Dit inderdaad, ik heb erg veel leerkrachten om me heen en stuk voor stuk vinden ze dat ze prima salaris hebben
Hier ben ik ook echt voor! De klassen hier zijn allemaal minimaal 30 kinderen. Dan kun je met de beste intentie geen goed onderwijs bieden, zeker niet met passend onderwijs. Ik was oprecht gelukkig toen mijn zoon naar cluster 3 kon met max. 15 op 2 leerkrachten
Ik blijf dit wel een interessante discussie vinden. Ik zat vroeger altijd in grote klassen. Schijnbaar ging het 25 jaar geleden dus wel. Alleen toen was er ook nog een goed alternatief voor kinderen met een rugzakje. Ik vraag me soms wel eens af wat er toch precies gebeurd is de afgelopen 30 jaar. Heb ook niet de indruk dat al dat staken persee een goede reclame is voor het vak van docent.
Het onderwijs van nu is totaal niet meer tr vergelijken met 30 jaar geleden. Niet vanwege de kinderen met een rugzakje, maar ook wat er sowieso allemaal bijgehouden en genoteerd moet worden voor alle kinderen
Zal per school verschillen. Hier in ieder geval super goede ervaringen met kind met rugzakje. Zowel op de basisschool als op het voortgezet onderwijs.
Ja klopt. Leraren hebben ook al gestaakt. De rest gaat toch ook niet al weer? En wat betreft de ziekenhuizen, wij hebben er niet zoveel bij (15 procent klinkt leuk, maar dat is over 2 jaar, wij hebben nu net 5 erbij, dan eind van het jaar nog 5 en dan per 1-9-24 nog 5, en dat nog geen eens voor alle medewerkers) en zitten nog lang niet aan wat een leraar verdiend bij een vergelijkbare functie en is de kloof met de universitaire ziekenhuizen er nog steeds.
Nee maar dan is er toch ergens iets verkeerd gegaan als we nu zulke problemen hebben dat een hele generatie docenten het niet meer aankan.
Dit is toch een prima salaris voor een leraar: (https://www.poraad.nl/arbeidszaken-bedrijfsvoering/arbeidsvoorwaarden/cao-primair-onderwijs/salaristabellen-primair) Voor de beeldvorming; dit verdient een HBO-er in het ziekenhuis: Dit wordt ruim 4500 in schaal 50 en ruim 5000 in schaal 55 na de aankomende 2 salarisverhogingen ( 2e helft 2024).
Dat roepen ze ook al jaren he? Dat passend onderwijs niet werkt en dat de administratieve last te veel is. Maar dat wordt door veel mensen weggewuifd.
Onze basisschool krijgt inclusief onderwijs, een pilot. Hier trouwens geen grote klassen van 30 en ook genoeg onderwijsassistenten. Kids krijgen gym en muziek van een externe, dan duikt leraar achter de computer. Meer salaris wil iedereen wel, maar dat gaat volgens mij echt niks oplossen aan het gebrek aan leraren etc.
In veel ziekenhuizen wordt een hbo-ver nog in schaal 45 ingeschaald helaas. Maar vergeet niet dat daar wel nog ort nog bij komt.
Voor de rest snap ik de vergelijking tussen zorg en onderwijs nooit zo. Ik ben overgestapt van de zorg naar onderwijs en vind het totaal niet te vergelijken.
Ja klopt idd. Hier begonnen in 45, gelukkig met een FWG herwaardeer traject in 55 gekomen. ORT is niet voor iedereen (en krijg je niet zomaar) en dit is gewoon voor kantoortijden, vergelijkbaar met leraren.
Het zijn beide functies die door het publiek worden betaald en er spelen deels dezelfde problemen, hoge administratie druk, complexere zorg/onderwijs enz. Een juist referentiekader lijkt me toch niet raar voor je overgaat tot acties, zeker als we het over overheidsgelden hebben.
Nee maar wat ik dan dus niet begrijp. Er zijn miljoenen uitgetrokken voor extra docenten. En nu blijkt dat van dat geld administratieve krachten en bijvoorbeeld marketingfuncties worden ingevuld. Of dat het stomweg gewoon opgepot wordt.
