Wij woonden vlak bij de Duitse grens, eind jaren 70 begin jaren 80. We hadden nerderland 1 en later 2 en 3 en dan de Duitse zenders. Ben opgegroeid met die programma mit der Maus en fehrnsehn garten en nagesynchroniseerde films
Mijn kinderen hebben op de basisschool al vanaf de kleuterklas Engels. En vanaf groep 4 werken ze met holmwoods. Dan alleen op school, maar vanaf groep 6 of 7 moeten ze het ook wel thuis doen. Op de middelbare school weken ze er ook mee. Ze hebben via school dan inloggegevens enzo. Van holmwoods bestaat er ook een online cursus die je als ouders zelf kan kopen voor je kind. Kijk hier maar eens: https://www.ikwilengelsleren.nl/tracks/ Ik heb daar geen ervaring mee hoor, maar misschien is het wel wat.
Wij hadden geen enkele nederlandse tv, maar woonden dan ook niet dichtbij de grens in het plaatsje Bergen (vlakbij voormalig concentratie kamp Bergen-Belsen) Dus E.T. werd Der Außerirdische, etc.
Mijn ervaring is dat je Engels niet op school leert. Maar door series en films. En dan de Engels ondertiteling erbij aan. Leuk om te doen en leer je het snelst van.
Ik lees even mee. Engels is qua niveau niet zo denderend bij ons (ongeacht de leraar). Dit jaar viel de lerares van H nog mee maar die van vorig jaar was 3x niks: Brits en Amerikaans door elkaar halen, grammaticale fouten, rare uitspraak enz. Het gaat redelijk qua Engels maar dat komt wel doordat we thuis extra oefenen, ze Engelstalige filmpjes kijkt etc. Komend schooljaar begint A ook met Engels en ik houd m'n hart wel een beetje vast Niet zozeer om de leraren maar om haarzelf. Frans was al lastig genoeg, Nederlands lezen/schrijven weigert ze nog steeds pertinent. Eigenlijk is ze helemaal niet slecht in talen maar het is (vanuit haar autisme denk ik) dat ze één sterke voorkeur heeft qua taal. Gelukkig gaat Nederlands praten wel gewoon goed.
Dat vond haar docent dit jaar ook blijkbaar. Maar ik snap wat je bedoeld, alleen aangezien het een verplicht examenvak is verwacht ik toch wel onderwijs daarin, en niet elke les Harry Potter de film, en dat had voor mijn dochter misschien nog prima gewerkt als er dan ook op werd toegezien dat de leerlingen kijken en luisteren naar de film. Maar de docent was meer bezig met matties maken dan met handhaven en lesgeven.
Dat is ook echt niet ok van die docent idd. Er zit altijd wel eentje tussen die het niet o best doet Hoop dat ze straks een betere docent krijgt.
Tv kijken inderdaad! Engelstalig natuurlijk en bij voorkeur met Engelstalige ondertiteling. Daar heeft mijn dochter het het beste mee geleerd en YouTube, TikTok, enz.
- series inderdaad met Engelse ondertiteling - podcasts luisteren samen met een boek. Je hebt bijvoorbeeld Potterless, dat is een jongen die Harry Potter voor het eerst leest. Leuk om samen te lezen en dan de podcast te luisteren. Hij doet nu ook The Newest Olympian, van de Percy Jackson boeken. Daar komt q1 2024 ook een serie over uit. Is heel populair onder jongeren. - korte teksten samen oefenen: elke dag samen een short story lezen en bespreken - als jullie Engels goed is, tijdens het avond eten alleen Engels spreken. Ook handig voor haar mondeling. - songteksten van liedjes vertalen - gamen (Engelse chat) - woordjes stampen (soms toch ook echt nodig om dingen te begrijpen)
Hier ook mezelf Engels geleerd vroeger. Vooral door games, muziek, series/films. En vooral door elk woord wat ik niet kende op te zoeken. Op een gegeven moment ging ik voor het eerst een Engels boek lezen. Twilight, want die had ik al eerder in het Nederlands gelezen. Ik heb tijdens het lezen steeds een online woordenboek ernaast gehouden en elk woord wat ik niet kende of waar ik ook maar een beetje over twijfelde, zocht ik op. Ik heb toen héél veel opgezocht en van sommige Engelse woorden weet ik nog steeds dat ik ze uit dat boek heb geleerd Na dat ene boek is het nooit meer nodig geweest om zoveel op te zoeken. Tuurlijk, af en toe wel wat hoor! Maar bij lange na niet zoals de eerste keer.
Automatisch gegenereerde kan volgens mij altijd, maar dat is soms wel heel slecht. En soms voegen mensen zelf CC toe die wel echt goed is.
Hier zijn op YouTube de filmpjes van Dhar Mann heel populair. Worden Engels ondertiteld en duren vaak zo’n 10 minuten. En er komen iedere week ongeveer 5 nieuwe filmpjes bij, dus steeds weer wat nieuws te zien.
Hebben jullie toevallig tips voor een 10-jarige qua films/series of iets anders in het Engels incl ondertiteling? Denk dat Engels ook niet echt haar sterke kant is