zijn plekken (vooral laagvlaktes tussen de gebergtes, waar vanaf begin juni tot eind september heel warm is, omdat ze zee er nauwelijks invloed op heeft. Wij wonen nu op een plek waar we in een stroming vanuit Noord Afrika zitten, en we dan ook meestal, dat weer min of meer meekrijgen, samen met veel Saharastof.
    In jouw roze gebied ben ik trouwens heel lang geleden geweest (geologisch veldwerk) en toen was het inderdaad bloedheet (eind juni).
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.367
    21.747
    113
    Hier niet hoor :) Ik maak het vaak met snijbiet: los gekocht op de markt. Idem met kruiden. Olijfolie, komt van ons landgoed, of van een boer uit de omgeving: bewaard in herbruikbare flessen. Wat rasp van citroen van onze boom. Havermout (gebruik ik ipv kaas en is verrassend lekker in pesto), olijven, en nog wat pijnboompitten of amandelen: allemaal lokaal uit de verpakkingsvrije winkel. En dan een paar seconden in de keukenmachine, denk niet dat dat het ineens zo slecht maakt. En anders kan ik altijd nog switchen naar een vijzel :roflmao:Waarschijnlijk compenseer ik het gebruik van de keukenmachine wel weer met andere apparaten die (bijna) niet worden gebruikt, zoals de televisie, stofzuiger, oven enz.

    Maar ik kijk niet alleen naar wat duurzamer is, dingen zelf maken is voor mij echt een hobby (zoals bakken bij jou geloof ik?), en daarbij vind ik het goed om meer vaardigheden mbt zelfredzaamheid te ontwikkelen. Vind het zoveel fijner om iets zelf te maken dan om voor ieder dingetje naar de winkel te moeten. Daarbij is het vaak ook gezonder, omdat er bij mij geen rare of onnodige ingrediënten in zitten, zoals suiker, aroma's, kleurstoffen enz.
     
    Saartje33 en TanjaK vinden dit leuk.
  17. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.367
    21.747
    113
    Interessant! Ben je ook in de bergen geweest? Daar staat dit gebied namelijk bekend om. Helaas zijn de bergen ivm veiligheid niet meer vrij toegankelijk, dus moet het doen met het uitzicht van een afstand (ook al heel mooi natuurlijk). 20230612_100600.jpg
     
  18. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.149
    3.790
    113
    Ik eet behoorlijk wat bewerkt voedsel eigenlijk. Gemak is voor mij ook wel belangrijk, dus wij eten bijvoorbeeld behoorlijk wat vegaburgers en zo. En ik houd gewoon veel van koek en chocolade en chips en zo... De overdaad aan plastic verpakkingen vind ik wel vervelend, dus bij groentes kiezen we meestal de grootste verpakkingen, dat scheelt in elk geval iets.

    Maar pakjes en zakjes gebruiken we met koken dan weer niet. Mee gestopt toen we kinderen kregen omdat het te zout is voor hen en nu ook echt geen behoefte meer aan. Het kruidenkastje ziet er inmiddels wel ontploft uit :roflmao:
     
    TanjaK en Fruity90 vinden dit leuk.
  19. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    3.149
    3.790
    113
    Ik vind het trouwens zo verbazingwekkend hoeveel mensen airco hebben! Alsof dat hun oplossing is voor de klimaatverandering of zo...
     
    TanjaK, Lska, citroenrasp en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  20. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.358
    30.649
    113
    Vrouw
    Helaas is het eerder (mede) oorzaak dan oplossing :cry:
    Viel mij ook op hoe normaal het wordt gevonden. Is ook echt iets van de laatste jaren volgens mij.

    En dan een opmerking als " ja hier moet hij wel aan want we hebben een groot raam op het zuiden"
    Eeeh... zonnescherm?:rolleyes:

    Bewerkt eten....
    Haat liefde verhouding :roflmao: Ik hou van gemak. Wil binnen 15 minuten het eten op tafel hebben (doordeweeks). Dus dan is een zakje voorgesneden groenten wel akelig eenvoudig. Net als een potje pesto of guacamole.
    Maar bijvoorbeeld yoghurt met allerlei smaakjes lust ik niet. Veel te zoet. Ik gooi er zelf wel vers fruit in.
     
    TanjaK en Vulpen vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina