Ja echt vreselijk is het. Postte het gister nog: bij de helft van de scholen is bij ons de formatie nog niet rond. Op mijn school worden er twee groepen 3 samengevoegd naar een groep 4 van 34 leerlingen, maar nog geen leerkracht gevonden. Groep 7 mist ook nog 3 dagen een leerkracht. En dan staan er voor 3 groepen nog collega’s zonder diploma. Het is echt dramatisch en ik hoop dat ze dat snel in gaan zien. Want zo’n 4 daagse schoolweek lijkt me over een paar jaar gewoon standaard worden als het zo doorgaat.
Hier lijkt er nog geen leraren tekort. Staan er dan zoveel vacatures online. Maar liever 4 dagen in de week dan een onbevoegde. Maar snap dat niet iedereen dat kan regelen.
Ik kan me niet voorstellen dat het niet mag. Op sommige scholen is dit toch al jaren aan de gang? Ik denk dat dit de komende jaren nog veel schrijnender gaat worden hoor. Ik weet dat er scholen zijn die op ma en di instructie geven, zodat kinderen de woensdag zelfstandig door kunnen komen. Mijn voorkeur heeft ook 5 dagen school, maar als dat niet zou lukken dan hoop ik dat ze het ook zo op tijd aan geven zoals jouw school dat doet. Ik zou niet weten wat school meer kan doen dan zoeken naar nieuwe leerkrachten, ze kunnen niet toveren.
Gek dat dat zo verschilt. Hier lees ik zo 5 nieuwe namen op 10 groepen. Directrice heeft dit jaar les gegeven maar komend jaar niet op de lijst. Zelfs alle bekende zwangerschapsverloven zijn al opgevuld.
Wat bizar dat ze dan gewoon 1 dag geen school hebben. Zag er laatst iets van op het nieuws maar vlg mij gaven ze toen aan dat de school wel voor opvang moet zorgen. Maar je kunt niet verwachten dat ouders dan thuis les geven. Wij zijn immers geen leraren.
Hier heb ik de afgelopen maanden dezelfde situatie gehad. Woensdag geen leerkracht beschikbaar voor groep 7 en 8. Een kreeg een andere baan, en er ging er een met zwangerschapsverlof. Wat ik me kan herinneren was dat er gezegd werd dat in uiterste noodgeval kind in een andere groep ondergebracht kon worden, maar echt als het niet anders kon. Voor zoon verder geen probleem in groep 8. Maar in groep 4 ligt dat natuurlijk anders. Je zou eens de leerplichtambtenaar kunnen contacten. Maar zoals al geschreven, ik denk dat het mag. Fijn dat er wel een oplossing is gecreëerd.
Ik snap dat het vervelend is. Maar ze zullen zo'n beslissing echt niet zomaar nemen. Er is gewoon te weinig personeel. En dat probleem wordt alleen maar groter. Leerplichtambtenaar inschakelen heeft weinig zin. Dit is overmacht. Kinderen onderverdelen in andere klassen lijkt me ook niet wenselijk. Dan worden nog veel meer kinderen de dupe, omdat de klassen dan te groot worden. M. Zn juf gaat in november met zwangerschapsverlof. Dat is nog niet ingevuld. Hopelijk komt daar nog een oplossing voor. En anders zullen we het zelf moeten oplossen.
Maar opvang op school is vast ook niet door een leraar. Die zou anders immers wel voor de klas gaan staan natuurlijk. Ik heb geen idee of het nou wel of niet mag, maar als er geen personeel is, dan is dat er niet. Zo simpel is het ook natuurlijk. Ik weet ook niet wat het beste is, thuis blijven (mits het kan met je eigen rooster) of wel in de klas met ouders die misschien zonder enige pedagogische ervaring een klas moeten begeleiden met alle soorten kinderen er in.
Dat is ook net waar ik aan denk. Ik begreep dat het sbo is, dus toch kinderen met net een iets uitgebreidere handleiding, dan op een basisschool. En dat bedoel ik beslist niet negatief. Het is denk ik wel een kleine klas. Ts had het over ongeveer 1x in de 5 weken zelf helpen. Dus 10 kinderen? Het betekent voor haar dat de andere 4 weken haar kind 'gewoon' naar school kan en zij naar haar werk. Maar zelf de kinderen de hele ochtend begeleiden lijkt me toch een pittig klusje.