Volgens mij zit het probleem er vooral in dat veel leerkrachten parttimers zijn (net zoals in de zorg). Dan kan het zijn dat je maandsalaris niet genoeg is. Ik denk dat de oplossing voor een groot deel in zit om vaders meer rechten te geven op parttime werk. Vaak is dat in typische mannenfuncties nog niet geaccepteerd. Als die naar 4 dagen kunnen (vaak commerciele functie, minder direct maatschappelijk van belang), dan geeft dat wellicht ruimte voor zorg- en onderwijsmedewerkers om meer te gaan werken.
Ik zet even mijn 'advocaat voor het jonge kind'-pet op Eén van de oorzaken is, denk ik, dat er geen aparte kleuterleerkracht opleiding meer is (vroeger de 'KLOS'). Op de pabo is te weinig aandacht voor de bijzondere ontwikkeling van het jonge kind. Een andere oorzaak is de integratie van de kleuterschool en de lagere school. Sinds deze integratie is men de kleuter steeds meer als een basisschoolkind gaan zien en daar werden in de loop van de jaren ook de verwachtingen op afgesteld (Cito's voor kleuters.... Koekoek!). De meeste mensen, en helaas ook methodeschrijvers, beleidsmedewerkers etc, onderschatten hoe belangrijk de ontwikkeling is van het jonge kind (0-7 jaar) en wat voor effect dit heeft op de ontwikkeling op latere leeftijd. Op dit moment durf ik wel hardop te zeggen dat er véél teveel van kinderen in de leeftijd 0-7 jaar wordt verwacht. Niet alleen door de inspectie, om maar iets te noemen, maar ook door veel leerkrachten en ouders. De meeste kleuters zijn qua ontwikkeling helemaal nog niet toe aan wat er op cognitief vlak van ze wordt gevraagd (uitzonderingen daargelaten) en raken gefrustreerd, of blokkeren. Ze kúnnen het soms gewoon nog niet, omdat hun hersenontwikkeling nog niet zover is; hun hersenhelften zitten nog volop in het rijpingsproces! Te vroeg starten met leren lezen, rekenen en schrijven kan een negatieve invloed hebben op het rijpingsproces, waardoor later problemen kunnen ontstaan. Denk niet alleen aan cognitieve problemen, maar ook aan bv. zindelijksheids- en gedragsproblemen. In het nieuws komen regelmatig artikelen voorbij over het feit dat veel kinderen en jongeren moeite hebben met schrijven. Ik denk dat o.a. lateralisatieproblemen hierin ook een rol spelen. Een kind is pas schoolrijp bij volledige lateralisatie (samenwerking tussen beide hersenhelften). Kinderen spelen over het algemeen steeds minder (binnen en buiten), er is minder risicovol spel en ze worden al op heel jonge leeftijd voor een scherm gezet, waardoor ze steeds minder bewegingservaringen op doen. Hoe meer herhaling, hoe steviger de hersenverbindingen worden! Jonge kinderen moeten spelen. Spelen, spelen, spelen, binnen en buiten. Kleuters lekker handelend bezig laten zijn, ze moeten -vanuit hun intrinsieke motivatie!- ontdekken, doen en ervaren, steeds opnieuw! Sieneke Goorhuis-Brouwer kan het heel mooi uitleggen: (vanaf 6 minuten).
Wat een raar antwoord! Ikzelf zit al jaren op een zelfde salaris zonder CAO. Mijn werkgever zou wel meer willen geven, maar het kan simpelweg niet door de enorme (verplichte) kosten en investeringen die er gemaakt moeten worden, terwijl er geen euro meer binnenkomt. Dus simpelweg zeggen dat je salaris te laag is omdat je niet genoeg werkt slaat nergens op! Het is te laag omdat er geen enkele mogelijkheid is om een loonsverhoging te geven of inflatiecorrectie, omdat je afhankelijk bent van de tarieven die er aan je betaald worden waar er geen enkele mogelijkheid tot onderhandelen is en die laag worden gehouden door in ons geval de zorgverzekeraars. En een CAO zijn ze mee bezig, klinkt leuk, maar zolang er niet meer binnenkomt kan een werkgever deze niet nakomem, omdat het geld er niet is.