Dit lijkt mij echt horror ten top… ik zou echt nooit voor de klas willen staan. Liever m’n eigen kind iedere week een dag thuis. Sowieso doe ik het dan liever zelf dan dat er iedere week een andere onbevoegde ouder voor de klas staat.
Dit zou echt een dramasituatie zijn. 1 dag per week minder naar school... We zouden het hier wel kunnen oplossen, maar nee, een totaal onwenselijke situatie. Sowieso, als de ouders met een oplossing komen is er voor de school geen nijpende situatie meer en gaan ze eerst bekijken hoe dit ontwikkeld. Er wordt dan gedaan aan symptoombestrijding, niet aan de oorzaak weghalen. Maar er geen docent is, kan de school ook niks aan doen. Hier het geluk dat er 3 vacatures waren en alledrie zijn opgevuld. We hebben alleen geen vaste IBer. In de afgelopen 3 jaar er 6 gehad. Dat is wel ruk.
Nou ik vind in speciaal onderwijs wel dat ze extra hun best mogen doen een leerkracht vinden. Structuur en regelmaat is dan juist zo belangrijk. Hopelijk vinden ze nog een oplossing
Hier ook geen problemen. Afgelopen jaar is er 2x een klas (allebei een andere klas) thuis geweest wegens ziekte en geen vervanging kunnen regelen. Formatie was in mei al rond. Maar klein dorp, miss scheelt dat?
Het is echt verschrikkelijk moeilijk om leerkrachten te vinden. De school zal echt wel hun best doen een leerkracht te vinden, maar het is niet makkelijk. De school van mijn kinderen heeft ook klassen moeten samenvoegen om toch hun planning rond te krijgen. en dan mag er nu echt geen leraar met zwangerschapsverlof gaan of op een andere manier uitvallen want dan is er een probleem. Er staan 3 vacatures voor vaste aanstellingen vrij, en die krijgen ze niet gevuld. En als ik dan lees dat er maar een kleine aanmelding is van studenten dan baart me dat echt zorgen. ik zie op de basisschool van mijn kinderen meestal ook geen jonge pabo studenten als stagair, maar vooral omscholers, mensen die uit een andere beroepsgroep komen. die nu maar leraar worden.
Of het mag, denk van wel want hoor het vaker helaas. Zou school even contacten en toch kijken in je eigen netwerk of je iets voor die woe kunt regelen. Kan 1 van jullie thuis werken? Is er een opa of oma die kan oppassen en het thuis schoolwerk kan begeleiden? Kun je met andere ouders iets afspreken? Zodat je niet elke woe op hoeft te lossen maar bijv om en om, of elke 3wkn. Ik zou hier ook niet blij van worden maar snap ook dat de juffen en meesters niet rijen dik voor de deur staan. Er zullen meer knelpunten komen in diverse werkgebieden door tekorten.
Ik denk ook wel dat dat komt omdat er met zo weinig respect over leerkrachten gepraat wordt door velen. Zeker en vast niet dat ik die opleiding zou gaan doen als je vervolgens bij elke kritiek te horen krijgt: ja maar jij hebt 12 weken vakantie. Volgens mij moeten we eens op een andere manier met leerkrachten omgaan voordat dit beroep weer interessant wordt. En al helemaal op het SBO, die krijgen ook nog met fysiek geweld te maken van ouders. Daar hoor je verhalen waar je bek echt wijd van open valt.
maar kind in een andere groep is voor het kind en juf ook niet fijn denk ik Stel je kind van groep 5 komt bij de kinderen in groep 6 daar zitten bv 28 kinderen plus een gedeelte van groep 5 nou dan is er van lesgeven ook bijna geen sprake en zou ik ze nog liever thuis hebben
Het ligt eraan hoe dat ingedeeld wordt. Hier hebben veel leerkrachten ervaring in meerdere leerjaren. Een juf in groep 3 draait haar hand niet om voor de lesstof in groep 6. Dus hier gebeurd het met ziekte regelmatig dat er een klas verdeeld wordt. Het groepje kinderen krijgt een eigen plekje binnen het lokaal of zit in een ruimte net naast het lokaal waar zij werken. Als de instructie aan de eigen klas gegeven is dan krijgt het groepje instructie. Is het ideaal, nee zeker niet, werkt het? Ja dat absoluut. Ik vind het veel beter dan de kinderen maar thuis laten, er is nog amper zicht op en dan is de noodzaak om het te regelen voor school ook minder groot.